» Blog » Citizen

Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010

Tagy: Správy | Citizen | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 13.7.2021 | 5 MIN

Keď sa povie Citizen, väčšine sa vybaví solárny pohon Eco-Drive. Quarzový pohyb, ktorým Citizen na trhu jednoznačne uspel a prevažná časť jeho kolekcie patrí práve týmto quartzovým pohybom s dobíjaním pomocou svetla. Ale súčasne si je Citizen vedomý, ako veľmi by sa nemuselo oplatiť prehliadať súčasné trendy, a tak predstavil dve novinky, ktoré v hodinárskom svete stoja tak trochu na opačnom konci: mimoriadny nový mechanický pohyb 0200 a nové smartwatche s OS od Googlu.

Hneď na začiatok je asi treba dodať, že ani nový mechanický strojček, ani nové smartwatche sa k nám (zatiaľ) nedostanú. V oboch prípadoch je to ale škoda, čo sa mechaník týka možno dokonca veľká. Preto by bezpochyby stálo za to sa o nich aspoň v krátkosti zmieniť.

Na nový strojček čakal Citizen 11 rokov

Kaliber 0200 je prvý úplne nový mechanický strojček z produkcie Citizenu po 11 rokoch. Citizen samozrejme má v ponuke aj mechanické hodinky, ale pomerne skromne a na našom trhu sa držia najmä dnes už pomerne ikonické potápačské modely so základnými strojčekmi, ktoré sa v podstate nemenia už desiatky rokov. To im ale neuberá na popularite a už preverenej spoľahlivosti.

Nová dvojstovka je ale skôr odpoveďou na strojček 0100, najpresnejší autonómny quartzový kaliber na svete, ktorý dosahuje presnosti ± 1 sekundy za rok. Táto „ročná presnosť“ bola pre Citizen veľkým úspechom.

Citizen sa ale zrejme rozhodol dokázať, že dokáže nielen najtenšie alebo najpresnejšie quartzové hodinky, ale že v ňom stále drieme tá túžba vyrábať mimoriadne mechanické skvosty. Kaliber 0200 navrhol Citizen v spolupráci s La Joux-Perret, tradičným švajčiarskym výrobcom kalibrov, ktorý dnes patrí pod Citizen Watch.

Citizen Watch Co. zastrešuje značky ako Alpina, Arnold & Son, Frederique Constant alebo práve špičkovú švajčiarsku manufaktúru na výrobu strojčekov La Joux-Perret, ktorú Citizen kúpil v roku 2012.

Ide teda o spojenie toho najlepšieho zo švajčiarskeho a japonského remesla a Citizen si dal záležať, aby naozaj každý detail bol mimoriadny. Strojček spĺňa štandardy pre chronometer, teda certifikáciu presnosti, ktorá stanovuje požiadavku na presnosť -4 až +6 sekúnd denne. Kaliber 0200 dosahuje -3 až +5 sekúnd, čím chronometer ešte prekonáva a Citizen k nemu dáva vlastný certifikát presnosti.

Strojček prešiel aj náročným testovaním, vrátane testovania v šiestich polohách a tiež pri rôznych teplotách. Dosiahnutie skutočnej presnosti tu hralo skutočne dôležitú úlohu. Zotrvačník je odpružený, aby odolal prípadným nárazom a zachovala sa presnosť. Výroba prebehla špeciálnou technológiou LIGA, čo je technológia využívajúca fotolitografiu a elektrolytické odlievanie, umožňujúce veľmi presnú výrobu mikrosúčiastok.

Aj keď bol strojček zostrojený v Japonsku, estetika zostala skôr švajčiarska s bohatým zdobením a tradíciou Haute Horlogerie La Joux-Perret. Nájdeme tu zdobenie pomocou techniky perlage (sústredne prekrývajúce sa kruhy), satinage (pripomína štruktúru na saténe), ale hrany mostov a ďalších častí sú diamantovo leštené, čím je dosiahnuté vysokého kontrastu.

Strojček beží na frekvencii 4 Hz, má 26 kamenných uložení a rezerva chodu je okolo 60 hodín. Je zostavovaný kompletne ručne hodinárskymi majstrami v Japonsku.

Nový strojček, nové hodinky

Svoj nový hodinársky počin potreboval Citizen samozrejme niekde predviesť. A rovnako ako pri strojčeku si dal aj pri hodinkách záležať. Model NC0200-90E je bezpochyby nádherným a povedala by som aj veľmi premysleným kúskom.

Citizen NC0200-90E s novým automatickým strojkem 0200.Citizen NC0200-90E s novým automatickým strojčekom 0200.

Veľmi klasický a snáď na prvý pohľad nevýrazný dizajn v sebe veľmi dobre skĺbil dnes tak obľúbený elegantne-športový štýl.

Rozhodne zaujme číselník v detaile. Povrch pripomína štruktúru piesku, ktorej je dosiahnuté elektroformovaním. Čistotu narušuje len oceľové logo Citizen a orol s roztiahnutými krídlami, ktorého Citizen zvolil ako symbol predvídavosti.

Ručičky aj indexy sú veľmi jednoduché, s matným povrchom, ale opäť silným lešteným fasetovaním. V spodnej časti potom nájdeme sekundovú ručičku na samostatnom subciferníku.

Rovnaký motív úpravy, teda saténovo matný povrch s vysoko leštenými hranami, sa potom opakuje aj pri integrovanom náramku, ktorý hodinky posunujú športovejším smerom.

Hodinky budú v predaji na jeseň 2021 a cena sa bude pohybovať okolo 6000 dolárov. Vyrábať sa budú v niekoľkých variantoch, z ktorých väčšina bude určená pre globálny trh. Ako už ale zaznelo, k nám do Hodiniek sa zatiaľ nedostanú.

Budúcnosť mechaník v Citizene

Uvedením kalibra 0200 nejde len o osamelý výkrik. Zdá sa, že Citizen sa hodlá na mechanické hodinky zamerať omnoho viac než doteraz. Novinkou je totiž aj napríklad Séria 8, ktorú pre Japonsko uviedol už pred rokmi, ale v roku 2021 ju plánuje vyslať do sveta.

Predstavil zatiaľ tri rôzne varianty (870, 830 a 831), ktoré budú v niekoľkých farebných prevedeniach. A opäť pôjde o dnes tak žiadaný atribút športovo ladených hodiniek s istou dávkou elegancie.

Pre túto príležitosť vyvinul ďalšie nové mechanické strojčeky 0950 a 9051, ktoré síce nedosahujú tak majstrovského dokončenia, ale ich nespornou prednosťou bude silný odpor voči magnetizmu a väčšia cenová dostupnosť.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Pre model Series 8 870 zvolil strojček 0950, ktorý by mal dosiahnuť presnosti -5 až + 10 sekúnd denne, rezerva bude okolo 50 hodín a frekvencia 28 800 polokmitov za hodinu. Hodinky 870 sa vyznačujú silnou okrúhlou lunetou v kontraste so skosenými hranami puzdra a opäť H-čkovým integrovaným náramkom. Priemer puzdra bude príjemných 40 mm s výškou 10,9 mm. Cena sa bude pohybovať do dvoch tisíc dolárov.

Symbol 8 značí nekonečno – nekonečné možnosti pro hodinářské umění Citizenu.Symbol 8 značí nekonečno – nekonečné možnosti pre hodinárske umenie Citizenu.

Rovnaký strojček potom nájdeme aj pri modeli 830, ktorý zaujme najmä trojvrstvovou štruktúrou číselníkov s perleťovým sieťovaním. Cena sa bude pohybovať okolo 1800–1900 dolárov.

Číselník modelu 830 bude mít 3 vrstvy – kovový podklad ve spodní části, perleťovou vrstvu ve středu a kovovou mřížku s indexy nahoře.Číselník modelu 830 bude mať 3 vrstvy – kovový podklad v spodnej časti, perleťovú vrstvu v strede a kovovú mriežku s indexmi hore.

Posledný zo Série 8 – model 831, bude mať automatický strojček 9051. Ten dosahuje na rezervu okolo 42 hodín s maximálnou odchýlkou -10 až +20 sekúnd. Dizajnovo pôjde o rovnaký štýl puzdra ako pri 830. Cena bude okolo 1200 dolárov. Pri všetkých modeloch nebude chýbať antireflexné zafírové sklo a 100metrová vodeodolnosť. Dostupnosť bude opäť niekedy na jeseň 21.

Citizen 831 ze Series 8 s novým antimagnetickým mechanickým strojkem.Citizen 831 zo Series 8 s novým antimagnetickým mechanickým strojčekom.

Spomínaný antimagnetický mechanický pohyb 9051 Citizen použil tento rok aj pri ďalšej novinke: Promaster Diver NB6004-08E. Pôjde o potápačské hodinky s certifikáciou, 200metrovou vodeodolnosťou a odolnosťou voči magnetizmu do 16000 A/m. Vyrobené sú kompletne zo Super Titania a cena sa bude pohybovať okolo 1050 dolárov. Cena pre slovenskú distribúciu zatiaľ nebola určená.

Antimagnetické potápěčské Citizen Promaster Diver NB6004-08E.Antimagnetické potápačské Citizen Promaster Diver NB6004-08E.

Uvidíme, či sa aspoň tieto novinky dostanú časom na náš pult. V každom prípade ide o sľubnú budúcnosť mechanických hodiniek japonského Citizenu.

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku