» Blog » Citizen

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 4.2.2021 | 9 MIN

Potápačské hodinky s GPS synchronizáciou dobíjané svetlom. Koľko takých sa vám vybaví? Napoviem. Len jedny: Citizen Promaster Diver's Satellite Wave CC500.

Každé odvetvie má svoje historické míľniky. Prvenstvo, ktoré si potom môže značka dať do svojej časovej osi úspechov. Niekedy je to slepá ulička, ale niekedy ide o začiatok nového vzrušujúceho príbehu.

Prvé automatické náramkové hodinky… Rolex, 1923. Prvé spromované vodeodolné hodinky… Rolex, 1926. Prvé antimagnetické náramkové hodinky… Tissot, 1929. Prvé voľne predajné quartzky… Seiko, 1969. Prvé titánové hodinky… Citizen, 1970. Prvé rádiom riadené hodinky… Junghans, 1990.

Prvé solárne GPS potápačské hodinky na svete… Citizen, 2020.

Hodinárske míľniky, ktoré by mal každý chronomaniak poznať
15.11.2023 - Šimon Šesták
Hodinárske míľniky, ktoré by mal každý chronomaniak poznať

Citizen položil v histórii hodinárstva už toľko stavebných kameňov, že by to stačilo na slušnú stenu. Len v Japonsku si napriek ťažkému súperovi vybojoval prvenstvo v hodinkách s dátumovkou, prvých nárazuvzdorných hodinkách s Parashokom, prvých vodeodolných japonských hodinkách…

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

A v celosvetovom pohľade je na tom snáď ešte lepšie. Bol tam, keď sa riešili prvé titánové hodinky, ako prvý zvládol skrotiť svetlo a vyrobiť prvé solárne hodinky a o chlp vyhral prvenstvo v prvých hodinkách, ktoré vedeli nastaviť čas cez GPS.

A teraz si predstavte, čo sa stane, keď tento japonský technologický velikán vezme všetko, v čom tak exceluje a vyrobí hodinky v kategórii, ktorá je mu opäť viac než blízka: certifikované potápačské hodinky. Tak presne to sa stalo ku koncu roka 2020, kedy predstavil Citizen Promaster Diver Eco-Drive Satellite-Wave CC500.

Uspokoja náročných, ale zvládne to aj blondína

Milujem, keď veci fungujú. A ideálne, keď ma nestoja moc námahy, aby som toho docielila. Priznávam, som pohodlný človek. A kto niekedy mal v ruke nejaké zložitejšie Citizeny, vie, že bez návodu napríklad pri rádiovkách nedáte ani ranu.

Ale na tieto som sa tak tešila, že ma ani tlstý návod nemohol zbaviť počiatočného nadšenia. A o to viac ma potešilo, keď som zistila, že ono sa to nastaví fakt skoro samo. Stlačíte jedno tlačidlo a… je to. (Popravde to píšem len pre efekt, pretože recenzovaný kúsok mal rozkalibrované ručičky, a po stlačení tlačidla pre príjem GPS signálu sa nestalo vôbec nič. Tu našťastie návod fakt pomohol a po nastavení referenčnej hodnoty už sú vyššie písané riadky čistá pravda.)

Pre synchronizáciu času stačí podržať dolné tlačidlo, pre určenie polohy z GPS zasa horné. Jediné, čo si v našich končinách budete musieť sami zapnúť/vypnúť je letný čas. Všetko ostatné zvládnu hodinky pri úspešnom príjme signálu samy. A to prakticky kdekoľvek na svete. K dispozícii je 38 svetových časových pásiem.

Synchronizáciu môžete kedykoľvek spustiť manuálne (trvá to od 3 do 30 sekúnd, môj bežný priemer bol nejakých 15), alebo to hodinky robia v pravidelnom šesťdennom intervale. Teda, pokiaľ majú dostatok energie. Aj bez príjmu signálu z družíc je ale udávaná odchýlka strojčeka Citizen F158 ± 5s za mesiac.

A určite vám neuniklo, že na vnútornej lunete je osem modro označených miest. Nejde o náhodné body na mape. Údajne boli vybrané v spolupráci s jednou z najväčších cestovateľských platforiem, Tripadvisor, a označujú osem slávnych potápačských svetových lokalít: Sharm El Sheikh, Maldives, Phuket, Great Barrier Reef, Fiji, Hawaii, Galapagos and Fernando de Noronha.

Ide ale o viac než raj pre potápačov alebo zoznam „musím niekedy navštíviť“. Citizen tu opäť zapojil svoju eko-dušu a v rámci promo videí (a zrejme aj za nimi) spolupracoval s aktivistom a dokumentaristom Richardom Grehenom. Kampaň je nazvaná Connecting 8 oceans – Save the BEYOND. A na videu nižšie asi najlepšie pochopíte, čo je tým myslené.

Aj keď zhasne svetlo

U solárnych hodiniek sme si zvykli, že pri plnom nabití vydržia bežať v tme okolo šesť mesiacov. Eco-Drive pri Promasteroch CC500 to zvládne dva roky, v úspornom režime aj sedem rokov! Solárny panel sa ukrýva pod tým úžasne modrým číselníkom a prakticky si ho ani nevšimnete.

Hodinky vám naviac dokážu povedať, ako sú na tom s nabitím. Jedno krátke stlačenie horného tlačidla, a ukazovateľ funkcií okamžite prezradí, koľko majú energie. A súčasne vám hodinová s minútovou ručičkou naznačí, akému intenzívnemu svetlu sú práve vystavené na stupnici 0-6 (na hodinách 12 až 6 hodín). Tak napríklad v pološere sa ručičky presunú na dvanástku, intenzita prijímaného svetla je teda pre hodinky v podstate nulová. Ale skúste to v osvetlenej miestnosti, a ručičky ukážu o niekoľko hodín viac. A potom ich skúste dať pod lampu, uvidíte, ako sa pri kontrole ručičky posunú minimálne na piatu hodinu.

Pre túto kapitolu sa ponúka aj spomenúť luminiscenciu. Ide o potápačské hodinky, a tak je logické, že sa očakáva niečo extra. Prehľadnosť a za mňa dokonalá čitateľnosť patrí jednoznačne medzi silné stránky CC500. V tme je tomu tak isto. Indexy aj čiastočne skeletonové ručičky disponujú silnou vrstvou luminiscencie, vďaka ktorej v noci prečítate čas takmer rovnako rýchlo, ako cez deň.

Intenzita je ihneď po nasvietení skoro až oslnivá. Ale zaujímalo ma, ako dlho to hodinkám vydrží. Musím uznať, že na Super-LumiNove sa tentokrát nešetrilo. Hodinky dostali niekoľkominútový intenzívny pobyt pod lampou. Po dvoch hodinách bola luminiscencia takmer rovnaká ako na začiatku, po štyroch aj v polospánku spoľahlivo rozoznáte čas na vzdialenosť pol metra a ešte po šiestich hodinách vám fosforeskujúci odtieň dovolí určiť, či už je čas vstávať. Po siedmich hodinách už ale na hodinky nevidíte ani pozostatky. Za mňa skvelý výkon.

DIVE. Pre skutočných potápačov

Áno, potápačské hodinky sú dnes skôr na štýl a možno aj preto sa tak ľahko ujal pojem „office diving“. Ale Promaster sú pripravené do skutočnej akcie. Bazénovej, rekreačnej aj profesionálnej. A sú na to plne vybavené.

Samozrejme musíme pripomenúť, že sa jedná o certifikované potápky, spĺňajúce medzinárodné ISO 6425, pri ktorom skúškami musí prejsť každý jednotlivý kus. Aby hodinky certifikáciu získali, musia zvládnuť tlak nie do udávaných 200 metrov, ale do 250 metrov (teda 125 % hodnoty), musia spĺňať normy pre odolnosť voči magnetizmu aj nárazom. A testuje sa napríklad aj odolnosť voči korózii a odolnosť náramku.

Citizen ide v spoľahlivosti o dosť ďalej, než stanovujú normy. Začneme skutočne mimoriadnou funkciou, ktorá rozhodne nepatrí do základnej výbavy. Ide o režim „DIVE“.

Pri súčasnom stlačení horného a dolného tlačidla prejde ukazovateľ funkcií do režimu DIVE. V tomto režime hodinky obmedzia všetky nepotrebné funkcie, vrátane príjmu GPS signálu, alebo kontroly stavu nabitia. Nie je teda možné, aby ste sa ručičkami presunuli na iné hodnoty, pokiaľ náhodou pod vodou zavadíte o ľubovoľné tlačidlo. Režim sa naviac nedá spustiť, pokiaľ hodinky nemajú dostatok energie, čo môže byť dôležitý signál, že hodinky nemusia fungovať spoľahlivo.

Citizen svoje Promaster vybavil aj funkciou tlmenia nárazu. Ak hodinky detekujú silný náraz, vyšlú do motorčeka elektrický impulz, ktorý dočasne zablokuje rotor, takže sa ručičky nevychýlia. A ak by k tomu snáď predsa len došlo, je tu ďalšia funkcia, automatická korekcia ručičiek, kedy hodinky v pravidelných intervaloch kontrolujú polohu ručičiek a v prípade zistenia chyby ich vráti do správnej polohy.

Titán je super. A Super Titanium ešte lepšie

Sú ultra potápačské, riadené satelitom, napájané svetlom, sú prvé svojho druhu, ale na jednu vec ešte neprišla reč. Sú zo Super Titania. Materiálu, ktorý je až vesmírne dokonalý. Teda, keď sa s ním vie zaobchádzať.

A Citizen to rozhodne vie, vlastne patrí medzi špičku na svete. Nie je totiž náhoda, že Promaster CC500 predstavil v roku 2020. Oslavoval totiž 50 rokov od vydania svetovo prvých titánových hodiniek. Od tej doby ušiel poriadny kus cesty, čo sa titánu týka je to vlastne na míle vzdialené od prvých prototypov.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

To tajomstvo netkvie ani tak v samotnom titáne, ale jeho úprave Duratec. Pre svoje prémiové modely – a Promaster k nim patrí – používa pre väčšiu odolnosť kalenie v plyne (Duratec MRK) a technológiu Duratec DLC (diamond like carbon). Ich kombináciou tak dostanete titánové hodinky s dokonalo hladkým povrchom, v krásnej čiernej úprave a s prekvapivou odolnosťou voči poškriabaniu.

Ak sa jedná o skvelú vlastnosť titánu, a síce jeho ľahkosť, musím povedať, že pri CC500 odvádza skvelú prácu. Aj keď sa nejedná o žiadneho drobca, k zemi vás rozhodne nepotiahnu. Sedia na ruke perfektne, ako prikované, ale pohodlne. A to hovorím zo svojej tenkorukej skúsenosti.

Keď sme nakusli tie rozmery, patrí sa doplniť, že puzdro má priemer 47 mm bez korunky a hrúbku 15,6 mm. Od nožičky k nožičke je to potom 51,7 mm. To, čo hodinky opticky predimenzováva je potom luneta, ktorá má výraznú minútovú stupnicu. Hodinky rozhodne neprehliadnete, ale ako som spomínala, na ruke sa dojem ustáli a zostane len príjemný pocit z krásnych športových hodiniek.

Vzhľad a dostupné varianty

Keď Citizen vytváral CC500, bezpochyby vychádzal z dobre prijímaných potápačských modelov. Ale pretože ide o zásadný model, kombinujúci doteraz nezkombinované, musel Citizen voliť tiež trochu inovatívny dizajnérsky prístup.

Najprv sa mi zdala modrobiela kombinácia číselníka tak nejak moc. Ale po krátkej dobe vás dostane. A nie je to len tak nejaká modrá. Je to, ako by ste sa dívali na vodnú hladinu. Hladký povrch, ktorý hádže úžasné odlesky na svetle, a pritom sú hodinky za akýchkoľvek podmienok perfektne čitateľné.

Myslím, že práve čitateľnosť ma naozaj dostala. Sklíčko je zafírové s antireflexnou vrstvou, ale je to hlavne kontrast bielej na modrej, ktorý umožňuje prečítať čas na prvý pokus, a to podotýkam naozaj zo všetkých uhlov.

O precíznom spracovaní čierno potiahnutého puzdra už bola reč (ale je to fakt luxus), preto rýchlo odbehnem k ovládániu lunety. Samozrejme protismerne otočná, kedy otáčanie ide pocitovo až moc ľahko, teda proti zvyklostiam. Zato príjemne plynulo a v každej polohe sedí pevne, bez vôle sa pohnúť späť. Rovnako ako pri iných Citizen potápkach z titánu, aj tu je zvláštne pruženie medzi lunetou a puzdrom. Stále ma ešte nikto nevyviedol z omylu, že ide o dôsledok kontaktu oceľovej pružiny v lunete a titánového materiálu samotného titánu. Na kvalitu potápačských hodiniek to ale vplyv nemá.

Citizeny CC500 sú podľa mňa jedny z tých šťastných hodiniek, ktoré svojich majiteľov budú baviť každým dňom viac a viac, namiesto aby upadalo počiatočné nadšenie. Ja som sa do dizajnu úplne zahľadela a tá modrá! Tá modrá!

Na náš trh sa ktovie prečo dostal len zimne ladený variant CC5006-60L s modrým číselníkom a čiernym DLC puzdrom. Citizen ale ponúka aj variant so zeleným číselníkom bez čiernej povrchovej úpravy s referenciou CC5001-00W. A pre japonský trh mal ešte limitku s tehlovo červeným číselníkom na titánovom náramku CC5005-68Z.

Konkurencia

Ide o prvé hodinky svojho druhu, a tak je logické, že hodinky v podstate priamu konkurenciu nemajú. Nájdeme nejaké smartwatche, ale obvykle sú modely s potápačskou certifikáciou brané ako „potápačské počítače v podobe hodiniek“.

Z klasík musíme robiť nejaké kompromisy. Určite sa ponúkajú noví Žabiaci od Casia. Frogmani v analógovej podobe sú funkčne dosť nadupané. Neponúkajú ale GPS synchronizáciu, aj keď to vyvažujú RC a Bluetooth. Ale G-Shocky sú úplne iná kategória, a minimálne čo do dizajnu podľa mňa neporovnateľné s dnešnými Citizenmi.

Z GPS hodiniek je tu aj limitovanie v podobe ceny. Úprimne neviem, na čo objavného Citizen prišiel, že dokáže vyrábať najlacnejšie GPS modely na trhu, ale so svojimi CC307 to fakt vie. Pohybujú sa okolo 700 euro, a za tú cenu lacnejšie klasiky s GPS asi nenájdete. Konkurencia u Seika začína s Astronmi takmer na 2000 eur Promaster CC500 sa ponúkajú ľahko pod 1200 eur, čo je vzhľadom na funkcie, potápačskú certifikáciu a titánové prevedenie úplne neuveriteľné. Naviac vyzerajú výborne a v balíčku je aj predĺženie silikónového remienka.

Záver

Byť pri tom, keď niekto príde s nejakým prvenstvom je vždy príjemný pocit. Citizenu sa to podarilo a výsledné Promaster CC500 hodnotím ako prvotriedny prírastok do jeho športového radu aj na trhu klasických hodiniek.

Prvenstvo v solárnych potápačských hodinkách s GPS synchronizáciou na svete
Luxusné spracovanie titánového puzdra s odolnou DLC úpravou
Titán. Ľahké, antialergénne (na ruke ich fakt skoro neucítite, čo sa s ich priemerom hodí)
Dizajn. Asi nesadne každému, ale odtieň číselníka, čierne puzdro a zimné farby sú proste dokonalé
GPS synchronizácia – jednoduché ovládanie a okamžitá synchronizácia času kdekoľvek na svete počas niekoľkých sekúnd
Režim DIVE. Pre potápačov alebo do terénu parádna funkcia
Eco-Drive – ekologické, utiahne GPS, odpadá starosť o výmenu batérie. A vydržia 2 roky v tme
Cena. Vzhľadom k funkciám ide o bezkonkurenčnú záležitosť.

Dizajn nemusí sadnúť každému
Farebné varianty – u nás zatiaľ len v modrobielej verzii
Márne hľadám čokoľvek ďalšie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku