» Blog » Citizen

Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 21.3.2023 | 8 MIN

Že sa Seiko môže ísť so svojimi potápkami vypchať? Možno. Teda – na to ešte odpoviem v článku. Ale na modeli Citizen Promaster NB602 Fujitsubo je rozhodne niečo zaujímavé, príťažlivé, hoci sú na prvý pohľad nenápadné. Komu splnia sen a komu by som doporučila zostať u toho Seika? Poďme na recenziu.

Skromné na pohľad, bohaté v parametroch

Sú kompaktnejšie. Sú titánové. Sú v automate. Sú certifikované na 200 metrov. A sú v cene, o ktorej si ostatné značky za tieto parametre nechávajú obvykle len zdať.

Keď Citizen predstavil tento model, dal na neho veľký dôraz. Pritom na prvý pohľad vyzerá tak... Obyčajne, skromne. Ale Citizen do nich ukryl svoj pomerne nový strojček, a aj keď patrí k tým stredným automatom z jeho ponuky, má čo ponúknuť.

Ja som ich prvýkrát videla na výstave SEW na jeseň 2022 a dlho sa k recenzii nie a nie dostať. Avšak čím viac záujemcov sa okolo nich motalo, tým viac si získavali moju pozornosť. V čom sú iné? A vyhrali by súboj s konkurenčnými Seikami?

Ako vylovené z hlbín mora

Citizen sa silno inšpiroval dizajnom modelu z roku 1977 Citizen Challenge Diver. Zachoval dokonca priemer 41 mm, aký mala predloha, a keď sa pozriete na dizajn indexov, ručičiek aj samotného puzdra, o predlohe niet pochýb. Ako by im z oka vypadli. Alebo skôr z hlbín.

Původní model Citizen 52-0110, který se vyráběl zhruba 15 let. Foto: wornandwound.comPôvodný model Citizen 52-0110, ktorý sa vyrábal zhruba 15 rokov. Foto: wornandwound.com

Citizen ich nazval Fujitsubo, podľa japonského výrazu pre morského kôrovca, ktorý žije prichytený napríklad na skalách, ale aj na pomaly sa pohybujúcich živočíchoch ako sú korytnačky. Avšak – niekedy sa stane, že sa prichytí aj na čas ukazujúce hodinky...

K Challenge Diver sa viaže totiž zaujímavý príbeh:

Nail Blakers išiel jedného dňa roku 1983 surfovať na pláž Long Reef v Austrálii. Rozhodne asi nečakal, že si domov odnesie hodinky Citizen, ktoré na dne oceánu našiel. Trochu ich vyčistil a – čuduj sa svete, stále fungovali. Zaslal ich do Citizenu, kde experti zistili, že boli v oceáne zhruba 3–5 rokov.

O pôvodnom majiteľovi sa nič nevie. Ani to, ako potápky od Citizenu na pacifickom dne vlastne skončili, ale našli sa na NATO remienku, obrastené morskými kôrovcami (áno, Fujitsubo je tu), ale stále tikali.

Príbehov o tom, ako sa našli stratené hodinky, je asi mnoho a vlastne asi nie je ani tak unikátny. Ale skutočnosť, že odolali prírodným silám toľko rokov, je príjemne ukľudňujúca.

Pôvodný model bol celkovo dosť obľúbený. Nebolo na ňom nič zvláštne, ale odolnosť, spoľahlivosť a cenová dostupnosť z nich činila zaujímavú voľbu. V 80. rokoch ich nosili napríklad pakistanskí príslušníci Air Force a príkladov by sa našlo viac. Z predlohy si podľa mňa Citizen vzal to najlepšie, ale zásadne ich vylepšil.

Rozmery, suprový titán a skosený zafír

Výsadou Fujitsubo je veľkosť. Rozhodne je to jeden z faktorov, pre ktoré sú a budú vyhľadávané. Sú totiž menšie. Priemer je 40,9 mm, na dĺžku (lug to lug) je to 48,6 mm. Na kovovom náramku sa potom dĺžka ešte pretiahne o stredné články, takže reálne bude 53,3 mm. Pokiaľ je to už na vaše zápästie moc, variantom je model na uretánovom remienku, ktorý sa zalamuje hneď u puzdra.

Veľkou výhodou je aj hrúbka hodiniek, alebo presnejšie tenkosť, pretože sa bavíme o hodnote necelých 12,5 mm. Len pre predstavu sú zhruba tak "hrubé" ako momentálne najtenšie potápky od Seika. Za mňa palec hore, pretože k menším hodinkám by mala patriť aj menšia hrúbka a naviac sa pohodlnejšie nosia.

S tým samozrejme súvisí aj použitie titánu. Nie, titánu nie. Super-Titania. Pretože tu vidím zásadný rozdiel. U mnohých iných značiek, ktoré mám inak vo veľkej obľube, som u titánových modelov veľmi opatrná, pokiaľ sa ma niekto opýta na doporučenie.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Iste, titán je príjemne ľahký a prívetivý k citlivej pokožke, ale má aj svoje nevýhody. Ako kov mäkkší než oceľ je bez dobrej povrchovej úpravy náchylný na poškriabanie, a skutočne stačí málo a vlásočnice sú hneď vidieť.

Naviac sa často vyrába v matnom prevedení a sú na ňom naviac vidieť aj odtlačky, takže sú hneď uťapkané. Ale s dobrou úpravou sa tomu dá vyhnúť. A Duratect od Citizenu to vie. U modelu Fujitsubo použil na puzdro (a titánový náramok) metódu úpravy Duratect TIC a sám Citizen uvádza, že je odolnejší voči poškriabaniu než bežná oceľ.

A odtlačky? Samozrejme že na matných plochách nejaké zostanú, ale rozhodne menej, než je bežné a je ľahšie ich očistiť.

Citizen si naviac vie pohrať aj s leštenými časťami, ktorých tu nedal zámerne veľa, ale kde mohol, tam si dal záležať. Leštené plochy tak nájdeme iba u lunety (vrátane lunety samotnej), korunky a v prípade titánového náramku na hranách jednotlivých článkov.

Ak rozmery a váha evokujú menšie hodinky, tak číselník chránený zafírovým sklíčkom tento dojem ešte umocňuje. Vďaka sklíčku, ktoré je po celom obvode výrazne skosené totiž pôsobí ešte menšie.

Tento dizajnový prvok, ktorý má o to viac evokovať retro model, vyzerá pekelne dobre a patrí medzi moje obľúbené detaily. Z praktického hľadiska vidím nevýhodu v tom, že vo vzniknutej priehlbine sa bude usadzovať prach. O dôvod viac vziať ich ale skutočne k vode, a nielen na kancel dajving, nie?

Nový strojček. Lepší. Fakt antimagnetický

Po priložení hodiniek k uchu započujete tiché tikanie. Ale hneď budete vedieť, že sú to mechaniky. Vnútri je automatický in-house strojček s označením 9051. Pokiaľ vám to nič nehovorí, moc sa nedivím, pretože u Citizenu je pomerne nový (predstavený na začiatku roka 2021).

Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010
13.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010

Najskôr fakty: má frekvenciu 28 800 polokmitov za hodinu, 24 kamenných uložení a udávaná rezerva chodu je cca 42 hodín pri plnom náťahu. V skutočnosti mi pri dvoch meraniach vydržali po plnom náťahu bežať dokonca 48 hodín a nejaké drobné, teda plné dva dni.

Z komplikácií ponúkajú iba dátumovku, čo ale u potápok bohato stačí. Medzi prednosti radím aj tenkosť strojčeka, vďaka ktorej mohli aj samotné hodinky byť príjemne tenké.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

To hlavné je ale silná odolnosť voči magnetizmu. Je to vlastne jedna z devíz tohto nového strojčeka, kedy Citizen uvádza odolnosť 16 000 A/m (zhruba 200 Gaussov). Len pre porovnanie, bežne musia potápačské hodinky spĺňať odolnosť 4800 A/m (60 Gaussov), aby dosiahli na potápačskú certifikáciu a mohli byť označené ako antimagnetické.

Strojček 9051 využíva antimagnetické materiály pre vlások zotrvačky a okolité komponenty pre zvýšenie celkovej magnetickej odolnosti hodiniek. Tento nový model je schopný udržať výkon aj pri umiestnení 1 centimeter od zariadenia vyžarujúceho magnetické pole. Hodinky sú tiež odolné voči magnetickým poliam z každodenných zariadení, vrátane smartphonov, a možno ich dokonca používať na palube lodí s magnetickými kompasmi. – z tlačovej správy Citizen

V praxi to teda znamená, že hodinky skutočne odolávajú nástrahám v podobe smart telefónov, tabletov, elektroniky v domácnosti apod. Tým je samozrejme zaistená aj lepšia presnosť, pretože strojček je chránený proti zmagnetizovaniu. Prečo je to fakt dôležité a ako to funguje, sme už popisovali v minulosti:

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Presnosť – Ako vážne?

Citizen uvádza, že maximálna odchýlka je v rozmedzí -10 +20 s za deň. To už samo o sobe sú veľmi slušné hodnoty. Realita?

Za 12 hodín, teda od rána do večera urobili 5 sekúnd v pluse. Za 24h +11 sekúnd. Ale celú dobu boli v rovnakej, vertikálnej pozícii, a tak by pri bežnom nosení dosahovali asi ešte lepších čísel.

Tak či tak, stanovenú odchýlku nielen že hravo dodržia, ale úprimne môžem povedať, že vzhľadom k cene je presnosť vynikajúca.

Na chronometrovú certifikáciu to asi nebude, ale je porovnateľná s vyššou úrovňou strojčekov od Seika typu 6R, ktoré sa ale obvykle v potápačskej verzii objavujú za vyššiu cenu. V tejto cene dostanete od Seika možno základné 4R strojčeky (napríklad Samuraje), kde, priznajme si, je odchýlka určite horšia. Či už deklarovaná, alebo reálna.

Seiko killer?

Najčastejšie sú porovnávané s modelmi Seiko 62MAS, napr. Seiko Prospex SPB143 na oceli alebo Seiko Prospex SPB147 na gume. Nedivím sa. Sú v podobných rozmeroch, podobnom dizajne (Seiko tu ťaží zo svojho modelu z roku 65, kedy predstavilo prvé japonské profi potápky) a aj vzhľad indexov môže navodiť asociáciu na Fujitsubo.

Oboje sú naviac certifikované potápky, s 200metrovou vodeodolnosťou, zafírom, drobnejšou šrobovacou korunkou na tretej hodine...

Mnohí zahraniční recenzenti Fujitsubo označujú v pomere cena výkon ako lepšie. Je to naozaj tak? Hmmm. Tabuľkovo, možno. Kto oba modely ale nemal v ruke, nemôže súdiť.

Napríklad titán pôsobí úplne inak než skvele spracovaná oceľ potápok od Seika. Pre niekoho bude prednosťou ľahkosť titánu, pre niekoho oceľový vzhľad. Strojček u Seika 6R35 dosahuje v praxi podobné odchýlky ako 9051, ale zasa ponúka o niečo vyššiu rezervu (70 hodín vs 42).

Seiko si hrá s detailmi, číselníkmi a má silné postavenie v hodinárskej komunite milujúcej mechanické potápky, Citizen zasa ponúka skromne vyzerajúce, ale dobre vymyslené hodinky za lepšiu cenu. Z tohto súboja tak jasný víťaz podľa mňa nie je.

Kde ale Citizen podľa mňa Seiko poráža, nebojím sa povedať, na plnej čiare, je kategória cenovo dostupných titánových Diver's. Takže áno, pokiaľ chcete menšie potápky, u Seika nájdete kultové a skutočne krásne modely. Ale pokiaľ ich chcete ešte k tomu v titáne...

Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu

3 pre a 3 proti

Namiesto zhrnutia spomeniem 3 podľa mňa najväčšie prednosti a 3 také drobnosti, ktoré by možno mohli od kúpy odradiť.

Prvá prednosť sú kompaktné rozmery v old-schoolovom dizajne, ktorý patrí k tým najklasickejším a odolávajúcim zubu času. A Fujitsubo je ukážkovým príkladom. Druhou je strojček, pretože sa v praxi ukázal veľmi presný, spoľahlivý a nadštandardnú antimagnetickosť beriem ako bonus naviac. A treťou je samozrejme kvalitné titánové prevedenie. Pretože to Citizen vie na výbornú.

Medzi nevýhody radím pomerne malú korunku, s ktorou sa mi síce manipulovalo dobre, ale vsadila by som topánky, že niekomu s väčšími prstami bude robiť problém. Naviac nie je po vzore predlohy chránená. Druhou je skosenie u sklíčka, ktoré, ako už som spomínala, pôsobí síce rafinovane a lom svetla vyzerá fantasticky, ale bude skrýšou pre usadeniny a opticky hodinky zmenšuje. A tretia, trochu rozporuplná hliníková luneta.

Tá je nevýhodou v zmysle, že dnes túžime po luxusnejšie vyzerajúcej keramickej, ktorá sa naviac poslednou dobou dostáva aj do cenovo nižších kategórií. Avšak vzhľadom ku kartáčovanému puzdru a retro štýlu hodiniek bola voľba hliníka podľa mňa jasným zámerom. Ale aj tak – môže to niekoho sklamať.

Ťažko budeme v cenovke okolo 800 eur hľadať hodinky, ktoré budú vo všetkých smeroch perfektné a vo všetkých parametroch uspokoja každého. Ale pokiaľ k tomu má niekto nakročené, bude to Citizen.

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku