» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Potápačské | Tradičné

Eliška Měrková | 23.3.2022 | 6 MIN

Potápky Citizen Promaster Marine Aqualand BN20 nie sú žiadnou horúcou novinkou, a tak sa hneď pre začiatok priznám, že do dnešnej recenzie sa dostali hlavne preto, že po nich už dlho bez hanby pokukujem (a pri každom prerovnaní vitríny si ich neváham trošku "pomojkať", samozrejme v rukavičkách). A tak bol dôkladnejší prieskum proste nevyhnuteľný.

Naše video:

Citizen Promaster Marine Aqualand BN20 ako odkaz prvých Promasterov

Začneme pre dnešok in medias res. Citizen sa profi potápačskými hodinkami zaoberá už cez 30 rokov. Teda konkrétne od roku 1985, kedy vydal prvé ana-digi quartzové hodinky na svete s hĺbkomerom využívajúcim elektronický senzor – hodinky AQUALAND 200m DEPTH METER.

A nebolo to zďaleka jediné prvenstvo, ktorého japonský gigant Citizen dosiahol. Len v Japonsku si vybojoval prvenstvo v hodinkách s dátumovkou, nasledovali prvé nárazuvzdorné hodinky s Parashokom či prvé vodeodolné japonské hodinky. V rámci celého sveta ohromil prvými titánovými hodinkami či prvými hodinkami so solárnym napájaním. Tesne získal prvenstvo aj s hodinkami s nastavením času cez GPS. A v roku 2020 si na konto pripísal aj prvé solárne GPS potápačské hodinky na svete.

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Hodinky Promaster Marine Aqualand BN20 potom Citizen vydal práve v roku 2019, presne po 30 rokoch od vydania prvých Promasterov. Kolekcia preto zahŕňa limitovanú edíciu so 6000 kusmi, ktorá na významné výročie upozorňuje. Súčasný potápačský model už nemá digitálny displej a dizajnovo je tiež svojim vlastným pánom. Na svojho prvého prapredka však odkazuje práve hĺbkomerom.

Limitka BN2037 spolieha na kombináciu čiernej, oceľovej a rose-gold, ktorá športovému kúsku pridáva na elegancii a efekte "luxusu".

Skutočnou hviezdou kolekcie je však podľa mňa model BN2038 v ikonickom pepsi dizajne. A práve ten som dostala do ruky ja.

Tzv. pepsi dizajn je prezývka pre farebnú schému, ktorá (iba náhodou) napodobňuje logo slávnych presladených nápojov. Pôvod dizajnu však leží v roku 1955, kedy Rolex vydal svoje GMT Mastery určené pilotom, ktoré dostali ikonickú modro-červenú lunetu. Tá mala podtrhnúť funkciu ukazovania času v inej časovej zóne, preto červená farba predstavovala denné hodiny, zatiaľ čo modrá farba tie nočné. Farebné rozloženie však spôsobilo taký boom, že ho na športových hodinkách vidíme veľmi často aj dnes.

Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu
3.5.2023 - Eliška Měrková
Pepsi hodinky – Fotogaléria ikonického modro-červeného dizajnu

Efekt, ktorý tieto hodinky ponúkajú, ma bez preháňania posadil na zadok. Pepsi je sám o sebe výrazný a príjemne hravý dizajnový prvok, avšak množstvo detailov, spracovanie, veľkosť a hĺbka hodiniek a ich celkový športový ráz dohromady súzni tak dobre, že by ste ťažko hľadali funkciami nabité hodinky s tak vyváženým výrazom. No, možno zasa u Citizenu.

Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu

Hodinky sú určené profi potápačom a nezriedka ich používajú aj freediveri. Tomu je po dizajnovej stránke podriadená ako veľkosť hodiniek, tak potápačská extenzia remienka, vďaka čomu hodinky pekne sadnú na rukáv potápačského obleku.

Predĺženie silikónového remienka nájdete v balení každého modelu BN20. Remienok je navzdory tomu, ako je hrubý, veľmi poddajný a po vyskúšaní na ruke zistíte, že je aj krásne hladký a akoby "nežný". Rozšírená spona dostala signovanie, pekný detail, ktorý pozdvihuje dojem z hodiniek.

S priemernou veľkosťou 47 mm a hlavne potom hrúbkou 16 mm (kuknite na hĺbku toho číselníka...) sa jedná o väčší, napriek tomu stále nie "morbídne obézny" kúsok. A vďaka kratším nožičkám a dĺžke lug to lug nejakých 50 mm sú to stále veľmi príjemne nositeľné hodinky aj pre pánov, čo nemajú zápästie ako špalík. Pánom so širokým zápästím pripomenú existenciu minuloročných NB600, ktoré na zápästí pôsobia naozaj masívne).

Citizen Promaster Marine NB600 Recenzia – Potápky hodné Aquamana
16.9.2021 - Eliška Měrková
Citizen Promaster Marine NB600 Recenzia – Potápky hodné Aquamana

Puzdro je zhotovené z kvalitnej chirurgickej ocele, ktorá však samozrejme pridáva na váhe (tu pre pánov s menším zápästím, ktorí preferujú drobnejšie a ľahšie hodinky, doporučím napríklad parádne titánové NY010). Úprava puzdra je brúsená, bez zbytočného lesku a príkras, ktoré rýdzo športové hodinky nepotrebujú. Lesknú sa iba tlačidlá, hĺbkomer a korunka, ktoré sú tak nenápadne opticky zvýraznené.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Sklíčko je viditeľne hrubé, pripravené zvládnuť aj 200m hĺbku, do ktorej sú hodinky stavané aj oficiálne certifikované. Vysokú vodeodolnosť potom držia ako masívnejšia konštrukcia, tak šrobovacia korunka, dienko aj tlačidlá pre reset hĺbkomera.

Certifikované potápky, inak povedané Diver's, musia spĺňať medzinárodnú normu ISO 6425, pri ktorej je každý jednotlivý kus podrobovaný náročným testom odolnosti. Musia zvládnuť tlak až do 250 metrov hĺbky (u modelov s 200 M), musia spĺňať normu pre odolnosť voči magnetizmu aj nárazom a testuje sa napríklad aj odolnosť voči korózii a odolnosť náramku.

Pre mnohých je asi sklamaním, keď sa v parametroch dočítajú, že je sklíčko minerálne. To má však zasa nespornú výhodu v tom, že je pevnejšie (a teda odolnejšie voči rozbitiu) a neodráža svetlo tak moc, ako zafír. A teda je aj čitateľnosť lepšia. Čo sa odolnosti voči škriabancom týka, aj minerál dokáže byť pekne odolný hráč. Ja osobne nosím Citizeny s minerálom každý deň, ťukám s nimi o kdečo a vlásočnice na nich hľadám márne.

Čistý potápačský tool

Hlavným lákadlom Citizen BN20 je samozrejme spomínaný hĺbkomer, ktorý je doslova neprehliadnuteľný. Čnie na deviatej hodine a vyzerá nebezpečne... Trochu ako ústie starého Gatlingovho guľometu (milovníci westernu si to určite vraveli tiež ;)). Na tretej hodine potom nájdeme ďaleko nenápadnejší vodný senzor.

S hĺbkomerom sú prepojené dve ručičky, ktoré majú za úlohu ukazovať hĺbku ponoru. Pohybujú sa na stupnici začínajúcej na 3. hodine (vyznačenie 0 metrov), ktorá pokračuje po smere hodinových ručičiek až na 2. hodinu (kde vidíme maximálnu hĺbku 70 m).

Akonáhle dosiahnete najhlbšieho bodu vášho ponoru a začnete znovu stúpať, zostane jedna ručička "pozadu", zatiaľ čo druhá, väčšia ručička pokračuje podľa aktuálnej hĺbky. Hodinky si najhlbší ponor zapamätajú len vtedy, pokiaľ zotrváte v minimálnej hĺbke 1 meter aspoň 3 minúty či dlhšie (a nad 8 metrov vám postačí aj minúta). Pre názorné vysvetlenie sa môžete pozrieť na video iného modelu Promaster, ktorý funguje na rovnakom princípe.

Hodinky budú za potápačov strážiť aj rýchlosť výstupu. Akonáhle začne potápač stúpať nebezpečnejšie rýchlosťou 9 m za minútu, spustí sa alarm (bohužiaľ nemám ako vyskúšať v praxi, aby som vám zvuk sprostredkovala).

Tým, že sú hodinky solárne, je potom poistený akýkoľvek kiks v podobe vybitia hodiniek v strede akcie. Vnútri beží strojček Citizen J250, ktorý pri plnom dobití svetlom vydrží do ďalšieho nabitia asi 11 mesiacov. Úroveň nabitia hodiniek však zistíte, keď nahliadnete na číselník (ukazovateľ na 9. hodine).

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Ako už tradícia potápačských hodiniek velí, aj na BN20 nájdeme typickú potápačskú lunetu (60 klikov) s vyznačením 20 minút a luminiscenčným nultým bodom, bez ktorej by to nebolo to pravé potápkové. A to isté platí aj pre vzorovú čitateľnosť a luminiscenciu, ktorá z indexov a ručičiek až preteká. Napríklad, svoj testovací kus som vytiahla po dlhom pobyte v sklade z krabičky a potom tak 10-15 minút ležali pod obyčaným kancelárskym svetlom vedľa mňa. Akonáhle som ich však vytiahla za dvere a do tmy, z oslňujúcej zelenkavej žiary až prechádzal zrak.

Záverom

Pravdu povediac, marne hľadám čokoľvek, čo by mi na BN20 mohlo nejakým spôsobom prekážať. Strohosť spracovania? K športovému modelu, ktorý má byť hlavne funkčný a odolný, úplne adekvátna, hlavne keď prihliadneme k cenovke. A o minerálnom sklíčku už tu bola tiež reč (alebo máte iný názor?). A dizajn? Tradičný, jednoduchý a efektný. Opäť – nemám čo vytknúť.

Dumanie nad BN20 ma nakoniec priviedlo k malému zamysleniu. Potápky sú po dekády nesmierne obľúbeným štýlom a jasne, dáva to zmysel. Sú funkčné, odolné, športové, vyzerajú atraktívne a tak ďalej. To je však celkom plytké vysvetlenie.

Ten pravý dôvod sa podľa mňa skrýva trochu hlbšie, možno v samotnom pocite, ktorý potápky dokážu vlievať do srdca a do žíl milovníkov hodiniek. Naznačujú možnosť dobrodružstva a hovorí z nich akási neohrozenosť a odvaha vydať sa až za hranice komfortu. Samozrejme nie každý, kto si potápky kúpi, sa s nimi chystá naozaj potápať. Avšak dojem, ktorý predajú, je asi presne to, prečo po nich tak túžime.

A Citizen dokáže potápky (aj servírovanie dobrodružnej atmosféry) na výbornú, o čom väčšinu z vás už snáď nemusím nijak presviedčať.

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku