» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine NB600 – Potápky hodné Aquamana

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 16.9.2021 | 5 MIN

Vo svete potápačských hodiniek má japonský Citizen silné postavenie – najmä vďaka skutočnosti, že používa vlastné najmodernejšie technológie a špeciálne vyvinuté materiály. Nové Promaster Marine NB600 však spoliehajú nielen na moderné poňatie, ale aj na klasiku. Vo vnútri totiž nájdeme mechanický strojček s automatickým náťahom, ktorý Citizen predstavil v roku 2021. A nielen preto sa hodinky stali veľmi očakávanou novinkou roka.

V čom sú unikátne?

Recenzie rada začínam počiatočnými dojmami a snahou o verné vystihnutie prvého pohľadu na hodinky. U nových Promaster Marine NB600 to však musím vziať za úplne opačný koniec. To najzaujímavejšie totiž vidieť nemožno: nový mechanický in-house strojček 9051, ktorý Citizen predstavil v roku 2021 spolu s mimoriadnym kalibrom 0200 (ktorý sa k nám do Hodiniek bohužiaľ nedostal). Jedná sa o úplne nové mechanické strojčeky z produkcie Citizenu po 11 rokoch.

Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010
13.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010

Zo správy a toho, že sa k nám dostane aspoň jeden nový mechanický kúsok, sme mali veľkú radosť. Hoci máme Citizen spojený najmä so solárnym pohonom Eco-Drive, ktorý nájdeme pri úplnej väčšine kolekcie, v ponuke nájdeme samozrejme aj pár mechanických kúskov. Nie je ich však zrovna veľa a jedná sa predovšetkým o známe potápačské hodinky vybavené len základnými (avšak spoľahlivými) strojčekmi, ktoré sa však za desaťročia prakticky nezmenili.

Nový strojček 9051 bežiaci vo vnútri Promaster Marine NB600 má štandardnú 42hodinovú rezervu chodu. Vyniká však mimoriadnymi antimagnetickými vlastnosťami, čo je u mechanických pohonov dôležité z hľadiska presnosti. Strojček 9051 odolá pôsobeniu magnetického poľa do výšky 16000 A/m, čo je viac ako trojnásobok hodnoty, ktorú dosahujú bežné antimagnetické hodinky. Tie musia odolať "len" 4800 A/m.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Testovanie na antimagnetické vlastnosti je potom jednou z podmienok pre splnenie normy pre potápačské hodinky (ISO 6425). Také hodinky môžu niesť hrdé označenie Diver's. Netreba asi dodávať, že aj touto technologickou špecifikáciou dnešné Promastery disponujú.

Aby hodinky spĺňali medzinárodnú normu pre potápačské hodinky ISO 6425, musia prejsť prísnymi testami vodeodolnosti a odolnosti vôbec. Certifikácia hodiniek je dobrovoľná a záleží iba na výrobcovi, či hodinky nechá testovať. Testom potápačskej normy musí správne prejsť každý kus, ktorý nesie toto označenie.

Ďalším lákavým atribútom, ktorý vyšiel z dielne Citizenu, je samotný materiál hodiniek. Jedná sa samozrejme o citizenovské Super Titanium, teda materiál, ktorý je prirodzene antimagnetický, antialergénny a tiež ohromne ľahký (v porovnaní s oceľou až o 40%). U Super Titania existuje viac úrovní odolnosti. Ten najodolnejší titán vzniká metódou kalenia v plyne Duratect MRK, vďaka čomu vzdoruje poškriabaniu omnoho lepšie než bežná chirurgická oceľ. A áno, presne túto úpravu nájdeme u nových Promaster Marine.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Nič pre "tintítka" – Dizajn a spracovanie

Po tom, čo sa mi hodinky dostali reálne do ruky musím konštatovať, že tu bol mimoriadne ľahký titán naozaj skvelou voľbou. Tento Promaster totiž nie je žiadny drobec. S nadštandardným priemerom 46 mm a ešte nadštandardnejšou hrúbkou 15 mm sa jedná o naozaj masívne vyzerajúci kúsok, ktorý by v oceľovom prevedení nevážil zrovna málo. No, vzhľadom k tomu, že v titáne vážia 147 g, by váha oceľovej verzie musela mať okolo 206 g. To už by bolo pre mnohých za hranicou únosnosti.

Čo sa dizajnu týka, nachádzame tu samozrejme rodinnú podobu s klasickými potápkami od Citizenu. Nové Promaster Marine sú však vzhľadovo skôr ako ich starší a namakanejší brat.

Výška hrubo pôsobiaceho puzdra a hĺbka číselníka pri pohľade naživo až zaráža a pri naozaj letmom pohľade sa mi vzdialene vybavili skôr tuniaky od Seika než potápky od Citizenu. Za vinu to dávam veľkej lunete, ktorá je z časti zapustená do naozaj rozmerného puzdra. "Frajerský" vzhľad potom ešte umocňuje vrúbkovanie lunety, ktoré napomáha jej manipulácii, a mriežkovaná štruktúra vložky, ktorá je navrch "ozdobená" skrutkami.

Tu prichádza moja prvá výčitka – všimli ste si na lunete desaťminútovú potápačskú stupnicu? Ja teda nie, respektíve nie na prvý pohľad. Tmavou farbou značené údaje sa v mriežkovaní úplne strácajú a pokiaľ by ste ich potrebovali prečítať v šere či nedajbože pod vodou, máte asi smolu. Tu bol dizajn jednoznačne nadradený funkčnosti. Ale ruku na srdce, kto potápačskú stupnicu reálne používa?

Mriežkovaná štruktúra sa nápadite opakuje aj na korunke a na číselníku, kde zároveň vzniká pekný ombré efekt, ako kraje prechádzajú zo svetlejšej šedej farby do čiernej. Vďaka efektu, ktorý vzniká pri odraze svetla od krásne vypuklého zafírového sklíčka, pôsobí štruktúra číselníka skoro mokrým dojmom. Trochu mi tak pripomína rybie šupiny...

A tu sa priznám, že pri pohľade na nové Promastery mi prebehlo hlavou, či si tu Citizen náhodou nevzal inšpiráciu z vizáže filmového Aquamana. Asi nie, ale tak vysekané a odolné potápky s motívom šupín by sa na ruke obra Jasona Momoy každopádne vynímali a asi by ustáli aj nejakú tú bojovú scénu.

Čo na hodinkách musím vychváliť, sú veľké a výborne čitateľné ručičky a indexy (ako sa na správne potápky hodí a patrí). Dobrá čitateľnosť je podoporená krikľavo oranžovým orámovaním minútovej a sekundovej ručičky (oranžová je najčitateľnejšia farba pod vodou) a samozrejme silnou vrstvou luminiscenčného náteru. Po nasvietení hodiniek ma z intenzity žiarenia až prechádzal zrak a potešilo ma, že aj po piatich hodinách bol svit stále pomerne patrný.

Oceňujem aj precízne spracovanie puzdra a jednoduchého trojčlánkového náramku. Povrch je kartáčovaný a celomatný, bez akýchkoľvek príkras, ktoré by pôsobili pri tak športovom kúsku skoro až nepatrične. Za mňa dobrá voľba.

Spona je překlápěcí, s potápěčskou extenzí.Spona je preklápacia s potápačskou extenziou.

 

Čo sa príliš nepodarilo

Okrem podivnej hrúbky a nie príliš šťastného grafického riešenia potápačskej stupnice mám ešte poslednú malú výhradu, ktorá sa týka manipulácie so šrobovacou korunkou. Tu by som možno uvítala trochu jemnejší a precíznejší závit, keďže nastavovanie a naťahovanie hodiniek mi nerobilo zrovna radostné pocity. Korunka sa mi zdala trochu "hojdavá" a pri doťahovaní k puzdru trošku drhla. Avšak nie je to nič, čo by u mňa výrazne ovplyvnilo celkový pocit z hodiniek.

Záver

Citizen Promaster Marine NB600 sú rozhodne vydarené hodinky. Jedinečné v radoch Citizenu či už strojčekom alebo originálnym dizajnom. A keď sú vaše gusto masívnejšie potápky s automatickým strojčekom, budete z nich asi nadšení.

Nový in-house mechanický strojček od Citizenu
Naozaj vysoká odolnosť voči magnetickým vplyvom
Ľahký, odolný a antialergénny materiál Super Titanium s úpravou Duratect
Zaujímavý dizajn
Vysoká vodeodolnosť do 200 M a potápačská certifikácia ISO 6425
Dobrá luminiscencia

Dizajn nemusí sadnúť každému
Trochu nepríjemná manipulácia s korunkou

PS: Na aké potápky od Citizenu sa ešte mrknúť?

Pokiaľ sa chystáte ponoriť do Citizenských vôd, vašej pozornosti by nemali uniknúť relatívne nové hodinky Citizen Promaster Diver's Satellite Wave CC500. A prečo? Sú to totiž historicky prvé potápačské hodinky s GPS synchronizáciou, ktoré sú dobíjané svetlom.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom
23.3.2022 - Eliška Měrková
Citizen Aqualand BN20 recenzia – Do hĺbky s čistým potápačským toolom

Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver, ktoré nemajú konkurenciu

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku