» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine NY010 recenzia: titánové Diver's, ktoré nemajú konkurenciu

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 25.1.2021 | 8 MIN

Keď sa Citizen Promaster Marine NY010 v lete 2020 objavili, nejak mi nedochádzalo, čo predo mnou vlastne leží. Iste, zaujímavý číselník, naviac v zelenej a modrej, ktorých skrátka nie je nikdy dosť. Zvlášť v tak obľúbenej športovej skupine, akými sú potápačské hodinky. A sú v titáne, to u Citizenu tiež nie je predsa zrovna nezvyčajné…

Lenže zvláštna „okienková“ doba chcela, že mi na predajňu jedného dňa volal zákazník, ktorý chcel aspoň cez telefón sprostredkovať niektoré informácie, ktoré z parametrov ani fotiek nevyčítate. Nakoniec nasledovalo rozprávanie o tej zvláštnej modrej, o titáne aj o tom, či sú fakt tak krásne ako na fotkách. Nie, kdeže. Naživo sú ešte krajšie.

Jednotlivé črepy sa začali skladať. Povedomý dizajn, Super Titanium, potápačské ISO, mechanika, a pritom táto cena? To je nové. To je veľmi nové. Dokonca aj na Citizen.

Citizen a jeho jedovatá ryba

Promaster NY010 vychádza zo skutočného stavebného kameňa potápačských hodiniek Citizen: Promaster NY0040. Nielen pre svoje parametre a dostupnosť sa často pokladá za priameho konkurenta legendy Seiko SKX. Aj samotné pozadie dnes už ikonického modelu je pomerne zaujímavé.

Citizen Promaster NY0040 – Lepšie než Seiko?
5.1.2021 - Martin Balabán
Citizen Promaster NY0040 – Lepšie než Seiko?

Citizen NY0040 sa tešili popularite predovšetkým v 90. rokoch minulého storočia a vďaka ich spoľahlivosti a potápačským kvalitám si ich vybralo napríklad talianske námorníctvo Seals Comando Subacqueo Incursori pre oficiálne použitie. Žabí muži ich nosili veľa rokov a čo je ešte unikátnejšie, Citizen model vyrába dodnes v takmer nezmenenej podobe a stále obstoja aj v modernej konkurencii.

Citizen Promaster NY0040 aka Fuga

Veľmi typický vzhľad lunety im získal prezývku „Fugu“, japonského názvu pre puffer ryby. Zvlášť svojím špecifickým ozubením pripomínali túto obľúbenú pochúťku pre odvážnych stravníkov. Citizen voľbu fanúšikov dokonca potvrdil, keď na dienko niektorých svojich neskorších iterácií modelu fugu vygravíroval.

Seiko má svoje Tuniaky, Orient zasa Ray či Mako. Pre japonské potápky sa rybie prezývky perfektne hodia. Aj Citizen má jednu ikonickú: Fugu.

Luneta je naozaj originálna a patrí medzi rozpoznateľné znaky kolekcie Fugu potápok. Pravidelné ostré výrezy umožňujú ľahšiu manipuláciu s lunetou v rukaviciach alebo mokrými rukami. A platí to aj pri NY010. Titánový materiál je ale pri otáčaní pocitovo iný. Pomerne ľahké otočenie a akoby istá nepatrná spätná vôla je trochu prekvapivá a predovšetkým neznáma. Pravdepodobne je to dané kontaktom dvoch tak odlišných materiálov ako je titán s oceľovou pružinou v lunete. Chod je ale plynulý, bezproblémový a nevyvoláva neistotu, pokiaľ ide o funkčný zámer potápačskej lunety.

Z dizajnu legendárnych Citizen NY0040 si dnešný titánový potomok odniesol viac než len lunetu. Aj tvar indexov je v podstate totožný a patrí medzi osobité prvky hodiniek. Výrazný véčkový index na dvanástke a bodové indexy nesú patričnú dávku Super-LumiNovy. To platí aj pre ručičky. Tu si ale Citizen zahral so škatuľkami a zvolil tvar ručičiek z iného svojho dobre známeho modelu.

Luminiscence u Citizen Promaster Marine NY010.Luminiscencia pri Citizen Promaster Marine NY010.

Kto sa pohybuje v potápačských vodách, pozná v nich odkaz na Citizen Aqualand. Kremenné potápačské hodinky, ktoré Citizen predstavil už v roku 1985 ako prvý model s digitálnym hĺbkomerom. Vďaka svojej reputácii stáli ako spoľahlivá záloha potápačským počítačom. A vlastne to platí dodnes.

Citizen Aquland představený v polovině 80. letCitizen Aquland predstavený v polovici 80. rokov

Kombinácia výrazných indexov a aqulandských ručičiek v tvare injekčnej striekačky a šípky poskytuje Citizen NY010 perfektnú čitateľnosť. Počas dňa, vďaka svojej prehľadnosti, aj počas tmy prostredníctvom silnej luminiscencie.

Tá je hlavná pre získanie potápačskej certifikácie ISO 6425, ktorú Promaster NY010 hravo spĺňajú. Napokon Citizen je v potápačských vodách ako fugu vo vode, svoje prvé mechanické „Parawater“ hodinky začal vyrábať už v roku 1959.

Ak pôvodné NY0040 boli zamýšľané ako nástroj pre skutočných potápačov, zásadná bola voľba kvalitného strojčeka. Citizen vtedy siahol po svojom rokmi preverenom internom pohybe 8203. A rovnako ako si nové NY010 zachovávajú dizajnové prvky, zachovali si pokračovatelia Fugu kolekcie aj tieto vnútornosti.

Ak by ste hodinky vypitvali, zistíte, že sa nejedná o žiadny estetický zázrak. Mám dokonca za to, že dnes už sa mechanický strojček 8203 dokončuje strojovo a akékoľvek zdobenie by tu bolo v podstate zbytočné. Za odmenu poskytuje nízku cenu a istý krok.

Dýnko kryje automatický strojek Citizenu 8203.Automatický strojček Citizenu 8203 kryje plné dienko, zdobenie by zbytočne zdvíhalo cenu.

O spoľahlivosti nemôže byť pochýb, aj tak nájdete pár drobností, ktoré vedia otráviť radosť z hodiniek. Nie je to ani tak rezerva, ktorá sa často stavia do popredia. Hodnota okolo 40 hodín je totiž dostatočná, ak ich nosíte ako denné hodinky, alebo sa tak isto striedajú s ďalšími úlovkami.

Ale bohvie, prečo ma štve absencia hackingovej sekundovky. Nie je to preto, že by som si potrpela na sekundnu presnom čase. Je to čisto iracionálny pocit, že čas nemáte úplne vo svojich rukách. Keď už nie v živote, tak aspoň na tých hodinkách ho predsa chcete vedieť zastaviť. No nenaštvalo by vás, že si beží ďalej svojím trojhertzovým tempom? A tak je mi trochu divné, že Citizen pri svojich nových variantoch nesiahne po nejakej svojej vylepšenej Miyote.

Vesmírne dedičstvo

Dizajnovo, tvarovo, parametrovo, všetko odkazuje na skoršie Fugu modely. Tak čo je iné, čo je zásadne nové?

Na prvý pohľad samozrejme už v úvode spomenuté dva celkom úchvatné odtiene číselníkov. Nech už inklinujete k modrej alebo zelenej, oba varianty prinášajú fascináciu a isté uspokojenie. A nielen pre farebný tón, ale tiež hru so svetlom a kontrastom s červeným zakončením minútovej a sekundovej ručičky.

Farebné alternácie sú síce pekné, ale na celkom nový model Fugu málo. Je na čase pozrieť sa na to zásadné. Pretože až doteraz, aj keď Citizen priviedol na svet varianty v podobe Citizen NY0080, 0090 alebo napríklad Big Fugu (s väčším priemerom a zafírom NY011), bolo všetko v oceli. Až v roku 2020, keď oslávil svoje 50. výročie prvých titánových hodiniek, priviedol na svet Citizen Promaster NY010 kompletne v titánovom prevedení.

První Citizen Promaster FUGU v celotitanovém provedení.Prvé Citizen Promaster Fugu v celotitánovom prevedení.

Objavenie titánu ako zázračného materiálu ešte neznamenalo jeho plné využitie. To postupne prichádzalo až v 60. rokoch minulého storočia, predovšetkým pre misie na Mesiac Apolla 13. Vyrobiť z titánu hodinkové puzdro prinášalo mnoho úskalí a tradičné metódy spracovania používané pre oceľ tu úplne zlyhávali.

V roku 1970 ale Citizen vyslal do sveta jasnú správu: prišli sme na to! Citizenu sa ako prvému podarilo vyrobiť titánové hodinky Chronometer X-8. Označenie zvolil Citizen zámerne. X malo predstavovať neznáme premenné titánu a osmička nekonečno, ako symbol neobmedzených možností, ktoré titán ešte môže priniesť.

Citizen Chronometer X-8, první titanové hodinky na světě.Citizen Chronometer X-8, prvé titánové hodinky na svete.

Chronometer X-8 bol ale ešte len začiatok na ceste titánových hodiniek. Titán ako je známe vyniká niekoľkými vlastnosťami. Predovšetkým je ľahký (zhruba o 40 % oproti oceli), celkom antialergénny a aj bez prímesí odoláva korózii. Pre hodinky teda ideálny materiál. Lenže na hodinárov čakalo niekoľko úskalí. Predovšetkým reaktívna povaha titánu s kyslíkom a dusíkom vo vzduchu viedla k tomu, že zostával vo forme a pre ďalšie opracovanie bol nepoužiteľný.

Pri obrábaní dochádzalo zasa k tomu, že aj keď ide o odolný kov, je prekvapivo mäkký a čiastočky sa držali na obrábacích strojoch a spôsobovali ich opotrebenie trením. A do tretice bolo nutné vyriešiť leštenie povrchu. Najprv sa totiž nedarilo dosiahnuť hladkého povrchu. Pri leštení technikou vyvinutou pre oceľ zostával povrch drsný a matný.

Citizen postupne vylepšoval svoje technológie a dokázal s titánom pracovať. Hlavný prielom ale prišiel na prelome storočí, kedy vyvinul povrchové tvrdenie Duratec a z titánu vytvoril niečo viac, patentované Super Titanium.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Samotný titán bez potrebnej úpravy je pomerne mäkký a možno ho v skutočnosti veľmi ľahko poškriabať. Tvrdením technológiou Duratec vzniká odolná vrstva, ktorá prináša až päťnásobne vyššiu odolnosť voči poškriabaniu, než má chirurgická oceľ.

Citizen samozrejme nie je jediný, kto si časom dokázal poradiť s nástrahami titánu a využiť ho vo svoj prospech. Technológiu Duratec má ale Citizen patentovanú a patrí medzi najlepšie na svete. Niet preto divu, že sa Super Titanium využíva aj v ďalších odvetviach. Citizen totiž dokáže vyrobiť súčiastky, ktoré nepoškriabe ani oceľová čepeľ a jeho know-how sa preto rozhodla v posledných rokoch využiť aj spoločnosť ispace pre svoj projekt HAKUTO-R, ktorého pristávací modul a rover bude na Mesiaci pátrať po zdrojoch vody.

Od hodinek do vesmíru. Ze Super Titania budou vyrobeny součástky pro lunární . Zdroj: www.citizenwatch.comOd hodiniek do vesmíru. Zo Super Titania budú vyrobené súčiastky pre lunárny modul. Zdroj: www.citizenwatch.com

Vytvrdený povrch umožnil ešte ďalšiu vec, a síce upraviť titán do vysokého, až zrkadlového lesku. Toho si môžeme všimnúť aj pri náramku Promaster NY010, ktorý kombinuje matný a leštený povrch. A skúsenosti Citizenu prinášajú aj istotu kvality, s ktorou sú titánové hodinky spracované.

Náramek ze Super Titania.Náramok Citizen NY010 zo Super Titania.

Konkurencia a záverečné zhrnutie

Citizen Promaster NY010 sú nielen konkurencieschopné, ale skoro sa mi chce napísať až bezkonkurenčné. Certifikované mechanické potápky totiž v tejto cenovej kategórii v podstate inde nenájdete. Ostatné značky začínajú minimálne na dvojnásobku ceny Citizenu. A tak jediný, kto dokáže NY010 skutočne konkurovať, je vlastne Citizen sám.

Pokiaľ si odmyslíme ISO 6425 a pôjdeme hlavne po potápačskom vzhľade a titánovom materiále, dokáže prekvapivo dobre konkurovať Invicta so svojimi Pro Diver. Ale spracovanie titánu je tu úrovňou rozhodne nižšie.

Skutočné konkurenčné prostredie sa otvára až vo chvíli, kedy opustíte myšlienky na ľahučký titán. V tomto bode už si slovo vezme nielen Seiko v základnej zostave Seiko Prospex Sea, ale aj Orient so svojimi Kamasu, Mako alebo Ray. V titáne je ale čo sa dostupnosti týka Citizen neprekonateľný.

Citizen Promaster NY010 nepatria svojím dizajnom medzi povedzme konzervatívne záležitosti. Aj keď sú cenovo dostupné pre masy, nemusia sa ešte nutne masovou záležitosťou stať. Ale unikátne vlastnosti a neochvejná spoľahlivosť patria medzi jasné argumenty. A ak patríte medzi labužníkov, bude bezpochyby zážitok si titánovú Fugu vychutnať.

Plusy a mínusy

Super Titanium
skutočne ľahké, čo zvyšuje komfort pri nosení
spoľahlivý automatický strojček
originálny Fugu vzhľad
odtieň číselníka
bezkonkurenčné v cenovej kategórii
korunka na opačnej strane netlačí do zápästia

nemajú hacking
pre niekoho až moc extravagantný dizajn
korunka na opačnej strane nemusí byť pre pravákov pri nastavovaní pohodlná
nemajú zafírové sklo

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku