» Blog » Citizen

Citizen Promaster Marine NY012 recenzia – Neporaziteľné potápky „nižšej“ triedy

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Potápačské

Jakub Pitucha | 12.2.2024 | 3 MIN | 1x komentár

Dnes sa spoločne pozrieme na novinku od japonskej spoločnosti Citizen, model Citizen Promaster Marine NY012. Ide o jej nový potápač z radu Promaster Marine Automatic. A ako ich správne nazval môj kolega Simon v jednom z podcastov – "nové Seiko SKX". Nemôžem nesúhlasiť – na stole totiž dnes máme hodinky, ktoré za svoju cenu ponúkajú skutočný rozsah funkcií a kvalít. Ale neodkladajme a poďme na to!

Promaster?

Najprv si však ujasnime, čo znamená "Promaster" v názve našich dnešných hodiniek. Citizen týmto slovom označuje hodinky, ktoré majú slúžiť na špeciálny účel (podobne ako Seiko označuje svoje hodinky ako "Prospex"). V jeho ponuke nájdeme línie ako Promaster Sky pre letcov, Promaster Land pre dobrodruhov alebo Promaster Marine pre potápačov. Model NY012 s prívlastkom Promaster Marine si svoj názov naozaj zaslúži – nemusíte sa s ním obávať potápania do najtemnejších zákutí oceánu.

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Prvý dojem z hodiniek

Hodinky na mňa dokázali zapôsobiť už pri prvom nasadení. Ich kompaktný tvar so zaoblenými nožičkami mi pohodlne sadol na zápästie a celkovo na mňa hodinky pôsobili oveľa drahším dojmom.

272,00 € (doručíme do 13.5.)

Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín
21.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín

Šesťdesiatstupňová otočná luneta s hliníkovou vložkou a luminiscenčnou bodkou má skvelý a bezproblémový chod – jednoducho zapadá tam, kam má, a netrpí známym neduhom "viklania" (ako iné hodinky konkurenčných značiek v tejto cenovej kategórii). Rozmery hodiniek sú potom príjemných 41 mm na šírku, 50 mm od ucha k uchu a 14 mm na výšku. Model na gumovom remienku, ktorý som mal k dispozícii, váži rovných 100 g a šírka pre uchytenie remienka je 20 mm.

Potápky telom i dušou

Ako už názov napovedá, hodinky Citizen Promaster Marine Automatic sa zrodili pre život vo vode. Hodinky sa môžu pochváliť napríklad 200 m vodotesnosťou, ktorú zabezpečuje najmä skrutkovacia luneta a korunka.

To všetko je potom zaručené certifikáciou ISO 6425 DIVERS. Táto certifikácia nám hovorí, že hodinky prešli prísnym testovaním, v ktorom okrem testu vodotesnosti nájdeme napríklad aj test odolnosti voči magnetizmu alebo nárazom.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Hodinky sa vyznačujú aj dostatočným množstvom luminiscencie na ručičkách, indexoch a nulovej lunete.

Ako vo vode, tak na súši

S hodinkami sa však nemusíte obávať vyliezť z vody, pretože to isté dokážu aj na súši. Postará sa o to ciferník, ktorý je na povrchu gradientný s jemným vzorom – mne osobne pripomínal drobné zrnká piesku.

Čo sa týka farebných kombinácií, máme z čoho vyberať; od klasickej čiernej, modrej alebo zelenej, ku ktorej dostaneme aj zelený remienok. Mňa však najviac zaujal oranžový variant, ktorý je... no proste úžasný... Ideálne hodinky na letnú dovolenku.

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur
5.10.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur

Sklíčko na hodinkách je "len" minerálne, ale bočné strany sú jemne vypuklé a pôsobia príjemným "retro" dojmom. Osobne oceňujem aj to, že na hodinkách chýba chránič korunky, čo robí hodinky ešte viac nositeľnými.

Osvedčená japonská strojovňa

A čo dáva hodinky do pohybu? Nie je to nič iné ako kaliber Miyota 8204 s komplikáciou dátumu a dňa v týždni, ktorý si Citizen vyrába sám. Kaliber disponuje 21 kameňovými hodinami, frekvenciou 3 Hz a hackingom.

Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy
10.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy

Má manuálne aj automatické naťahovanie, ktoré je bohužiaľ len jednosmerné – na rozdiel od konkurenčných kalibrov Seiko alebo Orient.

Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové potápky od Orientu – Ako sa vyznať v prezývkach?

Naopak tu však nájdeme zotrvačník vyrobený zo zliatiny glucyduru, ktorá je odolnejšia voči teplotným výkyvom a nárazom. Presnosť tu Citizen deklaruje na -20 až +40 sekúnd za deň a rozdiel v polohách maximálne 50 sekúnd. Sám som však zistil, že na vibrografe fungujú oveľa lepšie, keďže v žiadnej z polôh "nevyskočili" z rozsahu +4 až +13 sekúnd.

Slovo na záver

A čo povedať na záver? Asi hlavne to, že ja sám som si hodinky nemohol vynachváliť a môžem ich len odporučiť. Sú tak akurát pre tých, ktorí si chcú zaobstarať svoje prvé automatické hodinky za rozumnú cenu. V balení dostanú desaťročiami preverený strojček s manuálnym a automatickým naťahovaním a hackovaním, skvelé spracovanie puzdra a ciferníka, výbornú lumináciu a k tomu všetkému certifikát potápača... čo viac si priať!

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Orient Mako 40 recenzia – Legendy po niekoľkých mesiacoch
5.1.2024 - Aleš Pavelek
Orient Mako 40 recenzia – Legendy po niekoľkých mesiacoch

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Petet Thampred 72 dňami, reagovať
sú pekne aj praktické a za dobru cenu ...., ja mam ale Q

Hodinky zmienené v článku