» Blog » Citizen

Citizen Promaster NY0040 – Lepšie než Seiko?

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Potápačské

Martin Balabán | 5.1.2021 | 6 MIN

Dnes je na trhu celý rad potápačských hodiniek v cenovej hladine do 400 eur. Konkurencia je veľká a hodinkový nadšenec žasne. Vzhľadom k popularite tohto typu hodiniek si máloktorá spoločnosť dovolí nechať tento segment neobsadený. Odbor hodinárstva je však známy svojím dôrazom na históriu a tradície, a tak to majú novoprichádzajúce ťažké. Vždy musia obstáť proti existujúcim matadorom, medzi ktorých sa zaraďujú aj potápačské hodinky Citizen Promaster Marine NY0040. Poďme sa pozrieť, ako si vybudovali svoju pevnú pozíciu na trhu.

Citizen Promaster NY0040 sa začali predávať už v roku 1997. Od tej doby si získali priazeň nielen zberateľov, ale aj armádnych profesionálov. V Citizene totiž vytvorili hodinky, ktoré zaujmú bežného užívateľa, ale zároveň splnia komplexné požiadavky pre vojenských potápačov. Pri tom všetkom zvládli v Japonsku udržať cenu prekvapivo nízko. Neuveriteľné!

Originálny dizajn

Už pri prvom pohľade hodinky zaujmú svojím osobitým štýlom. Iné značky používajú skôr konzervatívny štýl a vsádzajú na jednoduchosť vychádzajúcu z histórie (či už vlastnej, alebo cudzej...). V Citizene sa rozhodli ponechať tradície bokom a vytvorili dizajn, ktorý si nepomýlite s hodinkami iných značiek. Zaujímavé a originálne.

Minútová ručička má tvar veľkej šípky, ako je zvykom, pre ľahké odčítanie doby ponoru. Zato špička hodinovej ručičky má neobvyklý tvar podobný päťuholníku. Všetky tri ručičky (vrátane sekundovej) majú leštený povrch a sú vyplnené luminiscenčným materiálom.

Citizen NY0040 má osobitý styl a v této cenové kategorii nadstandardní zpracování

Citizen Promaster NY0040 má osobitý štýl a v tejto cenovej kategórii nadštandardné spracovanie

Aj všetky hodinové indexy sú leštené a vyplnené materiálom žiariacim v tme. Pre ich jednoznačné rozlíšenie majú odlišné tvary. Kruhové, lichobežníkové, obdĺžnikový a všetkému dominuje hlavný index na dvanástej hodine. Ten kombinuje ako ostré hrany, tak aj zaoblenie. Vďaka uvedeným vlastnostiam je veľmi jednoduché určiť rýchlo konkrétny čas aj za zhoršenej viditeľnosti.

Různé tvary indexů s luminiscencí napomáhají snadnému určení časui za zhoršené viditelnosti

Rôzne tvary indexov s luminiscenciou napomáhajú ľahšiemu určeniu času aj za zhoršenej viditeľnosti

Na pozícii tretej hodiny sa tiež nachádzajú ukazovatele dátumu a dňa v týždni. Majú svetlé písmo na tmavom pozadí a nepôsobia rušivým dojmom. Orámovanie okienka pre tieto ukazovatele lešteným kovom sa v tejto cenovej kategórii len tak nevidí.

Ciferník hodiniek zakrýva ploché minerálne sklíčko. Na lunete nájdeme po jej obvode šesť radov výrazných zárezov pre ľahší úchop. Luneta je samozrejme otočná, a to v šesťdesiatich krokoch po obvode. Hliníková vložka lunety je číslovaná po desaťminútových intervaloch a má luminiscenčný bod pre označenie počiatku ponoru.

Otočná luneta má šest výřezů pro snadnější manipulaci

Otočná luneta má šesť výrezov pre ľahšiu manipuláciu

Puzdro má veľmi príjemné rozmery. Priemer 42 mm a nízka hrúbka 12 mm zaistí vysokú mieru pohodlia na zápästí. Tvar puzdra hodiniek tvorí plynulé línie bez ostrých hrán. Pôsobí jednoducho, až nenápadne.

Čo je však oproti iným hodinkám veľmi odlišné, je poloha korunky hodiniek. Nenájdeme ju na pozícii tretej alebo štvrtej hodiny, ako býva zvykom. Je umiestnená na opačnej strane, na pozícii ôsmej hodiny. Dopustili sa snáď dizajnéri v Citizene omylu? Nie, nebojte sa. Toto umiestnenie korunky je typické pre potápačské hodinky, určené pre profesionálne použitie. Potápači nosia hodinky na svojej ľavej (nedominantnej) ruke. Šrobovacia korunka teda nesmeruje k ruke nositeľa, čím sa znižuje riziko jej poškodenia nárazom o prekážku apod.

Korunka je záměrně na osmé pozici

Korunka je zámerne na ôsmej pozícii

Rovnako ako korunka, aj dienko hodiniek je šrobovacie, vyrobené z jedného kusa ocele – bez priehľadu na strojček.

Šroubovací dýnko je plné, nez průhledu na strojek Miyota 8203A

Šrobovacie dienko je plné, bez priehľadu na strojček Miyota 8203A

Pohon hodiniek zaisťuje strojček priamo od Citizenu. Konkrétne je to Miyota 8203A. Jedná sa o automatický strojček s 21 kameňmi a s rezervou náťahu 45 hodín. Tento typ strojčeka (a jeho variácie) sa vyrába už od roku 1977. Je to teda časom preverený, odolný a spoľahlivý pohon.

Varianty Citizen NY0040

Citizen Promaster NY0040 sa vyrába v niekoľkých variantách. Tá najbežnejšia má čierny ciferník a čierny gumený remienok (ref. NY0040-09EE).

Ďalšia varianta má modrý ciferník so sunburst efektom a modrý gumený remienok (ref. NY0040-17L). Farba ciferníka sa mení na slnku a hodinky pôsobia hodnotnejším dojmom, než naznačuje ich cenovka. Je veľmi obtiažne zachytiť to na fotografii, musíte to vidieť na vlastné oči.

Veľmi neobvyklou variantou je prevedenie so zeleným, luminiscenčným povrchom ciferníka (špeciálna edícia Luminor NY0040-50W). V tomto prípade sú okrúhle indexy iba čierne. A tak je osvetlenie kľúčových ukazovateľov vytvorené opačne, než je zvykom. Ciferník svieti a ukazovatele sú tmavé. Je jasné, že čitateľnosť za zhoršených podmienok je pri tomto modeli veľmi dobrá.

Špeciálna edícia Citizen NY0040-50W; Foto: Adriano Gioielli

Štvrtou variantou je model so žltým ciferníkom a žltým gumeným remienkom (ref. NY0040-25Y). Ten sa vyrábal iba krátku dobu a dnes je už horšie dostupný. Pokiaľ ale hľadáte výrazné hodinky na letnú dovolenku, sú tieto ideálnym kandidátom.

Výrazný model NY0040-25Y se vyráběl poměrně krátce, proto je i hůře dostupný; Foto: watch.forumfree.it

Výrazný model NY0040-25Y sa vyrábal pomerne krátko, preto je aj horšie dostupný; Foto: watch.forumfree.it

Potápačské kvality

Dôležitým faktorom pre profesionálne použitie hodiniek je splnenie náležitej certifikácie. NY0040 spĺňajú podmienky podľa medzinárodnej normy ISO 6425, určujúcej spôsoby testovania potápačských hodiniek. Podľa normy sa musí testovať každý vyrobený kus, čo so sebou nesie nemalé náklady. Hodinky sa testujú nielen na vodeodolnosť, tiež na odolnosť proti kondenzácii, teplotnému šoku a nárazu. U takých hodiniek si môžete byť istí ich odolnosťou a spoľahlivosťou.

Preto si ich do svojej služby vybrali potápačské oddiely talianskej armády. Talianski potápači ich používali počas deväťdesiatych rokov. Ich hodinky sa od tých pre bežných smrteľníkov líšili nápisom "Marina Militare", ktorý nahrádzal logo výrobcu Citizen.

Hodinky pro složky italské armády se lišily nápisem Marina Militare namísto názvu Citizen na číselníku

Hodinky pre zložky talianskej armády sa líšili nápisom Marina Militare namiesto názvu Citizen na číselníku; Foto: GMT Menos 3

Alternatíva k legendárnym SKX od Seika

Hlavným konkurentom týchto Citizenov nie je nikto iný než Seiko SKX. Porovnávať tieto dva modely je ako sledovať boxerský zápas ťažkých váh. Títo konkurenti sa však do boja pustili odlišným štýlom. SKX ctí hlavne jednoduchosť a prehľadnosť. Tým si získalo srdce fanúšikov po celom svete. NY0040 sa do ringu vrútilo s originálnym štýlom a rozdáva rany vo chvíli, kedy to najmenej čakáte. Zaujme všetkých, ktorí chcú sledovať niečo trošku odlišné.

Citizen NY0040 a Seiko SKX007

Jasne sa líšia už na prvý pohľad. Citizen má leštené indexy rôznych tvarov, Seiko jednoduché indexy so zaoblenými líniami. Seiko má matné čierne a modré ciferníky. U Citizenu máme jednoduchú čiernu, svietiacu zelenú a žiarivú žltú, favoritom je potom modrý sunburst Citizen, ktorého kúzlo nedokáže SKX napodobniť. Menší priemer vložky lunety robí Citizeny na pohľad menšie. Zároveň sa vďaka svojmu tvaru pohodlnejšie nosia na zápästí menšieho priemeru.

Seiko SKX007 a SKX009

Seiko SKX007 a SKX009

Zhrnutie

Citizen NY0040 spája originálny dizajn a príjemnú veľkosť. Je možné si vybrať z niekoľkých farebných prevedení, kde na svoje si prídu ako konzervatívne, tak aj extravagantné povahy. Odolnosť je zaručená testovaním každého kusa podľa medzinárodnej normy. Naviac je tento armádou preverený model dostupný za veľmi prijateľnú cenu.

Originálny dizajn
4 farebné varianty
Odolnosť a spoľahlivosť 
Cena
Príjemná veľkosť 
Osobitý štýl nemusí byť pre každého
Nemajú hacking (zastavenie sekundovky po vytiahnutí korunky)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku