» Blog » Citizen

Citizen CB588 – Elegán s dušou praktika

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické

Eliška Měrková | 24.4.2023 | 7 MIN

Hodinky od Citizenu majú svojich stálych zákazníkov aj skalných fanúšikov. Asi preto, že dokážu ponúknuť kúsok pre každého (či už chcete jednoduché spoločenské modely alebo napríklad profi potápky), pričom majú jedno vždy spoločné: praktickosť. Solárne a rádiom riadené Citizen CB588 sa naviac dodávajú v balíčku s patričnou eleganciou.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky od Citizenu idú od ostatných časomier často odlíšiť na prvý pohľad. Majú svoje osobité športové kúzlo, ktoré je pre niekoho takmer neodolateľné. A to hlavne vo svetle toho, že hodinky pôjdu stále na sekundu presne, nebudú vyžadovať výmenu batérie, sklíčko sa vám nepoškriabe, môžete sa s nimi aj potápať a že si so všetkými funkciami môžete užiť veľa zábavy (či hranie s návodom). S tým je tiež spojený rušnejší vzhľad číselníka, ktorý určite nie je pre každého.

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenzia – Pilotky na japonský spôsob
4.4.2022 - Radim Krčmář
Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L recenzia – Pilotky na japonský spôsob

Na to, že sa v rušnosti číselníka vôbec nejedná o najťažší kaliber od Citizenu (kuknite napríklad na profi pilotky Citizen Promaster Sky), niektorým pohľad na číselník napriek tomu môže privodiť určitý diskomfort. "Tak do nich by som sa asi bál vŕtať... Na čo to tam preboha všetko je? Uznávam, že zrovna tieto vyzerajú dobre, ale celkovo nechápem, čo na takom type hodiniek ľudia majú." (utrúsil na adresu CB588 manžel, ktorý nemá pre "preplácané" športové hodinky zrovna pochopenie). Dala som si teda za úlohu vysvetliť a obhájiť nové CB588, ako jemu, tak vám, čitateľom.

Foto: Hodinky-365.cz

"Čo na takom type hodiniek ľudia majú?" – Dizajn a charakteristické črty

Hodinky CB588 posunuli hranice kolekcie Sport k väčšej uhladenosti a elegancii a viem si ich predstaviť napríklad na ruke energického manažéra pri pracovnom jednaní.

Citizen ich "utlmil" celkovým zmenšením veľkosti písma a číslic po obvode, lunetu stenčil a naleštil a tým pádom vložil tachymetrickú stupnicu "dovnútra" na číselník. Nevidíme tu žiadny výrazný farebný kontrast a ani biela tu vlastne nie je pravá biela – je zastreto šedej farby, ktorá na antracitovom, nie-matnom pozadí tak nevystupuje. O číselných a písomných údajoch na lesklom orámovaní subčíselníkov ani nehovoriac.

Luxusnejšiu estetiku CB588 podtrhuje precízna práca s kombinovaním leštených a brúsených prvkov a premyslené detaily, ktoré asi najlepšie vynikajú pri bicolor modeli CB5886-58H so zlatou PVD úpravou. Na nich sú lesklé prvky vyvedené v bohato vyzerajúcej zlatej, od okrajov indexov a ručičiek, cez rámovanie subčíselníkov a obvode puzdra, až po korunku s tlačidlami a stredový pás náramku. Ako maličké dizajnové plus považujem aj ozdobné zakončenie sekundovej ručičky.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky vďaka všetkým týmto dizajnovým frajerinám dostali veľmi príjemnú elegantnú vizáž a s priemernou veľkosťou 43 mm budú vyzerať slušivo, trúfam si povedať, na väčšine pánskych zápästí, a preto sa čoskoro stali jednými z najobľúbenejších hodiniek od Citizenu u nás. Sklíčko je zafírové (takmer nepoškriabateľné) a vydrží teda vyzerať dobre veľmi veľmi dlho. Naviac je s antireflexnou vrstvou zabraňujúcou nechceným odleskom.

"Na čo to tam preboha všetko je?" – Užitočné funkcie a vlastnosti

Do CB588 Citizen vložil svoj in-house quartzový strojček, kaliber E660, ktorý japonská firma prvýkrát predstavila v roku 2018 (na svoje sté výročie) na Baselworlde, medzinárodnom veľtrhu hodinárskeho priemyslu.

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

Jedná sa o rádiom riadený strojček so solárnym pohonom Eco-Drive, ktorý môže prijímať signály z piatich signálnych staníc (dve sú v Japonsku, ďalšia potom v USA, Číne a v Nemecku). Kaliber E660 je presný na ± 15 sekúnd (bez príjmu signálu), bez nabitia dokáže bežať 10 mesiacov (či 3 roky s funkciou úspory energie), je vybavený funkciou chronografu (stopky s maximálnou kapacitou 60 minút), alarmom a upozornením na nedostatočné nabitie. Zahrňuje tiež funkciu svetového času (ukazuje presný čas v 24 časových pásmach) a večný kalendár (do februára 2100).

Foto: Hodinky-365.cz

To už je bisťu pekná dávka užitočných vlastností. Za mňa je však najdôležitejšie po prvé to, že sú rádiom riadené, a teda schopné (akonáhle sú nastavené na správnu časovú zónu) spoľahlivo ukazovať úplne presný miestny čas.

Atómovo presné rádiom riadené hodinky
21.8.2018 - Petr Borovec
Atómovo presné rádiom riadené hodinky

Po druhé, že majú solárny pohon Eco-Drive. Ide o Citizenom vyvinutú technológiu, ktorá získava energiu pre chod hodiniek aj zo slabého či umelého svetla a jej nadbytok ukladá do akumulátora pod číselníkom. U hodiniek s Eco-Drive preto nie je potreba meniť batérie, ktoré škodia životnému prostrediu – má to teda svoj ekologický pôvod (vlastne Eco-Drive = Ecology Drive).

Foto: Hodinky-365.cz

Problém (to slovo berte s určitou nadsázkou) by nastal v momente, kedy by ste nechali hodinky zavreté v tme v šuplíku a tam na ne úplne zabudli (prepli by sa síce do úsporného režimu, ale ani s ním nevydržia večne, maximálne 3 roky pri plnom počiatočnom nabití). Takže aj keď hodinky nenosíte, nechávajte ich najlepšie na presvetlenom mieste. Prípadne pri nosení neskrývajte hodinky pod rukávmi.

U CB588 si úroveň nabitia môžete ľahko overiť – stačí jedno stlačenie spodného tlačidla a ručička v pravom hornom subčíselníku vyletí na príslušné miesto na škále.

Pravý horní subčíselník ukazuje jak úroveň nabití, tak den v týdnu a režim letního a zimního času.Pravý horný subčíselník ukazuje ako úroveň nabitia, tak deň v týždni a režim letného a zimného času.

Na nedostatočné nabitie (približne 3 dni pred úplným vybitím) upozorní aj sekundová ručička, akonáhle sa začne pohybovať každé dve sekundy.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Ako ďalšiu užitočnú vlastnosť je žiaduce spomenúť dobrú luminiscenciu, ktorá je pri leteckých hodinkách považovaná za dôležitú. Tú som podrobila malému domácemu testu: Hodinky som okolo jedenástej v noci na púhe 2 minútky umiestnila pod lampičku. A výsledok? Necelú prvú hodinu žiarili ako o život, potom svetlo postupne a veľmi pomaly slablo a až približne okolo piatej hodiny rannej bolo takmer nepostrehnuteľné.

S čistým svedomím nočného pozorovateľa (a človeka s chronickou poruchou spánku :D) vám môžem zaručiť, že aj po chvíľkovom nasvietení budú CB588 doslova svietiť celú noc. A vďaka rozličnému značeniu indexov na 12 a 6 hodine tiež ľahko určíte, či máte hodinky otočené správnym smerom.

Foto: Hodinky-365.cz

"Tak do nich by som sa bál vŕtať..." – Aká intuitívna je práca s hodinkami?

Rozhodne nie je treba sa komplikovanejších Promaster Sky nijak obávať! Stačil mi pozornejší pohľad na číselník (a pár minút s návodom) a prvotný chaotický dojem sa rozplynul ako para nad hrncom. Naopak som si začala užívať všetky tie možnosti, ktoré CB588 poskytuje zvedavejšiemu duchu. Hodinky akoby ma svojím sviežim energickým výzorom lákali skúšať, ako fungujú všetky možné kombinácie polohy korunky s tlačidlami v rôznych režimoch a musím povedať, že s nimi bola radosť pracovať. Najmä manipulácia s masívnejšou vrúbkovanou korunkou bola veľmi ľahká (niektoré značky by si mohli vziať príklad... Áno, kukám na teba, Invicta).

Radosť z hodiniek mi prinieslo aj skúšanie funkcií, ktoré podľa mňa bežný človek asi nevyužije, teda stopky a alarm. Neodolala som a dostala som sa pomocou manuálu do režimu CHR (značiacom chronograf) a veselo si merala dobu, kedy sa mi lúhuje čaj. Rovnakú úlohu o jeden čaj neskôr splnil aj alarm, ktorý má, ako som zistila, naozaj prenikavý a otravný zvuk... Čo u alarmu beriem ako plus.

V dolním subčíselníku můžete přepínat mezi jednotlivými režimy hodinek.V dolnom subčíselníku môžete prepínať medzi jednotlivými režimami hodiniek.

Zrakom jastraba... alebo s lupou

Na rad prichádza otázka, či je na CB588 niečo zle... Rada by som povedala, že nie je a že sú fakt dokonalé, ale predsa len som sa pokúsila nájsť nejaké mušky, ktoré by mohli spôsobiť potenciálnemu vlastníkovi nepohodlie.

Tak áno... Prepáčte CB588, ale ste hrozne ťažké. Masívnejšie oceľové telo vážiace prakticky 180 gramov bolo trochu moc nielen na moju tintítkovskú ruku, ktorú hodinky stiahli dole ako malá činka, ale upozornil na to aj manžel, ktorý je na tom so silou a šírkou zápästia podstatne lepšie než ja. Takže do budúcna dúfam, že sa Citizen pustí aj do titánovej verzie, ktorá by podľa mňa bola úplne top notch. Ale nájdu sa istotne takí, ktorým práve váha ocele dodáva pocit uspokojenia a istoty, že hodinky nezabudli niekde doma na poličke.

CB588 jsou pořádný kus oceli...CB588 sú poriadny kus ocele...

A druhá muška je skôr blška. Aby som to vysvetlila, ako blchy sú niektoré číselné aj písomné údaje, ktoré sú vďaka nekontrastnej farbe, zvlášť v tmavších podmienkach, skoro nečitateľné.

Na recenziu som mala k dispozícii celočierny model s modrými prvkami, a musím priznať, že špeciálne tá modrá mi robila problém. Sebavedome hovorím, že na blízko mám zrak veľmi slušný, ale na drobné písmo som musela žmúriť pod rozsvietenou lampičkou s nosom skoro nalepeným na sklíčku, aby som napríklad našla (modro vyznačené) ukazovatele ako ON OFF pri nastavovaní alarmu alebo vyznačenie NO-RX-OK pri kontrole príjmu signálu. Chvála Bohu, že na sklíčku je antireflexná vrstva, ktorá zamedzuje odleskom.

Dostupné farebné varianty?

CB588 sú v ponuke v troch farebných variantoch.

Prvému modelu CB5887-55H dodáva celočierna PVD úprava so sviežou štipkou modrej na číselníku moderný a atraktívny vzhľad hodný mestského elegána. Druhé, bicolor CB5886-58H vo farbách striebornej a zlatej považujem za najelegantnejšie hodinky z celého výberu. Naopak posledné celooceľové CB5880-54L s modrým číselníkom, sú vďaka žiarivo červeným prvkom na modrom podklade najšportovejšie.

Zhrnutie

Citizen CB588 u mňa aj cez tie drobné mušky a blšky prešli na jednotku a byť chlap (alebo amazonka so širokým zápästím, ktorá sa toho nebojí), tak ich beriem.

Žiadna fotka nevystihuje, ako pekne naživo vyzerajú

Elegantnejší, "sexy" dizajn

Radiocontrolled: s príjmom rádiového signálu budete mať vždy presný čas

Eco-Drive: hodinky sú ekologické a odpadá starosť o výmenu batérie

Dobrá luminiscencia: hodinky po dvoch minútach nasvietenia pod lampičkou žiarili doslova celú noc

Zafírové sklíčko s antireflexom

Vodeodolnosť je do 200 M (takže zvládnu aj potápanie bez prístroja a vodné športy)

Výborný pomer cena / výkon

Žiadna fotka nevystihuje, ako pekne naživo vyzerajú

Sú ťažké

Čitateľnosť drobných údajov je často obtiažna

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku