» Blog » Citizen

Recenzia Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L – Pilotky na japonský spôsob

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké

Radim Krčmář | 4.4.2022 | 7 MIN | 1x komentár

Máte radi praktické a pohodlné hodinky, o ktoré sa nemusíte starať? Hodinky, ktoré svojim nápaditým dizajnom nezapadnú v dave? Pokiaľ ste na tieto otázky odpovedali kladne, potom sa vám iste bude páčiť aj Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L. Letecké hodinky, ktoré tieto atribúty spĺňajú dokonale.

Prvé letecké alebo aj pilotné hodinky vznikli z jednoduchého dôvodu a tým boli špecifické požiadavky letcov. Charakterizovali ich najmä veľký a dobre čitateľný ciferník, ručičky a indexy vybavené luminiscenciou, veľká korunka a dlhý remienok, tak, aby sa dali nosiť aj cez rukáv leteckej kombinézy. S postupom času a technológií sa tieto požiadavky samozrejme menili. Čo sa však nezmenilo vôbec je ich popularita a to nielen medzi pilotmi. A ako vyzerajú také moderné pilotky v podaní japonského Citizenu si dnes povieme.

Citizen BM7480 recenzia – Klasika nielen pre pilotov
10.1.2022 - Martin Balabán
Citizen BM7480 recenzia – Klasika nielen pre pilotov

Nič pre minimalistov

Pokiaľ by sme vyhlásili súťaž o najkomplikovanejší vzhľad ciferníka, tieto pilotky by isto vyhrali. Štyri subciferníky tu dopĺňajú ešte dva digitálne displeje a aby toho nebolo málo, Citizen tieto pilotky vybavil aj vnútornou lunetou, ktorá v spolupráci s lunetou vonkajšou môže (nielen) pilotom poslúžiť pre všemožné výpočty.

781,00 € (doručíme do 14.5.)

Na prvý pohľad tak trochu chaos. Avšak akonáhle sa v modrom ciferníku trochu zorientujete, hneď zistíte, že všetko je vlastne jednoduché a intuitívne… Na dvanástej pozícii sa nachádza najväčší subciferník zobrazujúci UTC – teda koordinovaný svetový čas v 24hodinovom formáte, podľa neho sa riadi letecká premávka po celom svete.

Po jeho stranách potom nájdeme dva menšie ciferníčky, kedy pravý slúži ako AM/PM ukazovateľ domáceho času, zatiaľ čo ľavý poskytuje informáciu o nabití akumulátora hodiniek, prípadne ako ukazovateľ vysielača, z ktorého aktuálne hodinky prijímajú rádiový signál presného času. Ten posledný, ale nemenej dôležitý ciferníček sa nachádza na „šiestej“ pozícii a jeho úlohou je zobrazenie aktuálneho módu doplnkových funkcií, ktorými tieto hodinky disponujú.

Kaliber U680

Vnútri Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L totiž nájdeme analógovo-digitálny strojček s označením U680, ktorý z nich robí jedny z najnadupanejších leteckých hodiniek sveta. Môžu sa tak pochváliť funkciami ako automatický kalendár, stopkami na 24 hodín, timerom s rozsahom 99 minút, ale aj dvoma budíkmi a samozrejme možnosťou zobraziť aj ďalšie časové zóny vrátane letného a zimného času.

Na výber máme hneď 43 prednastavených miest + jedno, ktoré si môžete sami nadefinovať. Samozrejmosťou u Citizeniek tejto cenovej kategórie je riadenie presného času pomocou rádiového signálu, ktorý dnes pokrýva drvivú časť Európy, USA, Japonska a Číny. Hodinky sa ho budú snažiť automaticky zachytiť trikrát za noc, ale synchronizáciu možno samozrejme v prípade potreby kedykoľvek vyvolať aj manuálne.

Pokiaľ by sa im však príjem signálu z nejakého dôvodu aj tak nedaril, nič sa nedeje, pretože  quartzový strojček bude stále ukazovať čas s maximálnou odchýlkou +-15 sekúnd mesačne. Prípadne môžete využiť k synchronizácii času šikovnú mobilnú aplikáciu.

Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál
16.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Ako zosilniť signál cez appku, keď rádiom riadené hodinky nie a nie prijať signál

Eco-Drive – ide to aj bez baterky

Zo zoznamu všetkých uvedených funkcií je jasné, že tieto pilotky budú trošku náročnejšie na energiu. Avšak ani to nebude pre ich majiteľa žiadny problém. Značka Citizen je totiž líder v oblasti solárneho pohonu a medzi jej najväčšie hodinárske úspechy sa radí uvedenie vôbec prvých analógových hodiniek s touto technológiou.

To sa písal rok 1976 a od tej doby šiel vývoj samozrejme dopredu. Dnes moderné strojčeky tejto značky, využívajúce na svoj chod svetlo konvertované na elektrickú energiu a uchovávanú v dobíjacom akumulátore, spája označenie Eco- Drive.

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

Solárny panel umiestnený pod ciferníkom naviac dobíja akumulátor nielen pomocou slnečného svetla, čo je samozrejme tá najrýchlejšia cesta, ale poradí si aj s umelým osvetlením. Pre predstavu: za jasného počasia stačia hodinkám iba štyri minúty, aby sa nabili pre celodenný chod a pokiaľ je ich akumulátor plne nabitý, hodinky vydržia ukazovať čas bez ďalšieho dobíjania celých šesť mesiacov.

Systém Eco-Drive naviac vie s energiou efektívne hospodáriť a v prípade, že solárny panel nie je zdroju svetla vystavený dlhšie než 30 minút, strojček to pozná a vypne digitálne displeje. Pokiaľ však hodinky zostanú bez prístupu k svetelnému zdroju dlhšie ako týždeň, aktivuje sa druhý stupeň úsporného režimu, ktorý znehybní aj ručičky a takto uspané vydržia fungovať celých 42 mesiacov. Kvôli životnosti akumulátora sa to však nedoporučuje a pokiaľ teda máte v pláne hodinky odložiť na dlhšiu dobu, je vhodné ich ponechať v mieste so stálym prístupom svetla.

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Ľahké ako pierko

Spojitosť s letectvom nájdeme aj v materiáli, z ktorého sú tieto pilotky vyrobené. Ako už jemne našednutý vzhľad napovedá, telo hodiniek, ale aj náramok a preklápacia spona sú vyrobené zo Supertitania, čo je exkluzívny materiál, vyvinutý a používaný iba značkou Citizen.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Aj cez relatívne väčšie rozmery – 45 mm na šírku x 49 mm na výšku a hĺbke puzdra 14 milimetrov sú vďaka použitiu titánu veľmi ľahké. Pri neskrátenom náramku vážia len 119 gramov, čo je o úctyhodných 40 % menej, než pokiaľ by boli vyrobené z ocele.

Tento materiál je tiež hypoalergénny, výborne odolá korózii a na ruke tak nechladí, čo oceníte hlavne ráno. Ďalšou nespornou výhodou oproti „obyčajnému“ titánu je tiež odolnosť proti poškriabaniu. Supertitanium v kombinácii so špeciálnou povrchovou vrstvou DURATEC TIC totiž vykazuje až päťkrát väčšiu rezistenciu proti povrchovému poškodeniu než nerezová oceľ. Tieto letecké Promastery tak zostanú ako nové po dlhý čas.

To isté platí o ich sklíčku, ktoré je vyrobené z odolného zafírového skla s vnútornou antireflexnou vrstvou. Hodinky sú vďaka tomu dobre čitateľné aj na priamom slnku. V noci potom pomôže solídna luminiscencia „Super-LumiNova“, a v prípade displejov ich podsvietenie oranžovou LEDkou. To však bohužiaľ nefunguje v režime stopiek a odpočtu. Ak ste teda zvyknutí tieto funkcie používať aj v noci, majte to na pamäti.

Patrí sa tiež spomenúť odolnosť puzdra voči magnetizmu, konkrétne 4800 Ampérmetrov, čo je ekvivalent 60 Gaussov. To je síce minimálna hodnota, kedy sa hodinky dajú za magnetizmu odolné vôbec považovať, na druhej strane bude bežnému používateľovi určite stačiť.

Hodinky aj cez absenciu šrobovacej korunky prekvapivo disponujú aj vodeodolnosťou 200 metrov, takže im nebude vadiť ani ľahké potápanie. Proste ideálne hodinky na bezstarostné celodenné nosenie. Na ruke vďaka svojej ľahkosti neobťažujú, sú výborne vyvážené a celkové spracovanie hodnotím v pomere k cene ako prvotriedne.

To platí aj o ich náramku, ktorý nevydáva žiadne pazvuky a čo je dôležitejšie, nemá tendenciu k depilácii zápästia. Z môjho pohľadu naviac vizuálne hodinky pekne oživujú jeho stredné dieliky s leštenými okrajmi, čo sa pekne dopĺňa s rovnako vydareným okrajom puzdra a hodinkám to dodáva aj istú mieru elegancie.

Pokiaľ však dávate prednosť koženým remienkom, prípadne NATO a iným remienkom, určite vás poteší rozmer medzi nožičkami puzdra, ktorý je štandardných 22 milimetrov. Jediné čo by som snáď týmto pilotkám subjektívne vytkol je absencia väčšieho počtu mikroregulačných dier na spone. Len dve možnosti nastavenia mi prídu trošku málo, na druhej strane lepšie dve než žiadna…

Alternativa Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8085-14H na kůži s ocelovým pouzdrem.Alternatíva Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8085-14H na koži s oceľovým puzdrom.

Netreba sa báť…

V závere recenzie sa ešte zastavím u ich ovládania. Na internete totiž narazíte na odkazy o tom, ako veľmi je to zložité a niektorí neváhajú použiť aj prirovnanie typu nočná mora. Z mojej krátkej osobnej skúsenosti však musím povedať, že to taká hrôza nie je.

Iste, intuitívne Casiá to zrovna nie sú, avšak základné ovládanie je naozaj jednoduché a po chvíľke „hrania“ som hodinky nemal problém ovládať aj bez kuknutia sa do návodu. Sú však funkcie a niektoré nastavenia, ktoré mozgové závity trošku potrápiť dokážu.

Na druhej strane, pokiaľ nemáte hodinky v pláne často resetovať do továrneho nastavenia a podobne, nie je dôvod sa čohokoľvek obávať. A pokiaľ snáď áno, priložený manuál je jednoduchý a nájdete v ňom všetko potrebné, podané aj pre laika zrozumiteľnou formou. Pokiaľ však vyznávate príslovie, že lepšie raz vidieť ako trikrát prečítať, môžete využiť aj jeho video verziu, ktorú tu pre istotu prikladám.

Záverečný verdikt

Citizen Promaster Sky Eco-Drive JY8100-80L sú bezpochyby výborné hodinky, ktorým ťažko niečo vytknúť. Zaujmú hlavne osobitým vzhľadom, ale aj prvotriednymi materiálmi, spracovaním a v neposlednom rade bohatou funkčnou výbavou, ktorú ocenia nielen piloti.

Samy si strážia presný čas, svojho majiteľa nebudú zaťažovať častou výmenou batérií – proste ideálne bezúdržbové hodinky na každodenné nosenie. Ako bonus vnímam štandardnú päťročnú záruku, ktorá je sama o sebe dobrým dôkazom kvality značky Citizen… Svoju cenovku si v mojich očiach tieto hodinky bez problémov obhájili a pokiaľ o kúpe nejakých leteckých hodiniek uvažujete, určite by tento model nemal na vašom zozname chýbať.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Citizen CB588 recenzia – Elegán s dušou praktika
24.4.2023 - Eliška Měrková
Citizen CB588 recenzia – Elegán s dušou praktika

Najlepšie hodinky pomer cena/výkon? Seiko SKX007 a SKX009
5.6.2019 - Radek Vyhlídal
Najlepšie hodinky pomer cena/výkon? Seiko SKX007 a SKX009

Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzia – Stopky pilota Daria Costu
9.2.2022 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Aviation Takeoff recenzia – Stopky pilota Daria Costu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Ivo MRÁZpred 339 dňami, reagovať
Super krásne hodinky

Hodinky zmienené v článku

781 € (doručíme do 14.5.)