» Blog » Citizen

Citizen Series 8 recenzia – Prémiovosť, ktorá prekonala očakávania

Tagy: Recenzie | Citizen | Klasické | Tradičné

Aleš Pavelek | 21.11.2023 | 8 MIN

Práve pri Citizene by som prémiovo spracované automaty s poriadnym strojčekom nehľadal. A potom sa mi do rúk dostal model Citizen Series 8.

Keby sa ma niekto pri pive opýtal, čo si myslím o značke Citizen, bez váhania by som povedal, že vyrába naozaj dobré hodinky za skvelú cenu. A začal by som baladu o Eco-Drives, o tom, ako ma ich titán vždy dostane a že ak niekto chce rádio, mal by ísť do Citizenu. Ale prémiové pohony? Citizen?

Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť
14.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť

Samozrejme, že svet miluje ich Tsuyosy. Ale to sú hodinky za tristo a Miyota vo vnútri je totálny základ pre tých, ktorí chcú dobré, ale lacné automaty. Tak ako sa dostali k mechanikám za 800, 1000 eur? A kedy sa to stalo? Ako to, že sme si túto inváziu takmer nevšimli?

Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?
17.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?

Niekedy v roku 2008 japonský občan prišiel na to, že vie robiť lepšie ako soláre a že mechanika vlastne zodpovedá aj ich ekofilozofii. A že ich nemusia dávať len do potápačiek alebo lacných modelov. Skrátka, stálo by za to ukázať svetu, o čo nám ide. Najskôr ho otestoval na domácej pôde, keďže rad 8 bol pôvodne určený výhradne pre japonský trh.

A potom, niekedy začiatkom roku 21, sa v zahraničných časopisoch a na fórach začala objavovať záplava článkov, ktoré oznamovali, že Series 8 prichádza. A že osmička je symbolom nekonečna. Nekonečných možností, kam by ste sa mohli dostať, keby ste chceli. A Citizen to veľmi chcel.

Ale v českom obchode ste ich nevideli. Až doteraz. Píše sa rok 2023 a my sa môžeme tešiť z prémiového radu strojčekov od značky, ktorú sme možno v niektorých ohľadoch podceňovali. Ale možno práve preto sme k Series 8 pristupovali opatrne. Mohol to byť prepadák, ale aj... O tom je dnešná recenzia.

Naša videorecenzia:

Tri rôzne modely sa dostali na trh jedným ťahom. Dvoje trojručičkové hodinky s dátumovkou a jedny GMT. Dnešná recenzia však bude len o troch ručičkách, pretože majú rovnakú DNA a tiež preto, že GMT si podľa mňa zaslúži samostatný prístup.

Zdiaľky nenápadné, v detaile agresívne vymakané

Prvým modelom je verzia Series 8 NB601 so strojčekom 9051. Jeho cena sa pohybuje do tisíc eur a vyzerá celkom nenápadne.

Samozrejme, človek sa nesmie nechať oklamať. Leštená luneta a pomerne minimalistický ciferník vyzerajú ako nič, ale pri bližšom pohľade, a najmä na zápästí, Series 8 mení hru.

Predovšetkým sa treba zamerať na osemhranné puzdro, ktoré je skôr súdkovitejšieho tvaru, bez klasických nožičiek, a pôsobí tak športovejším a robustnejším dojmom ako prezrádza jeho priemer 40 mm.

Kryt korunky (šikovná vecička), ktorý má dve skrutky, tiež robí dosť. Hodinky tak rozhodne nepôsobia fádnym dojmom, ale skôr dynamickým.

Pri rozmeroch treba brať do úvahy aj koncový článok náramku (ten má 52 mm), ktorý si na prvý pohľad ľahko pomýlite s integrovaným. Ale je iba veľmi precízne zapracovaný k púzdru a navyše v aktuálne populárnom štýle H-článkov.

Jeho spracovanie ma doslova ohúrilo. A to aj napriek tomu, že som vzhľadom na vyššiu cenu očakával niečo dobré. Ale rozhodne nie až tak dobré. Zapínanie je pevné, bez chlopní, otvára sa krásne a pohodlne a pri zapínaní sú dva menšie kusy na lepšiu kontrolu obvodu. Čo beriem ako významný bonus, pretože pri spone bez mikroregulácie je niekedy ťažké hľadať tú správnu veľkosť.

Vnútri puzdra sa potom nachádza už spomínaný kaliber z produkcie Citizen 9051. Už na dynku vás zaujme informácia, že hodinky majú okrem 100metrovej WR a zafíru aj antimagnetickosť 16000 A/m, čo je na bežné hodinky fakt veľa. Približne trojnásobok toho, čo sa vyžaduje, aby hodinky vôbec mohli niesť označenie "antimagnetické".

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Zvyšné hodnoty strojčeka sú vcelku bežné. Okolo 42 hodín rezervy, frekvencia 28800 polokmitov za hodinu a 24 kamenných uložení. Samozrejme, aj hackovanie a ručné naťahovanie.

Na papieri to nie je žiadna hitparáda, ale – viac ako nadpriemerná antimagnetickosť, pri mojom testovaní nešla viac ako 7 sekúnd za deň do plusu, a veľká tenkosť, vďaka ktorej sa hrúbka celých hodiniek zmestila do 10 mm. To nie je vôbec zlé, ale vôbec nie zlé.

Ciferníky sú potom skôr obyčajné, ale s vtipným slnečným výbojom. Citizen sa krásne pohral aj s indexmi a najmä čitateľnosťou.

Druhý model s kalibrom 0951 je väčšia divočina...

Chronometrové hodnoty a číselníky pre odvážne

Nebudem sa zdržiavať a začnem ciferníkom na modeloch Series 8 NA101. Dávno preč sú časy, keď sa perleť považovala za vlastnosť len dámskych hodiniek. V skutočnosti je to v posledných rokoch taký plazivý trend. Ale ruku na srdce, nie každému sa to páči.

Tu je však niečo nečakane lákavé. A to vďaka premyslenosti celého konceptu. Takže. máme tu základnú kovovú dosku ciferníka, na ktorej je tmavý perleťový podklad a na ňom mriežkový vzor.

Celé je to neokázalé a púta to pozornosť. Perleť je tam stále, hrá sa so svetlom, ale je tlmená a celkom nenápadná. Napriek tomu to nemusí byť šálka čaju mnohých ľudí. Je to však presne to, čo by som od japonského výrobcu očakával a čo ocení každý, kto hľadá niečo iné.

Navyše všetky ostatné detaily ladia s ciferníkom. Ako napríklad nápisy. Nie sú nedbalo nalepené na ciferníku, sú jeho dômyselnou súčasťou. Indexy? Sú zakončené akýmsi tenkým hrotom ako mrakodrap. Spája ciferník s kruhom, na ktorom sú indexy. A kruh je ešte jemne oddelený oceľovou linkou, ktorú som si všimol až večer, keď boli rozsvietené svetlá.

Všetko to znie zložito, však? Ale spolu to funguje. Ručičky, zámerne čiastočne skeletované, aby ciferník vynikol, nesú na konci luminiscenciu. Rovnako aj bodky na kovových indexoch. Luminiscencia je intenzívna, ale výdrž ma až tak nepresvedčila. Nie je to však potápačský ani vyslovene športový model a na večerné čítanie je času dosť, takže som spokojný.

Náramok je potom v rovnakom spracovaní a dizajne ako prvý model. A rovnako tak aj puzdro. Jedinou zmenou je trochu väčšia hrúbka. A tým sa dostávam k strojčeku.

Práve strojček je spolu s ciferníkom dôvodom, prečo budete chcieť tieto hodinky a prečo si za ne trochu priplatíte.

Kaliber 0950 je, ako inak, in-house strojček od spoločnosti Citizen. Jeho hlavný predajný argument je založený na deklarovaných hodnotách presnosti -5 až +10 sekúnd za deň. A ani raz, počas približne 14 dní, ktoré som s nimi strávil celé dni a večery, som sa na hodinkách Watchtrecker nedostal cez +3 za prvých 24 hodín. Potom sa už nikdy nedostali do mínusu. To ma dostalo. V skutočnosti sú to najpresnejšie japonské automaty, aké som kedy mal na úrovni okolo 30 tisíc.

Inak je to parametrami dosť podobné spomínanej 9051, vrátane 200 gaussovej antimagnetickej odolnosti a rýchlosti zotrvačníka 28800 polooscilácií za hodinu. K dispozícii sú aj rýchle dátumovky, hackovanie a možnosť manuálneho navíjania.

Konkurencia

Recenziu môžeme len ťažko ukončiť bez zmienky o konkurencii. Čo hľadáme: lepšie pohony, určite viac ako základné spracovanie, stopercentnú vodotesnosť, oceľový náramok. Jednoducho každodenná automatika.

Prvý konkurent je teda jasný. PRX. Cenovo je rozhodne lepší. Na Citizen však stráca v detailoch spracovania. Navyše si nesie stigmu Powermatic so všetkými tými "plastovými" dielmi. Osobne by som im to asi nevyčítal, ale myslím, že výhodou pre mnohých bude nižšia rezerva, ale možnosť klasickej regulácie. Navyše Citizen ide viac športovo, zatiaľ čo PRX si zachováva viac spoločenský status.

A potom je tu švajčiarsky Frederique. Ako milujem jeho Highlify! Ale to už sme pri päťdesiatke, a to pre Sellitu a nižšiu vodotesnosť. Inak je to však ako naozaj krásne hodinky. Keď ich nosíte na zápästí, máte pocit, že sa s vami narodili. A nechcete si ich dať dole. Ale za dvojnásobnú cenu... si to rozmyslíte. A hoci si od publika vyslúžili ovácie, povedal by som, že Citizen vyhrá na body.

Vlastne som zabudol na pomerne nového hráča, spoločnosť Certina a ich DS-7. Ale neviem, v ruke vyzerali skvele. Ale nejako ma nechávajú chladným. Akoby si hovorili, hej, tam je trend taký a taký a makový, a my nič také nerobíme. Poďme to rýchlo dobehnúť. A výsledkom je DS-7. Kvalitné, solídne, ale trochu konzervatívne. Citizen si aspoň ide svojou vlastnou cestou, a to oceňujem.

A nezabúdajme na japonskú konkurenciu. Konkrétne je tu Seiko (vždy je tu Seiko). Tu by bol vyzývateľom pravdepodobne Sharp Edged. Výrazné ciferníky, 100M, in-house automat, vynikajúca kvalita spracovania oceľového tela a náramku. Áno, to je skutočný konkurent! Lenže dizajnovo sú to úplne iné hodinky, takže opäť platí, že pre tých, ktorí hľadajú robustnejší model, bude Citizen zaujímavejším hráčom.

Záver

Model Series 8 vás musí o niečom presvedčiť. Osloviť. Ale ako som už spomenul, nenechajte sa oklamať zdanlivou nenáročnosťou. Vo vitríne alebo na eshopoch ich ľahko prehliadnete.

Aspoň tak som to mal ja. Predtým, ako sa mi S8 dostala do rúk. Rozdiel v kvalite oproti lacnejším konkurentom je miestami cítiť na pohľad, ale viac na dotyk. Skrátka, všetko je presne také, ako by ste v tejto cenovej kategórii očakávali, všetko starostlivo vyhladené, bez do očí bijúcich nedostatkov.

Čo ma trochu prekvapilo, sú dve veci. Po prvé a predovšetkým to, že Citizen nesiahol po svojom SuperTitane. Neviem o inej značke, ktorá by vyrábala titán v takomto rozsahu a kvalite v tejto cenovej kategórii. Bravúrne zvláda všetky úrovne od základných až po vysoko sofistikované titánové modely. Zakomponovanie titánu do modelu Series 8 pre neho muselo byť hračkou.

A som si istý, že na to mysleli, ale ja som si myslel, že to bol premyslený krok. Koniec koncov, oceľ vyzerá akosi lepšie. Na pohľad a na dotyk máte dojem, že na zápästí máte poriadne hodinky.

Druhou vecou je absencia rýchlopisu. Moderná vychytávka, ktorú volia aj švajčiarski konkurenti. Opäť zámer? Neviem posúdiť. Ale možno si Citizen myslel: "Urobme náramky také cool, že si ich nikto nebude chcieť dať dole". A celkom sa to podarilo.

Počkajte, napadá ma ešte tretia vec – priesvitná špička. Keď si niekto kupuje drahší disk za túto cenu, často ho chce vidieť. Tu máme smolu. Možno na to tieto stroje nie sú naozaj navrhnuté a absencia lepšej dekorácie by mohla niekoho sklamať.

Sústreďujú sa skôr na spoľahlivosť, odolnosť a dobrú presnosť než na nejakú snahu predvádzať sa. Úprimne povedané, ani trochu mi nevadí plný oceľový dink. Sériu 8 vnímam ako hodinky na celodenné nosenie, pri ktorom ich nedáte z ruky a oceníte ich pre iné kvality ako pohľad na strojček zo zadnej strany.

Myslím, že to vystihuje celú Series 8. Zatracene dobre premyslené hodinky, s kvalitnou mechanikou vo vnútri, veľmi univerzálnym dizajnom a špecifikáciami. Pohodlie, ktoré ponúkajú, 100 WR a zafír z nich robia jedny z najlepších automatických hodiniek na každodenné nosenie na trhu.

Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi
13.11.2023 - Agáta Vřeská
Nejlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi

Teraz ide len o to, či sa trafí do vášho vkusu. Základná verzia môže pôsobiť trochu nudne, ale nadčasovo, zatiaľ čo na drahšiu verziu si kvôli dizajnu asi netrúfne len tak hocikto, ale v oboch prípadoch odporúčam pozrieť si ich bližšie, pretože možno budete prekvapení, čo vám Citizen za tieto peniaze dokáže ponúknuť.

Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010
13.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010

Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín
21.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku