» Blog » Citizen

Citizen Sport Chronograph AT248 recenzia – Poľné retro a moderná technológia

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Retro | Vojenské

Eliška Měrková | 20.8.2021 | 6 MIN

Tradičný štýl poľných hodiniek alebo najmodernejšia technológia z východu? Nové Citizen Sport Chronograph AT248 kombinujú oboje – solárny pohon a hi-tech materiál Super Titanium ktorým sa japonský gigant preslávil, a šmrnc hodiniek, ktoré v minulosti slúžili vojenským účelom.

Foto: Hodinky-365.cz

Citizen sa pri novších Citizen Sport Chronograph AT248 inšpiroval klasickými vojenskými (či poľnými) hodinkami skôr volne, než že by nadviazal na nejaký konkrétny model z vlastnej histórie. Vzal však tie najpútavejšie prvky retra, pridal dotyk vlastného osobitého štýlu a vytvoril niečo, na čo sa naozaj dobre pozerá. A ako obstáli pri bližšom skúmaní?

Počas druhej svetovej vojny výrobcovia hodiniek v Spojených štátoch, Japonsku a Nemecku presunuli výrobu na štandardizované vojenské hodinky, poistkové mechanizmy a ďalšie časovacie zariadenia pre armádu. Pre japonský hodinársky priemysel bola vojna zničujúca a firmy presunuli výrobu z nebezpečného Tokia (továrne Citizen a Seiko boli poškodené spojeneckými bombami) do relatívneho bezpečia japonských Álp. Vtedy Citizen vyrábal rôzne komponenty a zapalovače pre vojenské účely.

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

Dizajn, ktorý nestarne

Hodinky AT248 podľa mňa definuje skvelá čitateľnosť. Naozaj skvelá (inak to by mali poľné hodinky spĺňať predovšetkým – dobrú čitateľnosť, odolnosť, presnosť a praktickosť, všetko spomenuté AT248 mimochodom spĺňajú, ale o tom až neskôr). Veľké, tučné arabské číslice a mečovité ručičky z čierneho pozadia číselníka výrazne vystupujú a stávajú sa tým prvým, čoho si na hodinkách všimnete.

Ja osobne spadám do triedy krátkozrakých "slepúchov", ktorí k prečítaniu času občas takmer lepia nos na sklíčko. Ale tu? Nepotrebovala som ani okuliare, aby som z viac než dvoch metrov púhym pohľadom na hodinky zistila, koľko je hodín (to je na mňa celkom výkon). Čitateľnosť preto musím vypichnúť a vychváliť, tu sa to totiž Citizenu naozaj podarilo. A to napriek tomu, že číselník nie je zasa tak čistý a jednoduchý, ako definícia správnych dobre čitateľných hodiniek velí.

6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky
30.10.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky

U samotného číselníku mi naopak na jazyk prichádza skôr slovo "zaplnený". Prvkov na hodinkách síce nie je mnoho, ale všetky sú tak nejak "zväčšené" pre účely prehľadnosti. Hodinky sú vybavené stopkami (s hodinovou kapacitou a presnosťou na 1/10 sekundy), ku ktorým samozrejme náležia sčítače, ktoré kompletne vypĺňajú stredový priestor. A tým, že hlavná ručička stopiek nahrádza sekundovú ručičku hlavného času, nájdeme na 6. pozícii ešte subčíselník, v ktorom sekundová ručička beží.

Hodinky majú tiež minútovú stupnicu a dátumovku na 4. pozícii. Aby sa nám teda všetky prvky nezliali do jednej masy, tak pri modeli s čiernym číselníkom siahli po červených akcentoch, pri modeli s modrým číselníkom zasa po žltých.

Pěkný detail najdeme na okraji, po kterém vedou nenápadné soustředné kruhy, které tvoří podklad pro výrazné arabské číslice a indexy.Pekný detail nájdeme tiež na okraji, po ktorom vedú nenápadné sústredné kruhy, ktoré tvoria podklad pre výrazné arabské číslice a indexy.

Váš ďalší pohľad sa asi zastaví na tej zvláštnej sépiovej farbe luminiscencie, pomocou ktorej Citizen vytvoril príťažlivý retro dojem falošnej patiny. Luminiscenčnou vrstvou sa naozaj nešetrilo a hodinky po nasvietení žiaria viac než intenzívne. Po dvoch až troch hodinách však intenzita zoslabla, a to celkom razantne. Po troch a pol hodinách som v tme žmúrila na hodinky a čakala, kým si oči privyknú tme, aby som rozoznala aspoň nepatrné žiarenie.

...Luminiscencia od Citizenu nemá meno, po "nabití" prírodným aj umelým svetlom však svieti intenzívne a najmä pri AT248 je vrstva na ručičkách a čísliciach značná.

Oproti výraznému číselníku potom u puzdra Citizen zvolil hladkú jednoduchosť a ľahko zaoblené línie. Kontrast je tu efektívny a vďaka zakriveniu nožičiek hodinky s väčším priemerom 44 mm (a od nožičky k nožičke 50 mm) tiež krásne priliehajú aj na užšie pánske zápästie s obvodom 16,5 cm. Určite ale pekne sadnú aj na zápästie s väčším obvodom, na štíhlej ruke pôsobia predsa len trošku väčšie. Toto je ale vždy skôr otázka osobného vkusu a doporučujem si hodinky vždy najskôr vyskúšať, než sa pre nich rozhodnete.

...

Trojradový náramok je jednoduchý a bez nejakých ozdobných povrchových úprav, čo športovým hodinkám podľa mňa pristane. Spracovanie je celkom pekné a náramok je na ruke veľmi pohodlný. Zapína sa preklápacou sponou s pohodlným tlačidlom pre odopínanie. Tiež je vybavená mikroreguláciou (systém spôsobu predĺženia/skrátenia náramku na spone, bez toho aby bolo nutné ubrať či pridať články náramku).

Mimochodom pohodlné nosenie AT248 definuje – hodinky sú zhotovené z mimoriadne ľahkého Super Titania a hodinky sú ako pierko (pokiaľ by pierko vážilo 99 g). O tom však ešte neskôr.

Upnutie náramku je štandardné, a pretože je rozpätie nožičiek 22 mm (univerzálny rozmer), môžete náramok nechať vymeniť napríklad za textilný NATO remienok, ktorý by hodinkám podľa mňa neskutočne sedel.

Čo sa dizajnu týka, Citizen do radu Sports zaradil viacero podobných kúskov – okrajom spomeniem napríklad CA704. Obdobou AT248 sú potom dizajnovo čistejšie Citizen Sport BM8560-88LE a Citizen Sport BM8560-88EE, ktoré stratili funkcie stopiek a minútová stupnica je bez označenia desaťminútovými intervalmi, ako je to u dnes recenzovaných hodiniek. Na revanš potom dostali ukazovateľ dňa v týždni.

Jednodušší obdoba recenzovaných AT248 – ...Jednoduchšia obdoba recenzovaných AT248 s modrým číselníkom – Citizen BM8560-88LE

Jednodušší obdoba recenzovaných AT248 s černým číselníkem – ...Jednoduchšia obdoba recenzovaných AT248 s čiernym číselníkom – Citizen BM8560-88EE

Moderné a praktické poňatie Citizenu

Citizen ku všetkým svojim hodinkám pristupuje cestou technologického pokroku, o ktorý sa sám v hodinárskom priemysle zasadil. U väčšiny hodiniek Citizen tak nájdeme ekologický solárny pohon Eco Drive, a AT248 nie sú výnimkou. Solárny pohon je tiež praktický, keďže používa namiesto klasickej batérie akumulátor, ktorý je dobíjaný svetelnou energiou. U solárnych hodiniek tak nie je treba meniť batériu.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Hodinky sa dobíjajú ako prírodným svetlom, tak umelým, a aj v tme vydržia bežať po predošlom plnom dobití až 150 dní. Hodinky napriek tomu neschovávajte pod rukávom či doma v šuplíku, pravidelný pobyt na svetle (a najlepšie na slnku) im pristane najlepšie. Strojček je tiež od Citizenu, konkrétne H500 s presnosťou ±15s za mesiac.

6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky
18.5.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky

Ďalším bodom na zozname praktickosti je už spomínaný materiál Super Titanium, z ktorého je zhotovené puzdro aj náramok. Titán je oproti oceli veľmi ľahký (približne o 40 %) a stopercentne antialergénny – je preto vhodný pre osoby s citlivosťou na kovy. Ďalšou výhodou titánu je napríklad nízka tepelná vodivosť (takže hodinky v zime nechladia) a uvádza sa tiež odolnosť voči korózii. Citizen k titánovému materiálu pridal priezvisko Super a úpravu patentovanú technológiou Duratec, ktorá dáva Super Titaniu lepšie vlastnosti a až päťkrát väčšiu odolnosť proti poškriabaniu.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Keď teda AT248 vezmete do ruky, asi vás prekvapí nízka váha. Hodinky však nie sú žiadne tintítka. Puzdro je poriadne, vybavené šrobovacím dienkom, ktoré drží vodeodolnosť až do 100 metrov – vziať ich do vody alebo na vodné športy sa ich teda báť nemusíte.

Poteší aj zafírové sklíčko, ktoré poškriabete len veľmi ťažko (iba zafírom či iným diamantom), čo je nesporne skvelá a praktická vlastnosť. Zafír však tiež oproti napríklad lacnejšiemu minerálnemu sklíčku alebo plastu má viac odleskov, takže by sa mi tu hodila aj antireflexná vrstva, ktorá by tomu zabránila. Avšak cena hodiniek by tak na druhej strane rázom stúpla. Naviac sú AT248 natoľko dobre čitateľné aj bez antireflexu, že im to rada odpustím.

Zhrnutie

Citizen AT248 nie sú niečím prevratným, ani vyložene iným oproti celej produkcii Citizenu. Ale ich dizajn ozvláštnený retro šmrncom poľných hodiniek a farebnými akcentmi a najmä ich výborná čitateľnosť si ma získali. O ich praktickosti a priaznivej cenovke za parametre, za ktoré by sa nemuseli hanbiť omnoho drahšie hodinky, ani nehovoriac.

Alternatívy – "Echt" poľné hodinky

Keby som mala spomenúť jedny z najznámejších poľných hodiniek, ktoré priamo nadväzujú na vojenskú históriu, siahnem po slávnych Hamilton Khaki Field.

Značka Hamilton vyrábala vojenské hodinky už od prvej svetovej vojny. H69439 verne odkazujú na modely, ktoré sa vyrábali od konca 60. rokov, a to podľa vojenských špecifikácií, ktoré americká vláda vydala v roku 1967. Vintage dojem pri súčasnom modeli umocňuje nielen autentický dizajn, ale aj menšie rozmery 38 mm a mechanický strojček bez automatického náťahu (hodinky sa tak musia vždy doťahovať cez korunku).

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete
4.2.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster CC500 recenzia – Prvé solárne potápačské hodinky s GPS na svete

Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010
13.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010

Citizen Promaster Marine NB600 Recenzia – Potápky hodné Aquamana
16.9.2021 - Eliška Měrková
Citizen Promaster Marine NB600 Recenzia – Potápky hodné Aquamana

Citizen Sports CA069 – Japonská letka
13.1.2021 - Martin Balabán
Citizen Sports CA069 – Japonská letka

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku