» Blog » Citizen

Citizen Sports CA069 – Japonská letka

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké

Martin Balabán | 13.1.2021 | 4 MIN

Vitajte na prehliadke japonských strojov Citizen Sports CA069. Celú letku budete mať ako na dlani (alebo zápästí?) a tak dúfam, že sa vám ich letecké predstavenie bude páčiť.

Trocha histórie

Boli to práve letecké hodinky, ktoré stáli na počiatku zrodu náramkových hodiniek. Zatiaľ čo bežným ľuďom na počiatku 20. storočia stačili tradičné vreckové hodinky, pre príslušníkov armády boli príliš veľké a nepraktické. Predovšetkým piloti, ktorí mali veľa práce udržať prvé lietadlá vo vzduchu, potrebovali jednoduchšiu možnosť kontroly času. A tak začali piloti aj jednotlivé armády sveta riešiť, ako z tejto situácie von. Ako najpraktickejšie riešenie sa ukázalo hodinky zmenšiť a pripnúť ich pomocou náramku na zápästie. Tak sa zrodili pánske náramkové hodinky, ako ich poznáme dnes.

Od tej doby sa mnohé zmenilo. A práve Citizen je jednou zo spoločností, ktorá vyrába celý rad leteckých hodiniek. Modely Citizen Sports CA069 sa nachádzajú niekde na pomedzí moderny a tradičného dizajnu. Čo ale doznalo značných zmien je pohon hodiniek. Vnútri sa ukrýva rad moderných vymožeností. O takto presných hodinkách so stopkami, napájaných solárnou technológiou, si mohli nechať pionieri letectva iba zdať!

Predletová kontrola

Ako je u väčšiny pilotiek zvykom, veľký ciferník ponúka celý rad užitočných ukazovateľov. Pri pohľade na hodinky sa možno začnete cítiť ako v ozajstnom kokpite lietadla. U týchto Citizenov hrá hlavnú úlohu chronograf. Stopky s presnosťou 0,2 sekundy využijete pri meraní času od pár sekúnd až po jednu hodinu. Naviac subciferníky pekne vyplnia inak prázdny priestor na ciferníku. Prvky pre zobrazovanie času kontrastujú s jeho farbou – ručičky, čísla a sekundová stupnica sú tak perfektne čitateľné. Zvýraznené sú pozície na hodine 3, 6, 9 a 12. Naviac je po obvode ciferníka vytvorený analógový ukazovateľ svetových strán.

Ciferník je oproti puzdru hodiniek naozaj dominantný. Ale aj tomu venovali v Japonsku dostatočnú starostlivosť. Puzdro má brúsený povrch a lesklú lunetu, obopínajúcu veľké minerálne sklíčko. Kombinácia brúseného a lesklého povrchu sa tiež opakuje na oceľovom náramku s lisovanou preklápacou sponou. Priemer puzdra je 44 mm a hrúbka 13 mm. Nožičky puzdra nie sú nijak veľké. Vďaka tomu sa tieto hodinky príjemne nosia aj ľuďom s priemernou veľkosťou zápästia. Rozhodne to nie sú, aj cez väčší priemer puzdra, hodinky len pre obrov.

Prúdový pohon? Nie, solárna energia!

Ako je u výrobkov z Japonska zvykom, nestačí len pekný vzhľad, ale dôležitá je predovšetkým funkčnosť, spoľahlivosť a presnosť. Preto pohon týchto hodiniek tvorí quartz strojček z radu Eco-Drive. To znamená, že je pohon napájaný solárnou energiou – svetlom. Kedykoľvek hodinky vystavíte slnečnému svitu, alebo ich máte v kancelárii pod žiarovkou, nabíjajú sa. Pri plnom dobití vydržia bežať až 7 mesiacov aj mimo dosah svetla.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Výhodou je, že sú po mnoho rokov bezúdržbové a nemusíte riešiť výmenu batérie. A pokiaľ je pre vás ekológia dôležitou témou, solárnym článkom ušetríte životné prostredie o niekoľko batérií.

Odlietame! Ale v čom?

Čierna sa hodí ku všetkému, ako by povedali naše partnerky. Podľa toho bol vytvorený model CA0695-84E v celočiernej úprave. A aj keď sa nejedná o najbežnejší farebný variant vo svete hodinárstva, práve v spojení s armádou a letectvom dáva zmysel. Prirovnanie k „neviditeľným“ stealth lietadlám sa priam núka. Kompletne čierne prevedenie s PVD povrchovkou tu doplňuje iba niekoľko drobných prvkov v žltej farbe na ciferníku, ktorá k čiernej ladí. Sekundovka chronografu je nafarbená žltočiernymi pruhmi. Vďaka tomu ju neprehliadnete, nech už je v akejkoľvek pozícii.

V letke Citizenu sa našlo miesto aj pre ďalšie farebné modely. Pokiaľ vás hodinky zaujali, ale nie ste priaznivci kovového ťahu, v čiernom variante s hnedým koženým remienkom CA0695-17E nájdete svojho víťaza. Vojenský vzhľad umocníte prípadnou výmenou za textilný náramok v olivovo zelenej, alebo za čierno šedý NATO nylonový remienok.

Model CA0693-12A zaujme zlatou farbou puzdra s bielym ciferníkom. Má tiež hnedý kožený remienok. Tento variant sa svojím štýlom hodí skôr k formálnejším udalostiam. Dokážem si ich predstaviť na ruke generála, alebo pilota veterána. Spojenie zlatej, bielej a hnedej pôsobí elegantne, ale vďaka subciferníkom nepôsobí vôbec nudne alebo usadlo.

Posledný variant Citizen CA0690-88L sú hodinky s povrchom v kombinácii brúsenej a leštenej ocele. Ciferníku dominuje tmavomodrá v spojení s čiernou farbou. Tento model je podľa mňa z celého radu najuniverzálnejší. Farby pôsobia športovo a energicky, zároveň hodinky nijak nebijú do očí a nepriťahujú zbytočne pozornosť. Budú dobre vyzerať na ruke študenta, otca od rodiny aj manažéra.

245,00 € (doručíme do 16.4.)

Blíži sa pristátie

Ste pripútaní? Blížime sa ku koncu dnešného letu. Citizen Sports CA069 prinášajú rad vlastností, ktoré z nich robia zaujímavé hodinky. Dizajn kombinujúci štýl leteckých hodiniek a chronografov tvorí veľmi pohľadný celok. Svojím armádne-leteckým štýlom a predovšetkým rozmermi, padnú na ruku mužom, ktorí sa neboja vziať si na ruku poriadne hodinky.

Viacmenej sa hodinky hodia každému, kto pilotuje nočný let, vyráža do ruchu veľkomesta alebo sa mu proste len hodinky pozdávajú svojím vzhľadom. A ako je pri Citizene zvykom, ani pri tomto modeli neplatíte nekresťanskú cenu za pekné, presné hodinky s funkciami naviac.

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku