» Blog » Citizen

Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenzia – Slnkom poháňaný mesiac

Tagy: Recenzie | Citizen | Klasické | Tradičné

Patrik Zdvíhal | 19.12.2023 | 5 MIN

Svet hodiniek je veľmi rozmanitý a neprestáva prekvapovať inováciami a dizajnom. Pozadu nezostáva ani japonský gigant Citizen, ktorý sa v poslednej dobe veľmi snaží a prichádza s kúskami, ktoré majú v spojení cena / výkon len malú konkurenciu. Pozrime sa na rádiom riadenú novinku z krajiny vychádzajúceho slnka Citizen Moonphase Tsuki-Yomi BY101.

Predstavenie

Nový model prichádza v štyroch základných farebných variantoch, a to červená, modrá, čierna a šedá, ktorá práve leží predo mnou. Novinka disponuje firemným Eco-Dive pohonom, čo je quartzový strojček poháňaný svetlom. Všetko je zabalené do titánového prevedenia s náramkom z rovnakého kovu.

Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť
14.6.2023 - Eliška Měrková
Hodinky so solárnym napájaním – 4 fakty, ktoré by ste mali vedieť

Čo znamená Tsuki-yomi?

Japonskú kultúru mám veľmi rád, rovnako ako ich mindset pri výrobe. Väčšinou nejde len o prvoplánový produkt, ale mnohokrát aj odkaz na ich históriu, ktorá je veľmi bohatá. Poďme sa preto aj my Európania ponoriť do niponského podsvetia.

Tsuki-Yomi bol japonský boh Mesiaca. Možno to odvodiť aj zo zloženiny Tsuki (Mesiac) a Yomi (počítanie).

Tsukuyomi – tradiční zobrazení japonského boha Měsíce. Zdroj: mythopedia.com

Tsukuyomi – tradičné zobrazenie japonského boha Mesiaca. Zdroj: mythopedia.com

Tsuki-Yomi bol raz vyslaný svojou manželkou Amaterasu na hostinu, ktorú organizovala Ukemochi, bohyňa jedla. Ukemochi stvorila jedlo tak, že pri pohľade na oceán vypľula rybu, pri pohľade na les vypľula zver a nakoniec, pri pohľade na pole, vypľula ryžu. Tsuki-Yomi bol však natoľko znechutený spôsobom, akým bolo vytvorené také dobré jedlo, že bohyňu zabil. Keď sa bohyňa Slnka Amaterasu dozvedela, čo sa stalo, nahnevalo ju to natoľko, že Tsuki-Yomiho už nechcela nikdy uvidieť. Presunula sa na inú časť oblohy a deň a noc už nikdy neboli spolu.

Amaterasu – Tradiční vyobrazení japonské bohyně Slunce. Zdroj: mythopedia.com

Amaterasu – Tradičné vyobrazenie japonskej bohyne Slnka. Zdroj: mythopedia.com

Ďalšia historka hovorí, že Tsuki-Yomi bol pozdraviť Lucifera, ktorý bol na ceste za hľadaním svojich stratených krídel. Aj tu môžeme vidieť krásnu symboliku. Lucifer, ako prvá ranná hviezda a nositeľ svetla, sa stretol s bohom Mesiaca.

Opätovné stretnutie slnka s mesiacom

S mesačnými hodinkami akoby sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Či už sa jedná o veľmi podarenú reedíciu kozmonautských chronografov od Bulovy, Certinu s jejich Moon Phase radom, až po celú kolekciu Orient M45.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenzia – Tisíce hviezd z japonskej Akity
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenzia – Tisíce hviezd z japonskej Akity

S fázami mesiaca sa vytasil aj Citizen a nebol by to on, keby si opäť nepripísal nejaké to prvenstvo. Na rad totiž prichádza atómovo presný čas v kombinácii s už spomínanou mesačnou fázou. Pomocou rádiového riadenia táto technológia automaticky aktualizuje čas, dátum a mesačnú fázu hodiniek, na základe časového signálu z atómových hodín s odchýlkou jednej sekundy každých 100.000 rokov.

Atómovo presné rádiom riadené hodinky
21.8.2018 - Petr Borovec
Atómovo presné rádiom riadené hodinky

Časové signály sú prijímané z vysielačov, alebo atómových hodín v štyroch rôznych oblastiach, a to Európa, Spojené štáty americké, Čína a Japonsko.

Ale aj bez dostupného signálu je pri modeli výrobcom deklarovaná odchýlka maximálne +/- 15 sekúnd za mesiac. Ide teda o veľmi presný stroj, k čomu v ideálnom prípade dopomáhajú informácie práve z atómových hodín.

Mesačnú fázu môžeme uvidieť na šiestej hodine, rovnako ako pripomienku, že na ruke nám leží titán, presnejšie Super Titanium, ktoré je in-house výroby a je odolnejšie voči poškriabaniu ako bežný titán (osobne odskúšané na NY0100 a okrem panenskej ryhy na spone nepozoruje chybičku).

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Pokiaľ by ma nápis neupozornil na túto látku, ľahko by som si hodinky spojil s oceľovou výrobou. Leštené hrany sú striedané s brúsenými a je až neuveriteľné, čo v Citizene s titánom dokážu. Pri váhe cca 100 g sa jedná o ideálne každodenné hodinky a starosti s odkrvenou rukou úplne miznú (opäť musím potvrdiť, jediné hodinky, pri ktorých môžem bez obáv využívať krásu kovového náramku, sú práve tie super titánové).

Kaliber H874 disponuje večným kalendárom, ktorý sa stará o presný údaj v dátovom okienku na štvrtej hodine a tiež o zobrazenie dňa v ukazovateli na dvanástej. Tu sa ako bonus dozvieme stav nabitia batérie, ktorá vydrží bez napájania slnečným svitom až 2,5 roka. V rámci bežného nosenia sa tak jedná o úplne bezúdržbové hodinky.

Solárny pohon verzus danej funkcie rovná sa najlepšia možná voľba. Na deviatej hodine sa ešte môžeme uistiť, či je popoludní alebo ráno – to keby sme to v bare trochu pretiahli. Nový kaliber vypočítava fázu mesiaca každý deň na základe signálov prijatých z rádiového prenosu a ukazovateľ mesačnej fázy sa automaticky upraví v šesť hodín. Vďaka rozpoznávaniu svetových strán je možné fázu pozorovať ako zo severnej, tak z južnej pologule.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Ciferník, ako inak, má mesačný nádych a je veľmi pekne spracovaný. To, že Citizen číselníky vie, nie je žiadna novinka. Už mnohokrát predviedli perfektnú prácu, inovatívne designy a japonskú dôslednosť.

Mečovité leštené rúčky a kužeľovité indexy sú pokryté zelenou luminiscenciou a decentne presvetľujú túto mesačnú scenériu. Ergonomické puzdro s priemerom 43 mm, výškou 10,9 mm aj so zafírovým sklíčkom, zaručujú perfektné priľnutie na zápästie. Šírka ťažobiek je mojich obľúbených 22 mm a tu sa otvára množstvo možností a variantov prezutia, avšak kto by menil tak skvelý titánový náramok?

A skoro by som pre samú krásu zabudol na jeden skrytý ťahák. Prečo skrytý? Pretože na prvý pohľad nepoznáme nič – kým nepreklopíme hodinky tekvičkou nahor. Tu sú vygravírované časové pásma a je možné si ľahko spočítať, koľko je hodín vo vašej cieľovej zastávke. Ako rafinovaný detail.

Svita na skvelé časy

Neviem ako u konkurenčného Seika, ale v Citizene majú kontrolu kvality v malíku. Ďalší Citizen a ďalší skvelý kúsok, ktorý mi prešiel rukami. Úprimne sa teším, čo v budúcnosti Citizen predvedie. Aj keby sme si odmysleli všetky inovácie a prvenstvo, vždy dostaneme skvelú kvalitu s nutnou dávkou odolnosti bez toho, aby nás to stálo ďalší úver v banke.

Tento brand sebaisto klope na dvere v drahšom segmente hodiniek a zaslúžene si získava novú vlnu záujmu u hodinkových nadšencov. Čo majú ešte v rukáve, to vedia len v Citizene a nám nezostáva nič iné, len čakať, kedy v ringu pristane ďalšie rukavice. Stačí sa len pozrieť na Seiko a jeho povýšenú radu Grand Seiko. A čo Citizen? Kto vie, nechajme sa ďalej prekvapovať...

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku