» Blog » Citizen

Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 17.10.2022 | 5 MIN | 1x komentár

Veľmi často sa nestáva, že by naskladnenie hodiniek vyvolalo vášne. Keď k nám ale konečne doputovali dlho očakávané Citizen Tsuyosa, zbiehali sme sa zo všetkých kútov firmy a ešte celí zadýchaní tú parádu obdivovali: "Bomba", "Božské", "No teda!" ...Až pomaly váham, či náhodou nezosadia z trónu aj tak ospevované Tissot PRX.

Súdkovité puzdro ala Gérald Genta, integrovaný náramok, až prekvapivo dostupná cena a okolo kult hodinkových nadšencov, ktorí idú do kolien... Nepripomína vám to niečo?

Je to práve rok od doby, kedy si záujem chronomaniakov podmanili švajčiarske Tissot PRX. Ich "retro-futuristické" kúzlo rozbúšilo srdce hodinárskeho sveta dokonca natoľko, že hoci vyšli na jar (!) 2021, internet sa ich nezdráhal nazvať najlepšími hodinkami roka. Efekt, ktorý ponúkli, sa zdal neprekonateľný... možno až do tejto chvíle. Do hry sa totiž zapojili nové Citizen Tsuyosa.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Homage Citizenov s kalibrom 0200?

Samozrejme tým nenaznačujem, že by podobnosť s PRXkami bola zámerom Citizenu. Každý, kto posledný rok dával pozor vie, že hodinkové ovzdušie priamo bobtná dizajnmi ako sú tieto. A možno si mnohí z vás spomenú aj na to, že Citizen hodinky v podobnom štýle nevydáva prvýkrát.

Už v lete 2021 sme sa na internete mohli pokochať modelom Citizen NC0200-90E s úplne novým kalibrom 0200 – po 11 rokoch prvým mechanickým kalibrom z produkcie Citizenu.

CitizenLuxusný NC0200-90E s novým kalibrom 0200

"Citizen sa zrejme rozhodol dokázať, že vie nielen najtenšie alebo najpresnejšie quartzové hodinky, ale že v ňom stále drieme tá vášeň vyrábať mimoriadne mechanické skvosty. Kaliber 0200 navrhol Citizen v spolupráci s La Joux-Perret, tradičným švajčiarskym výrobcom kalibrov, ktorý dnes patrí pod Citizen Watch." Celý článok:

Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010
13.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010

K nášmu skutočne veľkému sklamaniu sa do našich končín tieto hodinky ani nepozreli. A hoci len produktové fotografie často nestačia, tu je už na prvý pohľad jasné, odkiaľ dizajnový vietor fúka.

Novým Tsuyosám sa potom síce nedostalo ani zďaleka tak precíznej hodinárskej starostlivosti ako skvostným NC0200 (za ktoré by ste však zaplatili... nuž, dosť, zhruba ako za Grand Seiko), istej paralele sa tu ale nedá ubrániť.

Tsuyosa – silné sú nielen menom

Rýchle googlenie prezradí, že meno Tsuyosa vychádza z japonského slova "sila". A tak sa na hodinky budeme pozerať z tohto uhlu pohľadu. V čom spočíva ich až prekvapivá moc nad našimi malými hodinko-milujúcimi dušičkami (a peňaženkami)?

Podľa mňa predovšetkým v tom, že na prvý, druhý aj tretí pohľad pôsobia OMNOHO drahším dojmom. Kvalitné, krásne spracované mechaniky s integrovaným náramkom, vymakaným dizajnom a zafírovým sklíčkom, ktoré nestoja ani štyri stovky? Tu musí spadnúť nejedna brada.

Vertikálne brúsenie, prechádzajúce až k článkom integrovaného náramku, je v kombinácii s týmto tvarom puzdra vyložene lahôdkou. Stratégia, na ktorú spolieha ako Tissot u svojich PRX, tak Citizen s modelom NC0200. Luneta vo vysokom lesku krásne ladí s leskom drobných oceľových ručičiek s decentnou luminiscenciou a tiež leštené plôšky po bokoch inak brúsených článkov sú vítanými detailmi.

Puzdro má papierovo priemer 40 mm a výšku 11,7 mm. A nepapierovo? Vyzerajú trošku väčšie, než sme si pôvodne mysleli. Podobne ako u PRX nastáva klasický neduh integrovaného náramku, a to, že sa predĺži veľkosť lug to lug o časť nadväzujúceho článku.

Čím však Tsuyosy vyložene zabodovali, sú tie perfektne výrazné farby.

Citizen nám predstavil štyri varianty. Klasický s čiernym číselníkom NJ0150-81E, sýto modrý variant NJ0150-81L, smaragdovo zelený NJ0150-81X a náš najobľúbenejší – výrazne citrónovo žltý NJ0150-81Z, ktorý prináša čerstvý vietor a osvieženie do celej Citizenovskej kolekcie.

V strojčekoch Citizen spolieha na spoľahlivý in-house kaliber 8210, čo je v podstate obdoba strojčeka Miyota 8218. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že kaliber 8210 nájdete iba v hodinkách Citizen, zatiaľ čo ostatné značky sa musia uspokojiť len s Miyotou (ktorá však pod Citizen spadá). Jedná sa o základný strojček, ale aj o prevereného pracanta s 21 kamennými uloženiami, ktorý bije rýchlosťou 21 600 otáčok za hodinu (3 Hz). Rezerva dosahuje štandardných 40 hodín.

Ako je vidieť cez priehľadné dienko, strojček dostal zlatú povrchovú úpravu, ktorá pridáva pekný estetický punc. Inak je strojček podľa očakávaní nezdobený. Strojček bohužiaľ nemá hacking (zastavenie sekundovej ručičky pri vytiahnutí korunky), ale za danú cenu si nemožno sťažovať.

A v neposlednom rade je treba vyzdvihnúť to, že Tsuyosy chráni zafírové sklíčko a zvýšená vodeodolnosť do 50 M. Nemusíte ich teda dávať dole ani do sprchy.

Čitelnost je vynikající také díky luminiscenci. Jedná se Natulite, vlastní luminiscenční materiál společnosti Citizen. Foto s laskavým svolením monochromewatch.comČitateľnosť je vynikajúca aj vďaka luminiscencii. Jedná sa o Natulight, vlastný luminiscenčný materiál spoločnosti Citizen. Foto s láskavým dovolením monochrome-watches.com

Kde prevažuje dizajn nad funkčnosťou?

Malé rozčarovanie mi privodila korunka. Je drobná, plochá, zapustená v puzdre. Vyzerá to krásne, z hodiniek v úvodzovkách "nič netrčí" a dizajn tak dostal uhladenejšiu estetiku. Skúste s ňou ale strojček ručne dotiahnuť... Nastavovanie dátumovky aj času mi nerobilo žiadny problém, avšak ja mám úzke prsty a dlhšie nechty, a tak nemôžem zaručiť, že to pánom nepôjde horšie (každá opísaná skúsenosť v komentároch je vítaná).

Tieto hodinky sú evidentne zamýšľané na každodenné nosenie. Tým, ktorí však nechcú hodinky nastavovať vždy, keď ich na viac než dva dni odložia, doporučujem mrknúť na našu ponuku naťahovačov.

S náramkom a jeho dokončením som v tejto cenovej hladine po vizuálnej stránke nadmieru spokojná. Štýl President je naozaj dôstojný a úzke, vzdušné články dovoľujú náramku prilnúť k zápästiu ako uliate (spona, preklápacia s tlačidlami, naviac ponúka možnosť mikroregulácie). Keď som však dala vyskúšať hodinky kolegom z kanclu, posťažovali si na to, že práve medzery medzi jednotlivými článkami môžu vytrhávať chlpy.

Nakoniec spomeniem lupu nad dátumovkou. Priznám sa, že ju bežne na hodinkách zrovna nemilujem a obávam sa, že vďaka nej Tsuyosy tiež stratia pár priaznivcov. Avšak musím povedať, že tu je taká decentná, že ma vôbec neruší a naopak, zlepšená čitateľnosť inak drobunkej dátumovky je skutočne vítaná. A naviac sa vďaka nej hodinky dizajnovo približujú legendárnym Rolex Oyster Perpetual.

Často ako vstupnú bránu do sveta mechanických hodiniek doporučujeme Seiko 5. Ale pokiaľ vás ich špecifický športový štýl neosloví? Teraz vám môžem s čistým svedomím poradiť alternatívu – Citizen Tsuyosa, hodinky, ktoré sa podľa nás stali objavom tohto roka. A dizajnovou bombou, ktorá ma ani po dôkladnom ohmataní neprestáva baviť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Matúšpred 557 dňami, reagovať
Článok o mechanikách vždy poteší nadšenci ako so ja

Hodinky zmienené v článku