» Blog » Garmin

Garmin Fenix 7 – 9 vecí, ktoré musíte vedieť

Tagy: Správy | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 20.1.2022 | 5 MIN

Garmin Fenix 7 som v ruke ešte bohužiaľ nemal, ale na internete sa dá nájsť čím ďalej viac informácií. Rozhodol som sa teda pre vás zhrnúť kľúčové vlastnosti a funkcie Fenixu 7 do jedného článku.

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

1. LED svetlo

Môžete si hovoriť, že je to blbosť, ale pre mňa je to jedna z najväčších topiek vo Fenixoch 7X. Rozhodne si nájde využitie ako pri akejkoľvek každodennej aktivite, tak môže zachrániť aj život. K aktivácii troch LED diód stačí ísť do skratiek (dlhé podržanie LIGHT) alebo si nastaviť skratku priamo v nastavení hodiniek (napríklad dvojitý klik tlačidla LIGHT) Svetlo na telefóne teda prestáva dávať zmysel. Naviac môžete na svetlo spoliehať aj pri pretekoch a mať ho ako sekundárne osvetlenie hneď po čelovke.

Ale pozor, LED svetlo je iba na najväčšom modeli 7X.

Jednou z ďalších skvelých funkcií je režim kadencie. Každý druhý krok sa dióda rozsvieti na bielo a každý štvrtý krok zasa na červeno. Na krajnici sa teda hneď môžete cítiť o niečo bezpečnejšie.

Zdroj: DC RainmakerZdroj: DC Rainmaker

2. Snímač Elevate Gen 4

Tento snímač už sa objavil v mestskom Garmin Venu 2 a nemohli sme si ho vynachváliť, pretože v porovnaní s hrudným pásom vznikali minimálne odchýlky. Nevravím, že optika úplne vytlačí hrudné pásy, ale teraz už ma bude trochu menej štvať, keď si hruďák zabudnem doma.

Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?
10.6.2021 - Dominik Hok
Garmin Venu 2 recenzia – Najlepšie smart hodinky do 400 eur?

Srovnání hrudního pásu (červená) a Fenixu 7 (oranžová).Porovnanie hrudného pásu (červená) a Fenixu 7 (oranžová). Zdroj. DC Rainmaker

Podľa grafu je vidieť, že Fenix 7 meria naozaj dosť presne. Malého upgradu sme sa dočkali aj v spracovaní, pretože doteraz bol senzor ukrytý pod priehľadným plastom a teraz ho pokrýva sklo. Často totiž vznikali odchýlky, keď bol snímač dosť poškriabaný a sklo by mohlo zamedziť vzniku toľkých škriabancov.

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

3. Dvojpásmový príjem GPS

V krátkosti... Čo znamená dvojpásmový príjem? Hodinky si berú dáta z niekoľkých satelitov nastaveného navigačného systému (GPS, Galileo, GLONASS), a s čím väčším počtom satelitov komunikujú, tým je vyššia presnosť.

Ďalšiemu zvýšeniu presnosti potom dopomáha práve dvojpásmový príjem (príjem na dvoch rôznych frekvenciách). Kvalita výkresu trasy, výpočtu vzdialenosti, tempa ai. je potom mnohonásobne presnejšia. Naviac sú teraz Fenixy 7 schopné prijímať signál zo všetkých navigačných systémov naraz. Teda hodinky príjmu signál GPS, Galileo a GLONASS a naviac z dvoch satelitov.

3 navigačné systémy + dvojpásmový príjem = echt presné hodinky.

Záznam od Radka Brunnera ze 100kilometrové závodu v Plzni. Černá je Fenix 7, fialová a zelená dvoje různé Forerunner 945. Zdroj: Radkův blogZáznam od Radka Brunnera zo 100kilometrového preteku v Plzni. Čierna je Fenix 7, fialová a zelená dvoje rôzne Forerunnery 945. Zdroj: Radkov blog

4. Funkcia Stamina

Funkcia Stamina dokáže podľa vášho vynaloženého úsilia v reálnom čase vypočítať, ako dlho ešte vydržíte bežať. Teda, pokiaľ na polmaratóne vybehnete, dostanete sa na tepovú frekvenciu 165 a po 10 kilometroch hodinky zahlásia, že na takom úsilí dokážete bežať ešte 2 kilometre, viete, že je niečo zle a mali by ste zvoľniť.

Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli
1.2.2022 - Dominik Hok
Recenzia Garmin Instinct 2 - Alebo vojak v havajskej košeli

Stamina je na 96 % a při současném úsilí dokáže běžet ještě 22 km nebo 1 hodinu a 45 minut. Zdroj. DC RainmakerStamina je na 96 % a pri súčasnom úsilí dokáže bežec bežať ešte 22 km alebo 1 hodinu a 45 minút. Zdroj. DC Rainmaker

Predstavte si Staminu ako taký váš osobný elektromotor. Väčšinou začnete s plnou nádržou (100 %) a na základe vášho úsilia (akú máte spotrebu) sa stamina vybíja. Ale pozor! Pri zvoľnení/zbehu sa môže stamina zasa dobíjať. Rovnako ako sa elektroautá dobíjajú brzdením.

Garmin Fenix 7, Epix 2, Instinct 2 – Je to tu!
22.12.2021 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7, Epix 2, Instinct 2 – Je to tu!

Podobnú funkciu už mala značka Coros, ale tá to zobrazovala až po ukončení aktivity, čo sa samozrejme tiež hodí, ale v reálnom čase to dáva omnoho väčší zmysel.

Zdroj: DC RainmakerZdroj: DC Rainmaker

Menšieho upgradu sa dostalo aj predpovedi výsledkov na rôznych vzdialenostiach. Doteraz sa vám zobrazovali časy na 5km, 10 km, polmaratón a maratón. To zostalo rovnaké, ale sme si teraz schopní zobraziť graf vývoja. Dokážeme teda zhodnotiť náš tréning, či zrýchľujeme, spomaľujeme. Proste, aký je trend nášho tréningu.

5. Funkcia Run / Walk / Stand

Myslím, že názov tejto funkcie hovorí sám za seba. Po ukončení športovej aktivity získate graf o tom ako veľmi bežíte, chodíte či stojíte. Jednoduchá, ale veľmi užitočná funkcia, ktorá vám môže pomôcť napríklad pri analýze toho, ako sa vám darilo na preteku a kde ste sa zbytočne zdržovali.

Zdroj: DC RainmakerZdroj: DC Rainmaker

6. Funkcia Up Ahead

V jednoduchosti je krása a Up Ahead je tomu skvelým príkladom. Pri vytvorení trasy si môžete zadať ľubovoľné množstvo bodov, pomenovať si ich a odoslať túto trasu do hodiniek. Pri aktivácii navigácie potom na displeji uvidíte vašu vzdialenosť od jednotlivých bodov. Najväčšie využitie vidím pri preteku, kedy si tam zadáte kľúčové miesta a občerstvovačky. Keď sa teda presuniete na dátové pole Up Ahead, tak uvidíte, koľko ešte musíte prejsť než sa tam dostanete.

7. Dotykový displej

Dotykový displej sa vlastne stal dominantou všetkých titulkov o Fenixe 7. Pretože to bol naraz boom. Svetovo najobľúbenejší športtester sa naraz dá ovládať dotykom. Existujú dva tábory. Jeden si dotykový displej vyložene želal a ten druhý ho zasa rezolútne odmietal. Ja síce milujem ovládanie tlačidlami, ale dotykový displej už bol vo Fenixe 7 žiadúci.

Všetky porovnateľné konkurečné modely už totiž dotykový displej majú a v hodinkách je niekoľko funkcií, ktoré si o dotykáč doslova koledovali. Napríklad pohyb v mape teraz bude mnohonásobne jednoduchší. To isté platí aj pre widgety a grafy v nich. Napríklad aj scrollovanie výberom aktivít teraz bude rýchlejšie.

Toto je môj osobný názor, ale hlavne to teraz vytvorí trochu viac priestoru pre vývojárov aplikácií na Connect IQ. Doteraz totiž boli u prémiových modelov obmedzení tlačidlovým ovládaním.

8. Sťahovanie aplikácií a aktualizácií máp priamo zo zápästia

Veľký boom je aj okolo toho, že Garmin sprístupnil používateľom mapy celého sveta. Doteraz ale bol k inštalácii či aktualizácii máp počítač. Teraz nájdeme priamo v hodinkách Map Manager a všetko vďaka Wi-Fi môžeme menežovať priamo zo zariadenia. Opäť drobnosť, ale veľmi užitočná.

Zdroj: DC RainmakerZdroj: DC Rainmaker

V tomto ohľade má výhodu verzia Sapphire, pretože má pamäť 32 GB (verzia bez zafíru má 16 GB). Napríklad Európa má viac než 10 GB a pokiaľ si tam stiahnete ešte nejaké ďalšie mapy, aplikácie, vzhľady displeja, môže sa stať, že sa vám minie pamäť.

9. Možnosť úpravy profilov aktivít a dátových polí v telefóne

Garmin mal vždy oproti konkurencii jednu výhodu – dátové polia športových aktivít sa dajú upravovať priamo v hodinkách. A Garmin mal aj jednu nevýhodu – dátové polia športových aktivít sa dali upravovať LEN v hodinkách. Teraz už to môžeme pohodlne vyriešiť cez telefón. Napríklad keď zistíte, že vám chýba nejaké dátové pole počas športovej aktivity, hodí sa úprava priamo v hodinkách. Ale toto sa deje minimálne a je rozhodne rýchlejšie a pohodlnejšie to riešiť cez telefón.

Je nejaká ďalšia funkcia, ktorá sa vám zdá byť kľúčová? Podeľte sa o svoj názor v komentároch. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku