» Blog » Seiko

Čo sme sa v Japonsku naučili o Seiku

Tagy: O značke | Seiko | Klasické | Tradičné

Radek Vyhlídal | 20.8.2018 | 4 MIN

Na pozvanie českého distribútora Seika sme mali možnosť pozrieť sa do Japonska a viac spoznať túto značku. Radi by sme sa s vami podelili o pár poznatkov alebo Čo sa v brožurách nedočítate.

Seiko Prospex Sea SRPA21K1 PADI Special Edition

Bohatá história

Samozrejme, každá značka se rada chváli svojou históriou, a to niekedy aj napriek tomu, že sa naozaj nie je čím chváliť. Seiko toho ale za svoju existenciu dokázalo skutočne veľa. Na svojom konte má hneď niekoľko významných hodinárskych miľníkov, takže kniha s jeho históriou by bola poriadne hrubá. Avšak žiadna kniha nie je potrebná, keďže Seiko má v Tokiu vlastné múzeum, kde sa dozviete všetky informácie. Návštevník sa najskôr dozvie niečo o histórii merania času a potom ho čaká sólo jazda o Seiku. Exponátov tam majú naozaj veľa a skúsení sprievodcovia majú neustále čo rozprávať a hlavne dokážu do značky zasvätiť aj návštevníkov, ktorí toho veľa o Seiku nevedia. Pokiaľ by ste mali cestu do Tokia, skúste si urobiť čas na toto múzeum. Vrelo vám návštevu odporúčame!

Domáca hrdosť

Seiko majú Japonci radi (to samozrejme platí aj pre Casio alebo Citizen, v tom musíme byť spravodlivý) a skutočne ho nakupujú vo veľkom. Počas voľnej chvíle sme zo zvedavosti navštívili jeden z veľkých obchodných domov, kde patrilo celé jedno poschodie iba hodinkám. Počas zhruba pol hodiny, kedy sme si prezerali vitríny, v obchode predali dvoje Rolexky, čo nie je také prekvapujúce, no zároveň dvoje Seiko Astron. Niekedy rozmernejšie Astrony vyzerajú na útlych japonských zápästiach komicky, no podľa všetkého je ttento rad s GPS technológiou na domácom trhu populárny.

Mimochodom, nakupovanie hodiniek v Japonsku je kapitola sama o sobe. Určite vás prekvapí, že luxusné hodinky za stotisíce alebo milióny, majú u nás v Európe samostatné vitríny, no v Japonsku sú vyskladané vedľa seba ako sardinky a často sú dokonca pomiešané s lacnými značkami. Možno to privodí európskym obchodným zástupcom infarktový stav, ale v krajine vychádzajúceho slnka je to bežná vec. Navyše je úplne bežnou vecou, že pri odchode z baru o pol štvrtej ráno, natrafíte na otvorený obchod s hodinkami. A to s veľmi luxusnými značkami. Celkom nás to zaskočilo, takže sme sa na to pýtali miestnych znalcov a údajne je to bežná záležitosť.

Hodinář při práci v závodě v Šizukuiši

Hodinár pri práci v závode v Šizukuiši

In-house na druhú

Je všeobecne známe, že Seiko si väčšinu komponentov vyrába samo. Zaujímavé ale je, že stroje, ktoré vyrábajú tieto komponenty, sú z produkcie Seika. Inak povedané, Seiko si vyvinulo a skonštruovalo stroje samo. Pojem in-house výroba je tu povýšený na novú úroveň. V závode v Šizukuiši, kde sa okrem už spomínaných Astronov produkujú tiež Spring Drive modely, sú dôležité ešte výrobné linky na základné quartzové strojčeky. Sú tvorené práve robotmi z dielne Seika a pri našej návšteve boli spojazdnené dve najnovšie linky, z ktorých každá vyprodukuje jeden strojček za jednu sekundu. Spočítajte si, aká je ročná produkcia, pripočítajte k tomu ďalších päť liniek, ktoré síce nie sú také rýchle, ale napriek tomu ide o slušnú kadenciu výroby, a dostanete obrovské číslo.

V Šizukuiši se mimo jiné produkují i modely Astron

V Šizukuiši sa okrem iného produkujú aj modely Astron (na ruke SSE003J1)

Wako ako symbol

Obchodný dom Wako, kde v roku 1881 otvoril zakladateľ Seika Kintaro Hattori svoj obchod, je jedným z neprehliadnuteľných symbolov luxusnej tokijskej štvrti Ginza. Vo svojej dnešnej podobe je to nákupný dom, v ktorom je možnosť okrem Seika kúpiť aj hodinky ďalších prestížnych značiek a iný luxusný tovar. Jeho vrchol zdobia veľké hodiny, samozrejme od Seika. V štvrti Ginza má Seiko ešte butik, v ktorom je to už iba o Seiku a jeho ďalších značkách Grand Seiko, Credor a Galante.

Seiko hodiny na střeše obchodního domu Wako

Seiko hodiny na streche obchodného domu Wako

Exkluzivitu tejto predajne dokazuje pomerne kuriózne zistenie z našej návštevy. Bol tam k dispozícii Spring Drive chronograf s puzdrom z bieleho zlata. V katalógu alebo na webe by ste ale tento model hľadali zbytočne. Je možné ho vidieť jedine v tejto predajni.

Pobyb je potrebný

Počas návštevy továrne v Morioke na severe Japonska, kde sa vyrábajú mechanické modely Grand Seiko a niektoré ďalšie vyššie rady značky, sme pri práci pozorovali hodinára a pomerne úsmevne pôsobila chvíľa, keď zrazu všetci vstali a hromadne si začali podľa predcvičujúceho preťahovať svoje telo a predovšetkým ruky. Je ale pochopiteľné, že pri sedavom a na koncentráciu náročnom zamestnaní je občasné pretiahnutie nutnosťou. Závod v Morioke se nachádza blízko hôr a je situovaný medzi stromami. Ľudia tam tak majú na prácu pokojné prostredie. Seiko to rešpektuje a chváli sa tým, že tento závod neprodukuje žiadne emisie.

Protahující se hodináři v závodě v Morioce

Naťahujúci sa hodinári v závode v Morioke

Majstrovská technológia zaratsu

Pri vyšších radách, napríklad pri Astronoch, alebo aj pri Prospex Limited SPB081J1 si môžete všimnúť, že leštené plochy majú skutočne vysoký lesk a takmer pripomínajú zrkadlo. Ide o technológiu leštenia zaratsu a v Seiku nám povedali, že kým zamestnanec dosiahne takú úroveň, aby mohlo byť ním leštené puzdro zaradené do produkcie, trvá to pokojne aj päť rokov. Takže ak sa budete pýtať, prečo sú tie alebo iné hodinky drahšie ako iné podobné, môže to byť práve týmto. Práce, času, a tým pádom aj financií, je v technológii zaratsu vložených naozaj veľa...

Seiko Prospex Sea SPB081J1 Limited Edition 1000ks

Hodinky Seiko Prospex Sea SPB081J1 Limited Edition 1000ks

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre