» Blog » Coros

Coros Apex 2 / Apex 2 PRO recenzia – To najlepšie na beh?

Tagy: Recenzie | Coros | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 5.1.2023 | 8 MIN | 2x komentár

Hodinky horského pôvodu so silnou bežeckou dušou. Aj takto by sa dali nazvať nové modely Coros Apex 2 a Apex 2 PRO. Ďalšie prirovnanie by mohlo byť – jeden za skoro 500 a druhý za skoro 600.

Nebudem to na začiatok moc obkecávať. Stále rovnaký typ hodiniek Coros. Čistokrvný športtester, corosovská rozpačitosť v presnosti, úžasné metriky behu. A to platí pri oboch modeloch. Áno a tiež stále ani jeden z modelov nemá slovenčinu.

Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti
4.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti

Poďme sa mrknúť na spoločné črty oboch modelov:

  • Titánové telo v kombinácii s plastom
  • Zafírové sklíčko a transflektívny dotykový displej
  • Dlhá výdrž batérie
  • Topografické mapy
  • Nylonový remienok v základe (silikón sa dá dokúpiť)
  • Nový snímač GPS a tepovej frekvencie
  • Prémiové bežecké funkcie

Čo má naviac Coros Apex Pro 2:

  • Duálna frekvencia GPS
  • 32 GB miesta (Apex 2 má 8 GB)
  • Predinštalované mapy celého sveta (do Apex 2 ich treba stiahnuť ručne)
  • Väčší displej a výdrž batérie
  • Aktivita lezenie po skalách

No a teraz sa na to pozrieme poriadne.

Malý a veľký

Pokiaľ sa pozriete na puzdro týchto hodiniek, jednoznačne vidíte súrodencov, ktorí si sú podobní ako vajce vajcu, len sú pár rokov od seba. Apex 2 má rozmery 43,0 x 42,8 x 12,8 mm a jeho starší brat má 46,1 x 46,5 x 14,38 mm. Rozmery sú celkom triezve, len u väčšieho modelu sa mi hodinky zdajú dosť vysoké. Váha modelov je potom 42 g pre menší a 53 g pre väčší. Keď som v noci spal s oboma modelmi, ani jeden som necítil a chvíľu som nad ránom uvažoval, či som si ich na noc dal alebo nie.

397,00 € (doručíme do 9.5.)

Po dizajnovej stránke je to skvele odvedená práca. Minimalistické puzdro, ktoré je tvorené z tvrdeného plastu doplneným o titán na lunete a dienku. U väčšieho modelu nájdeme na lunete 7 ľahkých drážok a názov Coros na pravej strane u číslice 9. Na menšom modeli je luneta čistá a medzi ňou a displejom je biely pruh tak isto s názvom firmy.

530,00 € skladom

Pre nižší model novinkou, pre vyšší model stálicou je ovládanie. To je teraz riešené rovnako – dvoma tlačidlami a jednou kourunkou v strede na ľavej či pravej strane puzdra. Záleží totiž, ako si model otočíte. Ovládanie je veľmi intuitívne a práca s korunkou je proste paráda. Ale o tom až v inej kapitole.

397,00 € skladom

Posledným bodom dizajnu je remienok. Ten je u všetkých modelov v základe nylonový, vybavený rýchlopántom Quick Release. Menší model má 20 mm rozteč a väčší 22 mm. Dá sa samozrejme vymeniť za iný, ale nevidím dôvod, prečo to robiť. Je mäkký, pohodlný a vďaka systému zapínania z jednej strany aj dobre ovládateľný. Ja nosím model so šedým nylonom s červeným a bielym lemovaním po bokoch. V strede remienka je potom hashtag #exploreperfection, čo považujem za pekný dizajnový prvok.

Malý edit: Remienok je v pohode, ale tým, že sa upína len z jednej strany, zdá sa mi, že hodinky viac skáču na ruke a meranie tepu sem tam trošku preskakuje.:-)

Transflektívna paráda

Neviem prečo, ale zdá sa mi, že tento displej je dokonca čitateľnejší než ten od Garminu. Neviem, či to robí vrstva solaru, ale Coros čo sa displeja týka, vyhráva. Menší displej má rozlíšenie 240 x 240 pixelov s veľkosťou 1,2". Väčší kúsok má pochopitelne aj väčší displej – 260 x 260 pixelov a 1,3".

Displej Apex 2Displej Apex 2

Luneta je nad sklíčkom maximálne milimeter, takže by som doporučil ochrannú fóliu alebo sklíčko.

Novinkou je pre hodinky možnosť ovládania ako superparádnou korunkou (to už tu bolo) tak dotykovým displejom, ktorý si môžete nechať spustený aj pre všetky funkcie. Hoci, keď si nabehnete na akýkoľvek widget, tak musíte potvrdiť jeho otvorenie korunkou, čo je otrava. To isté sa potom deje v menu. Takže mám spustený dotyk len na voľbu "map only"... Toto už sa ale do Corosu dostalo pred nejakou dobou, aj do starších zariadení.

Displej Apex 2 ProDisplej Apex 2 Pro

Chýba tiež magic touch, kedy sa aktivoval dotykáč len na grafoch vo widgete alebo práve na mapových podkladoch. Toto sa mi od Corosu zdá ako krok späť.

Korunka je ale stále pohodlný ovládací prvok a je tak citlivá na dotyk, že doporučujem použiť zámok, aby sa vám stále neprehadzovali obrazovky.

GPS prijímač sa zdá byť nepresný

Senzorovo je to taká outdoorová klasika. Barometer, gyroskop, akcelerometer, kompas, teplomer, GPS prijímač, pulzný oxymeter a snímač tepovky. Nadštandardný je senzor EKG, ktorý Coros využíva na meranie variability srdečného tepu.

Rozdiel medzi verziou PRO a klasickou je teda GPS modul, kedy klasika má všetky satelity a PRO verzia má duálne GNSS. No, myslím, že o nič neprichádzate, keď si tam necháte všetky satelity. Ja to tak používam na všetkých zariadeniach a keď som tu zapol duálnu frekvenciu, bol som sklamaný. Sem tam sa chytali lepšie aj Garminy, ktoré som mal v ladvinke...

Modrá - Apex PRO 2, Fialová - Apex 2, Béžová - Garmin Fenix 7XModrá - Apex PRO 2, Fialová - Apex 2, Béžová - Garmin Fenix 7X

Ako vravím, panuje trošku sklamanie z dual bandu, pretože to dosť žerie baterku a rozdiel v tom nie je žiadny.

Po dlhšom testovaní ale musím konštatovať, že GPS je zatiaľ nepoužiteľná. Proste to nie je dobré a nemôžem ich doporučiť. Čím viac tréningov s nimi dávam, tým väčšia je odchýlka v meraní. Posledné tréningy, ako u Apex 2, tak u Apex PRO 2 sú dosť veľké odchýlky.

Jeden príklad za všetky. Garmin nameral na "mestsko-horskom" polmaratóne 21,13 km a Coros Apex PRO 2 iba 19,32 km...

Fialová – Garmin 7X (přesně), modrá – Coros Apex PRO 2 (méně přesné)Fialová – Garmin 7X (presné), modrá – Coros Apex PRO 2 (menej presné)

Tepovka oproti tomu sedí a nový snímač je dobrý. Samozrejmosťou je už u Corosu aj meranie wattov zo zápästia. Tu nemôžeme hovoriť o nejakom porovnaní presnosti, ale graf ukazuje meranie Garminu Fenix 7X z ruky a potom oba recenzované modely.

Modrá - Apex PRO 2, Fialová - Apex 2, Béžová - Garmin Fenix 7XModrá - Apex PRO 2, Fialová - Apex 2, Béžová - Garmin Fenix 7X

Je vidieť, že Garmin je skalibrovaný tak, aby ukazoval vyššie čísla wattáže a oba Corosy ukazujú takmer zhodne.

Musím Vám povedať malú storku z testovania. Na ľavej ruke boli Apexy 2, na pravej boli Apex PRO 2 a v ladvinke boli hodené Garminy Fenix 7X len aby Strava a Garmin Connect neplakali, že nemajú tréning. Keď som stopol všetky prístroje, nestačil som sa diviť. Tepová frekvencia ukázala priemer 142 tepov na Apexoch 2, 134 tepov na Apexoch PRO 2 a na Garminoch vo vrecku bolo 145 tepov!

Modrá - Apex PRO 2, Fialová - Apex 2, Béžová - Garmin Fenix 7XModrá - Apex PRO 2, Fialová - Apex 2, Béžová - Garmin Fenix 7X

Neviem, či mi to meralo z pupku alebo to bralo signál môjho tela a sme s Garminom spojení vyššou silou, ale dosť ma to pobavilo.

Až na Multi-Pitch rovnaká športová paráda

Nie, nečakajte žiadne púšťanie šarkanov, húpanie sa na húpačke a ďalšie blbosti. Coros má všetky športové režimy špeciálne a všetky k veci. Takže hodinky obsahujú 27 športových aktivít z ktorých si rozhodne vyberiete.

Najväčším rozdielom je teda aktivita Multi-Pitch, ktorá by mohla byť teoreticky hlavná pre lezcov. V aktivite si môžete navoliť, či leziete po ľade, na skalách a na koľko dĺžok leziete. Nastavujete si tiež, či idete k stene, leziete alebo zostupujete. Takže lezci, pokiaľ im záleží na tejto aktivite, musia ísť do PRO modelu.

Inak čo sa týka všetkých fíčur pre beh, sú tam. Od začiatku je tam nastavený prepočet tempa na rovinu, koľko percentný kopec práve stúpate, tréningové zaťaženie a ďalšie dôležité metriky.

Vyhodnocení v Coros Hub na PCVyhodnotenie v Coros Hub na PC

Batéria je naozaj slušná

U Corosu nebolo pochýb, že sa batériou nenechajú zahanbiť. Údaje s hviezdičkou sú pri solárnom dobíjaní. Dáme to teda prehľadne do tabuľky:

Coros Apex PRO 2
Coros Apex 2
Garmin Fenix 7X
Režim smart hodiniek
30 dní
17 dní
28 dní / *37 dní
Úsporný režim
-
-
90 dní / *1 rok
GPS 75 hod.
45 hod.
89 hod. / *122 hod.
Všetky navigačné systémy
45 hod.
30 hod.
63 hod. / *77 hod.
Všetky navigačné systémy + multifrekvenčný príjem
26 hod.
-
36 hod. / *41 hod.
UltraTrac
-
-
213 hod. / *578 hod.
Expedičný režim -
-
62 dní / *139 dní

Čo sa batérie týka, skutočne nemám čo vytknúť a to, čo je písané, to je aj dané. Jediná výčitka Corosu je tá, že v základe má nastavené meranie tepu po 10 minútach mimo športovú aktivitu a dáta v tabuľke sú práve tie so zníženým meraním. Keď zapnete full meranie, zníži sa výdrž plus mínus o tretinu.

Mapy a navigácia s miernym obmedzením

V oboch hodinkách sú mapové podklady, čo je super. U Apex 2 PRO sú predinštalované mapy celého sveta a môžete si stiahnuť topografické mapy určitého regiónu. U Apexu 2 musíte inštalovať všetko, prednahraté nie je vôbec nič. Čo sa týka podrobnosti, mapy nemajú miestne názvy atp., ale aj tak sa v nich človek dokáže vyznať.

Nahratie máp potom funguje cez PC a je to celkom jednoduché. Stačí stiahnuť mapy z tejto stránky a potom len nahrať do úložiska zariadení. Inštalácia ale trvá trošku dlhšie, a tak si radšej vyhraďte dlhší časový úsek pre inštaláciu.

Doinstalované mapy na Apex 2Doinštalované mapy na Apex 2

Čo ma ale zaráža, sú navigačné schopnosti. A to na všetkých hodinkách od Corosu. Je zvláštne, že som si toho nikdy nevšimol, ale bude to asi tým, že som ich vždy nosil len ako druhé zariadenie. Pokiaľ sa necháte Corosom navigovať, bohužiaľ vás neupozornia na žiadnu odbočku ani nič také. To beriem ako taký základ navigácie – navigovať. Je to trošku smola, ale aspoň vás zvládne upozorniť, keď ste mimo vyznačenú cestu.

Smart funkcie doplnila hudba

Coros sa snaží ísť s dobou a do svojich zariadení pridal hudbu. Bohužiaľ, zatiaľ nestihol pridať žiadnu streamovaciu službu, a tak musíme pesničky nahrávať ručne cez PC.

530,00 € skladom

Ďalšími smart funkciami sú budík, stopky, ovládanie GoPro kamery, kompas alebo napríklad môžete mrknúť, koľko satelitov je nad vami. Samozrejmosťou je potom zobrazenie notifikácií. Tie sú dosť rýchle a fungujú dobre. Len sa na nich nedá nijak reagovať.

Celkom sa teším, či niekedy Coros pridá aj platbu kartou alebo nejaké ďalšie mestské fíčurky, ale uvidíme, či sa týmto smerom niekedy vydá...

Fitnessák na úrovni

Z toho základu tu máme tepovku počas celého dňa, kroky, kalórie a rozsiahly monitoring spánku. Proste to, čo ku každodennému životu potrebujete. Rozšírenie tu prichádza v podobe EKG senzoru, ktorý sa tu používa na meranie variability srdečného tepu. Nedostanete ale bohužiaľ hodnotu v milisekundách (ako by sme asi všetci chceli), ale dostanete číslo od 0 do 100, ako na tom ste.

81-100: Vynikajúce, uvoľnený
51-80: Vysoké, pod miernym fyzickým či psychickým tlakom
21-50: Stredné, pod stredným fyzickým či psychickým tlakom
1-20: Nízke, pod značným fyzickým či psychickým tlakom

Wrap up

Ako som bol nadšený z príchodu novej generácie, tak po testovaní som dosť sklamaný. Musím to napísať tak, ako to je. Hodinky zatiaľ nedokážem doporučiť, keďže majú problémy s meraním základnej veličiny – vzdialenosti. Coros býval pri tomto vždy presný, ale tu sa o presnosti nedá hovoriť. A to vôbec. Nehľadiac na Multi Band. Takže pokiaľ nepríde masívna aktualizácia, ktorá z týchto hodiniek urobí parádny športový kúsok, sú k ničomu.

Aby som len nehádzal špinu, veľmi sa mi páči ovládanie korunkou u oboch modelov a rýchlosť systému, ktorá je neskutočná a z toho mám radosť. Všetko funguje tak, ako má a okrem GPSky je teda model superšpica prístroj pre športovca.

Pokiaľ by ste chceli podobný prístroj ako Coros, môžete mrknúť na Garmin Fenix 7, Suunto 9 Peak alebo aj Coros Vertix 2.

Aké pocity máte z Apexov 2 / 2 PRO vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 512 dňami, reagovať
Ahoj , ako to vyzerá uz ste začali nejaké testovanie ? Neviem sa dočkať na recenziu ????
Matěj Urbaczkapred 512 dňami
Ahoj / Zdravím, Michale, bohužel jsme se ještě k žádnému kousku těchto hodinek nedostali, a tak recenzi přineseme až později.:-( O to více se ale těšíme i my! :-)

Hodinky zmienené v článku

530 € skladom
397 € skladom
530 € skladom
397 € skladom
516 € (doručíme do 9.5.)
530 € skladom
397 € (doručíme do 9.5.)