» Blog » Coros

Coros Pace 2 recenzia – Hodinky, ktoré zrýchlia aj leňochoda

Tagy: Recenzie | Coros | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 30.11.2021 | 6 MIN | 1x komentár

Coros Pace 2 sú považované za najľahší športtester vôbec. Vyzerajú totiž trošku ako plavecký čip s pridanou korunkou. Cenovka je ale vážne nízko a hodinky za tých pár eur, ktoré do nich vrazíte, rozhodne stoja!

Ďalší z radu Corosovskej precíznosti, čo sa záznamu trasy a tepovky týka. Nie, hodinky nie sú najinteligentnejšie čo sa mestských funkcií týka. Na to si ale ani nehrajú. To čo dokážu, naopak robia skvele a človeku v tréningu dokážu pomôcť k fasa lepším výsledkom.

Čo je malé, to je milé a...

Dosť ľahké. A potom tiež dosť rýchle. Ako už som písal na začiatku, hodinky mi pripomínajú skôr plavecký čip s korunkou. Čo si budeme nahovárať, žiadna veľká dizajnovka to nie je. Je to ďalší z radu typických bežeckých plasťáčikov, ktoré vzhľadom rozhodne neohromia, ale pre tieto účely neboli ani vytvorené.

Na minimalistickom puzdre sú len dva mechanické prvky. Jedným z nich je otáčajúca sa korunka, s ktorou môžete ovládať skoro celý prístroj. Môžete si vybrať z dvoch typov remienkov – silikónový alebo nylonový. Ja som si na test zvolil tie s nylonovým remienkom a čo si budeme, je to bomba. Hodinky krásne sedia na ruke a nylonový remienok je rovnako ako silikón pripevnený k puzdru rýchlopántami typu Quick Release. No a tá váha. Tá ide vážne cítiť.

A cítite ju tak, že nič necítite. So silikónovým remienkom vážia hodinky 36 g a u nylonu sa váha zastavila na čísle 29 g. Týmto si hodinky vyslúžili titul najľahšieho športtestera na svete. Je proste nesporný fakt, že na ruke je to vážne nič. To "nič" má priemer puzdra 42 mm, ktorý je absolútne vyhovujúci ako pre ženu s tenším zápästím, tak pre bežeckých chrtov s tenkým zápästím. Sám Coros napísal: "So light it could fly." Tak ľahké, že by mohli lietať.

Dostačujúca a ľahká Gorilla

Niet divu, že pri tomto modeli siahol Coros po sklíčku Corning Gorilla Glass. Už som niekde spomínal, že dokonca zafír je 1,6 x ťažší než Gorilla. Mohol by to byť dôvod, prečo tu nebol použitý, ale skôr si myslím, že išlo hlavne o udržanie nízkej ceny.

Avšak, pod Gorillou se nachádza Always-On memory LCD displej so 64 farbami a rozlíšením 240 x 240 pixelov. Displeju asi nemám čo vyčítať. Netvorí odlesky, krásne sa na neho pozerá na priamom slnku a je celkom slušne vyhladený (bez pixelizácie). Trošku ma mrzí, že hodinky nemajú tlačidlo na osvetlenie. To sa aktivuje automaticky pokiaľ stlačíte tlačidlo alebo otočíte s korunkou (možno aj úplne vypnúť).

Senzorovo je na tom ako Fenix 6

Čuduj sa svete, je to tak. Len tak zo srandy som skúsil dať do porovnávača tieto dvoje hodinky. Okrem pulzného oxymetra má rovnakú výbavu ako Fenix 6. Aj keď to sú hodinky primárne mierené na cestné behanie, nechýba ani barometer, ktorý sa radí k senzorom pre horské využitie. Z klasiky tu figuruje akcelerometer, kompas, gyroskop, teplomer, optický snímač tepu a samozrejme GPSka, ktorá dokáže snímať aj GLONASS, QZSS a BeiDou.

Čo sa týka presnosti, opäť nemám čo vyčítať. Vďaka ľahkosti je tepovka dosť presná aj zo zápästia a pokiaľ sa zameriame na GPS, príde mi o dosť vyhladenejšia než napríklad u mojich Garmin Enduro (Pace 2 kombinujú GPS+QZSS+GLONASS). Aj načítanie GPSky trvá len pár sekúnd, a tak nemusíte pred barákom tráviť minúty čakaním na signál. Zaujímavosťou tiež je, že ako jedny z mála hodiniek podporujú MGRS súradnice, ktoré sú používané armádou.

Garmin Enduro je značeno zelenou a Coros Pace 2 červenou barvouGarmin Enduro je značené zelenou a Coros Pace 2 červenou farbou

Rýchlik s wattmi presnými ako STRYD

Športové využitie hodiniek je jasné. Hoci je v hodinkách 12 športov (beh, bicykel, triatlon, plávanie...), najhlavnejším športom je stále beh. Bežecké módy sú tri – beh, beh po dráhe a beh na bežeckom páse. Trošku škoda, že nemajú trailový beh, keď majú barometer, ale aj k behu v prírode poslúži úplne v pohode mód beh. A nemusíte sa báť, vaša VO2 Max sa znižovať behaním v traile nebude. Pace 2 si totiž prepočíta výškové metre a zohľadní ich vo výpočte.

Okrem Polaru je Coros druhý na svete, čo pridal watty zo zápästia a musím povedať, že sa mu to vážne podarilo. Informácie, ktoré teraz budem interpretovať, mám od amerického recenzenta DC Rainmakera, ale verím, že sú 100% pravdivé. Jedná sa o to, že watty sa často líšia. V číslach, v rýchlosti reakcií atp.

Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti
4.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti

Najznámejší wattmeter pre bežcov je STRYD a celkovo sa berie, že má aj najpresnejšie meranie. No a meranie Corosom je podľa Rainmakerovho výskumu takmer totožné. Je to aj tým, že STRYD spolupracuje s Corosom, a tak majú hodinky veľmi podobný ak nie rovnaký algoritmus ako STRYD. Viem, že wattmetre sme ešte moc nerozoberali, ale v budúcnosti sa o tom rozhodne viac rozpíšeme.

Hodinky najrýchlejšieho maratónca na planéte

Kto by nevedel o kom je reč, tak o nenápadnom pánovi, ktorý zabehol maratónsku trať ako prvý človek na planéte pod 2 hodiny. Okrem toho pridal zlato na olympijských hrách v roku 2016 a 2020 na maratónskej vzialenosti a v roku 2003 kraľoval v behu na 5000 m. Eliud Kipchoge je keňský atlét a tiež ambasádor Corosu.

Vitězství na olympiádě v Tokiu 2020 – 2021. Na ruce má Eliud model Pace 2 speciálně zbarven pro olympiádu.Viťazstvo na olympiáde v Tokiu 2020 – 2021. Na ruke má Eliud model Pace 2 špeciálne sfarbený pre olympiádu.

Coros pre neho vytvoril aj limitovanú edíciu práve týchto hodiniek. Tá nesie červené a zelené farby inšpirované keňskou národnou vlajkou. Táto špeciálna edícia má okrem nylonového remienka naviac aj ten silikónový a v cene je aj snímač Coros Pod, ktorý meria okrem wattov ďalšie bežecké metriky.

U nás tento produkt bohužel nebude dostupný.:-(U nás tento produkt bohužiaľ nebude dostupný.:-(

Widget baterky opäť nesklamal

Nielen, že hodinky na svoju cenovú reláciu majú baterku veľkú ako krava, ale ešte pridávajú widget, ktorý krásne zhrňuje použitie baterky. Najprv v grafe a potom percentuálne vyhodnotí, koľko % ste vybili podsvietením, denným používaním a športom. Dokonca ponúkne predpokladané hodnoty výdrže baterky.

V základe výrobca udáva 20 dní v režime smartwatch a 30 hodín po sekunde na GPS. Než som hodinky spároval, kukal som na widget a hodinky bez spárovaného telefónu podľa odhadu Corosu môžu fungovať až 44 dní s batériou nabitou na 97%. Myslím, že Garmin už začína cítiť tlak...

Minimalizmus v smart funkciách

Čo si budeme, mudrlant do mesta, z ktorého si vybavíte maily, pustíte hudbu a zaplatíte v obchode rožky, to zrovna úplne nie je. Pace 2 je model zameraný takmer výlučne na šport. Ovláda notifikácie z telefónu (bez možnosti odpísať), celodenný monitoring tepu (môžete si vybrať či každú sekundu alebo každých 10 minút), kroky, spánok, kalórie a to je tak všetko.

Z netradičnejších funkcií nájdeme priamo medzi widgetmi metronóm, zdieľanie tepovej frekvencie, kompas a potom už len klasiku ako budík, stopky a časovač. Úprimne, skúsil som nastaviť budík a na to, ako sú hodinky malé, tak sú dosť urevané. Domnievam sa, že by to zobudilo aj mňa po pretekoch.

Po novom tiež nájdete v Pace 2 ešte widget satelitného signálu, kde môžete kontrolovať koľko a akých družíc nad vami zrovna lieta. Okrem vizuálneho pohľadu vám tiež widget povie presné číslo z koľkých z nich príjmete kvalitný signál.

Aplikácia Coros

Hneď na začiatok si povieme, že aplikácia, rovnako ako hodinky, je celá v angličtine. Nemyslím ale, že by to mal byť nejaký problém, pretože všetko je relatívne pekne spracované a tej anglickej znalosti nie je tak moc potreba. Appka je rozdelená do 4 kategórií. Základný súhrn, tréningová história, Coros EvoLab a spárované zariadenia.

Všetky 4 kategórie sú logicky spracované a hlavne sa mi páči EvoLab, kde možno zistiť všetko o vašom tréningu a možnom progrese (viac to popisoval Dominik vo svojej recenzii na model Coros Vertix). V poslednej kolonke o zariadení môžete nastaviť poradie aplikácií, dátové polia pri športových aktivitách atp. Škoda len, že nastavenie nemožno robiť v hodinkách a druhá škoda je v tom, že aplikácia nemá webovú verziu s ktorou by sa podľa môjho prehľadnejšie a lepšie pracovalo.

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?
4.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

Coros si píska a ostatné značky majú vietor

Coros sa v poslednom čase teší veľkej obľube. Ako zo strany nás v redakcii, tak už začína byť vidieť aj na pretekoch medzi bežcami. Áno, Garmin zatiaľ vedie v početnosti, ale nie je to nič, čo by sa postupne nemohlo zmeniť. Spomeniem to ešte raz. Coros je na trhu zatiaľ tri roky a už má najvýkonnejší športtester za minimálnu cenu s maximom športových funkcií a obrovskou výdržou batérie.

Hodinky si ma získali a musím sa priznať, že ako tréningový prístroj sú geniálne. Žiadne zbytočné prídavky, proste len rýchle strelky, ktoré človeku pomôžu k dosiahnutiu osobného maxima.

Alternatívy k tomuto modelu sa len ťažko hľadajú. Z radov fínskych by mohla byť alternatíva Suunto 5 alebo Polar Vantage M2. Oba modely sú veľmi športové, hoci majú trošku menšiu výdrž batérie než Coros. Americký zástupca, ktorý by konkuroval Pace 2 je Garmin Forerunner 245, ktorý je trošku inteligentnejší, chýba mu wattáž a tiež trošku stráca na baterke. Celkovo, Coros si môže pískať a ostatné značky by sa mali mať veľmi na pozore, čo predvedie nabudúce.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Miroslavpred 839 dňami, reagovať
Veľmi dobrý a prehľadný článok.Páčia sa mi porovnávania s inými značkami.Miroslav

Hodinky zmienené v článku