» Blog » Coros

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

Tagy: Recenzie | Coros | Inteligentné

Dominik Hok | 4.10.2021 | 11 MIN

Keď som do ruky chytil prvú generáciu Vertixov, povedal som si, že ďalšia generácia by mohla byť najlepšími smart športovými hodinkami na trhu. Teraz, po nejakej dobe nosenia Coros Vertix 2, sa núka len jedna jediná otázka... Mal som pravdu?

Nie je snáď technologicky zameraného športovca, ktorý by v poslednej dobe vzrušene neobdivoval značku Coros. Táto značka sa totiž na trhu objavila asi rovnako nečakane ako svokra v sobotu na vašom prahu. Akurát Coros je príjemnou záležitosťou. Nebojte, robím si srandu, svoju svokru mám rád. :)

4 dôvody, prečo siahnuť po smart hodinkách Coros
13.4.2022 - Dominik Hok
4 dôvody, prečo siahnuť po smart hodinkách Coros

Už minulá generácia ma uchvátila a nemohol som sa dočkať tej druhej. Najviac ma u nej uchvátila:

  • dvojmesačná výdrž batérie
  • meranie variabilitity srdečného tepu cez EKG
  • topografická mapa a hudobný prehrávač
  • meranie až piatimi navigačnými systémami naraz

Naopak ma sklamala:

  • presnosť merania tepovej frekvencie (rozoberiem potom nižšie)
  • mapa je bez popiskov a nie je vôbec detailná
  • hudobný prehrávač nepodporuje Spotify a iné streamovacie služby

Ale ku všetkému sa postupne dostaneme.

Mrknite se na naši video recenzíu:

Vertix 2 nepatria pod rukáv košele

Na prvý pohľad vlastne nie je ani tak ťažké si zmýliť Vertix 2 s konkurenčným Garminom Fenix 6. Avšak, z každého záhybu hodiniek cítite outdoorový nádych. Každá krivka vraví "Nie sme mudrlant do mesta a nepatríme pod rukáv košele. Máme byť pokryté potom, blatom, behať ultramaratóny, liezť po skalách..."

713,00 € skladom

Skrutky? U Corosu záruka poctivosti

Už pri minulej generácii som si robil srandu, že na nej nájdeme 18 skrutiek. Rovnakého počtu sme sa dočkali aj u tej druhej. Zašrobované to je ale poriadne, nebojte. Hodinky sľubujú 100metrovú vodeodolnosť. Čo je oproti minulej generácii pokles, pretože tá sľubovala 150metrovú vodeodolnosť... Reálnej hĺbky. Pri druhej generácii sa o reálnej hĺbke nikde bohužiaľ nepíše.

Coros Vertix recenzia – Cítiš ten dych na krku Garmin?
20.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix recenzia – Cítiš ten dych na krku Garmin?

Celkovo je spracovanie na veľmi vysokej úrovni a vlastne nenachádzam žiadne nedostatky. A to som na spracovanie celkom pedant. Prevádzková teplota je -30 až 50°C, čo je naozaj slušné rozpätie.

Mne sa do ruky dostala titánová verzia s pestro oranžovým silikónovým remienkom. Titánová je luneta a dienko, puzdro je plastové. Hoci použili "hajtek" materiál titán a plast, dostali sa na váhu 89 gramov. Predošlá generácia vážila iba 54 gramov a bolo to ich veľké plus, preto ma váha súčasnej generácie zamrzela. Pravdepodobne to bude baterkou, ale je to len môj osobný názor.

Avšak, mne skorodesaťdeková váha vôbec neprekáža, pretože som zvyknutý na rovnako ťažké hodinky. Samozrejme sa pri športe hodia čo najľahšie hodinky, ale zasa vás tých pár gramov nevytrhne. Rozhodne sa mi nestáva, že by ma ľavačka bolela viac než pravačka.

Vertix 2 sadne na každé zápästie ako riť na šerbel

Celkom nadpriemerný je aj priemer, ktorý je 50,3 milimetrov. Avšak, skúšal som to na dvoch extrémoch – kolegovi so 16 centimetrovým zápästím a druhým s 19 centimetrovým. Obom to krásne sedelo na ruke, hoci ten s väčším zápästím pri pohybe ruky stláčal korunku. Nič, čo by sa nedalo vyriešiť otočením hodiniek a opačným zobrazením displeja.

Mne osobne trochu prekážalo, že hodinky mali tendenciu utekať na jednu stranu môjho zápästia.

Keď už je reč o korunke, tak tou sa hodinky kompletne ovládajú. Nad a pod ňou sú dve tlačidlá. Vrchné aktivuje svetlo a spodné vyvoláva akciu späť. Tlačidlá sú pekne zapracované do puzdra a vôbec sa nehýbu. Korunka sa ľahučko hýbe, ale to je pravdepodobne z toho dôvodu, že je otočná.

Čo mi príde parádne, je remienok. Ale asi inak než by ste čakali... Má systém uchytenia Quick-Fit a šírku 26 milimetrov. Viete, čo to znamená? Že na tento model sedia remienky z Enduro, Fenix 6X a Tactixov. Samozrejme, že som si hneď nasadil nylonový remienok z mojich Tactixov. :) Akoby Coros počítal s tým, že k nim prejde veľa používateľov týchto modelov.

Menu vo forme zoznamu je veľký posun dopredu

Veľa používateľov poteší displej, ktorý z 1,2 palca nabobtnal na 1,4 palca. Vertixy dvojky potom pojmú omnoho viac informácií. Nezaisťuje to len veľkosť displeja. Dopomáha tomu aj menu vo forme zoznamu. Jednotlivé widgety teda nepreblikávajú z jedného na druhý, ale zobrazia sa pekne pod sebou a na displeji vidíte vždy tri riadky.

Aj rozlíšenie sa navýšilo na 280x280 pixelov. Počet farieb zostáva na 64. Čo viac potrebujete? Ľudské oko rozoznáva len tri farby – červenú, modrú a zelenú. Zvyšok "farieb" sú len ich kombinácie. A teraz už dosť biológie... Proste ich je 64 ako na starých dobrých Nokiách, ako písal vo svojom článku kolega Matej.

Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti
4.11.2021 - Matěj Urbaczka
Coros Apex Pro Review - Niekoľko krokov od dokonalosti

EKG? Čože, EKG?!

Senzorová výbava zahŕňa akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, snímač tepovej frekvencie, teplomer, pulzný oxymeter a... poprosím antré... EKG! Fúúú, športtester, čo dokáže zaznamenať váš srdečný rytmus, arytmiu ai. Lenže, ono to tak úplne nefunguje.

Meranie cez elektrokardiogram tam síce je, ale používa sa iba k presnému meraniu variability srdečného tepu. Táto hodnota dokáže rozpoznať napätie vášho organizmu. Je to asi moja najobľúbenejšia metrika, ktorú si meriam takmer každý deň a u Corosu sa mi zdá ešte o niečo vychytanejšia práve vďaka použitiu elektrokardiogramu.

Index HRV je vyjadrený na číselnej ose od 0 do 100. Bohužiaľ nemožno nastaviť, aby hodinky zobrazovali variabilitu v milisekundách (čo by som preferoval).

81-100: Vynikajúce, uvoľnené
51-80: Vysoké, pod miernym fyzickým či psychickým tlakom
21-50: Stredné, pod stredným fyzickým či psychickým tlakom
1-20: Nízke, pod značným fyzickým či psychickým tlakom

Bohužiaľ meranie EKG nie je nijak certifikované a vychádza z neho len číselné ohodnotenie "našej pohody". Takže vlastne vôbec nemôžeme tušiť, či to funguje, pretože z tohoto hardwaru nevychádza žiadny exaktnejší číselný alebo grafický údaj – napríklad sínusoida či variabilita v milisekundách.

Snímač tepovky skôr sklamal než potešil

Trochu ma zamrzel aj snímač tepovej frekvencie, ktorý som si na Coros Vertix neskutočne pochvaloval.

Počas dňa totiž často ukazoval bludy v štýle 207 tepov za minútu. Nevravím, že by som také rozpätie tepovej frekvencie nechcel mať... Ale buďme realisti.

Odchýlky vznikali aj počas športovej aktivity, keď som pri behu porovnával údaje s hrudným pásom. Každopádne, niekto, kto si kúpi Vertix 2, pravdepodobne bude mať hrudný pás. Optika proste nie je dokonalá. Hoci tu tiež vzniká malý problém. Vertix 2 spárujete len s Bluetooth hrudným pásom, nie s pásom pracujúcim na báze ANT+.

Prvý športtester, čo dokáže kombinovať až päť navigačných systémov

Kombinácia dvoch navigačných systémov je v technologickom svete celkom štandard. Ale čo tak päť? Presne to totiž Coros Vertix 2 dokáže. Dokáže totiž naraz prijímať signál GPS a navigačných systémov GLONASS, QZSS, Galileo a BeiDou. A priamo Coros toto nastavenie označuje ako doporučené. Hoci východzie nastavenie je iba GPS. Tak keď to doporučujete, prečo to nenastavíte ako východzie?

Avšak, keď som behal len na GPS, reakcie na zmeny tempa boli príšerné. Najmä v zalesnených oblastiach. Keď som ale zapol snímanie všetkých piatich satelitov, ojojoj, to bola iná pesnička!

Výdrž jak hovädo je slabé slovné spojenie

U baterky ešte len začína tá pravá sranda. Všetko vyššie napísané bolo možno úplne zbytočné. Ako dlho vydržia Vertixy 2? Popísal by som to asi takto... U Garmin Enduro som napísal, že to sú "hodinky s výdržou ako hovädo". Na Vertixy 2 mi nebude stačiť zvieracia encyklopédia.

V štandardnom režime vydržia 2 mesiace. Čo sa pri dnešnej cene elektriny môže celkom hodiť. Euríčko k euríčku...

A čo pri aktívnej GPS?

GPS/QZSS: 140 hodín
GPS/QZSS + hudba: 35 hodín
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou: 90 hodín
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou + hudba: 30 hodín
GPS/QZSS/GLONASS/Galileo/BeiDou (duálna frekvencia): 50 hodín
UltraMax (GPS/PDR): 240 hodín

Garmin Enduro dokáže (s dostatkom svetla) snímať GPS každú sekundu po dobu 80 hodín. A to iba na GPS. Vertix 2 dokáže prijímať signál z piatich satelitov po dobu 90 hodín. Garmin, zahrab sa! Vertix 2 proste aktuálne vo svete smart hodiniek nemá vo výdrži batérie konkurenciu.

Je to asi 2 mesiace, čo používam Vertix 2. Výdrž batérie je skvelá a už si nie som úplne istý, kde je môj dobíjací kábel... (Suttiruk K. na oficiálnom webe Corosu)

Vertix 2 je vhodný aj pre jednoprstých

Ovládanie hodiniek by zvládol aj najmladší člen vašej rodiny. Točíte totiž korunkou a prechádzate tak jednotlivými widgetmi. Stlačením korunky sa dostanete do výberu športových aktivít. Vrchné tlačidlo aktivuje osvetlenie. Spodné vás vráti o krok späť a jeho dlhým podržaním sa dostanete do ďalšieho menu, kde nájdete napríklad mapu, uloženie pozície, budík, stopky a ďalšie fíčury.

Jednou z najväčších výhod je rozhodne to, že sa jedná snáď o jediné ovládanie na trhu, ktoré sa dá skutočne riešiť jedným prstom. Stačí vám len palec.

Celkovo je prostredie mnohonásobne plynulejšie. Dopomohol tomu lepší procesor a menu vo forme zoznamu.

Magic Touch – keď dotykáč dáva na športtesteri zmysel

Že dotykový displej a športtester k sebe nepatria? To ste ešte nepočuli o Magic Touch. To je dotykový displej, ktorý sa zjaví iba vtedy, keď ho potrebujete. Hodinky sa teda nedajú dotykovo ovládať, ale v ten moment, ako otvoríte podrobnejšie informácie o tepovke, barometri alebo napríklad mapu či navigáciu, môžete naraz hodinky dotykovo ovládať. Teda sa dotyk uplatní len tam, kde skutočne dáva zmysel. Inak by zbytočne prekážal.

Vertix 2 nie je žiadne lifestylové cingrlátko

Vertix 2 ponúka ozajstný základ vo forme záznamu krokov, spálených kalórií a tepovej frekvencie.

Počas dňa sa vám ešte zaznamenávajú minúty strávené aktivitou a vystúpané poschodia na základe zmien barometra.

V noci samozrejme môžete počítať s monitoringom spánku, ktorý ale bohužiaľ neobsahuje REM fázu. Získate teda dáta o hlbokom aj ľahkom spánku, rozsahu vašej tepovej frekvencie aj jej priemere.

Výber športových aktivít je naozaj veľmi široký, ale povedal by som, že primárne zameranie je na beh, turistiku, cyklistiku či plávanie. Najväčší zmysel mi toto zariadenie dáva pre bežca, keďže tam nájdeme hromadu metrík, ktoré zaujímajú práve bežcov.

Vo Vertixe 2 nájdete tieto športové aktivity:

Beh, Beh vnútri, Beh na dráhe, Trailový beh, Lezenie po horách, Turistika, Jazda na bicykli, Jazda na bicykli vnútri, Plávanie v bazéne, Plávanie v otvorenej vode, Speedsurfing, Windsurfing, Veslovanie, Veslovanie vnútri, Rafting na divokej vode, Triatlon, Silové cvičenie, Kardio, Vonkajšie Kardio, Lyžovanie, Beh na lyžiach, Skialpinizmus, Snowboard, Multisport.

Čo mi príde parádne, je tréningový plán a vytvorenie konkrétnych tréningov. Tréningový plán sa dá vytvoriť na 4 týždne dopredu a konkrétne tréningy sa dajú vytvoriť pre beh, cyklistiku, posilňovanie a plávanie.

EvoLab – porno pre exaktného bežca

Metriky EvoLab si už od minulej generácie veľmi pochvaľujem. Páči sa mi, že nedávajú len slovné vyjadrenie toho ako sa vám darí, ale získame trochu exaktnejší výstup – číselné údaje.

Nechce sa mi to znova vypisovať, tak si popis jednotlivých metrík ukradnem zo svojej staršej recenzie Coros Vertix.

  • Marathon Level – Číselné vyjadrenie vašej schopnosti rovinatého behu na vzdialenosť maratónu. Táto hodnota berie do úvahy VO2 Max, laktátový prah aj vašu účinnosť behu. Čím vyššie skóre, tým rýchlejšie ste schopní v tomto momente dokončiť maratón.
  • Training Load – Číselné vyjadrenie dopadu tréningu na vaše telo na základe intenzity a dĺžky cvičenia.
  • VO2 Max – Maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže športovec využiť pri športovej aktivite.
  • Running performance – Vyjadrenie, aký dobrý bol váš beh vzhľadom na vašu kondíciu na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový prah – Tepová frekvencia či tempo, pri ktorom sa vo vašom tele začína vo väčšom množstve hromadiť laktát a rýchlejšie nastupuje únava.
  • Kľudová tepová frekvencia
  • Base Fitness – Číselné vyjadrenie schopnosti tela trénovať dlhšie a častejšie vo vyššej intenzite
  • Load Impact – Čím vyššie číslo, tým väčší bude dopad na vaše telo a obmedzenie pri tréningu na základe únavy.
  • Fatique – Rozdiel medzi Base Fitness a Load Impact. Čím väčšie číslo, tým väčšie je pretrénovanie (hodnoty nad 60 už značia pretrénovanie).
  • Race Predictor – Predpoveď výsledkov na 5 km, 10 km, polmaratón a maratón na základe vašej kondície.
  • Doba regenerácie – Percentuálne vyjadrenie vašej regenerácie od posledného tréningu.

Priamo pre EvoLab je v mobilnej aplikácii vyhradená samostatná záložka, čo mi príde ako vrchol pohodlnosti (v tom dobrom). A keď už je reč o aplikácii, tak si ju môžeme trochu prejsť.

Pri otvorení aplikácie sa najprv dostaneme na úvodnú obrazovku, kde sa zobrazujú základné údaje o spálených kalóriách, aktívne spálených kalóriách, krokoch, spánku, tepovej frekvencii a jej variabilite.

V druhej záložke sa nám zobrazujú všetky tréningy, kde si ich môžeme podrobnejšie otvoriť aj so všetkými grafmi.

Tretia záložka je vyhradená pre EvoLab a v poslednej záložke môžeme "kastumizovať" hodinky. Teda nastavovať si dátové polia v športových aktivitách, kontrolovať aktualizácie, zmeniť vzhľad displeja, nastaviť si notifikácie a iné. Naviac si môžeme nastaviť, ktoré widgety v hodinkách chceme mať a v akom poradí, čo v minulých generáciách nešlo.

Keď už je reč o "exaktnejších" metrikách, niektorých bežcov môže lákať aj meranie wattov, ktoré tieto hodinky majú. Nemusíte sa teda riadiť len tepovkou, ale vašim výkonom vyjadreným v jednotkách.

Druhá generácia už má v základe topografické mapy

Do hodiniek si môžete nahrať topografické mapy celého sveta. V hodinkách je predinštalovaná celá Európa a na stránkach Corosu si môžete nainštalovať viacmenej ktorýkoľvek kút sveta.

Na rovinu musím povedať, že mapy určite nie sú tak podrobné ako u Garminu. Je to naozaj dosť základná mapa a Garmin je v tomto o parník ďalej. Avšak, je veľmi fajn, že teraz máme Corosy s navigáciou a mapovým podkladom. Mimochodom, do Vertixu a Apexu PRO sa mapy dostali pomocou aktualizácie.

Prvé Corosy s hudobným prehrávačom

Do Vertixu 2 si môžete nahrať MP3 skladby. Je to trochu archaické riešenie, pretože musíte pripojiť hodinky káblom k počítaču a pretiahnuť si skladby. V dobe streamovacích služieb to môže niekoho pekne hnevať. Napríklad ja už empétrojky vôbec nepoužívam.

Takou klasikou sú potom notifikácie, ktoré sa opäť nešikovne zalamujú, ale aspoň podporujú slovenskú diakritiku. :)

Vertix 2 záverom

Prišiel, videl, bohužiaľ však nezvíťazil. Na Vertix 2 som sa neuveriteľne tešil a ašpiroval na najlepší športtester na trhu. U tej ašpirácie to ale zostalo. Topografické mapy rozhodne potešia, ale tým, že nie sú tak detailné, nevidím takú výhodu oproti navigácii po krivke.

Hudobný prehrávač bohužiaľ nepodporuje streamovacie služby, ale to chápem, pretože pre Spotify ešte nie je Coros tak perspektívna značka.

Snímač tepovky ma teda sklamal hlboko a je to obrovský posun k horšiemu oproti minulej generácii.

Avšak, pre diaľkoplazov (ultramaratóncov) a ďalších športovcov, ktorí potrebujú príjem GPS na dlhý čas, dáva tento model absolútny zmysel. Pripojíte hruďák, zapnete príjem z piatich satelitov a na 90 hodín máte vystarané. Nádhera.

Ako alternatíva sa určite ponúka Garmin Enduro, ktorého hlavným atribútom je tiež dlhá výdrž. Bohužiaľ však nemá mapy a hudobný prehrávač. Pokiaľ tieto funkcie chcete, určite siahnite po Garmin Fenix 6X. Z radov rýdzich športtesterov sa určite ponúka Polar Vantage V2, ktorý má aj meranie wattov, ale bohužiaľ takmer žiadne smart funkcie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

713 € skladom
725 € skladom
695 € očakávaná novinka
695 € očakávaná novinka
695 € očakávaná novinka
Rozbalené, zľava 3%
703,25 € nedostupné