» Blog » Coros

Coros Vertix recenzia – Cítiš ten dych na krku, Garmin?

Tagy: Recenzie | Coros | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 20.10.2021 | 8 MIN

Coros Vertixsmart hodinky, ktoré ma doslova uchvátili. Tomuto prístroju proste koluje v elektrickom obvode šport. Možno preto tam nenájdete takmer žiadne smart funkcie, iba tie športové. To je ale možno dobre. Pretože sa zameriava na jedno odvetvie a robí to viac než dobre.

V čom Coros Vertix vynikajú?

Nebudeme zbytočne strácať čas. Hneď na začiatok vám poviem dve veci. Coros Vertix sú smart hodinky s najlepším záznamom GPS a meraním tepovky, ktoré som mal tú česť mať na zápästí.

Okrem toho majú luxusnú výdrž batérie. V bežnom režime vydržia až 45 dní, čo je medzi smart hodinkami nadštandard.

Rovnako nadštandardná je aj vodeodolnosť, ktorá je pri tomto modeli 150 metrov. A jedná sa o reálnu hĺbku 150 metrov!

Coros má vynikajúce spracovanie, zafírové sklíčko, titánovú lunetu (aj dienko) a príjemnú váhu 76 gramov.

Algoritmus Coros EvoLab analyzuje vaše tréningy a dokáže odhadnúť dobu regenerácie, tréningovú záťaž, hodnotu VO2 Max a mnoho ďalších metrík, ktoré sledovanie vášho tréningu posúvajú na ďalšiu úroveň.

Outdoorovky ako vyšité, ktoré celkom pripomínajú Fenix 6

Vertixy vzhľadovo dosť pripomínajú legendárne Fenix 6. Ale zasa nemôžem povedať, že by to bola verná kópia. Proste je to typický outdoorový vzhľad zložený z plastového puzdra doplneného o titánovú lunetu a dienko. Na pravej strane nájdeme dve tlačidlá a pre smart hodinky atypický komponent – otočnú korunku.

Priemer puzdra je 47 milimetrov, čo je za mňa ideálna veľkosť, kedy hodinky nevyzerajú zle ako na útlejšom, tak na väčšom pánskom zápästí. Cielene nepíšem dámskom, pretože na dámske sú vhodnejšie skôr modely Apex alebo Pace.

Celkovo je Vertix v šiestich prevedeniach, buď na silikónovom alebo nylonovom remienku (oba majú šírku 22 mm). Coros si dal záležať aj na názvoch jednotlivých variantov. Keby som nevedel, že to sú názvy variantov, uveril by som, že to sú mená hrdinov z počítačovej hry – Ice Breaker, Space Traveler, Dark Rock, Desert Sol, Fire Dragon a Mountain Hunter.

Ja testujem verziu Mountain Hunter s bronzovou lunetou a zeleným silikónovým remienkom.

Vyzdvihol by som ale Ice Breakera, ktorý má azúrovú lunetu a priehľadné nožičky. To som ešte nevidel.

Foto: Outdoors MagicFoto: Outdoors Magic

Vďaka použitiu titánu sa Vertixy tešia váhe 76 gramov. Na to, že sa jedná o pomerne „napchaté" hodinky, je to príjemná váha. Ale mne sa to ťažko súdi, pretože bežne nosím Tactixy, ktoré vážia 97 gramov.

Celkovo je spracovanie Vertixov na dosť vysokej úrovni. Nikde na puzdre som nenašiel žiadne nedokonalosti a keď tie hodinky držíte v ruke... Proste poznáte, že to sú poctivé americké hodinky a nie žiadny "alík".

Nie sú poctivé len vizuálne, ale aj parametrovo. Okrem spomínanej vodeodolnosti do 150 metrov reálnej hĺbky je ich prevádzková teplota -20–60°C.

V Corose sa šrobovalo o sto šesť

Niekoho by mohlo trochu nahnevať množstvo skrutiek na hodinkách. Celkovo som ich našiel 18. Prišrobované je tam totiž úplne všetko. Spona, luneta, dienko, rýchloupínací systém QuickFit a dokonca aj... pánty.

To mi pripadá celkom dômyselné, pretože prepojili pohodlný systém výmeny remienka (fakt to trvá asi sekundu kým dáte dole remienok) s pevným uchytením. Garmin totiž používa QuickFit, ale dáva tam klasický pánt s pružinkou. Samozrejme, že v záťažových testoch by sa ukázalo, že pánt od Corosu vydrží viac. Skrutka je proste skrutka.

Spona je samozrejme kovová a na remienku nájdeme dve pútka. Pútko bližšie k spone je usadené v takom „výkuse", takže drží na jednom mieste. Druhé je potom voľné. Toto sa štandardne robí napríklad u koženého remienka klasických hodiniek, ale výrobcovia smart hodiniek na to kašlú a dávajú proste obe na voľno. Pritom je omnoho lepšie, keď je to prvé napevno. Buď Coros pochválen!

Sklíčko je zafírové s diamantovou úpravou, čo je najviac škriabanco-odolné sklíčko, ktoré snáď môže byť. Naviac ho trochu chráni vystúpená luneta okolo. Nárazy by teda mala znášať skôr luneta než sklíčko.

Displej je úsporný a tiež podľa toho vyzerá

Displej je veľmi úsporný pamäťový LCD. Áno, niekomu, kto je zhýčkaný AMOLED technológiou, sa môže zdať trošku "zamárieterézie", ale tu praktické vlastnosti dávajú omnoho väčší zmysel než tie estetické. Nečakajte teda žiadne farbičky (zobrazí len 64 farieb), efekty, animácie a iné. Zobrazí čo je potrebné a nič viac.

Vonku oceníte jeho transflektívnu vlastnosť, pretože je schopný využívať slnečné lúče na svoje vlastné presvietenie. Nemôže sa vám teda stať, že by ste na priamom slnku na displej nevideli. Ako je tomu napríklad pri telefónoch.

Senzorová výbava je zložená z akcelerometra, kompasu, gyroskopu, teplomera (meria okolnú teplotu), barometra, pulzného oxymetra, snímača tepovej frekvencie a GPS prijímača. Ten dokáže prijímať GPS aj v kombinácii s QZSS, GLONASS či BeiDou.

Ja by som chcel hlavne vyzdvihnúť snímač tepovej frekvencie a GPS prijímač.

Snímač tepovej frekvencie funguje úplne skvele. Odchýlky sú oproti hrudnému pásu minimálne a je mu úplne jedno, či bežíte trailom z kopca alebo ležíte v posteli. Meria stále rovnako presne. U ostatných značiek totiž vznikajú odchýlky, keď skáčete, bežíte v teréne alebo ste napríklad spotení či prší. Vertix si so všetkým hravo poradil.

A GPS? Úplne rovnaká pesnička. Hodinkám je úplne jedno, či bežíte pod šírym nebom, medzi vysokými budovami alebo v hustom lese. Meranie trasy je takmer perfektné, a to isté platí aj pre jej výkres. Aj reakcia na zmenu tempa je výborná. Keď bežím napríklad s Garminmi v hustom lese, stáva sa mi, že tempo absolútne nezodpovedá. Napríklad bežím 4:30 a hodinky ukazujú 7:00. Vertixy také odchýlky vôbec nemali.

Z fungovania týchto dvoch senzorov som bol totálne unesený, a preto ma tak veľmi láka prechod ku Corosu.

Všetkým týmto snímačom dokáže Vertix v bežnom režime dodávať šťavu až 45 dní, pričom sa dobije za menej než dve hodiny. Pokiaľ aktivujete GPS (príjem každú sekundu), dokáže takto fungovať až 60 hodín (rovnako ako oponent Fenix 6X). V úspornejšom móde GPS (príjem každú minútu) sa dostávame na 150 hodín, čím prekonáva aj Fenix 6X.

Používateľské prostredie je jednoduché a ovládanie korunkou na jedničku.

Používateľské prostredie je úplne jednoduché. Otáčaním korunkou sa presúvate medzi dátami o vašom tréningu, regenerácii, tepovej frekvencii, teplote, nadmorskej výške, tlaku vzduchu alebo notifikáciách z telefónu. Všetko si môžete podrobnejšie zobraziť stlačením korunky. Späť sa dostanete stlačením spodného tlačidla, tým horným si môžete prisvietiť displej.

Pokiaľ sa chcete dostať do výberu športových aktivít, musíte stlačiť korunku na hlavnej obrazovke. Podržaním spodného tlačidla nájdete ďalšie funkcie, ako sú stopky, budík, nastavenie, navigácia, uloženie polohy ai.

To je všetko. Žiadna rocket science, že?

Celé používateľské prostredie sa dá v mobilnej aplikácii nastaviť – aké doplnky chcete zobrazovať, v akom poradí chcete športy, čo presne chcete v menu po dlhom stlačení spodného tlačidla.

Niekto by si mohol myslieť, že ovládanie korunkou je úplne na nič. Nie je tomu tak. Jedná sa o jedno z mála typov ovládania, ktoré sa skutočne rieši JEDNÝM prstom. Stačí vám len palec a môžete si zobraziť úplne všetko.

Suprový je aj Magic-Touch. To je ovládanie dotykovým displejom, o ktorom neviete, dokiaľ sa nedostanete do určitej časti hodiniek. Nebudem to obkecávať, radšej mrknite na video.

Len by som rád upozornil na jednu dôležitú vec. Hodinky aj mobilná aplikácia sú komplet v angličtine. Mne osobne to vôbec neprekáža, ale je dobré to vedieť.

Ktoré športy dokážu Vertixy monitorovať?

V Corosoch nájdeme slušné množstvo športov, ale primárne sa zameriavajú na beh, turistiku, triatlon, vodné športy, cyklistiku a posilňovanie.

Ktoré športy nájdeme vo Vertixoch: Beh, Beh vnútri, Beh na dráhe, Trailový beh, Lezenie po horách, Turistika, Jazda na bicykli, Jazda na bicykli vnútri, Plávanie v bazéne, Plávanie v otvorenej vode, Speedsurfing, Windsurfing, Veslovanie, Veslovanie vnútri, Rafting na divokej vode, Triatlon, Silové cvičenie, Kardio, Lyžovanie, Beh na lyžiach, Skialpinizmus, Snowboard, Multišport.

Pre každú športovú aktivitu sú plne konfigurovateľné dátové polia. Toto nastavenie prebieha v mobilnej aplikácii. Tam si môžete nastaviť až 4týždenný tréningový plán alebo konkrétny tréning.

Okrem toho si v aplikácii môžete tiež nastaviť navigáciu. Na výber máte dva typy – navigáciu po predošlej aktivite alebo nahratie GPX súboru. Trasu si totiž môžete vytvoriť napríklad na Mapy.cz, vyexportovať ju vo formáte GPX, otvoriť ju v aplikácii Coros a odoslať do hodiniek.

Keď už je reč o aplikácii, tá vyzerá takto:

Po ukončení športovej aktivity sa zobrazí súhrn ako v hodinkách, tak v mobilnej aplikácii:

Algoritmy EvoLab o vašom tréningu prezradia naozaj veľa

Ako váš tréning ovplyvňuje vašu kondíciu? Často je to ťažké povedať, však? Preto majú Corosy algoritmy EvoLab, ktoré poskytujú niekoľko metrík vášho výkonu a tréningu.

  • Marathon Level – Číselné vyjadrenie vašej schopnosti rovinatého behu na vzdialenosť maratónu. Táto hodnota berie do úvahy VO2 Max, laktátový prah aj vašu účinnosť behu. Čím vyššie skóre, tým rýchlejšie ste schopní v tomto momente dokončiť maratón.
  • Training Load – Číselné vyjadrenie dopadu tréningu na vaše telo na základe intenzity a dĺžky cvičenia.
  • VO2 Max – Maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže športovec využiť pri športovej aktivite.
  • Running performance – Vyjadrenie, aký dobrý bol váš beh vzhľadom k vašej kondícii na stupnici od 80 do 120.
  • Laktátový prah – Tepová frekvencia či tempo, pri ktorom sa vo vašom tele začína vo väčšom množstve hromadiť laktát a rýchlejšie nastupuje únava.
  • Kľudová tepová frekvencia
  • Base Fitness – Číselné vyjadrenie schopnosti tela trénovať dlhšie a častejšie vo vyššej intenzite
  • Load Impact – Čím vyššie číslo, tým väčší bude dopad na vaše telo a obmedzenie pri tréningu na základe únavy.
  • Fatique – Rozdiel medzi Base Fitness a Load Impact. Čím väčšie číslo, tým väčšie je pretrénovanie (hodnoty nad 60 už značí pretrénovanie).
  • Race Predictor – Predpoveď výsledkov na 5 km, 10 km, polmaratón a maratón na základe vašej kondície.
  • Doba regenerácie – Percentuálne vyjadrenie vašej regenerácie od posledného tréningu.

Musím povedať, že metriky Corosu mi vyhovujú o niečo viac než tie od Garminu. Tie ich totiž sú sem tam abstraktnejšie. Napríklad stav tréningu vám povie, že nie ste produktívny, ale Coros vám to ukáže priamo v číslach a ste schopní z toho lepšie vyčítať, čo máte vo svojom tréningu zmeniť.

Fajn vychytávkou je aj mód Track Run. Niečo podobné sme videli napríklad pri modeli Garmin Forerunner 745 a pri Corose to funguje podobne. Hodinky sú schopné rozpoznať, že bežíte na atletickom okruhu a vykreslenie trasy krásne zaoblí podľa okruhu. Meranie vzdialenosti je omnoho presnejšie.

Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy
30.9.2020 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 745: Sporttester s takmer dokonalým záznamom trasy

Pobrali Corosy aj trochu tej inteligencie?

Tu nájdete len skutočný základ. Hodinky zobrazia notifikácie z vášho telefónu, ale nemáte možnosť na nich reagovať. Dokonca nezobrazia ani smajlíka. Žiadneho. Bezkontaktné platenie, hudobný prehrávač či topografické mapy tu tiež nenájdete. Ale čo nie je, čoskoro môže byť...

Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?
4.10.2021 - Dominik Hok
Coros Vertix 2 recenzia – Prišiel som, videl som, zvíťazil som?

Coros Vertix záverom

Skvelé, výborné, prelomové. Pre športovca, najmä vrcholového, je to perfektná voľba. Ohľadom vášho tréningu získate hromadu dát. Len tak sa vám nestane, že by vám došla batéria. A máte istotu, že senzory fungujú veľmi, ale VEĽMI dobre. Mínusy sa hľadajú len ťažko a ja už sa nemôžem dočkať Vertixov 2.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

684 € nedostupné
II. Akosť, zľava 30%
356,14 € nedostupné