» Blog » Garmin

Cyklistické wattmetry – Čo meria a ako s nimi pracovať

Tagy: Technológie a pojmy | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 17.10.2023 | 5 MIN | 2x komentár

Cyklistika a watty sú dva odjakživa spájané výrazy. Zo začiatku to bol iba laboratórny výpočet, ale v dnešnej dobe je wattmetr dostupná technológia, ktorá môže posunúť náš športový výkon.

Wattmeter je umiestnený na kľučke, pedáli či v stredovom zložení a meria množstvo sily vyvinutej pri zábere do pedála (šliapanie). Výkon je potom meraný vo wattoch a jedná sa o takmer presné číslo vynaloženého úsilia v danom momente.

Vynaložené úsilie vo wattoch je jedinečné číslo, ktoré závisí od množstva parametrov: vetra, šírky plášťov, kopci, povrchu a tak ďalej. Predstavte si cestného cyklistu, ktorý letí po hladkej ceste 35 km/h, ak tomu cyklistu na horskom bicykli, ktorý sa "brodí" v bahne a ešte do kopca. Obaja títo cyklisti môžu mať rovnaké watty (úsilie), aj keď majú úplne iné podmienky.

Tieto dáta sú potom pomocou ANT+ či Bluetooth prenášané do chytrých zariadení (chytré hodinky, cyklopočítače, telefón) a zobrazované buď v reálnom čase pri jazde, alebo uchovávané pre následný rozbor po jazde. Tieto hodnoty ocenia predovšetkým jazdci, ktorí sa chcú zlepšovať a monitorovať úsilie vynakladané počas jazdy.

SÚBOJ: Cyklopočítače vs. smart hodinky – Prečo investovať do oboch?
3.8.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Cyklopočítače vs. smart hodinky – Prečo investovať do oboch?

Veľa ľudí si myslí, že wattmeter sa môže nahradiť tepovou frekvenciou. Z istého hľadiska to ide, ale tepová frekvencia je o niečo pomalšia pri aktuálnej hodnote a nedokáže tak rýchlo reagovať. Rovnako tak sa maximálne watty vždy nerovnajú maximálnej tepovej frekvencii.

Ako wattmeter funguje?

Wattmetre dokážu zmerať silu pomocou elektronických senzorov nazývaných tenzometre. Tie sú umiestnené práve na pedále, kľučky, prevodníky alebo na stredovú os. Senzory sa aktivujú pri zmene tvaru materiálu (pri šliapaní), kedy túto silu, ktorá na ne pôsobí, prevedú na elektrický signál, ktorý je odoslaný do procesu a následne prevedený na watty.

Zjednodušene: tlak na materiál → prevod na elektrický signál → procesor → výsledné watty. Celý tento proces trvá milisekundy, a tak môžeme mať aktuálny výkon vyobrazený na obrazovke chytrých zariadení v reálnom čase.

Wattmeter je potom často nabíjaný ako šikovné hodinky klasicky cez kábel, alebo je poháňaný klasickou gombíkovou batériou, ako napríklad hrudný pás.

Garmin Edge 1040 PRO Solar recenzia – Porsche vo svete cyklopočítačov
18.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Edge 1040 PRO Solar recenzia – Porsche vo svete cyklopočítačov

Prečo merať watty pri cyklistike?

Wattmeter je dôležitý ako pre jazdcov veľkých stajní profesionálnej cyklistiky, tak pre človeka, ktorý sa chce v športe zlepšovať a zároveň ho vykonávať zdravo bez väčšieho rizika zranenia. Najväčším prínosom je podľa typu wattmetra úprava posedu as tým spojená ekonómia šliapania.

Keďže nám watty vyjadrujú našu aktuálnu námahu, môžeme podľa tejto hodnoty riadiť aktuálny výkon a podľa predchádzajúcich skúseností (ktoré si musíme samozrejme vytvoriť) môžeme spomaľovať či zrýchľovať podľa aktuálnej hodnoty. Dôležitou získanou hodnotou je aj FTP – Functional Threshold Power. Táto hodnota nám vyjadruje výkon, ktorý by mal cyklista byť teoreticky schopný udržať po „neobmedzenú“ dobu.

Cykloradary Varia – Spätné zrkadlo 21. storočia
7.3.2023 - Matěj Urbaczka
Cykloradary Varia – Spätné zrkadlo 21. storočia

Okrem aktuálnych wattov nám ale môžu wattmetre ukazovať aj vyváženie sily ľavej a pravej nohy, a tým ukázať svalovú disbalanciu. V závislosti od typu wattmetra nám ale tiež môžu ukazovať ďalšie hodnoty, ako silovú fázu (začiatok / koniec), Training Stress Score, posunutie stredu základne a ďalšie...

Data po tréninku z Garmin Connect

Data po tréninku z Garmin Connect

Určite sa pýtate, koľko wattov by ste mali „točiť“ a ako sa porovnávať s ostatnými. U wattov totiž neznamená to najvyššie číslo to najlepšie – záleží na vašej váhe. Teda sa nedá porovnávať čistú hodnotu wattov, ale watty na kilogram váhy. Pre názornosť tu nechávam tabuľku hodnôt FTP podľa výkonnostných kategórií.

FTP Tadeje Pogačara, jedného z najlepších cyklistov tejto doby, sa teraz stanovuje okolo 6,2 W/Kg, čo je naozaj veľa (a pre normálnych smrteľníkov celkom nepochopiteľná hodnota).

Ak si ale myslíte, že wattmetre sú dobré len pre cestných cyklistov, cross country alebo dráhu, tak sa mýlite. BMX alebo bikros je veľmi výbušný šport, kde okrem skokov musia jazdci zo štartovacieho pahorku vypáliť ako najrýchlejšie vedia. Celý okruh trvá od 30 do 40 sekúnd, a tak na štarte veľmi záleží. Pomocou wattmetra sa zistilo, že maximálny výkon na štarte je cez 24,5 W/kg a prvú rovinku dokážu udržať watty nad 20 W/kg. Wattmetre teda pomáhajú v tréningu dostávať sa k týmto hodnotám a kontrolovať konkurencieschopnosť.

Startovací rampa na bikrosovém závodu s českým závodníkem (druhý zleva) Michalem Prokopem

Štartovacia rampa na bikrosovom závode s českým pretekárom (druhý zľava) Michalom Prokopom

Aké typy wattmetrov máme?

Je množstvo možností, kam sa dá wattmeter nainštalovať. A tiež je dosť veľká aj "peňažná" škála, za ktorú wattmeter môžete zaobstarať.

Jedny z dostupnejších wattmetrov robia firmy INPEAK a 4iiii. Obe firmy montujú wattmetre na kľučky (cena sa pohybuje od 300 do 600 eur). Pri cene záleží na tom, či chcete wattmeter na jednu, alebo obe kľučky. Výhodou je pri týchto snímačoch cena. Nevýhodou zase to, že ak máte viac kôl, sú len ťažko „prehoditeľné“ na ďalšie kolo.

To isté platí pri wattmetroch, ktoré sa inštalujú na prevodníky kolesa. Tie sú v podobnej cenovej relácii, ale sú viazané čisto na jedno kolo, a tak to nie je úplne výhodné.

Drahším, ale prenositeľným spôsobom merania wattov, sú potom pedále. Väčšinou nájdete všetky základné typy, ako Look, Shimano, SPD alebo napríklad Speedlay. Pokiaľ treba jazdíte univerzálne SPDčka ako ja, môžete celkom jednoducho striedať pedále z gravelu alebo cesty na MTB. Cena pedálov od Garminu je ale pre hobby jazdcov celkom vysoká. Wattmeter v jednom pedáli stojí okolo 600 eur a v oboch okolo 1080 eur, čo už si človek rozmyslí, či za to tie prachy dá, alebo za to opraví či upgraduje bicykel.

Osobný vhľad do tejto tematiky

Zo začiatku testovania (pedále od Garminu) som si hovoril, že to pre takého hobby cyklistu, ako som ja, nebude mať žiadny význam. Pri prvom "tréningu" som zistil, že mám zle skalibrované pedále a dosahoval som hodnoty ako väčšina pelotónu na Tour. Po kalibrácii som konečne dostal správne hodnoty (povedzme si, že profík zo mňa asi nebude), ale wattmeter mi veľmi pomohol zvládať záťaž v kopcoch a upraviť ako kadenciu šliapania, tak posed na bicykli.

Keďže pedále ukazujú vyváženie ľavej a pravej nohy, zistil som, že pravá zaberá o niečo menej. Pri zmene posedu sa mi potom zlepšila kadencia, vyváženie a zrazu išlo všetko jednoduchšie. Keď som dal na svoje kolo pedále a skoro zdvojnásobil cenu bicykla, celkom som sa smial, ale účinok pedálov bol naozaj veľký.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Dusanpred 190 dňami, reagovať
aspon ceny ste mohli dat v eurach a nie ceskych korunach
Dominik Hokpred 189 dňami
Zdravím, Dušane. Máte pravdu, zapracujeme na tom.

Hodinky zmienené v článku