» Blog » Garmin

Cykloradary Varia – Spätné zrkadlo 21. storočia

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 7.3.2023 | 4 MIN

Všetko je len o tom dostať sa bezpečne späť domov. Vždy, keď je človek na bicykli v premávke, riskuje, že ho nejaký bezohľadný vodič jednoducho zrazí. K vašej bezpečnosti slúžia cykloradary Varia, ktoré vás majú chrániť od všetkého zlého. V dnešnom článku si predstavíme celý rad radarov.

Stručne a jednoducho, radary vás pomocou spárovania s hodinkami, cyklopočítačmi či telefónmi upozorňujú na predbiehajúce auto. Povedia vám, ako rýchlo auto ide a odhadnú aj vzdialenosť od vás. Lepšie než spätné zrkadlo, nie?

V ponuke Garminu máme teraz na výber z troch zariadení:

Základnú funkciu popísanú hore spĺňajú všetky tri radary, ale niektoré majú niečo naviac a na to sa teraz mrkneme.

Garmin Edge 1040 PRO Solar recenzia – Porsche vo svete cyklopočítačov
18.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Edge 1040 PRO Solar recenzia – Porsche vo svete cyklopočítačov

Varia RVR315 – Dostačujúci základ

Kvalita v pomere k cene. Základný Varia RVR315 síce nemá svetlo alebo kameru ako jeho väčší bratia, ale bezpečnostnú funkciu zastáva dobre. Radar je spárovateľný ako s telefónom, cyklopočítačom, tak s hodinkami a ukazuje predbiehajúce auto do vzdialenosti až 140 m.

143,00 € skladom

V telefóne je treba mať aplikáciu Garmin Varia, aby ste mohli naplno využívať potenciál radaru.

Za mňa je tento radar absolútne v pohode, jediné čo je slabšie, je výdrž batérie, ktorá je 7 hodín. Pre niektorých jedincov je to maximálne na jednu až dve cesty a je treba myslieť na nabíjanie.

Varia RTL515 – Radar and Tail Light

Aspoň už konečne viem, čo znamenajú tie písmenká pred číslom. V preklade teda radar so zadným svetlom, kedy sám Garmin pre tento radar používa heslo "Vidieť a byť videný". Funkcia radaru teda zostáva rovnaká a autá vidíte až na vzdialenosť 140 metrov a dokáže ukázať až 8 áut naraz.

SÚBOJ: Cyklopočítače vs. smart hodinky – Prečo investovať do oboch?
3.8.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Cyklopočítače vs. smart hodinky – Prečo investovať do oboch?

Byť videný v tomto smere zastupuje kvalitné svetlo, ktoré keď som prvýkrát zapol v kancli, tak ma skoro vyhodili oknom, pretože som celý kancel oslepil. Varia by teda mala byť vidieť až na vzdialenosť 1,6 km. A čuduj sa svete, síce som nemal so sebou meter, ale naozaj išlo svetlo na míľu vidieť.

170,00 € (doručíme do 9.5.)

Svetlo sa dá nastaviť na niekoľko možností svietenia. Prvé dva módy sú veľmi podobné a dalo by sa povedať, že je to taký always-on mód, ktorý svieti neustále. Druhý mód je len o niečo tmavší. Tretí sa volá "daytime puls" – teda taký always-on s pulzovaním a posledný je nočný mód, kedy to supluje klasickú blikačku.

Párovanie opäť zostáva s appkou Garmin Varia, Garmin Connect, hodinkami či nejakou aplikáciou z tretej strany. Párovanie je možné cez ANT+ a Bluetooth.

Oproti menšiemu radaru má 515 väčšiu výdrž batérie – 16 hodín v režime "day flash" a v akomkoľvek ďalšom režime sa znižuje výdrž batérie na 7 hodín.

Novinkou oproti starším generáciám je potom režim peloton (inak sa naozaj nič nezmenilo), kedy radar neoslňuje ďalších ľudí, s ktorými idete spolu. To isté platí pre upozorňovanie na rýchlosť – pokiaľ idete rovnakou rýchlosťou, radar vás nebude zbytočne upozorňovať, že máte okolo seba ďalších cyklistov.

Varia RCT 715 – GoPro vo svete radarov

Táto najnovšia Varia z celej série má naviac len jednu vec. Ale za mňa dosť podstatnú vec – zadnú kameru. Často sa stáva, že na vás auto na ceste nabieha, nechová sa podľa pravidiel cestnej premávky alebo vás dokonca aj vytlačí z cesty. Pokiaľ máte radar s kamerou, bicykel ani život vám to nevráti, ale pokiaľ to prežijete a dotyčný odíde, máte možnosť ho dohľadať podľa kamerového záznamu.

381,00 € skladom

Kamera má celkom slušné rozlíšenie 1080p s 30 snímkami za sekundu, a tak pri zastavení obrazu jednoducho rozoznáte aj ŠPZ. Kamerový záznam môžete mať spustený v slučke po celú dobu jazdy alebo sa môže pomocou akcelerometra aktivovať napríklad len pri páde. Tiež ho ručne môžete zapnúť cez hodinky, aplikáciu alebo cyklopočítač.

Okrem kamery sú funkcie úplne rovnaké ako u radaru o jedno vyššie. Niekoľko módov svietenia, upozornení na auto pomocou pripojeného zariadenia a celkom slušná výdrž batérie.

U tohto modelu sa pohybujeme okolo 4 hodín pri nočnom svetle, 5 hodín pri režime peloton a 6 hodín pri dennom svietení. To všetko s nepretržitým natáčaním s kvalitou 1080p.

Záverečné zhodnotenie

Prvé radary od Garminu sa objavili asi okolo roku 2015 a za mňa to je kvalitne a múdro odvedená práca. Povedal by som, že radary zachránili nie jeden život a nie jeden bicykel.

Mám rád, keď veci fungujú a nemusia byť zrovna preplácané. Takže keby som mal zvoliť ja, ktorú Variu, volím tú strednú. Je vás vidieť, vy vidíte ostatných a má to celkom slušnú výdrž batérie. Kamera je síce fajn, ale stále to nabíjať je tiež nuda.

Garmin by si tiež mohol uvedomiť, že sme už v roku, kedy sa používa najčastejšie kábel USB-C a do budúcej generácie by mohol implementovať aj toto napájanie a nie tam stále rvať micro-USB. Keďže sa Céčko objavilo v poslednej generácii Edge 1040 Solar, tak verím, že už bude aj tu.

A čo vy? Ktorá Varia sa vám zdá najlepšia?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

170 € (doručíme do 9.5.)