» Blog » Alpina

Alpina Comtesse v quartzi alebo Bude zo mňa majiteľka Alpin?

Tagy: Recenzie | Alpina | Dámske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.11.2019 | 6 MIN

Alpiny sú mojou srdcovkou. Stalo sa tak vo chvíli, keď som prvýkrát vzala do rúk ich AlpinerX. Napriek tomu zatiaľ nemôžem Alpine odpustiť jednu vec - veľmi malú ponuku dámskych hodiniek. Tento rok (2019) bol rad určený ženám, Alpina Comtesse, rozšírený o nové modely, tentokrát v quartzi. No a mňa zaujímalo, či si konečne vyberiem...

Alpina bola a stále je prevažne pánska značka hodiniek. Zo všetkých modelových radov, ktoré ponúka, je iba jedna určená výhradne dámam. Môžete samozrejme namietnuť, že aj pri pánskych modeloch sa dajú nájsť kúsky, ktoré zaujmú nejednu aktívnu ženu. Lenže ak má, rovnako ako ja, malú ruku, sotva na nej budú napríklad outdoorové AlpinerX alebo modely radu Startimer (ktorý je inak môj obľúbený, aj keď sa do oblakov pozrie iba výnimočne) vyzerať perfektne. Čo pri hodinkách rozhodne čakáte. Takže je výber skutočne obmedzený na Alpinu Comtesse, prípadne Alpina Horological Smartwatch Lady.

Modelové rady si síce Alpina udržuje, ale nie každý rok predstaví úplne nové modely, a ak áno, ide vždy len o niekoľko málo kúskov. Podobne je to s Alpina Comtesse. Keď nebudem brať do úvahy Alpina Comtesse Horological Smartwatch, z klasických športovo-elegantných modelov môžete naraziť na niekoľko mechanických AL-525 z roko 2014 a 2015 a štyri nové quartze AL-240 z roku 2019. Poďme sa teda pozrieť na Alpina Comtesse.

Mechanické Alpina Comtesse

Mechanické Comtessy, presnejšie mechanické s automatickým náťahom, už v našom e-shope nenájdeme, a rovnako ani na oficiálnych stránkach Alpiny. Napriek tomu ich niektorí predajcovia majú ešte v ponuke a sú natoľko zaujímavé, že ich nemôžeme úplne obísť. Navyše z ich dizajnu vychádzajú aj aktuálne modely z roku 2019. Všetky majú spoločný priemer puzdra 34 mm, vyznačujú sa kombináciou športovej elegancie a ponúkajú varianty s brúsenými certifikovanými diamantmi.

Comtesse s perleťou z roku 2014

Modely, ktoré sa stali súčasťou kolekcie Alpina Comtesse v roku 2014 sa vyznačovali ciferníkom z jemnej bielej perlete a lepenými arabskými číslicami na pozíciách 2, 4, 8, 10 a 12. Pozícia 6 bola obsadená ukazovateľom dátumu, ktorý bol výrazne ohraničený. Ďalším špecifikom pre modely z tohto roku boli špicaté, elegantné ručičky v štýle dauphine, potiahnuté úzkou vrstvou luminiscencie SuperLuminova.

Dobře zvolený fond arabských číslic i tvar ruček dodává na eleganci

Dobre zvolený font arabských číslic aj tvar ručičiek dodáva eleganciu

Priemer puzdra bol 34mm a ako už bolo spomenuté, strojček bol automatický, konkrétne AL-525. Nesie 26 kameňov, rezerva chodu je 38 hodín a je postavený na Sellite SW200. Spodné viečko bolo nepriehľadné, na strojček sa teda nedalo vidieť, zato na ňom bol vyrytý typický alpinistický emblém hôr. V tomto roku mala Alpina Comesse ešte vodotesnosť 50M, teda 5ATM. Puzdro bolo buď na koži, alebo na oceľovom ťahu.

Jednotlivé varianty sa líšili predovšetkým v osadení diamantmi. Buď sa jednalo o modely bez osadenia a indexy boli v kombinácii čísiel a oceľových lepených slzičiek, alebo s diamantmi na ciferníku na nepárnych pozíciách (spolu teda 6). Luneta bola buď čistá alebo s ďalšími 48 malými diamantmi. Vyberať sa mohlo tiež medzi čistou oceľovou alebo bicolor verziou.

Alpina Comtesse z roku 2017

Jednotlivé modely Alpina Comtesse Al-525 z roku 2014

Na prezentácii si Alpina dala záležať a prepojila meno Alpina Comtesse s významnou športovkyňou Tinou Maze, dvojnásobnou olympijskou víťazkou v alpskom lyžovaní. Jej športový štýl a ženskú eleganciu Alpina Comtese krásne dopĺňa.

Alpská lyžiarka Tina Maze sa stala ambassadorkou Alpina Comtesse

Comtesse s gilošom z roku 2015

Oproti modelom z roku 2014 došlo k niekoľkým zmenám. Predovšetkým upustila Alpina od perlete a ciferník skrášlila gilošovaným vzorom v tvare trojuholníkov (znak Alpiny) a jeden model nechala úplne čistý. Vyniklo tak jednoduché, ale robustné puzdro. Ručičky sa z elegantného dauphine tvaru trochu osekali, čo na jednu stranu znížilo ženskú jemnosť, na druhú stranu sa modely posunuli k športovejšiemu vzhľadu. Luminiscencia na ručičkách zostala aj naďalej. Športový duch bol tiež podporený zvýšenou vodotesnosťou z 50M na 100M.

Alpina Comtesse Al-525 z roku 2014

Jednotlivé modely Alpina Comtesse Al-525 z roku 2015

Dohromady päť modelov sa líšilo predovšekým osadením diamantmi. Indexy boli buď v podobe skosených indexov s luminiscenciou alebo práve s 11 diamantmi. Na pozícii 6 zostal dátum, ktorý bol ale vďaka absencii ohraničenia menej nápadný. Dva modely mali navyše lunetu osadenú ďalšími 59 malými diamantmi. Rovnako zostal aj automatický strojček AL-525, na ktorý bol priehľad cez spodné viečko, čo pri automatických strojčekoch ocení väčšina majiteľov. Na výber bol opäť kožený remienok alebo oceľový ťah, a a znovu bola možnosť zvoliť model s bicolor PVD úpravou vo farbe žlté zlato. Ambasádorom dámskej kolekcie zostala i naďalej Tina Maze.

Gilošovaný ciferník športový štýl hodiniek Alpina úžasne zjemnil

Quartzové Alpina Comtesse

Ako už zaznelo, najnovším prírastkom modelového radu Alpina Comtesse sú modely s quartzovým strojčekom AL-240. Boli predstavené na BaselWorlde 2019 a ide konkrétne o štyri modely, ktoré v sebe kombinujú vzhľadové prvky svojich predchodcov.

Priemer puzdra zostal 34 mm a nájdeme ho v čistej oceľovej farbe, alebo s bicolor PVD úpravou vo farbe žltého zlata. Rovnako aj oceľový ťah, ktorý je opäť v ombinácii brúsenej a leštenej ocele. Hrúbka puzdra je 9,4 mm.

Ciferník je z bielej alebo tmavej perlete, čo robí každé hodinky trochu jedinečné, obzvlásť tmavá perleť pôsobí veľmi zaujímavo. Ručičky zostali podobne ako pri modeloch z roku 2015, teda pádlovitého tvaru s luminiscenciou SuperLuminova. Zostala tiež vodotesnosť 100M, pre športové hodinky úplne skvelé. Sklíčko, ako sme pri Alpine zvyknutí, je zafírové.

Aj tu sa jednotlivé modely líšia predovšetkým v prítomnosti alebo absencii diamantov. Pri dvoch modeloch (Ref. AL-240MPBD2C6B a AL-240MPWD2C3B) nájdeme celkovo 11 brúsených diamantov posadených na podklade vo farbe lunety, a to na všetkých číslených pozíciách okrem 6, kde zostal umiestnený dátum.

Obzvlášť na tmavej perleti diamanty krásne vyniknú

Pri ostatných dvoch modeloch (Ref. AL-240MPW2C3B a AL-240MPW2C6B) nájdeme skosené indexy s luminiscenciou a oceľovým lemovaním vo farbe lunety.

 

Jednoduché línie sú pre Alpinu typické, a to aj u dámskeho radu

Quartzové strojčeky Al-240 sú kryté plným spodným viečkom, čo iste neprekvapí, a zostáva tiež vyryté logo Alpiny a korunka s trojuholníkovou signatúrou. Celkovo pôsobí dizajn ucelene a je zaujímavou kombináciou predchádzajúcich mechanických modelov.

Modelový rad Alpina Comtesse sa prvý krát dostal do výkladných skríň a na dámske zápästie v roku 1963. Vtedy dostávala Alpina mnoho žiadostí, aby do športovej kolekcie zaradila tiež dámske hodinky. A tak vytvorila automatický kaliber 362 - najmenší, ale aj najvýkonnejší, ktorý do tej doby vyrobila, a dámsku kolekciu nazvala Alpina Comtesse. Už vtedy si Alpina dávala záležať, aby boli hodinky nielen krásne, ale aby tiež spĺňali základné športové požiadavky.

Prečo ešte nemám Alpiny

Dlho som si myslela, že Alpina jednoducho nevie robiť dámske hodinky. Vyváženosť elegancie a športového štýlu mi prišla nedotiahnutá. Trvalo mi dlho pochopiť, čím je Alpina iná a čo ju robí tak príťažlivú. Alpina Comtesse je totiž ako tie Alpy, krásna, prirodzená, ale musí mať v sebe i tú horskú drsnosť a vždy trochu ľahkej "neotesanosti". Alpina s obľubou používa označenie "St. Moritz style", inšpirované alpským lyžiarskym mestečkom, ktoré v sebe kombinuje čistú krásu prírody a horské lyžiarske svahy. Mnoho ľudí si toto atraktívne miesto zamilovalo, a rovnako mnoho žien podľahne Alpina Comtesse.

Čo sa týka kvality materiálov, asi netreba podotýkať, že Alpina nerobí kompromisy, podobne ako je pre ňu zásadná spoľahlivosť všetkých modelov. Alpina Comtesse nie je výnimkou, ale aj tak sa, zatiaľ, majiteľkou Alpin nestanem.

Pri nových modeloch mi totiž chýba istá inovatívnosť dizajnu, akoby Alpina našla niekoľko prvkov, ktoré vyhodnotila ako vhodné pre dámske modely, a tie už iba kombinuje. To by mi možno ani tak nevadilo, ale tá "ideálna" kombinácia pre mňa samotnú zatiaľ neprišla. A aj keď nie som OWG (one watch guy/girl), naďalej zostáva Alpina pre svoju svojráznosť mojou "must have" značkou, len si musím na svoj kúsok s trojuholníkom Alpiner ešte počkať.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre