» Blog » Citizen

Dámske Citizen Radio Controlled FC001: recenzia najpredávanejších dámských Citizenov

Tagy: Recenzie | Citizen | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 21.2.2021 | 9 MIN

Najskôr som im na chuť moc neprišla. Boli na mňa moc nápadné, určite budú aj dosť ťažké, nastavovanie zložité, hovorila som si, a ten zvláštny dizajn... Až po pár dňoch nosenia som pochopila, čo na nich všetci vidia. A ako je možné, že aj napriek celkom vysokej cene sú u nás rádiom riadené FC001 najpredávanejšie dámske Citizeny. Môj skromný objav som skúsila spísať v krátkej recenzii.

Dámskych hodiniek, ktoré by boli riadené rádiom moc nenájdete. Vlastne si len horko ťažko vybavujem z tých známejších značiek inú ako Citizen. Možno, že už je to na nás "moc zložité", nie je po nich taký dopyt, a preto ani ponuka. Máloktorú dámu asi napadne chcieť od klasických "hlúpych" hodiniek, aby sa zriaďovali zrovna rádiom, mali budík, nabíjali so svetlom a ďalšie vymoženosti.

Celkom presne to vystihol jeden zákazník, ktorý kúpil hodinky partnerke a dal osobitnú recenziu na Heureku: "Bohužiaľ ženy dajú viac na dizajn a nie na funkčnosť, je potom na nás mužoch ich presvedčiť, že tieto hodinky sú to najlepšie, čo môžu mať. Tieto hodinky ale presviedčať nemusia, sú dokonalé. Proste na to majú."

Samozrejme, že sa musím nášho pokolenia zastať, svojím spôsobom má však pravdu. Väčšinou od hodiniek chceme, aby boli pekné. Dobre sa nosili. Boli kvalitné a nemali sme s nimi žiadnu prácu. Zaujímavé je, že tieto Citizeny to všetko spĺňajú. Dosť rečí na úvod, poďme na recenziu.

Vzhľad

Poznatok číslo jedna: v skutočnosti vyzerajú oveľa lepšie, než na akékoľvek fotke, ktorú na internete nájdete. Obidva modely, ako s oranžovými, tak fialovými detailmi sú jednoducho zaujímavé a rozhodne sa neopozerajú. Ja som sa zžila s fialovou verziou a aj keď nie som moc veľký nadšenec do perleťových číselníkov, tu ma naozaj bavil. Je totiž rozdelený ešte paprskovitou štruktúrou, ktorá mi evokuje slnečný pohon hodiniek a v rôznych uhloch a svetla dostáva číselník odlišné sfarbenie, vždy ale veľmi decentné.

Poznatok číslo dva: prepracované detaily oceníte; skôr, alebo neskôr. Na prvý pohľad môžu vyzerať ako každé druhé, ale detaily sú tu hodinársky spracované a aj pri bližšom pozorovaní naozaj dotiahnuté. Skosené indexy, oceľové lemovanie na číselníku, a čo potom ten poctivý oceľový náramok... Najviac ale zaujme rafinovaná kombinácia s kontrastnou farbou, fialovou, alebo oranžovou. Je to svieže, zaujímavé, pôsobí moderne a súčasne elegantne. Čo tomu vytknúť?

Detaily i zpracování jsou na dobré úrovni

Detaily i spracovanie sú na dobrej úrovni

Funkcie

Okrem vzhľadu sú to samozrejme funkcie, ktoré zaujmú. A tu ich máme celý rad. Medzi tie najdôležitejšie, ktoré oceníte dennodenne patria:

Synchronizácia podľa rádiového signálu. Asi jeden z hlavných dôvodov, prečo si vybrať práve tieto hodinky. Ak chytia signál, samy sa noc čo noc nastavia na sekundu presne. A aj keď niekedy signál práve nie je v dosahu, stále idú s presnosťou bežných quartzových (batériových) hodiniek.

Večný kalendár. Na bežných hodinkách musíte myslieť na to, či má mesiac 30 alebo 31 dní. Tu nie. Hodinky majú tzv. večný kalendár až do roku 2100. Takže aj keby neboli v dosahu rádiových vĺn, dátum i deň budú aj tak správne.

Solárny pohon. Citizen patrí medzi priekopníkov v solárnom napájaní hodiniek. A tak nie je divu, že ho nájdeme u väčšiny, vrátane tohto modelu. Hodinky nemajú klasickú batériu, ale akumulátor, ktorý sa nabíja svetlom. Slnečným aj umelým, a stačí im pomerne málo. Výhodou je rozhodne ekologickosť, bezúdržbovosť (nemusíte meniť batériu) a svetlo poskytne dostatok energie pre všetky zvyšné funkcie.

Eco-Drive – solárny pohon Citizenov patrí medzi svetovú špičku v tejto technológii. Dámsky model má ukazovateľ stavu nabitia akumulátora, ochranu proti prebitiu, detekciu nedostatku energie a dokonca aj systém úspory energie, ak nie sú vystavené svetlu.

Horní ukazatel informuje o stavu nabití akumulátoru, zjistíte z něj zda je zapnut zimní/letní čas a ukazuje aktuální den v týdnu

Horný ukazovateľ informuje o stave nabitia akumulátora, zistíte z neho či je zapnutý zimný/letný čas a ukazuje aktuálny deň v týždni

Budík. Túto funkciu na klasických, a ešte k tomu dámskych hodinkách moc často nestretneme. Nastaviť sa dá len jeden, funguje však veľmi úderne a 15 sekundové pípanie vás rozhodne prebudí. Nastavenie je jednoduché: povytiahnete korunku do druhej pozície (na doraz), sekundová ručička ukáže, či je budík ON/OFF. Ak ho chcete zapnúť, stlačíte dolné tlačidlo. Korunkou potom nastavíte na dolnom subciferníku kedy chcete, aby hodinky zapípali a akonáhle je všetko nastavené, korunku opäť dotlačte k puzdru.

Dopoludnia/popoludní. Väčšinou síce vieme, či je ráno alebo večer, ale keby náhodou, subciferníček AM/PM v ľavej časti nás uistí.

Duálny čas. Praktická funkcia, ktorú oceníte, ak často cestujete alebo máte známych v krajine s iným časovým pásmom. Na subciferníku nastavíte, pre aké mesto chcete zobrazovať čas a nemusíte z hlavy odčítať alebo pripočítať časový posun.

Dolní subciferník ukazuje čas v druhé zvolení časové zóně. Levý subciferník zase informaci zda je dopoledne či odpoledne

Dolný subciferník ukazuje čas v druhej zvolenej časovej zóne. Ľavý subciferník zase informáciu či je dopoludnie/popoludnie ON/OFF informuje o stave budíka

Nastavovanie

V dnešnej dobe sme zvyknutí poradiť si s nastavovaním technologických noviniek, od telefónu, cez smartwache až po notebooky. Ale klasické rádiom riadené hodinky? To by mohol byť oriešok. Pretože pár pánskych RC modelov som už mala v ruke (a bez návodu ani ranu), trochu som sa nastavenia obávala. Samozrejme, že teraz príde veta, že moje obavy boli úplne zbytočné.

V zásade stačí, keď necháte hodinky nastavené už od predajcu. V takom prípade budete mať nastavenú správne časovú zónu, prípadne i letný/zimný čas. O všetko ostatné už sa postarajú hodinky samy.

Radio Controlled (RC) – s týmto typom nastavenia času u hodiniek sa môžeme stretnúť už od 90. rokov. Lokácia vysielačov je v Japonsku, Číne, USA a Nemecku. Bohužiaľ, je signál dostupný len na severnej pologuli a dnes je modernejšou alternatívou napr. Bluetooth alebo GPS.

Nastavenie presného času prebieha naozaj automaticky a ako je u RC hodiniek zvykom, vždy v noci. Aj preto je dobré nechávať ich na (ideálne západnom) okne. Potom už na sekundu presne podľa rádiového signálu nastavia čas a raz za pol roka aj letný/zimný čas. Či spojenie prebehlo si môžete kedykoľvek skontrolovať, stačí stlačiť spodné tlačidlo. Ak sa sekundová ručička zastaví na NO, znamená to, že signál neprijali. Dlhším podržaním rovnakého tlačidla príjem vyvoláte manuálne, ak to neurobíte, pobeží ďalej s presnosťou bežných elektronických hodiniek.

Hodinky prijímajú čas automaticky, a to z jedného z piatich svetových vysielačov. Samy si tiež automaticky vyberú najbližší. U nás je to nemecký vo Frankfurte. Podľa jeho rádiových vĺn nastavia hodinky správny čas i dátum. Čo je potrebné nastaviť, je časová zóna. Ako som spomenula, väčšinou ju budete mať správne nastavenú už pri kúpe, ale aj tak sa hodí to vedieť, zvlášť, ak sa ju rozhodnete pri cestovaní meniť.

Pre výber časovej zóny hlavného času (domovského) stačí vytiahnuť korunku do prvej polohy (1). Sekundová ručička ukáže aktuálne zvolené mesto a otáčaním korunky potom nastavujete mesto, podľa ktorého sa nastaví čas. Pre Slovensko je takým veľkým mestom s rovnakou časovou zónou Paríž.

Pre výber druhej časovej zóny (miestneho času) v dolnom subciferníku opäť vytiahnete korunku do prvej polohy (1), stlačíte dolné tlačidlo, sekundová skočí na aktuálne zvolenú zónu a otáčaním korunky zvolíte mesto s požadovanou časovou zónou. Máte napríklad známeho v Tokiu? Môžete si nastaviť miestny Tokijský čas, aby ste vedeli, koľko tam má práve hodín.

Prehodenie domovského a miestneho času. Ak máte rodinu napríklad v Londýne, a máte nastavený miestny čas na ich, môžete si pri návšteve časy rýchlo prehodiť. Stačí podržať horné a dolné tlačidlo súčasne. Časy sa okamžite prehodia, a akonáhle prídete domov, rovnakým spôsobom ich opäť zmeníte.

Nastavenie letného/zimného času – hodinky vedia nastaviť letný a zimný čas automaticky, ak ste však niekde, kde rádiový signál nedosiahne, môžete ho zapnúť či vypnúť manuálne. Opäť stačí povytiahnuť korunku do prvej polohy (1) a stlačením tentoraz horného tlačidla zvoliť, či bude zapnutý (SMT strana) alebo vypnutý (SMD strana).

Snáď jediným skutočným problémom je situácia, keď sa čas nejako rozhodí (napr. umelo vyvolaným resetom, silným nárazom alebo pri úplnom vybití akumulátora), ručičky sa "stratia, rozhodia", a bude treba pomôcť im do tzv. "referenčnej, nulovej" pozície. Túto kalibráciu je potrebné vykonať ručne a rovno odporučím ísť krok za krokom podľa návodu. Akonáhle sa dostanete do nulovej pozície, hodinky sa nastavia podľa posledného prijatého rádiového signálu, alebo ho môžete vyvolať. Ak máte to "šťastie", že ste niekde mimo dosahu, môžete všetko opäť nastaviť i manuálne. Tieto situácie sú však výnimočné.

Materiály

Na kvalitu sa u Citizenu našťastie môžeme skutočne spoľahnúť, či už vyberáme hodinky v akejkoľvek cenovej kategórii. Spoločnosť so storočnou históriou a dobrým postavením v hodinárskom svete by si sotva chcela trhnúť hanbu niečím odbytým. U Citizen Ladies Radio Controlled je to rovnaké.

Puzdro je z chirurgickej ocele, rovnako ako náramok. Ten má jednotlivé články krásne zahladené aj z bočných a vnútorných strán a aj váha prezradí, že tu sa na materiáli nešetrilo. To platí aj pre praktickú sponu, tzv. motýľovú, ktorá má navyše aj jemné zdobenie. Rýchlo a pohodlne sa zapína a opäť to nie je obyčajný pliešok, ale pekne spracovaná oceľ.

Pouzdro i náramek je z chirurgické oceli, s praktickým motýlovým zapínáním

Puzdro aj náramok je z chirurgickej ocele, s praktickým motýlovým zapínaním

Má to samozrejme aj nevýhodu v podobe vyššej hmotnosti hodiniek a hlavne zo začiatku sa môže zdať, že sú skrátka príliš ťažké. Môžem však potvrdiť, že je to veľa o zvyku a nedávala by som na prvý dojem/poťažkanie. Pokiaľ už teraz viete, že na ruky potrebujete niečo ľahšieho, aj cez všetky výhody tohto modelu, odporučím porozhliadnuť sa inde. Hodinky sú skutočne z poctivého kusu ocele a ide to na nich poznať, titánovú verziu zatiaľ Citizen neponúkol.

Ani sklíčku sa nedá nič vytknúť. Je totiž zafírové, takže sa nepoškriabe a hodinky aj vďaka tomu budú vyzerať stále ako nové.

Dôvod, prečo sú tak obľúbené

Nie je to jeden dôvod, ale súhra podarených aspektov, ktoré od hodiniek chceme. Tým prvým je bezpochyby vzhľad. Sú zaujímavé, netuctové, výrazné a pritom stále elegantné. Nesadnú každej, ostatní si ich však zamilujú. Tým druhým je bezstarostnosť. Nemusíme u nich kontrolovať vôbec nič. Všetko zvládnu automaticky; presný čas aj správny dátum. Sú praktické. Okrem ďalších funkcií ako je deň v týždni, budík, duálny čas či ukazovateľ nabitia, luminiscencia na ručičkách, majú aj odolné materiály, ako je oceľ, zafírové sklo, vysokú vodeodolnosť a samozrejme solárne nabíjanie, ktoré je navyše aj ekologické.

Inými slovami, takú kombináciu funkcií u dámskych hodiniek aby jeden pohľadal. Ak si hovoríte, že väčšina z toho je zbytočnosť, počkajte, až ich budete mať pár dní na ruke rovnako ako ja. Hneď budete mať jasno, prečo sú to najpredávanejšie dámske Citizeny, hoci nie sú za babku.

Alternatívy

Ako už bolo spomenuté, mnoho rádiom riadených hodiniek v bežnej ponuke dámskych hodiniek skutočne nenájdete. Alternatívou môžu byť napríklad Citizen Eco-Drive Radio Controlled EC117, ktoré sú drobnejšie, nemajú toľko funkcií, sú však veľmi elegantné a decentné. A nie je to jediná možnosť, ako mať hodinky s automaticky nastaveným časom.

Samozrejme, v dnešnej dobe je hračka zaobstarať si chytré hodinky, ktoré sa jednoducho spoja s telefónom a ponúknu stonásobne viac funkcií a presný čas. Pokiaľ ste ale plastu či digi obrazovkám neprišli na chuť a stále vidíte v hodinkách skôr praktický šperk, môžete siahnuť po tzv. hybridoch.

Tie ponúkajú čím ďalej viac hodinárskych značiek, vrátane Citizen. Veľmi zaujímavou alternatívou sa tak stávajú  klasické hodinky s bluetooth konektivitou. Upozornia dokonca aj na správu či telefonát, majú budík a čas sa nastaví podľa telefónu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku