» Blog » Citizen

Dámske Citizeny: kvalita nie je len pre chlapov, ani nemusí stáť majland

Tagy: Sprievodca výberom | Citizen | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 15.11.2022 | 8 MIN

Možno bol pre vás svet dámskych hodiniek až doteraz zmesou značiek, čo vyrába zároveň kabáty, topánky alebo kabelky. A pokiaľ už ste sa odvážili urobiť krok smerom k tým hodinárskym, dostali ste sa do končín, kde sa za švajčiarske meno platí švajčiarskou cenou. Ale čo keď existuje značka, ktorú ste prehliadali, a pritom má všetko: históriu, technológie, eleganciu a pomer ceny/kvality, ktorý im môže zvyšok sveta závidieť? Vitajte vo svete japonského giganta, pretože presne také dámske hodinky Citizen vyrába.

Vraví sa, že hodinky sú skôr svetom mužov. Pátrajú po tom, čo sa deje vo vnútri, zaujíma ich príbeh, komplikácie, značky aj technológie... A aj keď nájdeme výnimky, ženy idú viac po štýle a dizajnovej kompozícii. Nebojíme sa siahnuť po fashion značkách, sledujeme aktuálne trendy, hľadáme inšpiráciu a súčasne potrebujeme byť svojské.

Pokiaľ ide o darček, verte mi, že sa neurazíme, keď pod mašľou budú Mido, alebo dokonca Cartier či Omegy. :) Napokon letmý pohľad na väčšinu svetových rebríčkov top dámskych hodiniek prezradí, že sa skladajú práve z takých modelov. Sú neskutočne zaujímavé, krásne, originálne, plné luxusu etc., etc., ale dovoliť si ich môže len zlomok populácie. Nám ostatným nezostáva iné než hľadať to najlepšie v dostupnejších vodách. A pokiaľ ide o vody hodinárske, len málokto vie ponúknuť toľko za tak málo, ako japonský Citizen.

Vyrábať hodinky dostupné pre ľudí má značka hlboko vo svojej DNA. Vlastne je na tomto predpoklade založená celá filozofia a história značky. Meno Citizen, teda občan, bolo zvolené ako prísľub japonských hodiniek, ktoré budú dostupné aj bežným občanom. Tohto kréda sa drží dodnes a ponúka často technológie za bezkonkurenčné ceny.

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

Elegance

Súhlasím, logo Citizenu nespôsobí také záchvevy myokardu ako to od Chanelu. A to ani napriek tomu, že ide o velikána so storočnou tradíciou, priekopníka, pokiaľ ide o technológie a spoločnosť, ktorá naraz prepísala hodinárske limity. Pokiaľ sa ale nezamilujete do značky, rozhodne sa zamilujete do samotných hodiniek.

Dizajnovo u dámskej kolekcie jasne prevláda elegancia nad extravaganciou či oversize veľkosťami. Štýlom sú spoločenské, decentné a vyvážené. Nenájdete tu preplácané číselníky, ale ani sa nejedná o takú tú nadčasovú klasiku, čo pre mnohých hraničí s nudnosťou. Aj tak ale nepadnú do oka každej. Pokiaľ ale nájdete záľubu v zaujímavých detailoch, ktoré zvyčajne ukrývajú, a veľkostiach skôr drobnejších šperkov, na všetko ostatné sa u Citizenov môžete spoľahnúť. Presnosť, spracovanie aj materiály.

Udržateľnosť

Tou najsilnejšou stránkou je u Citizenu solárny pohon hodiniek. Bol to práve Citizen, kto prišiel v 70. rokoch vôbec s prvými solárnymi hodinkami. Vtedy to boli ešte futuristicky vyznievajúce hodinky, dnes je Eco-Drive, ako bol systém pomenovaný, veľmi sofistikovaný, okom sotva alebo vôbec viditeľný a neuveriteľne účinný.

Nemusíte byť technologický geek, aby ste ocenili praktické a najmä ekologické stránky hodiniek, ktoré sú „živé“ vďaka svetlu. Prvou výhodou je praktickosť. Nečaká vás po zvyčajne dvojročných intervaloch návšteva hodinára a výmena batérie. Druhou je ekologický dopad. Pre predstavu, Citizen uvádza, že ročne predá vo svete zhruba 4 milióny hodiniek Eco-Drive. Pokiaľ by sme vzali za nejaké dva roky batérie z týchto modelov a postavili ich na seba, vyrastie hora vysoká ako Mont Everest, doslova.

Keby obyčajné batérie nahradili solárny Eco-Drive v ročne predaných hodinkách Citizen, vytvorili by horu vysokú ako Mont Everest. Citizen ide radšej smerom etickej udržateľnosti.

A pritom s Eco-Drivom nevzniká žiadna starosť naviac, pre dennú životnosť hodinkám stačí dvojminútový pobyt na slnku, ale vystačia si aj s umelým osvetlením. A v tom je ich sila; akékoľvek svetlo premenia na energiu a pri plnom nabití vydržia v úplnej tme aj šesť mesiacov.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Dostupnosť

Tak to už máme dôstojnú tradíciu, elegantný dizajn, modernú a ekologickú technológiu Eco-Drive a k tomu nesmieme zabudnúť na spomínanú dostupnosť. Keď máte dojem, že už pre ten Eco-Drive musia stáť veľa, nemusia. Citizen okrem niekoľkých málo batériových modelov v rade Basic a pánskych automatov dáva Eco-Drive do všetkých svojich hodiniek, teda do zhruba 90 % celkovej produkcie. A ceny začínajú na nejakých 160 eurách.

Prečo Citizen?
100ročná hodinárska tradícia
Elegantný a zaujímavý dizajn
Špičková technológia Eco-Drive
Bezkonkurenčné ceny
Kvalitné materiály a spracovanie

Výnimkou nie sú ani dámske modely Citizen Elegant. Škála modelov, ktoré sa pýšia solárnym pohonom, a pritom sa zmestia zhruba do 200 eur je celkom široká. Príkladom je rozhodne Citizen EM050-8, ktorý si získal pozornosť svojim šachovým číselníkom a veľmi jemným dojmom so zlatavými tónmi, ktorý sa behom chvíľky stal vyhľadávaným modelom.

Rovnakú obľubu si u žien získal aj Citizen EM057, ktorý zaujímavo prekladá rímske číslice s indexmi. Predovšetkým ale láka na svoje rose-gold prevedenie.

166,00 € Predaj ukončený

Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria

Citizen je majster na drobné hodinky. Pokiaľ teda máte drobnejšiu ruku, u Citizenu sa skutočne nájdete. Medzi obľúbené patrí jemný model Citizen EW244 s tenkým milánskym náramkom.

O niečo výraznejšie, prinajmenšom čo sa rozmeru puzdra týka, sú Citizen EO118, ktoré zdobia po obvode lunety drobné zirkóniky. Samotný číselník je ale veľmi jemný, nakombinovaný z číslic a indexov, praktickej dátumovky, decentných lístkových ručičiek zvýraznených luminiscenciou. Zaujímavo riešený je aj oceľový náramok, skladaný z brúsených a leštených plôch článkov.

Citizen L. Kolekcia etického luxusu

V roku 2012 predstavil Citizen rýdzo dámske kolekcie pod značkou „Citizen L“. Mimo prostredia samotného Citizenu nie sú detaily týchto kolekcií príliš propagované, a je to škoda. Citizen sa totiž v rámci tejto značky zaviazal vytvárať – povedzme – udržateľné hodinky.

Modely z kolekce Ambiluna, kterou vytvořil japonský architekt Sou FujimotoModely z kolekcie Ambiluna, ktorú vytvoril japonský architekt Sou Fujimoto, spadajú pod značku Citizen L

U všetkých svojich „L“ hodiniek poskytuje transparentné údaje o uhlíkovej stope, a to od výroby, až po prípadnú recykláciu hodiniek. Pozrieť sa môžete aj na veľmi detailný prehľad použitých materiálov,  a súčasne sú všetky hodinky „DRC conflict free“, teda bez použitia minerálnych surovín nelegálne ťažených v Kongu a okolitých krajinách.

Značka dámskych Citizen L je rýdzo elegantná, veľmi jemná a eticky zodpovedná.

Samotné materiály potom volí Citizen s maximálnym ohľadom nielen na zdravie nás, zákazníčok, ale aj s ohľadom na planétu. Vždy sa snaží, aby všetky kroky boli čo najviac šetrné k našej prírode. Dokonca aj krabičky sú z recyklovaného papiera a – úplne recyklovateľné.

Zdá sa to ako drobné detaily, ktoré nemôžu nič veľkého zmeniť? Na týchto drobných zmenách ale Citizen postavil celú kampaň, pretože verí a s heslom „brave is beautiful“ sa rozhodol o tom presvedčiť aj ostatných, že práve tieto drobné uvedomelé zmeny môžu zmeniť svet k lepšiemu. A sú tu aj ďalšie body, trochu technickejšie: napríklad použitie "AO oleja", ktorý zaisťuje dlhú životnosť hodiniek, alebo práve solárne články, teda Eco-Drive technológia, na ktorej všetky modely Citizen L bežia.

Samotný koncept Citizen L je veľmi zaujímavý. U mnohých sa stretneme so zafírovým sklíčkom, rafinovaným dizajnom či luxusnejším osadením v podobe diamantov. To sa odráža aj na cenách, ktoré sa u väčšiny pohybujú okolo 300 eur, ale nájdeme aj drahšie.

Na ceně se odráží použité materiály i zdobeníNa cene sa odrážajú použité materiály, spracovanie aj luxusnejšie osadenie

Dizajnovo potom hovoríme stále o veľmi elegantnej kolekcii, snáď ešte distingovanejšej, než doteraz. Pokiaľ pri predchádzajúcich modeloch bol aspoň letmý priestor pre hravosť, tu sa viac cieli na spoločenské ladenie. Poznávacím znamením je u mnohých zakončenie sekundovej ručičky ladnou sľučkou pripomínajúe logo značky Citizen L.

Obľúbeným materiálom je u dámskych hodiniek aj perleť, ktorá pochádza z prírodných lastúr ako u modelu Citizen EM091.

298,00 € (doručíme do 15.5.)

Zaujímavou kolekciou je napr. Ambiluna, ktorú Citizen pravidelne aktualizuje. V súčasnej (2022) kolekcii Four elements vzniknutej pri príležitosti 10 rokov konceptu L sa vo svojom ekologickom myslení posunuli ešte ďalej.

Vznikli 4 modely pre zem, vzduch, vodu a oheň, u ktorých použili napríklad Lab-Grown diamanty, ktoré ale od prírodných prakticky nerozoznáte, alebo remienky z vlákien vyrobených recyklovaním PET fliaš (ECOPET®).

Kolekcia Ambiluna zahŕňa aj veľmi elegantné hranaté modely, ktoré sa dostávajú do popredia záujmu. Ambiluna Square majú zakrivené zafírové sklíčko a v balení nájdete okrem oceľového milánskeho náramku druhý, z ekologického ECOPET materiálu.

Jedným z bonbónikov kolekcie L bol model Citizen EW552. Tu už hovoríme o skutočnom luxuse a šperku, pretože samotné puzdro je zaujímavo riešené s lunetou tak, aby v ňom mohol byť uveznený pohyblivý diamant. Ďalšie zdobenie potom nájdeme opäť trošku netypicky priamo vsadené v zafírovom skle. Perleťový číselník samozrejme nesklame, a v rôznych svetlách ponúka odlišne zafarbené divadlo.

Ľahkosť titánu

Okrem solárneho napájania Citizen exceluje v použití titánu. Úžasne ľahkého, antialergénneho materiálu, na ktorý je skutočne ľahké si zvyknúť.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Nájdete tak modely, ktoré vám ponúknu aj perfektnú kombináciu v podobe zafírového sklíčka, titánového puzdra, 100metrovej vodeodolnosti, solárneho napájania a prepracovaného dizajnu za cenu, z ktorej aj konkurencii zostáva rozum stáť.

Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria
8.12.2020 - Eliška Měrková
Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria

Presné a úplne bezstarostné

Pomyselným vrcholom ponuky dámskych modelov sú hodinky s rádiovým nastavením času. Tie totiž pre ženy vyrába skutočne málokto. O to obľúbenejšie Citizen Radio Controlled sú. Súčasťou kúzla je aj solárne napájanie, takže o hodinky sa naozaj nemusíte starať. Žiadna výmena batérie, žiadne nastavovanie času alebo dátumu.

Rádiom riadené modely sú potom mojim finálnym argumentom, že kvalita, funkčnosť a technologické vychytávky nie sú len pre chlapov.

Dámske Citizen Radio Controlled FC001: recenzia najpredávanejších dámskych Citizenov
21.2.2021 - Agáta Vřeská
Dámske Citizen Radio Controlled FC001: recenzia najpredávanejších dámskych Citizenov

Kvalita nemusí stáť majland. A rozhodne nie je len pre chlapov

Na Citizene je úžasné, s akou ľahkosťou a kľudom na duši si ho môžeme dopriať. Nestojí majland, japonský štýl elegancie je proste noblesný a 5ročná záruka hovorí za všetko. Nech už siahnete po akomkoľvek modeli, v akejkoľvek kolekcii či modelovom rade, vždy bude platiť, že pôjde o kvalitu zodpovedajúcu cene.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku