» Blog » Citizen

Citizen Lady Elegant EM050-7: Recenzia a fotogaléria

Tagy: Recenzie | Citizen | Dámske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 15.12.2020 | 4 MIN

Keby som musela vypáliť jednu značku, ktorá ponúka senzačnú kvalitu a technológie za férovú cenu, bol by to Citizen. Napriek osobným preferenciám. Aj preto som sa na novinku Citizen Elegant EM050-7 naozaj tešila. Opäť totiž požadujú skoro až smiešnu cenu vzhľadom k parametrom. Ale čísla nie sú všetko, preto je podrobnejšia recenzia na mieste.

Dizajn, ktorý vynikne na slnku

Ak majú byť hodinky doplnkom a šperkom, musí platiť, že dizajn je na prvom mieste. Číselník má za úlohu zaujať, u elegantného modelu decentnejšie, ale nesmie nudiť. S tým našťastie Citizen EM050-7 nemá problém. So zaujímavými štruktúrami číselníkov si japonský výrobca poslednú dobu celkom úspešne hrá. Nie je preto divu, že napríklad šachovnicový motív vlaňajšieho modelu Citizen Elegant EM050-8 má zaslúžený úspech.

Pre svoju novinku Elegant EM050-7 zvolil Citizen podobne nenápadný, zato atraktívny námet číselníka. Lúčovitá špirála tvorená štvorčekmi urobí svoje a tento jednoduchý koncept úplne stačí pre vytvorenie osobitého charakteru.

Výsledný efekt vynikne predovšetkým na priamom svetle, naopak v tieni sa štruktúra zoslabuje. Slnečné lúče sa príjemne odrážajú aj od oceľových indexov pripomínajúcich kvety. Plastickosť indexov aj rímskych číslic naviac utvrdzuje pocit kvalitných hodiniek.

Svetlo je tu naozaj v hlavnej roli. Nielen, že poháňa strojček hodiniek, dáva vyniknúť motívu na číselníku, ale aj hádže jemné dúhové odlesky cez minerálne sklíčko. Hodinky tak doslova žiaria, a pritom nesmiem zabudnúť povedať, že z každého uhlu je čitateľnosť veľmi dobrá.

Pokiaľ ide o rozmery, Citizen sa drží osvedčenej stratégie stredne veľkých modelov. Je to rozumný krok, priemer 32 mm je stále dostatočne malý na drobnú ruku, ale vyložene nezanikne ani na väčšom zápästí. Výška puzdra Citizenov je naviac skoro zanedbateľná a na ruke nijak neprekážajú.

Aj keď sa Citizen špecializuje na titánové hodinky, v tejto cenovej kategórii ide pochopiteľne o klasickú oceľ 316L. Hodinky sú aj cez celooceľové prevedenie ľahké a strach, že by sa behom dňa nepríjemne nosili nie je na mieste.

Jedným z dôležitých ťahúňov je solárny článok Eco-Drive. Model nemá klasickú batériu, ale akumulátor, ktorý sa dobíja svetlom. Okrem čisto praktickej funkcie, že nemusíte riešiť výmenu batérie, apeluje Citizen aj na ekologické cítenie budúcich majiteliek. A nejde len o marketingovú pózu, procesy udržateľnosti hrajú u tejto japonskej firmy pomerne veľkú rolu.

So solárnym článkom sa nakoniec spája jedna zaujímavosť. U svetlých číselníkov nejde zvyčajne vidieť a nebyť nápisu Eco-Drive na číselníku, od bežných batériových hodiniek ich nerozoznáte. U tmavších číselníkov má solárny článok, ukrytý najčastejšie práve pod číselníkom, tendenciu na svetle prepadnúť. Pre niektorých to bude možno nedostatok, pre iných zaujímavý technický detail, ktorý naviac bez dôsledného pozorovania takmer nepostrehnete. Nášmu fotografovi sa to podarilo na makro snímkach krásne zachytiť.

Za túto cenu? Niekde sa muselo šetriť...

Cena sa pohybuje od 165 eur za modely bez farebnej úpravy ocele a za varianty s ružovo-zlatým odtieňom si priplatíte niekoľko desiatok podľa množstva PVD úpravy.

Tak si hovorím, že za tú cenu snáď nie je možné ponúknuť kvalitné solárky v precíznom prevedení... Niekde musel Citizen ísť s nárokmi dole, aby ušetril. V tomto prípade sa dostupnosť prejavila najviac na náramku. Článkový celooceľový náramok vyzerá pekne, ale v detaile ide poznať, že nejde o najvyššiu úroveň spracovania.

Najmarkantnejšie to ide vidieť u chýbajúcej koncovky. U spomínaného modelu Citizen Elegant EM050-8 so šachovnicou to výrobca dokázal obísť milánskym ťahom. U klasického náramku s článkami to chce ale elegantné zakončenie. Tu bohužiaľ jednotlivé články „proste končia“ u nožičiek puzdra a toto neukončenie nevyzerá vôbec dobre.

Avšak je nutné podotknúť, že skôr na fotkách alebo pri výkladovom „očumovaní“. Na ruke sa tento nedostatok našťastie stráca a číselník si získava väčšinu pozornosti. U hodiniek pre každodenné nosenie za takto príjemnú cenu však viem dosť chybičiek na kráse odpustiť, naviac stále platí, že ide o senzačnú hodnotu. A keby som o tom nepísala, možno by ste si toho vôbec nevšimli…

Jasný záver

Možno je poznať, že aj keď nemôžem s čistým svedomím opomínať nedostatky, mám tendenciu dámske Citizeny brániť zubami nehtami. Asi na tom bude niečo pravdy. Citizen prináša vo všetkých kategóriach senzačnú hodnotu, ktorej si nejde nevšimnúť. Hodinky do dvoch stoviek, so solárnym dobíjaním (a naviac jedným z najlepších na svete!), atraktívnym dizajnom, ktorý je praktický, funkčný, elegantný a naozaj sa mi triafa do vkusu…

Citizen navyše patrí medzi značky, u ktorých nemusíte premýšľať, či ide o akože hodinársku značku, alebo preverenú kvalitu. Storočná história Citizenu a technologické úspechy hovoria za všetko. A Citizen to opätovne dokazuje.

Fotogaléria

Citizen Elegant Eco-Drive EM0500-73A

Citizen Elegant Eco-Drive EM0500-73L

Citizen Elegant Eco-Drive EM0506-77A

Citizen Elegant Eco-Drive EM0503-75X

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku