Dokážu smart hodinky rozpoznať nakazenie koronavírusom?

Tagy: Správy | Inteligentné

Dominik Hok | 15.12.2020 | 4 MIN | 1x komentár

Počas jari 2020 mnoho výrobcov smart hodiniek začalo spolupracovať s prestížnymi univerzitami na využití smartwatchov pre detekciu Covidu-19. Avšak o pol roka neskôr vo vzduchu stále visí tá istá otázka. Dokážu smart hodinky rozpoznať koronavírus?

Myslím si, že je fér ponúknuť čitateľovi odpoveď hneď na začiatku. Úprimne, nedokážu. Samozrejme nákazu sprevádza niekoľko symptómov, ktoré hodinky dokážu rozpoznať, ale že by dokázali s istotou povedať „Máte koronavírus!", to určite nie. Avšak vedci sa zhodujú na tom, že aj tak môžu byť dobrým ukazovateľom toho, že niečo nie je v poriadku a užívateľ by mal spozornieť.

Nakazenie koronavírusom sprevádzajú tri hlavné príznaky

Na jar tohto roka takmer všetci veľký výrobcovia smart hodiniek nadviazali spoluprácu s inštitúciami pracujúcimi na vytvorení algoritmu, ktorý by úplne presne rozpoznal príznaky koronavírusu. Apple so Stanford University, Garmin s Duke University a napríklad Fitbit s najväčšou biomedicínskou výskumnou organizáciou v Spojených štátoch - Scripps Research.

Všetky tieto organizácie sa zhodujú na tom, že koronavírus takmer vždy sprevádzajú tri hlavné príznaky - zvýšená telesná teplota, zvýšený srdečný tep a pokles okysličenia krvi. A to všetko dokážu hodinky namerať. Či už samé, alebo s pomocou externého snímača. Problémom ale je, že tieto tri príznaky sprevádzajú viacero ochorení než práve koronavírus. Preto nikdy nie je celkom jasné, že sa jedná o Covid-19.

Zvýšeniu telesnej teploty predchádza zvýšený srdečný tep

Pokiaľ začneme postupne, tak hneď s prvým príznakom je trochu problém. Smart hodinky sa doteraz, skôr než teplotou užívateľa, zaoberali vonkajšou teplotou. Preto takmer väčšina smart hodiniek vôbec nedokáže snímať teplotu užívateľa. Samozrejme sa to dá vykompenzovať senzorom telesnej teploty, ktorý sa dá k hodinkám pripojiť, ale to nevyrieši ďalší problém. Telesná teplota sa zvyšuje napríklad až niekoľko hodín či dní potom, čo sa niekto nakazí koronavírusom.

V tom môže pomôcť ďalší príznak - zvýšenie srdečnej tepovej frekvencie. „Keď ochoriete, tak ešte predtým než sa to dozviete, tak fungovanie vášho tela sa začína pomaly meniť, začne sa zvyšovať srdečná tepová frekvencia," uviedol pre Reuters profesor Stanfordskej Univerzity Michael Snyder. Zvyšovaniu srdečnej tepovej frekvencie predchádza zvýšenie telesnej teploty, a preto je lepším ukazovateľom možného nakazenia než teplota tela. Optickým snímačom tepovej frekvencie je vybavená úplná väčšina smart hodiniek (hodinky so snímačom tepovej frekvencie).

Podľa výkonného riaditeľa výskumnej organizácie Scripps Research je tridsať až štyridsať percent prípadov nákazy koronavírusom bez akýchkoľvek symptómov. Avšak, pokiaľ je vaša kľudová tepová frekvencia úplne v poriadku, tak je to náznak toho, že ste zdravý a telo sa s ničím nevysporiadava.

Zníženie krvného okysličenia sprevádza každé oslabenie organizmu

Posledný príznak - zníženie okysličenia krvi - je ďalším obtiažnym faktorom. Keďže zníženie saturácie kyslíka sprevádza takmer každú chorobu a napríklad aj únavu, tak sa nedá považovať za presný ukazovateľ toho, že je užívateľ napadnutý koronavírusom.

Pulzný oxymeter meria okysličenie krvi a je ním vybavená väčšina moderných prístrojov.

Fitbit aj Apple práve preto skúmajú viac než stovky tisíc užívateľov smart hodiniek a snažia sa prísť na algoritmus nákazy cez každodenné dotazníkové otázky. Pokiaľ sa niektorý z užívateľov nakazí koronavírusom, tak sa na základe jeho odpovedí snažia nájsť odlišnosti oproti zdravým ľuďom alebo tým, ktorí prekonali inú chorobu.

Podľa Stanfordskej Univerzity hodinky rozpoznali príznaky už tri dni pred úplným prejavom choroby

Samozrejme, že výskumy sa posúvajú dopredu a podľa Michaela Snydera hodinky dokázali z 31 nakazených v 80 % rozpoznať prvé príznaky už tri dni pred prejavením choroby. V jednom prípade už dokonca deväť dní pred úplným prejavom choroby. Každopádne, je to stále málo pre vytváranie záverov.

Aj napriek tomu, že sa výskumy posúvajú dopredu, tak vytvorenie plnohodnotného algoritmu určite ešte nejaký ten čas zaberie. Napríklad Apple si na zber dát užívateľov a ich výskum vzal 24 mesiacov. Čo rozhodne svedčí o tom, že vytvorenie algoritmu nie je jednoduchou záležitosťou a nejaký čas to zaberie.

Niektoré firmy pojali boj s koronavírusom kreatívne

Úprimne, zatiaľ najväčší pokrok (s miernou dávkou nadsádzky) v prevencii šírenia koronavírusu urobila malá firma Slightly Robot s náramkom Immotouch. A urobili to naozaj neočakávaným spôsobom. Tento náramok užívateľa upozorní vibráciami kedykoľvek, keď má tendenciu sa dotknúť vlastnej tváre. Poškriabanie sa, lízanie prstov, či vytiahnutie hmyzu z oka môže veľmi zvýšiť riziko nakazenia koronavírusom a náramok Immotouch by to mal užívateľovi zamedziť.

Spoluzakladatelia firmy Slightly robot so smart náramkom Immotouch. Zdroj: Reuters

Ale to bol malý odskok od témy. Ako už som odpovedal na začiatku, tak nie, hodinky nedokážu (snáď zatiaľ) rozpoznať nakazenie koronavírusom. Ale dokážu užívateľa upozorniť, že niečo nie je v poriadku. Preto môžu byť dobrým (a včasným) ukazovateľom, že by sa užívateľ mal pre istotu otestovať na Covid-19. Smart hodinky sa teda čoskoro môžu stať výborným prevenčným opatrením.

Zdroje:

Reuters, Could your Fitbit or Apple Watch detect early COVID-19 symptoms?

Reuters, Mother of invention: the new gadgets dreamt up to fight coronavirus

Wall Street Journal, How Smartwatches and Wearables Could Detect Covid-19

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Stefanpred 543 dňami, reagovať
ten koronavírusový svetový ošial ste pekne spapali aj s navijákom - keď niečo je chripka a pidajú sa k nemu prídavné komponenty ako tažké kovy z chemtrails, čo frekvencie z 4G a 5G - potom zaťaženie organizmu je vyššie - resp. znečistené bunky budú viac trpieť - a takisto stres a iné veličiny - ale nazvať to chorobou(novou) a pandémiou je zavádzanie a preto veľa ludí imiera na zbytočné experimentálne znečistenie ešte horšími injekciami - nesprávne /vakcinami - nie su to vakciny / kto šíri tieto bludy je spoluzodpovedný v tejto genocíde, čo sa odohráva!