» Blog » Garmin

7 dôvodov, prečo by ste mali siahnuť po Garmin Fenix 6

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 11.8.2021 | 4 MIN | 2x komentár

Garmin Fenix 6 je proste šupa. Inak sa nazvať nedá. Hromada ľudí tento model hrdo nosí na svojom zápästí a dosť možno ešte väčšia hromada zvažuje, že by si tento kúsok tiež kúpila. A preto si dnes prejdeme 7 dôvodov prečo siahnuť po Fenix 6.

V internetovom vzduchu pomerne často visia otázky ako: Oplatia sa Fenix 6? Stoja Fenix 6 za tie peniaze? Prečo si kúpiť Fenix 6?

K zodpovedaniu týchto otázok som preskúmal rôzne fóra, použil názory známych aj neznámych a všetko som dokorenil mojím dlhodobým omacávaním tohto modelu.

Teraz už niet na čo čakať, ideme si prejsť 7 sľúbených dôvodov.

Dôvod č. 1 – Spracovanie

Spracovanie má hneď niekoľko rovín. Prvou je samotný vzhľad. Čo si budeme, Fenixy 6 proste vyzerajú dobre a nebál by som sa povedať, že každý druhý až tretí siahne po Fenixoch len kvôli tomu.

Kovová luneta totiž hodinkám dodáva športovo-elegantný šmrnc, ktorý ja osobne hrozne oceňujem. Nemálo celoplastových modelov by som očakával skôr v kinder vajíčku.

Nielen, že vyzerajú dobre, ale Fenix 6 sa robia v toľkých farebných kombináciách, že veta "vyberie si naozaj každý" naberá úplne iné obrátky. Nájdeme verzie rýdzo mužské, unisex, ale aj čisto pre nežné pohlavie.

Tak to máme samotný vzhľad, farebné kombinácie a ja by som určite ešte spomenul kvalitu spracovania celých hodiniek. Aj keby ste nevedeli, že hodinky spĺňajú vojenský štandard, hneď na prvý pohľad vravia "Hej, stojíme celkom veľa, ale nabrané zárubne sú pre nás brnkačka."

V rámci mojich potuliek po fórach som si všimol, že veľa užívateľov doceňuje verziu so zafírovým sklom. Nie je totiž zas toľko smartwatchov s týmto (takmer) nepoškriabateľným sklíčkom.

Všeobecne sa na fórach dosť vyzdvihuje veľkosť displeja, ktorá je pri Fenix nadpriemerná. Obzvlášť pri najväčšej verzii Fenix 6X (1,4 palca).

Dôvod č. 2 – Výdrž batérie

Či už sa bavíme o najmenšej, strednej či najväčšej veľkosti Fenixu 6, všetky tieto modely majú vzhľadom na svoju bohatú výbavu poriadnu výdrž batérie.

Garmin Fenix 6 – Rozdiely vo variantoch
28.7.2021 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 – Rozdiely vo variantoch

Poriadnou výdržou batérie myslím, že najvyšší model Fenixu vydrží v bežnom režime až 21 dní. A v solárnej verzii túto dobu môžete predĺžiť ešte o 10 %. Dostanete sa teda až na 24 dní.

Ešte by som rád dodal, že počas tejto doby vám displej nezhasína a hodinky vás sledujú celý deň každú sekundu.

Dôvod č. 3 – Senzorová výbava

Áno, Fenix 6 má takmer každý dostupný senzor na trhu. Čo sa mi ale páči najviac, je ich presnosť. Na túto tému sa vedú na internete dlhé diskusie a preto je to chôdza po tenkom ľade. Ale ja to risknem.

Aby som demonštroval presnosť snímačov, musím povedať, že pri teste snímača tepovej frekvencie či pulzného oxymetra boli odchýlky oproti lekárskemu pulznému oxymetru (meria aj tep) minimálne. Keď som testoval GPS a bežal na atletickom ovále 4 km, tušíte, koľko mi hodinky namerali? 4,00 km. Na desatinu presne.

Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami
1.11.2020 - Dominik Hok
Garmin Fenix 6 - jednička medzi outdoorovými hodinkami

Dôvod č. 4 – Bezkontaktné platenie

Dnes je naozaj málo ľudí, ktorí idú von bez platobnej karty, nedajbože bez telefónu. Aká je teda výhoda? Vidím dve. Platobnú kartu aj telefón aj tak sem tam musíte hľadať. Hodinky máte vždy na zápästí.

Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek
3.1.2022 - Dominik Hok
Platby NFC - všetko o bezkontaktných platbách pomocou hodiniek

Tou druhou je sloboda. Ja osobne patrím medzi ľudí, ktorí sem tam vybehnú "naľahko". Žiadna platobná karta, žiadny telefón. A keď potrebujem vodu (čítajte pivo)? Stačia mi Fenixy na zápästí. A tým sa dostávame k ďalšiemu dôvodu...

Ďalšie dôvody sa už ale týkajú iba verzie PRO.

Dôvod č. 5 – Hudobný prehrávač

Úplne rovnako ako NFC platenie vidím aj hudobný prehrávač. Všetky veľkosti Fenix 6 PRO majú kapacitu až 2000 skladieb, ktoré si do hodiniek nahráte cez počítač.

Klasické empétrojky sa môžu zdať už trochu "starodávne", ale nezúfajte. Fenixy sa dajú prepojiť so streamovacími službami ako je Spotify, Deezer či Amazon Music. Potom pripojíte hodinky k Wi-Fi a stiahnete si obľúbené playlisty do hodiniek.

V porovnaní s telefónom je ovládanie hudby na hodinkách stále pekný pôrod, ale má to niekoľko výhod. Ja napríklad najčastejšie behám večer po práci. A čo sa mi vždy stane? Zistím, že mám vybitý telefón.

Ďalším plusom je ušetrenie váhy. Nemusíte so sebou ťahať telefón, ktorý niečo váži. To sa hodí ako v bežnom živote, tak aj pri dlhom preteku, kedy sa počíta každý gram.

Dôvod č. 6 – Topografické mapy

Topografické mapy vytvárajú niečo, vďaka čomu Fenix 6 vybočujú z radu. Na svete totiž nájdete naozaj hŕstku modelov, ktoré vám zobrazia mapu. Tu sa jedná o základnú mapu celej Európy a naozaj podrobnú mapu Slovenskej republiky. Skôr než poviete, že mapu nepotrebujete, venujte mi minútu.

Fenix 6 dokážu aj navigovať a s mapovým podkladom je navigácia mnohonásobne prehľadnejšia.

Hodinky vás nielen samy dokážu navigovať na zvolený bod na mape, ale dokážu vás zaviesť k najbližšiemu parkovisku, benzínke, obchodu či reštaurácii.

Za mňa najužitočnejšia funkcia je "Okružná trasa". Prídete na hory a neviete presne kade ísť? Navolte si počet kilometrov a hodinky vám vytvoria niekoľko trás, ktoré vás zavedú späť na počiatočný bod.

Trasu si môžete hoci aj naplánovať v telefóne či počítači a potom odoslať do hodiniek.

To sú veci, čo?

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Dôvod č. 7 – (doplňte si)

Možno bude znieť dôvod vyššie trochu hlúpo, ale vraví vlastne viac než si myslíte. Dosť pravdepodobne akákoľvek funkcia, aplikácia či vymoženosť, ktorá vám napadne, vo Fenixoch bude. Tieto hodinky sú totiž tak vybavené, že na vyskúšanie funkcií by ste potrebovali dva životy. A to nepreháňam. A nie pri každom modeli toto môžete povedať. Vlastne, skoro pri žiadnom. V tomto patria Fenix 6 medzi klenoty.

Pokiaľ by ste túžili po určitej funkcii, nebojte sa opýtať v komentároch. Alebo možno poznáte ďalší dôvod, prečo siahnuť po Fenixoch 6? Pomôžete tým mne a hlavne ďalším ľuďom, ktorí premýšľajú nad kúpou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Miropred 812 dňami, reagovať
Dobrý deň mám hodinky Garmin Phoenix 6 Pro a v aplikácii Garmin connect v telefóne Huawei Nova 8i sa mi nezobrazuju mapy. Vykazujú hlášku "zariadenie nepodporuje google"...Dá sa to nejako obísť? Ak nainštalujem topograficke mapy budú fungovať v tomto zariadení? Ďakujem
Matěj Urbaczkapred 811 dňami
Zdravím Miro, skúste sa mrknúť na tento odkaz: consumer.huawei.com/om/support/content/en-gb00411002/, kde sa opisuje ako správne spárovať, či nebude problém tam. Pokiaľ sa nezobrazujú mapy v Garmin Connecte, tak to ale neznamená, že sa nebudú zobrazovať nahrané Topomapy v hodinkách. Tie sa nahrávajú cez PC cez program Garmin Express.:-)

Hodinky zmienené v článku

Rozbalené, zľava 15%
387,60 € nedostupné