» Blog » Edox

Edox Chronorally-S: Autá, rýchlosť, vôňa benzínu a štipka elegancie

Tagy: Recenzie | Edox | Pánske | Klasické | Tradičné

Michal Kočiš | 15.11.2019 | 4 MIN

Modely z radu Chronorally sú inšpirované rýchlosťou a automobilovými závodmi. Ale verili by ste, že Edox dokáže vmiesiť istú mieru ladnosti a elegancie aj do modelov tak verných športu?

Odkiaľ názov Chronorally?

Edox ľudovo povedané "chytil príležitosť za pačesy", keď sa v roku 2009 stal oficiálnou časomierou automobilových súťaží WRC (World Rally Championship). Mimochodom, v tom istom roku, aj keď najskôr iba zhodou náhod, slávil Edox svoje 125. výročie od založenia. Logo Edoxu ste vtedy mohli vidieť aj vo svojej obývačke pri sledovaní športových kanálov. Podľa vzoru tejto spolupráce si Edox pre jeden zo svojich športových modelových radov zvolil názov Chronorally.

Partnerom i časomierou závodov sa Edox stal tiež v roku 2012 až 2016, tentokrát obdivovaných Rally Dakar. A v sezóne 15/16 bol dokonca ambasádorom značky český závodník Martin Prokop. Modely s označením Chronorally-S, ktoré tiež spadajú do radu Chronorally, sa prvýkrát objavili v roku 2016 a boli inšpirované závodmi Formule 1. A aby toho nebolo málo, v tomto roku 2019, sa Edox stal oficiálnou časomierou svetového šampionátu v rallycrosse FIA World Rallycross Championship. Zo zoznamu je jasné, že slogan "Edox - časomiera majstrov" nie je vôbec scestný.

Chronorally-S je inšpirované závodmi Formule 1

Ako je z názvu radu zrejmé, hodinky sa skvelo osvedčia vo svete rýchlosti, vône benzínu a áut. Napriek tomu sa Edox nebojí, a myslím si, že je to aj jeho zámer, zakomponovať elegantné prvky a zjemniť celkový dojem športových hodiniek. Konkrétne pri Chronorally-S 10227 sa to podarilo na výbornú. Môj prvý vizuálny dojem z modelu Chronorally-S 10227 357RNCANB ma v tomto zmýšľaní utvrdil ešte viac. Na prvý pohľad zaujme kombinácia naozaj sýto čiernej farby a ružového zlata, ktorá je mojou obľúbenou a v Edoxe sa s ňou stretávame pomerne často. Ružovo zlatá sa na nás blýska z lunety, dvoch subciferníkov, korunky aj tlačidiel a taktiež z ručne lepených číslic. Číslice rovno vyjadrujú počet sekúnd, nezobrazujú sa teda v klasickom prevedení 1-12, na aké sme pri väčšine hodiniek zvyknutí, ale 05-60.

Číselník v dokonale vyváženej kombinácii čiernej a ružovo zlatej

Vrchné subciferníky sú upravené technológiou gilošovania, pri hodinkách táto úprava zlepšuje vizuálny dojem a tiež pridáva na hodnote. Dolný subciferník, znázorňujúci hodiny stopovaného času, zostal bez úprav. Ak hodinky otočíme o 180°, všimneme si, že spodné viečko je veľmi zaujímavo dizajnovo spracované. Nájdeme na ňom pieskovanou metódou zobrazenú formulu, symbol rýchlosti a závodenia. Pre tento rad rozhodne príhodné. Na spodnom viečku sa nachádzajú aj ďalšie informácie o hodinkách, napríklad vodotesnosť alebo označenie Swiss Made.

Rytina formule na spodnom viečku odkazuje na inšpiráciu modelu

A akými funkciami a vlastnosťami sa Chronorally-S 10227 môže pochváliť?

Okrem ukazovateľa denného dátumu na štvrtej (resp. dvanástej) pozícii, disponujú tiež jednosmerne otočnou lunetou a chronografom. Čo sa týka lunety, márne by sme hľadali číslovku 60, tá je totiž nahradená malým rovnostranným trojuholníkom. V strede trojuholníka sa nachádza malý dekoračný, ale tiež veľmi praktický "kamienok". Ten má rovnako ako ručičky schopnosť luminiscencie, preto nemusíte mať ani v prítmí alebo úplnej tme strach zo straty pojmu o čase. Stopky majú presnosť jednej sekundy, maximálna dĺžka meraného času je 12 hodín. Srdcom i mozgom tohto modelu je quartzový strojček RONDA 5030.D, ktorý je chránený oceľovým puzdrom z ocele 316L.

Detail ručičiek, subciferníkov a lunety

Vďaka vodotesnosti 100M zvládnu hodinky aj vodné športy na hladine, šnorchlovanie a plytké potápanie. Remienku, ktorý je z kaučuku, voda tiež nemá šancu ublížiť. Okrem toho sa kaučukové remienky vyznačujú svojou odolnosťou a pevnosťou, navyše perfektne obopnú ruku, prispôsobia sa tvaru každého zápästia a netlačia. Je zakončený klasickým zapínaním s prackou. Číselník chráni zafírové sklíčko, ktoré je takmer nepoškriabateľné, aj keď krehkejšie než napríklad minerálne.

Kaučukový remienok je pri športových hodinkách praktický

Nemusíme zostať pri čiernej ani pri remienku

Ako sme už zvyknutí, Edox pri väčšine svojich modelov ponúka rôzne farebné prevedenia. Ani pri modeli Chronorally-S 10227 to nie je iné. Nájdeme ho v prevedení na kaučukovom remienku s farbou ciferníka bielou, čiernou, sýto modrou. Rovnaké farebné kombinácie nájdeme tiež na kovovom ťahu. Pri kaučukovom remienku nájdeme tiež modely s puzdrom a detaily v spomínanej farbe ružové zlato, ktorá s čiernou tak ladí.

Modelové prevedenie v bielej (Edox 10227 37RCA ABR), čiernej (Edox 10227 3CA) a sýto modrej (Edox 10227 3NBUCA BUBN) farbe ciferníka na kaučukovom remienku

Modelové prevedenie v bielej (Edox 10227 3M ABN), čiernej (Edox 10227 3M NBN) a sýto modrej (Edox 10227 3NBUMBUBN) farbe ciferníka na kovovom ťahu

Krátke zhrnutie

Verím, že týmto modelom dokázal Edox svoju schopnosť vytvoriť hodinky, ktoré sú určené pre omnoho širšiu skupinu odberateľov, než by sa najprv mohlo zdať. Ak hľadá človek hodinky, ktoré majú základné športové funkcie, avšak majú väčšiu dávku elegancie, Chronorally-S 10227 sú horúcim favoritom. Naurazia ani ako každodenný spoločník na zápästí. A ja osobne odporúčam moju obľúbenú kombináciu elegantnej sýto čiernej farby s ružovým zlatom, ktorá sa hodí takmer ku všetkému, teda ak nesiahnete po vyložene spoločenskom a formálnom outfite, ku ktorému sa určite sluší nosiť skôr hodinky minimalistické a bez športových funkcií.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre