» Blog » Edox

Edox CO-1 Quartz Chronograph recenzia – Súťaživý vodák

Tagy: Recenzie | Edox | Pánske | Klasické | Potápačské

Jiří Hons | 5.4.2024 | 7 MIN

Správne vodotesné hodinky jednoducho patria k vode a vodným športom. Chcete sa potápať a pomôcť si otočnou lunetou? Alebo používať chronograf na meranie času počas plachtenia či pretekov motorových člnov? Niektorí ľudia radi siahnu po hodinkách, ktoré kombinujú oboje. A práve na to sa dnes pozrieme: Edox CO-1 Quartz Chronograph 10242.

Biela jednoducho všade

Na začiatok – budeme hovoriť o hodinkách Edox CO-1 Quartz Chronograph 10242, konkrétne o variante 10242-tinbbuin, vyvedenom prevažne v bielej farbe. Či už ide o náramok, ciferník alebo lunetu. Iba puzdro sa nachádza v titánovej farbe, z ktorej je aj vyrobené.

Prečo práve táto verzia? Nuž, zo všetkých dostupných variantov vyzerá najšportovejšie. Športové prostredie je zároveň ich určením. A keby boli živé, práve tu by sa cítili ako ryba vo vode. Mimochodom... Voda. Je to ich živel. Čo iné, keď boli obdarení neuveriteľnou odolnosťou voči vode, testovanou na tlak stoviek barov.

A vďaka svojmu športovému, elegantnému vzhľadu sa budú skvele vynímať v bare v prístave... Biela farba odjakživa patrila k námorníckym uniformám, je to aj farba lodných plachiet. Tak prečo nie, keď sa hodí aj na hodinky.

Edox Neptunian Grande Réserve recenzia – Stále božské, ale aj pre smrteľníkov s menším záp
23.1.2024 - Aleš Pavelek
Edox Neptunian Grande Réserve recenzia – Stále božské, ale aj pre smrteľníkov s menším záp

Len pár slov o bračekoch

Ak dávate prednosť usadlejšiemu dizajnu, nehádžte flintu do žita – takmer identické hodinky si môžete zaobstarať v sérii CO-1 s čiernym alebo tmavomodrým či svetlomodrým ciferníkom, čiernou lunetou, koženým remienkom...

1 308,00 € (doručíme do 24.6.)

A puzdro tiež nedrží len striebornú sivú líniu, môže mať aj čiernu alebo bronzovú PVD povrchovú úpravu. Samozrejme, každému podľa jeho uváženia, výber je na vás.

1 308,00 € (doručíme do 24.6.)

Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?
22.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?

Čo je to vlastne CO-1?

Na úvod sa pozastavme pri označení CO-1, ktoré bolo pridelené celej rodine hodiniek Edox. Je to jednoduchý kód, skratka termínu ChronOffshore 1. Samozrejme, ani to nám veľa nepovie. Význam je však daný – ide o hodinky s výrazne športovým vzhľadom, ale s vysokou odolnosťou, pri ktorých sa používajú len prémiové materiály. Už to by naznačovalo, že pravdepodobne nejde o zbytočnú voľbu. Nestačí vám to? Potom si ju rozoberieme trochu podrobnejšie. Zistite, či je pre vás ten pravý.

Pre neangličtinárov, slovo "shore" znamená v preklade "pobrežie", zatiaľ čo "off shore" znamená "v pobrežných vodách" alebo "na vode". "Chron" potom nepotrebuje žiadne ďalšie vysvetlenie pre hodinárov. :)

Puzdro a luneta – kvalita bez kompromisov

Začnime tým, čo zaujme hneď na prvý pohľad – lunetou. Je samozrejme biela. Jednosmerná, posuvná cez 120 zubov a veľmi ľahko ovládateľná. Možno až príliš jednoduché... Ale ak pripustíme, že ide o model určený skôr na preteky motorových člnov než na cesty do hlbín, tak prečo nie.
Zdobí ho luminiscenčná bodka na 12. hodine a tmavomodro sfarbené značky po piatich minútach, ktoré sú na prvej štvrťhodine zhustené tak, aby sa dala časovať každá minúta osobitne.

Luneta je keramická, aj keď vzhľadom na bielu farbu prekvapivo veľmi nevyzerá a pokojne by sa dalo povedať, že výrobca siahol po plaste. Nie, naozaj je keramická. Len tak trochu klame telom...

Pri titánovom puzdre nás potom nečaká nič zvláštne, na pozícii číslo tri nájdeme skrutkovaciu korunku určenú na nastavenie, na dvojke a štvorke štandardné tlačidlá stopiek - tie sú tiež skrutkovacie. Na meranie počas pretekov nezostáva nič iné, ako ich vopred odskrutkovať. Pri potápaní to nerobte – tu vám dobre poslúži spomínaná luneta.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Pre úplnosť nezabudnime na automatický héliový ventil – ak náhodou patríte medzi tých pár ľudí na svete, ktorí ho niekedy použijú. Nájdete ho na 9. Áno, pre drvivú väčšinu je to pravdepodobne v podstate príplatková výbava. Hodinkám však jednoducho dodáva punc jedinečnosti. Tak prečo si ho nepožiadať, však? Nie každý ho má, a o to ide.

Ciferník zaujme na prvý pohľad reliéfnym vyobrazením lodnej skrutky – odkazom na to, že hodinky sú pri všetkej svojej univerzálnosti venované pretekom motorových člnov. A nechýba ani obligátne označenie výrobcu, modelu, vodotesnosti a dozviete sa, že ciferník je krytý zafírovým sklíčkom. Ak by niekto netušil, čo značka Edox obnáša, bude zároveň uistený, že sa mu na zápästie chystá pripevniť výrobok švajčiarskej proveniencie.

Číselník

Máme pred sebou hodinky s funkciou chronografu, takže úloha bola jasná – umiestniť na ciferník subciferníky, užitočné práve pre túto komplikáciu. Meria s presnosťou na jednu sekundu a hoci máme tri subciferníky, chronografu patria len dva, a to na pozícii čísel šesť a deväť.

Ten na deviatke sleduje minúty až do tridsiatky a druhý hodiny, ktorých dokáže odmerať plných dvanásť. Rozsah je teda naozaj dobrý. Jednotlivé sekundy zobrazuje centrálna sekundová ručička. Tretí subciferník patrí bežnej sekundovej ručičke – je to ten pri trojke. Na čísle štyri hľadajte ručičku dátumu.

V prípade ukazovateľov je hneď do očí bijúci ten, ktorý je zobrazený v podobe číslice; ostatné majú buď tvar malých lichobežníkov, alebo sú kruhové. Index dvanásť je tradične dvojitý. Ciferník, rovnako ako luneta, kombinuje bielu a tmavomodrú farbu, čo pekne zapadá do celkového "námorníckeho" kánonu. Pod dvanástkou nechýba obligátne logo a názov výrobcu, ako aj upozornenie na vodotesnosť a, samozrejme, označenie "Swiss made" na šestke.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Čitateľnosť je perfektná, rýchlo sa zorientujete, bez akýchkoľvek problémov... Koniec koncov, táto schéma bola testovaná dlhé roky a už vo fáze návrhu musela byť stávkou na istotu. Vadí vám to? Nie, vôbec nie. Je to presne to, čo hľadá každý, kto si kupuje hodinky s chronografom.

Značky aj ručičky (okrem centrálnej sekundovej ručičky) dostali luminiscenčnú výplň, ktorá dobrým hodinkám nemôže chýbať – k tomu sa dostaneme neskôr. Zatiaľ stačí povedať, že ani tu rozhodne nebudeme sklamaní.

Belostný kaučuk

Hodinky drží na zápästí náramok z bielej gumy, označený logom výrobcu, zapínaný kovovou motýlikovou sponou.

Kvalitné spracovanie, prvotriedny materiál, tu nie je čo vytknúť. Farba ladí s celým konceptom samotných hodiniek – a robustné spracovanie naznačuje, že vydrží. Hodinky sú široké celých 25 mm, čo je pomerne veľa, ale napriek tomu nepôsobia neohrabane ani na užšom zápästí – to môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti kancelárskeho človeka, ktorý rozhodne nemá pracky drevorubača. Univerzálnosť pre široké spektrum používateľov je teda zaručená – vyskúšané a overené.

Švajčiarske srdce

Všetko riadi quartzový kaliber Ronda 5030.D, ktorý uzrel svetlo sveta už v roku 1996, a fakt, že sa po takej dlhej dobe stále používa, je sám o sebe dôkazom jeho kvality a spoľahlivosti. Ani vo svete 21. storočia sa nestratí.

Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?
13.6.2023 - Eliška Měrková
Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?

Mechanici nad tým možno ohrnú nos, ale povedzme si pravdu – presnosť kremenných systémov je naozaj niečo, na čo sa dá pozerať. Na tomto Ronde nájdeme papierovo deklarovanú odchýlku -10/+20 sekúnd za mesiac. V skutočnosti som pozoroval menej, pričom testovaný kus zodpovedal skôr asi 10 sekundám do plusu za mesiac... Toto sotva dokáže akýkoľvek mechanický kaliber s certifikátom COSC alebo bez neho.

Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?
21.3.2024 - Eduard Tomas
Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?

K tomu si pripočítajte, že batériu nemusíte meniť celé roky a je jedno, či hodinky necháte pár týždňov v zásuvke... Myslím, že máme o čom premýšľať aj pre pravoverných vyznávačov mechanických kalibrov.

Nočná prevádzka

Ak sa v noci nespoliehate na displej mobilného telefónu, ktorý pravdepodobne leží na nočnom stolíku s budíkom nastaveným na ráno, potom vás prirodzene bude zaujímať, ako sa lumi správa. A ak očakávate, že výrobca sa tu spoľahol na osvedčenú luminiscenčnú vrstvu SuperLuminova, potom ste trafili povestný klinec po hlavičke, ako je v poslednom čase zvykom. A to je vlastne všetko.

Pri bežnom nosení sa rozhodne nemusíte obávať, že by ste počas noci nemohli kedykoľvek prečítať čas. Toto jednoducho funguje.

Pre úplnosť dodávame, že všetky značky na ciferníku, minútová a hodinová ručička a mimo stredovej sekundovej ručičky na pozícii číslo tri sú luminiscenčné. Majú ju aj subciferníky na meranie minút a hodín pri spustených stopkách. Bohužiaľ, akosi zabudli priložiť aspoň kvapku pre stredovú sekundovú ručičku - takže na krátkodobé meranie času zabudnite. Škoda. To by sa hodilo. Pohotovostnú pomoc môžete získať pohľadom na subciferník o tri, ale samozrejme to nie je to pravé orechové, o nič nejde.

Štýlovka, ktorá vás nenechá v štichu

Ako to teda celé zhrnieme? Nebojte sa, bude to jednoduché. Toto sú hodinky pre každého, kto chce presnosť, funkčnosť a spoľahlivosť. S priemerom puzdra 45 mm, výškou približne 16 mm a hmotnosťou 130 g ich vzhľadom na súčasnú popularitu väčších hodiniek môžeme považovať za celkom univerzálne pre značný počet používateľov.

Poteší každého, kto váha, či má mať otočnú lunetu alebo stopky – jednoducho preto, že ponúka oboje. Pretekáte, beháte, potápiate sa? Určite vás nesklamú. Dokonca ani vtedy, ak patríte k tým saturovaným potápačom, ktorí si počas pracovnej doby dobrovoľne plnia pľúca héliom.

Navyše, ak vás na prvý pohľad zaujme biely vzhľad, sú pre vás určite jasnou voľbou. A ak nie, neodsudzujte to hneď z kraja – z vlastnej skúsenosti človeka, ktorý je, čo sa týka farieb, skôr konzervatívny, musím priznať, že môj prvý dojem bol "ježiš, biela...". Ale potom, čo som si ich ohmatala, som si povedala, že by mi predsa len nevadilo zaradiť ich do svojej zbierky. Jednoducho sa mi zapáčili. A som si istá, že nás bude viac...

Fotogaléria športových hodiniek EDOX
30.11.2021 - Agáta Vřeská
Fotogaléria športových hodiniek EDOX

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 10% do 2.5.
1 124,10 € skladom
1 212 € (doručíme do 15.5.)
1 249 € (doručíme do 15.5.)
1 249 € (doručíme do 15.5.)
1 832 € (doručíme do 15.5.)
II. Akosť, zľava 20%
999,20 € skladom
1 308 € (doručíme do 24.6.)
1 832 € (doručíme do 24.6.)
Zobraziť ďalší
1 249 € (doručíme do 24.6.)
1 308 € (doručíme do 24.6.)
1 308 € (doručíme do 24.6.)