» Blog » Edox

Edox Delfin Mecano Automatic recenzia – Športový skeleton skrz naskrz

Tagy: Recenzie | Edox | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 9.11.2022 | 4 MIN

Edox Delfin Mecano Skeleton nie sú horúcou novinkou. Predstavené boli už v roku 2020, ale stále priťahujú nemalú pozornosť. Veď Edox pridal do kolekcie nové farby a je jasné, že práve skeletonové Mecaná patria stále na výslnie tejto švajčiarskej značky.

Vzdorujúci dizajn

To prvé, a dosť možno aj hlavné, čo vás zaujme na Edox Delfin Mecano, je samozrejme dizajn. Výrazný skeleton s lúčovitým členením pripomínajúcim kalich si neodpustí zmienku iného modelu – Zenith Defy Skeleton.

A bolo by zbytočné popierať, že tá podobnosť je viac než nápadná. Edox nemá celý koncept tak sofistikovaný a dotiahnutý do detailov, na druhej strane Edox chce za svoj model štvrtinovú cenu a láka tak na omnoho dostupnejšiu alternatívu.

Pritom ale ponúka veľmi podobný športový koncept. Strojček aj preto nie je nijak zvlášť zdobený, naopak sa prezentuje až industriálnou strohosťou kovu. Výsledný efekt dotvára Edox drobnými detailmi, ako pekne zapracovaným logom alebo 6 nitami na vložke lunety, ktoré majú tvar presýpacích hodín – loga Edoxu.

Puzdro z chirurgickej ocele má rozmery 14 x 12,5 mm a vzhľadom k športovejšiemu pojatiu je upravené prevažne do brúsenej úpravy. O to kontrastnejšie sú lesklé boky 12hrannej lunety a treba povedať, že hodinky pôsobia veľmi dotiahnutým dojmom.

Aj cez pomerne väčší rozmer puzdra sedia hodinky na zápästí veľmi pohodlne, a to aj na menších obvodoch. Sú príjemne vyvážené a hlavne aj pomerne tenké. Celkový dojem je tak skôr športovo-elegantný, než čisto športový.

Špecifikom všetkých modelov z radu Delfin, a teda aj Mecana, je uchytenie remienka cez dve „packy“. Tento dá sa povedať integrovaný spôsob je veľmi efektný a hodinkám dodáva na originalite. Samozrejme tak ale celkom zamedzuje dať hodinky na akýkoľvek univerzálny remienok a vždy si vyžiada originál od Edoxu alebo výrobu na mieru.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Edox model ponúka v niekoľkých variantoch, a to od čisto oceľového cez čierny, šedý až po rose gold PVD úpravu. Farebnú môžete mať aj štruktúru číselníka vrátane sekundovej stupnice. Mecano sa potom dodáva na oceľovom náramku alebo prírodnej gume.

Švajčiarsky strojček v odolnom tele

Vo vnútri odolného oceľového tela sa ukrýva švajčiarsky stojček, ktorý Edox označuje ako Caliber 853, ale je postavený na dobre známej Sellite SW200. S Macano tak dostávate spoľahlivého švajčiarskeho pracanta s rezervou chodu okolo 40 hodín, 25 kamennými uloženiami a 4Hz frekvenciou.

Prácu strojčeka môžete vidieť nielen cez zafírové sklíčko chrániace číselník, ale aj presklenú časť dienka. Aj zo zadnej časti je vidieť strohosť úpravy oživená zlatými súkoliami či zotrvačkou.

Jemný mechanizmus automatického strojčeka je dobre chránený pevným puzdrom, ktoré poskytuje aj vysokú odolnosť voči vode. Napokon bavíme sa o kolekcii Delfin, ktorou sa Edox preslávil už v 60. rokoch vďaka vysokej vodeodolnosti a svojmu patentu, dvojitému tesneniu korunky.

Fotogaléria športových hodiniek EDOX
30.11.2021 - Agáta Vřeská
Fotogaléria športových hodiniek EDOX

Aj Edox Mecano sú vybavené 200metrovou vodeodolnosťou, šrobovacím dienkom a korunkou, avšak potápačské ISO 6425 samozrejme nemajú. Luneta je pevná a čitateľnosť by zrejme tiež neobstála, aj keď musím Edoxu nechať, že si s úskalím čitateľnosti u skeletonu poradil viac než dobre.

Ručičky totiž bežne u skeletonov splývajú a ide naozaj skôr o výkladnú skriňu než funkčný nástroj. Mecano ide ale smerom slušnej čitateľnosti podporenej luminiscenciou na ručičkách aj indexoch.

Prečo slintáme nad skeletonmi?

Skeletonové hodinky nie sú vynálezom dneška, vlastne naopak. S prvými údajne prišiel v roku 1760 Andre-Charles Caron, ktorý sa stal hodinárom kráľa Ludovíta XV. Už v 18. storočí dokázali žasnúť nad zložitým mechanizmom hodinárskeho ústrojenstva.

Avšak, omnoho väčšiu popularitu si získali až v 20. storočí. A mohla za to opäť quartzová kríza, kedy sa výrobcovia tradičných mechanických hodiniek snažili odlíšiť od výrobcov batériových. A samozrejme – priniesť svojim zákazníkom niečo ešte unikátnejšie. Pocit luxusu a výnimočnosti.

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Pohľadom rozumu to možno nedáva zmysel. Títo kostlivci totiž nevedia nič, čo by nevedeli hodinky s plným číselníkom. Ale sú zvyčajne skutočne vyšperkované a priťahujú pozornosť.

Zenith Defy Skeleton. Zdroj: Monochrome WatchesZenith Defy Skeleton. Zdroj: Monochrome Watches

A pokiaľ sa radi kocháte prácou jednotlivých ozubených koliesok či pulzujúcou zotrvačkou, musíte chápať povyk, ktorý sa okolo skeletonov objavuje.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

Mnoho značiek ako Audemars Piguet, Patek Philippe či Richard Mille je pre skeletony dobre známe a venujú týmto hodinkám celé kolekcie či výrobné oddelenia.

Oplatia sa Edox Mecano?

Tá najťažšia otázka je cena. Edox Delfin Mecano atakuje hranicu okolo dvoch tisícok a to už je čiastka, kde útočí silná konkurencia so svojimi lákadlami.

1 639,00 € (doručíme do 13.5.)

Edox má veľkú šancu ukoristiť svojich nadšencov práve skeletonovou konštrukciou, športovým a skrz naskrz odolným puzdrom a pridanou hodnotou v podobe menšej, menej prefláknutej, ale v hodinárskom svete dobre známej značky.

Za tento mix sa totiž cena zdá primeranejšia než sa možno javí papierovo. Mecano ale určite nie sú hodinky pre masy. Rovnako ako skeletony všeobecne. O to zaujímavejšie sa ale pre hodinkových nadšencov, ktorí sa zhliadli napríklad v Zenithe, môžu Edox Mecano stať.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?
22.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?

Edox North Sea predstavenie – Bronz a ľadové more
12.7.2021 - Agáta Vřeská
Edox North Sea predstavenie – Bronz a ľadové more

Edox Chronorally-S: Autá, rýchlosť, vôňa benzínu a štipka elegancie
15.11.2019 - Michal Kočiš
Edox Chronorally-S: Autá, rýchlosť, vôňa benzínu a štipka elegancie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku