» Blog » Edox

Edox Neptunian Grande Réserve recenzia – Stále božské, ale aj pre smrteľníkov s menším zápästím

Tagy: Recenzie | Edox | Pánske | Klasické | Potápačské

Aleš Pavelek | 23.1.2024 | 8 MIN

Možno si hovoríte, že takéto hodinky vyrába veľa značiek. A mali by ste pravdu. Ak vás však hodinky Edox Neptunian Grande Réserve zaujali a teraz sa snažíte polemizovať, či sa vám oplatí ich kúpiť, pokúsim sa vás týmto myšlienkovým pochodom previesť.

Bez histórie ich neoceníte naplno

Edox. Značka hodiniek s príhodným názvom, nenápadnou históriou a neochvejným švajčiarskym rodokmeňom. Jej veľkou výsadou je rodinné zázemie. Neohúri vás svojou cenovkou, ale ohromí vás svojím poctivým prístupom a snahou dokázať, že na výrobu cenovo dostupných kvalitných švajčiarskych hodiniek nemusíte byť v zajatí spoločnosti Swatch. To je jedna z vecí, ktoré ma na značke Edox priťahujú.

Ich zaujímavá samostatnosť dokazuje, čo všetko je možné vďaka láske k rodinnému podniku a remeslu. Na trhu sú už 140 rokov. Áno, v čase, keď píšem túto recenziu, sa na ich kanáli youtube objavilo video k výročiu:

Avšak čisto na základe parametrov by Edox v testoch pravdepodobne neprešiel. Masová výroba a neuveriteľná efektivita najväčších konkurentov je prinajmenšom obdivuhodná, ale pre menšie značky v tomto cenovom segmente takmer zničujúca.

Edox však vytrval. A prináša to svoje ovocie. Teraz zostáva otázka – stojí to za tie dodatočné náklady?

Rád by som napísal, že áno. Ale nemôže to byť také jednoduché. Pretože podľa môjho skromného názoru, po hodinách a hodinách hľadania a porovnávania, ak hľadáte čisto najlepší pomer ceny a kvality, budete pri Edoxe právom pochybovať.

Zaujímavé alternatívy by sa našli v podobe Mid, Certina, Radu, možno aj Tissot. Samozrejme... Neptúni majú svoje jedinečné postavenie.

Predovšetkým sú to krásne hodinky. Silné, robustné ponorky, ktoré si vyžadujú obdiv a podnecujú túžbu vlastniť ich. Samotná kolekcia Neptunian bola uvedená na trh až v roku 2020, ale vychádza z radu SkyDiver, vysoko cenených odolných hodiniek, ktoré sa dostali na trh v roku 1973 vďaka tajnému projektu. O tom však už písala moja kolegyňa, keď recenzovala model Edox Neptunian:

Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?
22.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?

Práve k 50. výročiu SkyDiveru predstavila spoločnosť Edox najnovšiu verziu Neptunian Grande Réserve s mnohými úpravami a predovšetkým s veľmi zaujímavým strojčekom vo vnútri.

V porovnaní so svojím väčším bratom, v ktorom sa nachádza klasický strojček Sellita SW200, má Grande Réserve menšie rozmery, iný štýl ručičiek, indexov a lunety a bol zvolený strojček La Joux Perret s rezervou chodu 68 hodín. Ale k tomu sa ešte dostanem. Najskôr vzhľad a nositeľnosť.

Je menší, ale stále božský

Dizajn potápačov je vždy kombináciou zmyselnosti, hravosti a nekompromisnosti. Potápače, bez ohľadu na akýkoľvek estetický alebo módny trend, musia byť predovšetkým čitateľné, odolné a spoľahlivé.

Sú Edoxes také? Bez váhania áno. Veľmi výrazné indexy, ručičky, obe s výplňami typu SuperLuminova X1, to všetko na jednoduchom, čistom ciferníku.

Dizajnovo je Neptunian Grande Réserve naozaj veľmi jednoducho navrhnutý. Účelný. Moderný. Svieži. Inovácia je presne tam, kde je potrebná.

Héliový ventil, ktorý bol práve pre Neptúny typický, bol odstránený (v porovnaní s klasickými Neptúnmi), rovnako ako vodotesnosť 1000 m.

Edox tu ponechal "iba" 300m WR a urobil podľa mňa to najlepšie, čo mohol – urobil z Neptúnovcov hodinky pre ľudí. Pre nás smrteľníkov. Nás, ktorí siahame nanajvýš po šnorchli, pre ktorých je pojem "héliový ventil" skôr heslom v hodinárskom slovníku, pre tých z nás, ktorí chcú hodinky skutočne nosiť dnes a denne, sa Neptunian GR stáva skutočnou alternatívou.

Rozmery oceľového puzdra sú 42 mm (v porovnaní s pôvodnými 44 mm) a čo je dôležité, vďaka absencii héliového ventilu a namiesto toho prítomnosti moderného tenkého strojčeka je GR príjemne tenký (12,3 mm je na potápačské hodinky naozaj fantastický údaj a veľké zlepšenie oproti pôvodným 16 mm klasických Neptunian). Dĺžka puzdra je 49 mm a na zápästí padne ako uliate. Malíček tiež nevyčnieva, takže sa znížil pocit masívnosti a na menších zápästiach pôsobí oveľa vyváženejšie ako kedykoľvek predtým.

Zafírové sklíčko je už na pohľad výrazné, čo je poznať aj napriek tomu, že nepresahuje nad lunetu a je ploché. Hrúbku výrobca skutočne udáva 3 mm, čo dodáva vierohodnosť tej stále veľmi vysokej vodotesnosti 300 metrov.

Spoločnosť Edox je pomerne dobre známa používaním zakrivených zafírových skiel, ale tu sa rozhodla pre rovné antireflexné sklo, ktoré dobre ladí so štíhlym profilom hodiniek.

Rovnako ako luneta. Nie je zaoblená, vypuklá, nie je tu žiadny pokus o vintage pocit. Je rovná, len s miernym sklonom a pomerne tenká. Otáča sa po jednej minúte, takže vám poskytne rovných 60 kliknutí veľmi príjemným pohybom a s primeranou námahou. Vložka je potom vyrobená z keramiky, ktorá predstavuje odolnosť proti poškriabaniu a vyzýva k farebnému prevedeniu, tu vždy vo veľmi vkusne zvolenom odtieni. A keďže hovoríme o keramike, neprekvapí, že je v lesku, s vyrazenou minútovou stupnicou a nulový bod má podobu tradičnej bodky s luminiscenčnou výplňou.

Ako krásne som prišiel k luminiscencii, tej pani noci, ktorá vstupuje do našich snov. Spoločnosť Edox sa nemalou mierou chváli použitím vysokokvalitnej luminiscencie Super-LumiNova typu X1, ktorá by mala byť skutočne intenzívna a dlhotrvajúca. Čo znie ako reklama na zmäkčovač tkanín, ale v skutočnosti ide o to, že v lunete očakávate kvalitné osvetlenie.

Žiarenie je naozaj silné, ale výdrž – a nepýtajte sa ma prečo – je priemerná. Po niekoľkých hodinách po ňom nie je ani stopy.

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Ak si však posvietite na Edoxy, všetky indexy (okrem tretieho, kde sa nachádza ukazovateľ dátumu), ručičky a švih sekundového lízatka sú po vypnutí intenzívne viditeľné. Všetko je v oceľovom rámčeku. Zvolený štýl indexov, striedanie podlhovastých indexov pre hlavné hodiny s okrúhlymi pre ostatné, je ďalším rozdielom medzi hodinkami Grande Réserve a pôvodnými Neptúnmi, ako ich poznáme z posledných rokov. Musím povedať, že kombinácia rôznych geometrických tvarov sa mi neuveriteľne páči. Je to tradičný koncept, ktorý dodáva ciferníku dynamiku, akú máme napríklad u Subasu.

Trojitú pozíciu nahrádza nenápadný, ale efektný rámček s dátumovkou. Absencia luminiscenčnej bodky na trojke je jedným z drobných estetických nedostatkov a tiež dôvodom, prečo by pravdepodobne neprešli certifikáciou potápačov, hoci všetky ostatné parametre spĺňajú dokonale.
Máme tu však ochranu korunky, ktorá je skrutkovacia s povestným dvojitým O-krúžkom, ktorý zabezpečuje vynikajúcu vodotesnosť, a ciferník (s vyobrazením Kráľa morí) je tiež skrutkovací.

Ciferník ma potom dostal svojou výbornou čitateľnosťou a prehľadnosťou. Je na ňom logo Edox, názov modelu a tiež údaje o švajčiarskom pôvode.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Rehaut – v tomto prípade by sme mohli povedať aj kapitolový prstenec, keďže nesie typickú neptúnsku informáciu o vodotesnosti – tak tento vnútorný obvodový prstenec je farebne zladený s daným odtieňom ciferníka. Najmä pri viacfarebných variantoch, kde je ciferník odtienený od svetlejších tónov k tmavším, možno pozorovať jasný efekt a dojem optickej redukcie.

Hodinky sú na oceľovom náramku s tromi článkami. Aj tu došlo k zmenám. Pôvodné Neptúny majú rozteč 22 mm, tu je 20 pri uškách a zužuje sa na 18. Povrchová úprava je tradičnou kombináciou brúsených vonkajších článkov a leštených stredných.

Zmenou prešla aj pracka, ktorá už nie je preklápacia s poistkou a posuvným predĺžením, ale motýliková. Nastavenie veľkosti je však aj v tomto prípade dobre riešené pomocou menších a väčších odnímateľných článkov a je tu aj možnosť výklopného rozšírenia na oboch stranách pre použitie neoprénu, zimného svetra atď. Šikovne a profesionálne premyslené, len čo je pravda.

Ako veľmi grande je Grande?

A konečne sa dostávame k útrobám hodiniek, kde nájdeme švajčiarsky kaliber, ktorý je milovníkom hodiniek posledných rokov veľmi dobre známy: La Joux Perret G100. Dobre známy, ale pre Edox nový. A vzhľadom na špecifikácie si dovolím tvrdiť, že ho Edox začne používať vo väčšej miere.

Svoj odhad opieram o skutočnosť, že táto švajčiarska manufaktúra, ktorá už nejaký čas patrí pod skupinu Citizen, ponúka veľmi zaujímavé strojčeky, ktoré môžu konkurovať gigantom ako ETA alebo Sellita. Práve keď bolo jasné, že ETA sa začína sťahovať z trhu tretích strán, mnohí ďalší výrobcovia začali prichádzať s vlastnými alternatívami. Poznáme napríklad Soprod, Kennisi alebo práve MLJP.

Jej stroje dnes používa mnoho značiek, skôr mikroznačiek, pretože ponúkajú veľmi dobrý pomer ceny a výkonu. Napríklad český výrobca Robot používa jeho výkonný strojček F100 s osemdňovou rezervou výkonu vo svojom modeli Aeorodynamic. V Edoxe máme kaliber G100, ktorý pre zmenu uprednostňuje švajčiarsky Frederique Constant.

MLJP G100 (Edox ho označuje ako Calibre 808) pracuje pri frekvencii 4 Hz, nesie 24 drahokamov a okrem rýchleho dátumu má aj hackovanie a manuálny náťah.

Kaliber G100 má podobné rozmery ako Eta 2824-2 alebo práve Sellita SW-200, takže sa dajú v hodinkách zameniť, ale má tenší profil a hlavne tú vyššiu rezervu výkonu 68 hodín. Okrem toho je priemerná denná odchýlka v prípade základnej verzie +-12 sekúnd. Aj preto je pravdepodobnejšie porovnanie s modelom Miyota 9015, prípadne Powermatic 80, ktorý klasickú reguláciu neponúka.

Nuž, porovnania nechám bokom, zjednodušene ide o to, že Edox zvolil veľmi dobre hodnotený strojček s vyššou rezervou výkonu, než sme u Edoxu zvyknutí, využíva tiež tenkosť kalibra na dosiahnutie lepšej nositeľnosti a švajčiarsky pôvod výroby La Joux Perret.

To všetko však, samozrejme, zvýšilo cenu hodiniek, ktorá tak atakuje takmer dvetisíc eur. A to nie je malá cena.

Fotogaléria športových hodiniek EDOX
30.11.2021 - Agáta Vřeská
Fotogaléria športových hodiniek EDOX

Záverečné myšlienky

Sľúbil som, že vás prevediem procesom rozhodovania. Sám však neviem. Ak by som sa nezaoberal cenou, môžem novú, menšiu verziu Neptunians viac než odporučiť. Sám som z nich aj po týchto pár dňoch stále unesený. Nositeľnosť a rozmery: 10, spracovanie vzhľadom na cenu: 9, dizajn: 9, pôvod a značka: 10, pomer cena výkon: 7.

Ak ste typ človeka, ktorý všetko šestnásťkrát zváži a potrebuje mať vždy racionálnu obhajobu, že je to najlepšia kúpa za dané peniaze, ťažko budete odchádzať s taškou Edox. Cenovo nemôže konkurovať veľkým konglomerátnym hráčom. Avšak, ak máte iba daný rozpočet a hľadáte dobre urobené potápky, ktoré budete nosiť fakt radi, po pár dňoch strávených s Neptunianmi GR sa za ne prihováram. Sú to hodinky, ktoré chcete mať, na ktoré sa môžete spoľahnúť a ktoré urobia veľa dobrého dnes aj za mnoho rokov.

Edox Delfin Mecano Automatic recenzia – Športový skeleton skrz naskrz
9.11.2022 - Agáta Vřeská
Edox Delfin Mecano Automatic recenzia – Športový skeleton skrz naskrz

Edox CO-1 Quartz Chronograph recenzia – Súťaživý vodák
5.4.2024 - Jiří Hons
Edox CO-1 Quartz Chronograph recenzia – Súťaživý vodák

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku