» Blog » Edox

Edox North Sea predstavenie – Bronz a ľadové more

Tagy: Predstavenie | Edox | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro

Agáta Vřeská | 12.7.2021 | 5 MIN

Kolekcia Edox North Sea ukrýva nenápadné, ale o to zaujímavejšie modely. Sú inšpirované históriou potápačov v Severnom mori aj viac než legitímnym odkazom potápačskej éry hodiniek Edox.

Švajčiarskej značke Edox sa u nás pravdu povediac venujeme celkom skromne. Nie je to ani tak kvôli tomu, že by neponúkala zaujímavé hodinky, ale často býva skrátka viac skrytá nášmu radaru, pretože nepatrí do veľkého zoskupenia, ktoré by na novinky hádzalo patričné svetlo.

Edox je totiž stále súkromnou spoločnosťou, avšak má za sebou dlhú históriu a v hodinárstve už si našla pevnú pozíciu aj skalných priaznivcov.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Medzi nedávnymi novinkami je najmä jedna kolekcia, ktorá si pozornosť rozhodne zaslúži. Edox ju nazval North Sea a aktuálne predstavuje dva modely, vzdávajúce hold potápačom v Severnom mori, ktorí pracujú v extrémnych podmienkach a pod extrémnym tlakom. Doslova.

Hlbinné potápanie v Severnom mori je silno spojené s ťažbou ropy a plynu. Prezýva sa mu „Nórske ropné dobrodružstvo“ a začalo už na začiatku 60. rokov minulého storočia. Vtedy bol šéf americkej ropnej spoločnosti Phillips Petroleum na dovolenke v Holandsku a na tulipánových poliach si všimol ropných vrtov. A tak mu napadlo: čo keď tento geologický zdroj vedie až do Severného mora?

A mal pravdu. Pre prácu je tak potrebné vynikajúcich potápačov, ktorí bez preháňania riskujú svoje životy a v podmorských staniciach trávia aj desiatky dní v kuse. Hlbinné potápanie je rozhodne náročným povolaním a práve potápačské modely Edox North Sea vzdávajú hold týmto dobrodruhom v ľadových vodách. V kolekcii sú potom dva modely: 1978 a 1967.

Edox North Sea 1978 a 1967.Edox North Sea 1978 a 1967.

Edox North Sea 1978

Hovorí sa, že potopenie do extrémnych hĺbok je porovnateľne náročné s vesmírnym pristátím na Mesiaci. Je potrebné podobné špeciálne vybavenie a prístroje. Edox svojím modelom pripomína potopenie do hĺbky 320 metrov v roku 1978 v Severnom mori, ktoré nazval „Inverzné pristátie na Mesiaci“.

Na spomínaných 320 metrov, teda nad 30 barov tlaku, odkazuje Edox aj vodeodolnosťou hodiniek. Tie sú potápačské so všetkým čo k tomu patrí a dizajnovú inšpiráciu si berú z potápok 60. a 70. rokov. Z tej doby pochádza aj najslávnejší model Edoxu Delfin, ktorý mal ako prvý dvojité oceľové dienko a patentované dvojité tesnenie korunky v podobe O-krúžkov. Podobne úspešný model z tej doby bol HydroSub, ktorý dosahoval vodeodolnosti 500 metrov.

Edox North Sea 1978 si tak prináša dnes tak obľúbený historický nádych, ale v podobe, ktorá je nestarnúca. Puzdro má veľmi jednoduchý súdkový tvar s ochranou korunky. Je vyrobené z chirurgickej ocele 316L potiahnuté DLC (diamond-like carbon) úpravou, vďaka ktorej dosahuje čierneho odtieňa aj väčšiu odolnosť voči poškriabaniu.

Priemer je pre súčasné potápačské hodinky veľmi štandardných 43 mm, hrúbka potom 14 mm. Dienko hodiniek je tak isto z ocele, ale už bez DLC. Zato s rytinou North Sea Divers a pripomienkou The Moon Inverse Landing.

Ako je u švajčiarskych tradičných značiek zvykom, stretneme sa aj tu so zafírovým sklíčkom kryjúcim číselník s antireflexnou vrstvou.

Hodinkám nesmie chýbať ani jednosmerne otočná luneta s minútovou stupnicou. Tú nájdeme na keramickej vložke, ktorá je tak isto čiernej farby, čo možno trochu komplikuje prípadnú čitateľnosť počas ponoru.

Opakom je potom čierny číselník, ktorý svojou čitateľnosťou vyniká. Indexy aj veľké číslice sú v zlatavom odtieni, prehlbujúce vintage dojem z hodiniek, a sú vybavené luminiscenciou Super-LumiNova. V čiernom odtieni nájdeme luminiscenciu aj na koncoch ručičiek. Tie sú opäť v zlato-bronzovom nádychu a celkovo esteticky číselník nič nenarušuje.

Aj dátumovka je pekne zapustená na tretej hodine. Na číselníku nájdeme logo značky v podobe presýpacích hodín, označenie Swiss Made, názov kolekcie a červeno vyznačený pamiatkový rok 1978. A nechýba ani informácia o tom, že vnútri nájdeme automatický strojček.

Ide o Edox Caliber 80A, ktorý je postavený na Sellite 200W (alternatíva k ETA 2824-2). Beží na modernej frekvencii 4 Hz a dosahuje rezervy 38 hodín. Maximálna povolená odchýlka je 30 sekúnd za deň.

Hodinky sú dodávané v krabičke pripomínajúcej kufrík a sú na dvoch remienkoch – čiernom nylone a hnedej koži, ktorá ladí k zlato-medenému odtieňu na číselníku.

Edox North Sea 1967

Vedľa špeciálnej edície 1978 v oceli s čiernou úpravou potom Edox predstavil ešte limitovanú edíciu 1967. Vyrobil práve 320 kusov – prečo, už je zrejme jasné.

Dizajnovo aj parametrovo ide o rovnaké hodinky, ale 1967 má puzdro z materiálu, ktorý je veľmi cenený a vyhľadávaný pre svoje špecifické vlastnosti: z bronzu.

Zliatina medi a cínu a niekedy ešte ďalších prvkov pre zvýšenie odolnosti sa používa už viac než päťtisíc rokov. Bronz totiž vyniká odolnosťou voči opotrebovaniu a tak sa často používa aj v lodnom priemysle. No a osvedčil sa aj pri potápačských hodinkách. Aj keď totiž nie je nerezový, oxidáciou získava vrstvu, ktorá ho chráni. A je to práve táto patina, pre ktorú sú bronzové hodinky dnes tak vyhľadávané.

Táto patina je totiž vždy jedinečná, takže sa aj každé hodinky stávajú unikátne. Odtieň bronzu sa v priebehu času mení, a výrobcovia často povrch ešte upravujú, brúsia a práve v drobných ryhách sa oxidovaná vrstva usadzuje. Táto akási živosť bronzu a tým aj hodiniek je obrovským lákadlom pre zberateľov, a to aj napriek tomu, že bronz má aj rad, povedzme, vedľajších efektov.

Prvým z nich je istý odér. Najmä pri kontakte s ľudským potom môžu bronzové hodinky „voňať“ po oxidovanom kove. Naviac táto vrstva môže aj púšťať farbu. Schválne skúste nosiť bronzové hodinky v horkých letných dňoch s bielou košeľou.

Bronz naviac nie je antialergénny. A najmä pri oxidovaní môže dôjsť k reakcii s kožou u osôb s väčšou citlivosťou. Preto u bronzových hodiniek nájdete dienko najčastejšie z titánu alebo chirurgickej ocele. Tú zvolil aj Edox pri svojom modeli 1967.

Dienko nesie opäť motív North Sea Divers a aj číslo limitovaného kusu. Opäť sa hodinky dodávajú v kufríkovej krabičke, v ktorej nájdete aj náhradný textilný remienok.

Edox North Sea 1967 je rozhodne pozoruhodný kúsok. Či už sa pozriete na historické väzby, zaujímavé pozadie potápačov v ľadových vodách Nórska či unikátny materiál bronzu. Rozhodne ide o niečo, čo ocení len hŕstka nadšencov, ktorí si obľúbili špecifické vlastnosti tejto zliatiny, ktorá pripomína doby, kedy odvážni potápači smerovali do temnôt morských hlbín v medených prilbách.

Záver

V oboch prípadoch, či už pri oceľových North Sea 1978 či 1967, ide o podarený dizajnový počin švajčiarskeho Edoxu. Súčasne sa ale nejedná o najlacnejšiu záležitosť a čisto podľa papierových parametrov by sa dalo aj špekulovať, či je cena adekvátna.

Ale ako už to tak nielen v hodinárskom svete býva, nekupujete si len jednotlivé parametre, ale celok, v ktorom sa odráža meno rodinnej spoločnosti Edox, skutočný kus histórie a premyslený koncept North Sea kolekcie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku