» Blog » Edox

Edox Skydiver Neptunian – Božské, ale podceňované?

Tagy: Recenzie | Edox | Pánske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 22.8.2022 | 5 MIN

Božských potápok máme v ponuke viac, ale potápok trúfajúcich sa postaviť na úroveň rímskym Bohom? Edox Skydiver Neptunian mieria svojim menom naozaj vysoko (alebo skôr hlboko) a podľa mňa patria k tomu najzaujímavejšiemu, čo súčasná kolekcia Edoxu ponúka. Aké sú ale proti inej, populárnejšej švajčiarskej konkurencii?

Prastaré meno, súčasné hodinky

Neptuniany sa do ponuky Edoxu zaradili len v roku 2020 a na to, akú (priznajme si) malú pozornosť značka budí, tieto potápky internetom a pozornosťou milovníkov hodiniek celkom zarezonovali.

Vtedy sa o nich písalo ako o potápkach prinášajúcich špecifikáciu, ktorej sa môže rovnať len máloktorý iný model: "Plná hĺbka 1 000 metrov je pomerne vzácna a Edox ju dosahuje za prekvapivo prijateľnú cenu" (Erik Slaven, Monochrome-watches 2020). A všeobecne sa do povedomia zapísali ako "plne vybavené a dobre vyrobené hodinky pre hĺbkové potápanie", za ktorými stojí spoľahlivá značka a za ktoré nedáte majlant. (Brice Goulard, Monochrome-watches, 2021).

S tým nemôžem než súhlasiť. Vodeodolnosť do 1000 M je pomerne vzácna a námatkovo mi napadá len pár kúskov od Invicty (napr. tieto StarWarsy), ktoré tejto hodnoty dosahujú tiež. Na takto odolné mechaniky je potom priaznivá aj cenovka, ešte keď vezmeme do úvahy, že značka Edox nespadá pod Swatch Group ako mnohá populárnejšia konkurencia (Tissot, Certina, Hamilton...), a musí teda byť závislá len sama na sebe.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Nepočítam s tým, že by každý, kto o Neptunianoch uvažuje, uvažoval aj o hĺbkovom potápaní. Ale už to samotné vedomie proklamovanej odolnosti je odzbrojujúce... Rovnako ako samotný Neptún s mocným trojzubcom, ktorý vypína svoju mužnú hruď na dienku (skrátka chlapská záležitosť, tieto hodinky, však? ;) ).

Dýnko je samozřejmě šroubovací a krom Neptuna zaujme také vroubkováním po obvodu, připomínající vroubkování lunety.Dienko je samozrejme šrobovacie a okrem Neptúna zaujme aj vrúbkovaním po obvode, pripomínajúce vrúbkovanie lunety, a prepracovanou, detailnou úpravou.

Dienko je samozrejme plné, čo by podľa všetkého malo byť u takto vodeodolných hodiniek samozrejmosťou (v tomto prekvapujú iba Seastary 2000, ktoré odkrývajú mechanický strojček aj cez svoju vysokú vodeodolnosť... Áno, pripravte sa, s týmito mojimi obľúbencami sa nebudem brániť porovnávaniu v priebehu celého článku). Pod ním búcha spoľahlivý švajčiarsky strojček Sellita SW 200 s rezervou chodu 38 hod. bežiaci na 4Hz frekvencii a s 26 kamennými uloženiami.

Neptunian spadajú do radu Skydiver, ktorý sa môže pochváliť zaujímavým príbehom! Sky Diver sú totiž inšpirované modelmi zo 70. rokov, ktoré si nechal istý švajčiarsky plukovník vyrobiť pre svoju jednotku elitných výsadkárov. Mali byť vhodné ako pre letcov, tak pre potápačov. Celý projekt mal byť údajne prísne tajný. Príbeh o záhadnej objednávke vyrozprával až bývalý hodinár Edoxu, keď sa začalo pátrať po pôvode nájdených hodiniek s vygravírovaným textom "1973. Special production in strictly limited edition".

Fotogaléria športových hodiniek EDOX
30.11.2021 - Agáta Vřeská
Fotogaléria športových hodiniek EDOX

Priťahujú dizajnom a skvele sa nosia

Hodinky vhodné na saturačné potápanie a ešte v mechanike nikdy nebudú žiadne mini (možno tak v nejakom sci-fi). A keď dáte hodinkám meno Neptunian, musia tomu zodpovedať. Ťažké oceľové potápky s hrúbkou 16 mm a priemerom 44 asi nepotešia pánov s chudým zápästím. Na druhej strane oproti spomínaným populárnejším Tissot Seastar 2000, ktoré všetci svorne zbožňujeme, to tak prehnaná hodnota nie je. Seastar 2000 (so 600m vodeodolnosťou) majú 46 mm, a tak môže byť ich veľkosť a váha príťažou nielen pre "vychrtliny".

Nožičky sú mierne skosené, a tak dokážu pekne prilnúť k zápästiu.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Dizajn, hoci veľmi klasický, rozhodne vie potešiť a pritiahnuť pozornosť. Nenájdeme na ňom v súčasnosti stále populárnejšie štruktúrovanie, avšak hladký povrch v žiarivých (ale nie krikľavých) farbách, po okrajoch jemne prechádzajúcich do tmavšieho tónu, pôsobí bez preháňania nádherne.

Kryje ho mimochodom zafírové sklíčko hrubé 3mm (teda najsilnejšie, aké u Edoxu nájdeme).

Puzdro potom lemuje keramická luneta s bielym značením a luminiscenčným nultým bodom. Tradične je v čiernej farbe, avšak v poslednom čase sa rojí viac zaujímavých farebných variantov (a to ako na oceli, tak na kaučuku: mrknite na celú doterajšiu kolekciu).

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Údaje sú naozaj skvele čitateľné a to platí aj pre samotné hodinky. Klasický obdĺžnikový tvar indexov si v Edoxe oživili skosením na 6., 9. a 12. hodine, šípkovú hodinovú ručičku ozdobili "katedrálnym" vzorom a na sekundovke poteší lízatkové zakončenie. Je poznať, že značka Edox si dizajny kreslí a navrhuje sama a je nutné podotknúť, že dokážu urobiť klasiku zaujímavou. Všetko od číselníka po náramok pôsobí veľmi vyvážene, dokončene, precízne... Skrátka pekná práca.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Ach tá lumi...

Indexy majú údajne náter najvyššej triedy švajčiarskej Super-Luminovy. A tu prichádza prvé ach. Hodinky po nasvietení až oslňujú a čo sa výdrže týka, najvyššia trieda tejto lumi by mala držať fakt dlho. Výsledky nášho nedávneho testu luminiscencií nás však trošku prekvapili. Zatiaľ čo Tissot Seastar s rovnakou luminiscenciou exceloval, Neptuniany... No, možno sme mali smolu na nejaký vadný kus a rozhodne tento model budeme testovať znovu:

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Pri sledovaní luminiscencie vynikne ešte viac "diera" po dátumovke. Áno, je to praktická komplikácia a mnohí na ňu nedajú dopustiť. Ja si však neodpustím ľahké rýpanie, keď priznám, že by to okienko, keď už tam musí byť, mohli posunúť o kúsoček dozadu, aby jeho okraj lícoval s okrajmi indexov.

Na posledný detail, ktorý mi trošku prekáža, ma upozornila recenzia Jovana Krstevski z Wristreview (2020): " Ďalším drobným detailom, ktorému sa podľa môjho názoru dalo vyhnúť, je text týkajúci sa vodeodolnosti na chapter ringu. Čisté okružie by podľa môjho názoru vyzeralo lepšie a údaj o hĺbke by mohol splynúť s textom nad číslom 6."

A môj zahraničný kolega vraví pravdu, bez ľahko rušivých údajov na chapter ringu by celé vyznenie hodiniek pôsobilo odľahčenejšie a krásna farebná plocha číselníka by dostala väčší priestor. To by nebolo na škodu, pretože so širokou lunetou aj chapter ringom utlačujúcim číselník pôsobia hodinky opticky menším dojmom, než by mali.

Šroubovací korunka je chráněna a musím říct, že se s ní manipulovalo pohodlně a nedocházelo k žádnému viklání nebo jiným nešvarům šroubovacích korunek.Šrobovacia korunka je chránená a musím povedať, že sa s ňou manipulovalo pohodlne a nedochádzalo k žiadnemu hýbaniu alebo iným nešvárom šrobovacích koruniek.

Možno by ste čakali u takto odolných hodiniek oficiálnu potápačskú certifikáciu ISO 6425. Tá je však nákladnejšia a u menšej samostatnej značky sme sa jej teda nedočkali. A cenovku by to potom mohlo celkom navýšiť.

Ale to už sú naozaj drobnosti, ktoré vyjadrujú moju miernu hodinkovú rozmazlenosť a ako som vravela už viackrát, hodinky sú skutočne vydarené a na kráse im to určite neuberá. A kto prahne po menej mainstreamovej značke a hodinkách s mužným, klasickým, ale zaujímavým dizajnom a švajčiarskym rodokmeňom, tu má vyhraté.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku