Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 18.3.2024 | 3 MIN

Funkcia EKG je čoraz populárnejšia vo všetkých smart hodinkách a mnohí ľudia možno ani nevedia, ako meranie funguje a prečo vôbec potrebujú EKG merať.

Čo vlastne EKG meria?

EKG (elektrokardiogram) meria elektrickú aktivitu srdca. Každý sťah srdca je sprevádzaný elektrickým výbojom a takto sa dá presne zistiť, ako vaše srdce bije. EKG teda meria intenzitu tejto elektrickej aktivity a časové rozdiely medzi zmenami elektrického potenciálu.

V medicíne sa elektrická aktivita zaznamenáva pomocou 12 elektród, ktoré sa umiestňujú na povrch nášho tela, a graf elektrickej aktivity sa vykresľuje buď na papier, alebo na monitor.

Elektrická aktivita vzniká, keď sa bunky srdcového svalu stimulujú, aby sa stiahli a viedli vzruchy do srdcového svalu k iným bunkám. Podráždením týchto buniek sa v nich mení napätie a práve táto zmena je viditeľná.

Na čo je meranie EKG dobré?

Každá z dvanástich elektród informuje o inej časti srdca. Počas vyšetrenia sa najprv sleduje pravidelnosť srdcového rytmu a jeho frekvencia. Potom sa pozorujú jednotlivé vlny (výška, tvar, ich umiestnenie). Podľa toho sa dajú odhadnúť poruchy prenosu vzruchov – t. j. zlá výživa častí srdca (ischémia) alebo poškodenie samotného srdcového svalu (infarkt myokardu).

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Ako funguje meranie EKG v smart hodinkách?

Princíp merania pomocou inteligentných hodiniek je o niečo jednoduchší ako pri lekárskom EKG. Ak chcete vykonať meranie, musíte mať na ruke hodinky s kovovým ciferníkom (kvôli vodivosti) a druhú ruku si musíte položiť na kovovú lunetu/knoflík/korunku (u rôznych výrobcov sa to líši). Hrádza na vašej koži spustí elektrický obvod, priložená ruka ho dokončí. V tomto uzavretom elektrickom obvode sa potom prejavuje elektrická aktivita srdca.

Na zlepšenie vodivosti niektorí výrobcovia vyžadujú, aby si používateľ pred meraním navlhčil prst. Rovnako sa to robí aj v lekárskej ordinácii, kde sa pod diódy nanesie špeciálny gél. Podobne sa to odporúča aj pri meraní srdcovej frekvencie pomocou hrudného pásu, kde by sa elektródy mali potrieť gélom, vodou alebo prípadne (u tých fajnšmekrov) slinami.

VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie
9.2.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie

Ako presné je meranie EKG pomocou inteligentných hodiniek?

Vo vede platí všeobecné pravidlo, že čím viac vzoriek máte, tým sú výsledky presnejšie. Argument proti inteligentným hodinkám je celkom zrejmý – merania na inteligentných hodinkách sa vykonávajú pomocou 1 elektródy (ciferník hodiniek), zatiaľ čo lekárske EKG používa 12 elektród. Zatiaľ čo pomocou 12 elektród dokážeme odvodiť stav všetkých častí srdca, inteligentné hodinky to nedokážu. Dokážu zistiť len problémy s rytmom nášho srdca, ktoré môžu vyvolať problémy so srdcom alebo dokonca infarkt.

Ako by sme teda mali pristupovať k meraniu EKG pomocou inteligentných hodiniek? Môžu, ale nemusia odhaliť, že v srdci je problém, ale nikdy to nie je stopercentné. Môžete to teda využiť ako podnet na návštevu lekára, ale riadiť sa výsledkami ako dogmou môže byť niekedy škodlivé. Ale áno, je to užitočné zariadenie, ktoré môže zachrániť život.

Meranie krvného tlaku chytrými hodinkami
21.8.2023 - Dominik Hok
Meranie krvného tlaku chytrými hodinkami

Ktoré značky podporujú meranie EKG?

Meranie EKG ponúka veľa značiek, ale osobne by som v tomto smere zatiaľ dôveroval len Apple a Samsungu. Túto metódu merania implementovali do svojich hodiniek už pred niekoľkými rokmi (takže s ňou majú určité skúsenosti) a vyrábajú dostatočne kvalitné hodinky. Zároveň mám dôveru v Garmin, ktorý síce zatiaľ meranie EKG v ČR neponúka, ale verím, že sa ho čoskoro dočkáme. Nebál by som sa ani Huawei, ktorý je síce v oblasti EKG pomerne nový, ale vždy mal kvalitné senzory.

Osobne by som lacným smart hodinkám nedôveroval, pretože ponúkajú senzory na rôznej úrovni, a tak je naozaj ťažké nájsť spoľahlivý model. Netvrdím, že tieto značky musia nutne merať zle, ale určite je pravdepodobnejšie, že to tak bude.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre