» Blog » Garmin

Garmin Enduro očami ultrabežca

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 8.6.2021 | 5 MIN

Z modelu Garmin Enduro som bol od začiatku ako na ihlách a nervózne čakal, kým sa mi dostanú do ruky. Hodinky prišli presne minútu pred mojím odchodom z práce, a tak som si ich vzal so sebou. Čakal som, že to bude bomba po všetkých stránkach, ale že až taká, to som vážne netušil.

Hneď zo začiatku článku vám poviem, nech nečakáte žiadnu recenziu, kde sa dozviete, koľko majú hodinky v priemere alebo aké je rozlíšenie displeja. Toto už spísal Dominik vo svojej recenzii. Tento článok bude o tom, ako hodinky obstávajú pri každodennej záťaži a poriadnom tréningovom procese.

Garmin Enduro recenzia – Hodinky s výdržou ako hovädo
18.3.2021 - Dominik Hok
Garmin Enduro recenzia – Hodinky s výdržou ako hovädo

Najväčšie lákadlo je nylonový remienok a dlhá výdrž batérie

Nylonový remienok je proste paráda na plnej čiare a nedá sa povedať krivé slovo, pretože ruka pod ním pracuje a dýcha omnoho lepšie než pod silikónom. Dokonca aj ekzémy, ktoré som mal na ruke, úplne vymizli. Aby som to ešte upresnil, tak tieto ekzémy sa tvoria vďaka kryštálikom soli z nášho potu zachytených na silikóne. Tieto kryštáliky potom „derú" pokožku.

Garmin na toto radí strčiť remienok každý týždeň do vody s citrónom a potom je po probléme. A má pravdu, lenže človek to musí naozaj každý týždeň urobiť. A keď je lenivý si niekedy nabiť hodinky, tak prečo by robil tento proces s remienkom. Ja som to riešil viacerými remienkami, ale teraz už nechcem nič iné než ten nylonový. Pretože keď sa k vyriešeniu príjemnosti nosenia pridá aj váhový rozdiel (silikónový remienok – 28 g, nylonový – 5 g), jednoducho niet o čom diskutovať.

Sedí vážně hezky, že?Sedia pekne, však?

Baterka je asi ešte väčšie lákadlo než remienok. Máme tu smart hodinky, ktoré vydržia nabité až 65 dní v režime smartwatch, keď je vonku dobrá svetelnosť a perlička je, že pri dobrej svetelnosti vydržia až 1 rok v úspornom režime. Toto sa Garminu vážne podarilo a papierovo sú Endurá bezkonkurenčne najlepšie. No, nielen papierovo.

Ako bežca na dlhé trate ma výdrž batérie zaujala asi najviac a tak som sa ju snažil maximálne otestovať. Realita je taká, že keď som hodinky dostal na testovanie, zostávalo asi 30 dní než bude potreba hodinky nabiť. Celkom pohoda na to, že Dominik mal tie hodinky viac než týždeň a nenabíjal.

Nuž, Endurá so mnou prešli 16 dní, kedy jeden týždeň bol záťažový a dal som 122 kilometrov (vyše desať hodín tréningu) a ďalší týždeň bol výklusový, kedy som nabehal 91 km (vyše 8 hodín tréningu). Posledné dva dni testovania som stihol nejakých 23 kilákov za dve hodiny, a keď som dobehal ráno z poslednej fázy s Endurami, vážne som čumel. Endurá zobrazili, že ešte 16 dní nemusím hľadať napájací kábel a o nič sa starať! Takže Garmin s výdržou batérie vážne netáral a výdrž je rozhodne enormná. Pokiaľ ste teda športovec ako ja, ktorý nabehá stovky kilometrov týždenne, ale zároveň lenivec, ktorému je škoda prejsť pár krokov pre nabíjačku, sú Endurá presne pre vás.

Důkaz namísto jen mých slovDôkaz namiesto len mojich slov.

Čo prináša nové a o čo budete ochudobnení

Keď som prišiel medzi bežcov na tréning, prvé čo som počul, bolo: „Fuu, tie hodinky ako nemajú mapy a hudbu? To si vôbec niekto môže kúpiť? To by som nechcel!" Ruku na srdce, ja som mapy použil asi 3x v živote. Raz v Ostrave, keď som len tak skúšal navigáciu a raz na preteku, kde som vedel, že každý rok zle odbočím v jednej zakrute a to tretíkrát už si ani nepamätám, takže to môžeme vypustiť.

Mapy použijete vážne len v prípade navigácie, keď sa stratíte a potrebujete ísť napríklad podľa vrstevnice na cestu. Alebo keď chcete využiť heat maps, ktoré vás navigujú po bežeckých chodníčkoch v pre vás neznámom meste. Ale inak? Absolútne dostačujúca je navigácia po krivke.

Hudbu si viem predstaviť už viac využiteľnú. Bežíte nejaký krátky tréning, alebo pretek a pustíte hudbu cez Bluetooth slúchadlá, ale... Všetko má svoje ALE. Väčšinou máte aj tak mobil, ktorý je treba mať pri sebe takmer vždy z dôvodu nejakých nečakaných problémov, aj z neho si tú hudbu môžete bezdrôtovo pustiť.

Takže podtrhnuté zrátané, mapy len v okrajových prípadoch a pokiaľ hodinky nebudú mať eSIM, tak mobil rovnako potrebujete mať stále pri sebe a hudba hrá aj v ňom.:-)

Důležité je nevynechat ionty v regeneraciDôležité je nevynechať ionty v regenerácii

Najdôležitejšie je, že Garmin neokradol tieto hodinky o NFC čip. Takže pokiaľ sa niekde zastavíte na dlhom behu na chate, kde berú karty, ste v suchu. Poďme si to zhrnúť. Nepozrieme sa na peknú a farebnú mapu kde sme, nepustíme si naše obľúbené songy priamo z hodiniek a pokiaľ dobehneme na chatu, hodinkami sme schopní zaplatiť. Tieto funkcie sú zastaralejšie, teraz poďme na novoty.

Keďže sú to hodinky pre dlhotratiarov, tak prvou novou funkciou je počítadlo občerstvovacích staníc. To znamená, že dobehnete na občerstvovačku, pípnete si tlačidlo „lap" (možno nastaviť, či chcete len občerstvovačku, alebo občerstvovačku + kolo, alebo iba kolo), a hodinky vám počítajú, ako dlho ste sa na občerstvovačke zdržali. Pri výbehu späť na trať, kliknete „lap" a ste späť v preteku a zasa monitorujete beh a nie čas na občerstvovačke. Vo vyhodnotení potom vidíte, ako dlho ste strávili na občerstvovačkách, čo je celkom dôležitý parameter pre zlepšenie.

Ďalšou novinkou je pridanie Climb Pro Descents a Climb Pro Alerts. Už vieme, že hodinky dokážu zaznamenať kopec, pokiaľ máme nahratú trasu a potom vyhodnotiť všetky parametre, ako sme boli v stúpaní úspešní, ale s funkciou Descents dokážu vyhodnotiť aj beh dole a počítať zabehnuté kopce dole. A s funkciou Alerts, pokiaľ máte nahratú trasu, môžete si navoliť upozornenie, ktoré vás upozorní, že sa blíži stúpanie, či klesanie. Pre použitie týchto funkcií je potrebné mať nahratú trasu v hodinkách.

Hodinky s veľkým H a veľkým K

Keďže sú to hodinky odkojené na modeli Fenix, ktorý má dlhoročnú známku kvality a je to legenda medzi smartwatchmi, môžeme ich nazývať hodinky s veľkým H. A keďže majú výdrž batérie ako krava, tak to sú jednoznačne hodinky s veľkým K. Mnoho ľudí im vyčíta, že nemajú mapy a hudbu. Ako dlhoročný ultrabežec môžem povedať, že hudobný prehrávač a topo mapy sú niečo, čo proste vôbec nepoužívam a to, že majú výdrž ako krava je pre mňa mnohonásobne dôležitejšie.

Nabíjať hodinky raz za mesiac, alebo aj viac, je proste lahoda a človek si na to zvykne dosť rýchlo. Proste nemusí riešiť, koľko percent baterky mu vlastne zostáva, keď ide na tréning. Takže aj keby išiel do hôr na pár týždňov a ako zvyčajne zabudol nabíjačku, tak je to v suchu, pretože Endurá to proste vydržia. Oceňujem aj novú funkciu pre občerstvovacie stanice, kedy budem mať presný prehľad, ako dlho na nich trávim a koľko času vlastne strácam možno úplne zbytočne.

Suma summarum, hoci hodinky stoja vlastne viac než klasické Fenixy, tak stále sú atraktívne pre mnoho ľudí, ktorí chcú nekompromisný stroj s výdržou batérie z iného sveta a eleganciou Fenixu s nylonovým remienkom. Áno, najväčším lákadlom je výdrž batérie, ktorá ich oddeľuje od svojho najväčšieho rivala, Fenixu, a za to si stojí priplatiť. Ultrabežci a rozhodne aj ďalší po tomto modeli siahnu, pretože je opäť niečím iný a výnimočný.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre