» Blog » FAQ

Mechanický pohon hodiniek - najčastejšie otázky

Tagy: FAQ | Klasické

Martin Koňařík | 10.6.2019 | 3 MIN

V texte predpokladám, že čitatelia poznajú základy fungovania mechanických hodiniek.

Mechanické hodinky - často kladené otázky

Čo ovplyvňuje rezervu chodu mechanických hodiniek?

Dĺžka pera v perovníku a frekvencia zotrvačky. Čím je hnacie pero dlhšie, tým ďalej dokáže dodávať energiu. Maximálnu dĺžku pera ovplyvňuje priestor v perovníku (čím je väčší, tým musí byť strojček väčší a tým pádom aj hodinky) a tiež jeho hrúbka. Tenčie hnacie pero môže byť okolo jadra perovníku viackrát omotané. Na druhú stranu musí byť dostatečne silné na samotný pohon celého súkolia.

Frekvencia zotrvačky udáva, koľkokrát za sekundu dôjde k pohybu celého súkolia a tým pádom aj koľkokrát za sekundu dôjde k miernému rozvinutiu hnacieho pera. Znížením frekvencie z 4Hz na 3Hz (typické napr pre Powermatic 80, ktorý je upravený z ETA 2824-2) teda ušetríme 25% energie a o to zvýšime rezervu chodu. Na druhú stranu znižovaním frekvencie zotrvačky, znižujeme presnosť celého strojčeku. Ide teda o hľadanie kompromisu.

Aký je vzťah medzi hertzami, BPH (polokmity za hodinu) a pohybom sekundovky?

Všetky pojmy sa týkajú zotrvačky mechanického strojčeku a súvisia s jej frekvenciou. Frekvencia sa udáva buď v hertzoch, ktoré predstavujú počet celých kmitov zotrvačky (tam aj späť), alebo v polokmitoch za hodinu (BPH, beats per hour). Z hertzov na polokmity za hodinu ľahko prevedieme vynásobením číslom 7200. Hodina má 60 minút, minúta má 60 sekúnd a celý kmit sa skladá z dvoch polokmitov: 60 x 60 x 2 = 7200. Strojček s frekvenciou 3Hz má teda 21.600 polokmitov za hodinu.

Sekundová ručička sa pohne pri každom polokmite (1Hz = 2 polokmity). Tzn za sekundu vykoná 2x viac pohybov, ako je frekvencia hodiniek. 3Hz = tri pohyby zotrvačky tam aj späť = 6 polokmitov = 6 pohybov sekundovej ručičky za sekundu. Nejčastejšia frekvencia strojčekov v hertzoch, v polokmitoch za hodinu (bph) a počet pohybov sekundovej ručičky za sekundu:

  • 3Hz / 21.600 bph / 6 tikov sekundovej ručičky
  • 4Hz / 28.800 bph / 8 tikov sekundovej ručičky
  • 5Hz / 36.000 bph / 10 tikov sekundovej ručičky (strojček sa označuje Hi-Beat)

Aký je rozdiel medzi vláskom a perem?

Ide o súčiastky mechanických hodiniek. Obidve sú ploché špiralovito zvinuté pružiny, ale majú veľmi rozdielné funkcie. Vlások udáva tempo, zatiaľ čo hnacia pružina (pero) je zdrojom energie.

Vlások je súčasť zotrvačky (srdce hodiniek), umožňuje jej kmitanie tam a späť a tým dáva hodinkám určité tempo. Predĺžením resp. skrátením účinnej dĺžky vlásku zrýchľujeme resp. spomalujeme chod hodiniek. Toto robí hodinár, keď sa hodinky oneskorujú, alebo predchádzajú. Vlások je nejjemnejší súčiastka hodiniek (asi ako ľudský vlas).

Hnacia pružina je omnoho mohutnejšia ako vlások. Ten je v náramkových hodinkách je uložený v perovníku. Naťahovaním korunky (popr. pohybom rotoru pri automatických hodinkách) sa pero navíja. Svojím odvíjaním, vďaka pružnosti materiálu, z ktorého je vyrobené, roztáča perovník a ten ďalej roztáča súkolie. Od dĺžky pera je závislá rezerva chodu.

Aká je funkcia zotrvačky v mechanických hodinkách?

Zotrvačka, hovorovo "nepokoj", je oscilátorom mechanických hodiniek a jej funkciou je udávať hodinkám presné tempo. Je tvorená plochou pružinou (vláskom), ktorá dodává zotrvačke energiu a vencom na hriadeli, teda zotrvačnou hmotou. Zotrvačka je srdcom hodiniek a dodáva im určité tempo. To sa stanovuje buď v hertzoch, alebo polokmitoch za hodinu (bph, beats per hour). Platí, že čím vyššia frekvencia, tým je strojček presnejší. Ale neplatí, že všetky 4 Hz strojčeky sú presnejšie ako 3 Hz strojčeky. Zvyčajné frekvencie sú 3Hz (21.600 bph), 4Hz (28.800 bph) a málo 5Hz (36.000 bph). 1Hz = 2 polokmity. 1 polokmit = jeden pohyb sekundovej ručičky. Pri hodinkách s frekvenciou 4Hz se teda sekundová ručička pohne 8x za sekundu.

Pokiaľ sa hodinky predcházajú, alebo oneskorujú, tak hodinár manipuluje s účinnou dĺžkou vlásku a tým ovplyvňuje rýchlosť kmitania zotrvačky a tempo celého súkolia.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre