» Blog » Garmin

Garmin Fenix 7X – Po viac než 1000 kilometroch

Tagy: Recenzie | Garmin | Pánske | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 25.8.2022 | 7 MIN | 3x komentár

Je už tomu skutočne viac než pár nedieľ, čo vyšli najočakávanejšie hodinky roku 2022. Smart hodinky, ktoré si získali veľkú obľubu a držia si ju zatiaľ po celú dobu svojej pôsobnosti. Garmin Fenix 7 si podmanil trh.

Hodinky sú to naozaj veľkolepé, o tom niet pochýb. Prekvapujú vybavenosťou, presnosťou a eleganciou na slovo vzatou. Hodinky so mnou prešli množstvo tréningov, pretekov a ďalších dobrodružstiev a zvládol som s nimi nabehať už viac než tisíc kilometrov. A tu sú moje dojmy.

Len pre ujasnenie. Toto nie je recenzia hodiniek, iba dlhodobé skúsenosti. Pokiaľ by ste si chceli prečítať recenziu, mrknite tu:

Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?
9.3.2022 - Dominik Hok
Garmin Fenix 7 recenzia - Som Fenix 7 a kto je viac?

Každodenné nosenie veľkých hodiniek

Musím povedať, že keď som kedysi používal model Forerunner 945, mal som jasno v tom, že veľký model už nikdy viac. No... Všetci sa niekedy mýlime. Aj cez moje útle zápästie sú Fenix 7X (priemer 51 mm) super aj na bežné nosenie. Na hodinky som kúpil nylonový remienok, ktorý lepšie obopne ruku a zníži váhu. Takže dva v jednom. Pokiaľ ste na čísla, váha sa zastavila na 67 gramoch.

Pre všetkých, ktorí si myslia, že sú hodinky veľké a nedajú sa nosiť, mám jednu správu. Nie je to tak. Na ruke vôbec neprekážajú a skryli sa aj pod rukáv košele u saka, ktoré som musel raz v roku oprášiť.

Pro formálnější příležitosti lze zvolit kožený řemínek anebo kovový tahPre formálnejšie príležitosti možno zvoliť kožený remienok alebo kovový ťah

Papier vs. realita – GPS a tepovka

Pri oboch veciach je naozaj veľký rozdiel oproti starším modelom, ale je to také terno? Áno aj nie. GPS je skutočne skvelá a zatiaľ nemá v presnosti konkurenta. Omieľané nastavenie satelitov necháme tak, pretože ako už určite viete, existuje niekoľko nastavení – len GPS, príjem všetkých satelitov, všetky satelity + viac pásiem a UltraTrac.

Najviac ma ale zaujala nová možnosť, ktorá sa do hodiniek dostala cez posledný update – SatIQ. Satisfakcia je to obrovská a teším sa na ďalšie aktualizácie tejto funkcie. Idea automatického prepínania satelitov podľa aktuálnej sily signálu je parádna. Stačí to teraz zo strany Garminu vychytať na 100 % a potom už človek nemusí riešiť vôbec nič. Ja nechávam zatiaľ zapnuté nastavenie na "všetky satelity".

Sem tam SatIQ prostě ustřelí... Třeba přes nádražíSem tam SatIQ proste ustrelí... Napríklad cez stanicu.

Pokiaľ by vás zaujímala táto technológia z hľadiska baterky, tak je to niečo medzi "všetky satelity" a "všetky satelity + viac pásiem". Takže výdrž je mega dlhá.:-)

Zo snímača tepovej frekvencie sme na začiatku boli nadšení, ale bohužiaľ nadšenie opadlo celkom rýchlo. Aspoň u mňa. Je nesporný fakt, že technológia ide dopredu každou generáciou snímačov, ale stále nie je na úrovni, kedy by som mohol povedať: "Zahoďte pásy a merajte sa len zo zápästia!". Meranie z ruky je na Fenixoch 7X parádne, ale pre všetky rýchlé tréningy alebo v lete (keď sa viac potím), volím hruďák.

VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie
9.2.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie

Dotykový displej – je to vlastne výhoda?

Teda, pamätám si presne na ten deň, kedy som zistil, že na Fenixe bude dotykáč. Robím si srandu, nepamätám, ale ten pocit sklamania si teda pamätám. Bál som sa jeho funkčnosti, odozvy a vôbec... Pokladal som si otázku, čo dotykáč robí na outdoorovom prístroji.

Neumím si představit, že si teď dotykem přehazuji obrazovky

Po tých pár mesiacoch používania musím povedať, že to nebol vôbec zlý nápad a niekedy sa aj displeja dotknem. Najviac na neho ale pokladám dlaň. Super cool vecička sú dotykové gestá, kedy najviac používam prikrytie displeja dlaňou. Vráti vás to na základnú obrazovku. Takže vám napríklad príde notifikácia, mrknete, hodíte dlaň na displej, bum a ste na základnej obrazovke. Potrebujete niečo nastaviť v menu, máte hotovo, bum, a ste na základnej obrazovke.

Dotyk je super aj pri zadávaní pinu karty, kedy ho jednoducho naťukáte a nemusíte používať tlačidlá. Samozrejme musím spomenúť aj používanie mapových podkladov s dotykom. Je to lepšie, ale keďže nie som tak vášnivý používateľ mapy, tak len poviem, že je to paráda. Čo teda je. Mám nastavenú skratku, takže aj keď je dotyk v aktivite "trailový beh" vypnutý, cez skratku si ho zapnem aj v aktivite na dátovom poli mapy.

Nevýhodou dotykáča je, že pokiaľ ho máte všade zapnutý a pozastavíte aktivitu, musíte dávať pozor, nech nezavadíte o oblečenie, pretože pokiaľ sa vám to stane (mne dokonca 2x za sebou), uložíte si tréning.

Poriadny endurance prístroj

Určite vás zaujíma, čo tá obrovská baterka. No, čo na to povedať, ja som naozaj spokojný. Pokiaľ chcete tabuľku s výdržami, mrknite na recenziu, pretože sa priznám, že z hlavy si to nepamätám. Ale viem, že výdrž je dlhá – pri normálnom nosení nemá problém dať viac než 25 dní (aj keď trénujete) a pri aktivite si teraz hodinky berú okolo 1,7 % za hodinu. Je vidieť aj posun. V máji na 55 kilometrovom preteku to bolo okolo 2,36 % za hodinu a ide to nižšie a nižšie.:-) Samozrejme sa na tom podpisuje aj solár, ktorý v lete funguje naozaj výborne.

Všetko testované pri spustení GPS na všetky satelitné systémy + viac pásiem.

Musím uznat, že ani v zimě se baterka nevybíjela nadměrněMusím uznať, že ani v zime sa baterka nevybíjala nadmerne

Solár u hodiniek konečne funguje tak, aby som mohol povedať, že to pomáha a teda sa aj oplatí. Hoci, verzia 7X bez soláru neexistuje, a tak nemáte inú voľbu. Bol by som rád, keby sa tam neskôr dostala funkcia z cyklopočítača Edge, kde je napísané, o koľko sa výdrž batérie predĺžila vďaka soláru.

Z odstavcov nad týmto vyplýva, že pokiaľ ste rovnako leniví ako ja a chcete niečo, čo vám vydrží nabité takmer večnosť, toto je ten pravý prístroj. Skôr sa potom stávajú situácie, kedy chcete spustiť aktivitu (napríklad po viac než 20 dňoch nabíjania) a zistíte, že hodinky majú už len pár percent. Ale nezúfajte, pokiaľ zrovna nepôjdete aktivitu dlhšiu než 10 hodín, aj tak to hodinky prežijú.

Aktualizácia – Večný boj

Na aktualizáciu a funkcie z hodiniek Garmin Forerunner 955 sme čakali naozaj dlho. Prvýkrát prišla možnosť alfa softwaru pre testovanie, ktorý som musel inštalovať sám. No, čo si budeme hovoriť, bol po anglicky, mal muchy a spomaľoval systém. Potom prišla verzia 9.24. Opäť, bola po anglicky, mala muchy a spomaľovala systém. Až na tretí pokus prišla opravná aktualizácia na češtinu.

Bohužiaľ, čoho si v poslednej dobe všímam je, že hodinky nestíhajú. Vždy keď ráno vstanem a chcem sa pozrieť na spánok, prechádzam widgety a hodinky sa seknú na pár sekúnd, než sa rozbehnú. Rána mávam podobné, ale reálne sa začínam báť, že aj Suunto by mohlo byť rýchlejšie.

Bežecké a fitness funkcie sú TOP

Myslím si, že som dosť náročný používateľ na to, aby som mohol povedať, že bežecké a fitness funkcie má proste Garmin dosť vysoko. Možno najvyššie. Spomeniem tie najdôležitejšie z môjho pohľadu:

  • Celonočné meranie VST – Super truper vychytávka, ktorá kontroluje naše zdravie, prípadne pripravenosť k tréningu
  • Zdravotná snímka – Za dve minúty v pokoji viete priemery všetkých dôležitých zdravotných metrík. Snímku si často robím ráno a večer, aby som vedel, ako na tom som
  • Natívna podpora Wattov – Aj keď som používateľ hrudného pásu od Polaru, Garmin konečne pridal natívnu podporu Wattov, pokiaľ máte hruďák od Garminu.
  • Stamina – Áno, je to hračička, ale rád sa na ňu mrknem, koľko energie mi ešte zostáva a musím povedať, že to celkom sedí. Plusom je, keď zistíte že máte lepšiu Staminu, než parťák vedľa vás
  • LED svetlo – Viem, že to nie je funkcia, ale už mi párkrát zachránila krk, a tak si tu tiež zaslúži byť

Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť niečo o wattoch, doporučujem sa mrknúť na tento článok:

VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)
5.8.2022 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Bežecký tréning podľa wattov (wattmetrov)

Čo na hodinkách používam najviac?

Úplne úprimne? Najviac riešim kilometre, tepovku, čas... Proste ten základ. Prístroj za nás nikdy behať alebo športovať nebude, a tak to je len skvelý pomocník na ruke, bez ktorého si nedokážem svoj tréning a život predstaviť. Ale nič bájne to určite nie je.

Veľmi rád sa pri tréningu pozriem na nastúpané metre, a keď mám pustenú nejakú trasu (navigáciu), neobídem sa bez funkcie ClimbPro, ktorá mi ukazuje, kde sa v kopci nachádzam a koľko ich mám ešte pred sebou.

VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin
2.8.2021 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Stav tréningu v hodinkách Garmin

Pre mňa, ako pre ultrabežca dáva zmysel mať tieto hodinky z dôvodu dlhej výdrže batérie aj na najlepšie nastavenie GPS – teda všetky satelity + viac pásiem alebo len všetky satelity. Hodinky budú presne ukazovať, výškové metre, moju rýchlosť a snáď aj GAP, ktorý pribudne z Garmin Enduro 2. Pevne tomu verím.:-)

Z fitness funkcií najviac používam celonočné meranie VST, ktoré sa stalo asi najobľúbenejšou funkciou. A jednoduchá rada znie, čím viac sa za noc blížite stovke, tým je to s vami lepšie. A pokiaľ ste za stovkou, už poznávate nirvánu. Ja mávam okolo 70 ms, kedy viem, že táto hodnota je pre mňa ideálna pre štart produktívneho dňa, kedy môžem naplno trénovať.

Zvykol som si tiež kontrolovať hodnoty spánku a tepovú frekvenciu. U mňa platí jednoduchá poučka, keď je tepovka v noci pod 40, je to dobré. Keď je pod 43, môžem ísť trénovať a keď je nad 45, buď som niečo málo vypil alebo som chorý.

Dokážu smart hodinky rozpoznať nakazenie koronavírusom?
15.12.2020 - Dominik Hok
Dokážu smart hodinky rozpoznať nakazenie koronavírusom?

Prečo obetovať tie nekresťanské prachy do tohto prístroja?

Áno, Sedmičky vo variante X začínajú na niečo okolo 854 euro... To je, povedzme si to úprimne, dosť. Doma z vás nadšení úplne nebudú, ale verte mi, že každé euro za to stojí. Rozhodne s kľudným srdcom môžem povedať, že Fenix 7X je zatiaľ najpresnejší a najlepší prístroj, čo som kedy držal v ruke. Či už, čo sa tepovky na zápästí týka, tak GPS merania.

Celkové zhodnocení hodinek :-)Celkové zhodnotenie hodiniek :-)

O baterke sa asi nemá cenu ani baviť, pretože keď sa povie Fenix, tak prvé čo mi naskočí, je – Kultovka s veľkou výdržou batérie. A u Fenixu 7X prvýkrát nemusím riešiť, či mám 20 % a chcem sa ísť na 3 hodiny prebehnúť, čo je naozaj paráda.

Podtrhnuté, spočítané, som veľmi rád, že tieto hodinky môžem nosiť a využiť všetky ich skvelé vlastnosti. Pokiaľ ste rovnakí ultrablázni alebo sa len radi pohybujete dlho v horách, sú pre vás tieto hodinky presne to pravé.

Čo si o Fenix 7X myslíte vy s odstupom času?

Mohlo by vás zaujímať:

Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?
7.4.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin Tactix 7 recenzia – Čo vidíš?

SÚBOJ: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7
8.2.2022 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7

Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval
19.5.2022 - Dominik Hok
Garmin Epix 2 recenzia – Taký displej by ani Lada nenamaľoval

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 609 dňami, reagovať
Matej ty by si uspel aj ako advokát u Garminu.....no dosť bolo srandy , osobne som rád , že veľké hodinky už niesu problém . Mám Fenix 6X aj Tactix 7 a na Fenixy nedám dopustiť , či už kvôli absolútnej ( a to zdôrazňujem ) spoľahlivosti a odolnosti. O Tactixooch to bohužiaľ tvrdiť nemôžem . Od lúpajúcej sa a neodolnej DLC úprave až po bludy o tepoch , spánku , hodnoteniu tréningu....ale o tom som Vám písal už dávno . Teraz už neplatí , že najvybavenejšie hodinky od Garminu sú Tactixy a Fénixy.....už sú Endurá....a ta aktualizácia 9.33 je taká facka pre nás majiteľov Tactixov a Fénixov....škoda....pochopím , že GAP do Tactixov nie , ale aspoň Morning report..ale nie , nič...
Michalpred 584 dňami, reagovať
Tak som si pozrel videjko.....chlapci to bolo zatiaľ to najlepšie čo som od Vás videl . Uveriteľné a úprimné...klobúčik dolu a pochvala. K Fenixom sa vyjadrovať nebudem ..zato k Tactixom by som rád niečo...ako som písal inde update 9.33 je posledná šanca pre moje Tactixy 7 . Ešte neprešli 3 týždne tak nemôžem pravdivo ohodnotiť HRV meranie , ale po update to meria zatiaľ vždy ( nie ako predtým raz áno a raz nie ). GPS katastrofa stále ( 18 000 krokov nemôže byť 21,2 km alebo opačný extrém 8000 krokov nieje 2 km....), Tepák tak na polovicu , ale zdá sa , že už neustreľuje tak divoko ako predtým ...čo je horšie po aktualizácii 9.33 si hodinky samovoľne vypínajú šetrič batérie a to problém je a veľký...pretože som naozaj strávil kopec času ako naladiť hodinky a teraz je to v prdeli...vo videu ste sa pýtali no dotykový displej...za mňa absolútna zbytočnosť , mám vypnutý a nepoužívam vôbec...a posledná vec hodinky sú ( alebo mali by byť ) titánové...titán sa nepoužíva pri hodinkách kvôli váhe ( to je druhotný jav) , používa sa pretože je antialergický....a oboje moje ruky sa osypali.....a tie dobré veci...na rozdiel of fór môžem potvrdiť , že baterka je monštrózna a drží.....takticky nylonový remienok je neskutočný...prežije všetko...LED svetlo na nezaplatenie.....prajem pekný deň .
Matěj Urbaczkapred 584 dňami
Ahoj Michale, co se týče toho titanu a antialergičnosti, určitě Garmin myslel i na toto. Je ale spíše možné, že ruce se nám (oběma, mně také) osypaly spíše z důvodu nečistot na řemínku, než z titanu. Také je tam uprostřed sklo, které by mělo být antialergické ale "boh vie". Co se týče aktualizací, doufám, že Garmin hodinky ještě vyladí, protože teď docela blbnou.:-)

Hodinky zmienené v článku