» Blog » Festina

Festina Automatic Skeleton – Keď si módna značka trúfa

Tagy: Predstavenie | Festina | Dámske | Pánske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 3.3.2021 | 7 MIN

Krásne šperkové dámske hodinky či moderné, športovo-elegantné pánske chronografy – to je prvé, čo väčšine ľudí bleskne hlavou, keď sa povie "Festina". A že také hodinky robiť dokáže, sa módnej značke musí nechať. Ako to ale môže dopadnúť, keď sa pustí do vyššieho štýlu mechanických hodiniek s priehľadom na súkolie strojčeka? Zvládla Festina novú kolekciu Skeleton s dôstojnosťou?

Foto: Hodinky-365.cz

Pre zapálených chronomaniakov je tento Festinovský počin trošku kontroverzný. Tí majú asi jasné stanovisko: "Zalez Festina späť k svojim klasickým quartzkám a poriadne mechaniky nechaj tým 'lepším' a prestížnejším značkám." Nemravné odhalenie strojčeka, ktorý podľa nich "nestojí za pozeranie", je pravdepodobne v ich očiach čin skoro vulgárny. Veď skeletonové hodinky majú byť taký "statement piece", naozaj výstavný kúsok, ktorý demonštruje úplnú podstatu hodinárskeho umu.

Foto: Hodinky-365.cz

Tu by som sa ale Festiny trochu zastala, ona na také hodinky totiž "právo" má. Mnohí často zabúdajú na jej dlhoročnú tradíciu, začínajúcu práve pri hodinkách mechanických. Jasné, súčasná Festina (ktorá od roku 1984 ide pod novým dravým vedením na vlne módneho quartzu) a Festina z roku 1902, to je úplne iná rozprávka. Ale aspoň tak úplne nevarí z vody a argument, že sa novými skeletonmi vracia späť k svojim koreňom, je celkom pochopiteľný. Aj keď bol vedený vidinou zisku... Ale čo nie je.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Festina a automaty

Mechanické hodinky s automatickým náťahom má Festina v svojom repertoári už nejaký ten piatok, aj keď sú oproti batériovým hodinkám v podstatnej menšine. Z posledných kolekcií z radu Automatic boli pánom venované buď čisto klasické spoločenské hodinky alebo potápky. Dámam sa zasa dostalo elegantných hodiniek so zirkónmi zdobeným Open Heart. A čo sa týka hodiniek skeletonových – s odhaleným strojčekom, tie Festina ponúkala naposledy v roku 2014 (model F6755) a jednalo sa o nie príliš obľúbený hranatý kúsok. V roku 2020 sa do tohto konceptu pustili s väčšou vervou a dopadlo to... no, celkom slušne.

Foto: Hodinky-365.cz

Ale čo si budeme nahovárať, žiadne Jazzmastery od Hamiltonu to nie sú... Takže pokiaľ patríte medzi obdivovateľov dômyselne "vysekaných" číselníkov s priehľadom na krásne zdobené strojčeky a ste ochotní si za to priplatiť, tieto Festinky pre vás asi nebudú.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Na druhej strane – tá cenovka je tiež trochu inde... Festina je okrem iného tiež známa tým, že vyrába cenovo dostupné hodinky mnohými charakterizované "na bežné obúchanie". A myslím, že práve to vystihuje podstatu nových Festina Skeleton – sú to svojím štýlom exkluzívne pôsobiace spoločenské hodinky, ktoré sa však nebudete zdráhať nosiť kľudne každý deň.

Nová kolekcia Automatic Skeleton

Kolekcia Skeleton zahŕňa tri typy hodiniek, dva sú určené pánom a tretí dámam:

Pánsky semiskeletonový model 20536 na pevnejšom kovoťahu sa ponúka v niekoľkých farebných prevedeniach, z ktorých máme k dispozícii tri. Najluxusnejším dojmom pôsobí vďaka tmavomodrému a decentne zdobenému "pozostatku" číselníka model 20536/3.

Foto: Hodinky-365.cz
264,00 € Predaj ukončený

Nasleduje model 20536/2 s číselníkom bielym v kombinácii so zlatými ručičkami a indexmi, ktoré prihrievajú inak chladnú kombináciu bielej a striebornej.

Foto: Hodinky-365.cz
264,00 € Predaj ukončený

Model 20536/4 je vyrobený v klasickej kombinácii čiernej a striebornej, ktorý v každej situácii pôsobí serióznym dojmom.

Foto: Hodinky-365.cz
264,00 € Predaj ukončený

Druhý pánsky model je charakteristický hravo priesvitnou konštrukciou a určitou neopozeranosťou, čo sa týka dizajnérskych rozhodnutí. Je reprezentovaný celostriebornými Skeletonmi 20534/1 so žiarivo modrými prvkami a 20535/1 s celočiernou PVD úpravou.

Foto: Hodinky-365.cz
226,00 € (doručíme do 18.6.)

Posledné dámske Skeletony v sebe kombinujú estetické prvky oboch spomenutých pánskych modelov, ktoré sú vtesnané do drobnejšieho 36mm tela. Jedná sa o celostrieborné 20538/1 s ručičkami, indexmi a korunkou vo farbe ružového zlata a 20539/1, ktoré sú v ružovo-zlatej PVD úprave vyrobené celé.

Foto: Hodinky-365.cz
226,00 € Predaj ukončený

Čo majú noví "kostlivci" spoločné?

Čo sa týka tej najpodstatnejšej časti týchto hodiniek – strojčeka, ten je pri celom rade Automatic (a vlastne pri všetkých Festina hodinkách, až na Swiss kolekciu, kde sú použité švajčiarske Rondá) od japonskej spoločnosti Miyota, ktorá je najväčším výrobcom strojčekov na svete.

A kaliber? Popravde, toto zistiť bol trochu boj (čo pri stránkach s fashion hodinkami nie je nič zvláštne). Prečo nie sú podrobné údaje o strojčeku na stránkach? Azda sa Festina za svoj strojček hanbí? (Čo by bol trochu paradox, vzhľadom k tomu, že ho odhaľuje v skeletonových hodinkách). Nakoniec som sa však pravdy dopátrala: Pri všetkých modeloch je použitý kaliber 82S0 so štandardnými polokmitmi 21 600 za hodinu a rezervou chodu 42 hodín s presnosťou 20 až +40 s/deň.

Foto: Hodinky-365.cz

Festina nešetrila na materiáloch a všetky modely z kolekcie Skeleton vybavila zafírovým sklíčkom, ktoré sa vám podarí poškriabať len veľmi ťažko – možno diamantom alebo iným zafírom, a vydrží teda bez škriabancov pekne dlho. To pokladám za veľké plus a úprimne neviem, či by som im minerálne vôbec odpustila, vzhľadom k tomu, že práve ten nepoškvrnený priehľad na tikajúci strojček je na týchto hodinkách to najdôležitejšie.

Vznešená hodinárska estetika alebo odfláknuté hrkálky?

Poďme sa na všetky modely pozrieť okom rýpavého estéta. Na prvú priečku mojej malej súkromnej súťaže o najlepší kúsok z kolekcie Skeleton dosiahli pánske 20536, ktoré zabodovali decentným vlnkovaným zdobením na rezíduu číselníka, ktorý sa na slnku krásne leskne, čo najmä pri modrom modeli trochu pripomína odraz svetla na morskej hladine.

Foto: Hodinky-365.cz

Ďalej je pekné farebné odlíšenie zotrvačníka na siedmej hodine a zdobenie krokového kolieska, ktorého vrtký kmit môj pohľad priťahoval najviac. A nakoniec na nich oceňujem robustnejšiu, luxusnejšie pôsobiacu oceľovú konštrukciu, ktorá zahŕňa ako leštené puzdro, tak náramok v štýle oyster s plochými trojdielnymi článkami (ktoré by mohli byť síce vyrobené s väčšou precíznosťou, ale tu už by som bola za tú cenovku trochu zlá). Hodinky tiež dostali príjemnú veľkosť 43 mm.

Čo môj dojem ale kazí, je čierne logo Festiny "hyzdiace" zafírové sklíčko. Chápem, že bez loga to asi nemôže byť, ale čo sa týka napríklad nápisu "Automatic", ktorý je vrytý do pliešku na spodnom vnútornom okraji číselníka, tam to urobili pekne. Vôbec by mi neprekážalo, keby bolo logo vyrobené podobne, len umiestnené zrkadlovo do vrchnej polovice číselníka. A po ďalšie... Minútová stupnica vedúca po vonkajšom okraji je síce praktická, ale zhadzuje eleganciu zdobeného číselníka.

Foto: Hodinky-365.cz

Na pomyselnom druhom mieste v súťaži krásy sa umiestnili dámske skeletonky, ktoré upútajú nežným krehkým vzhľadom, ktorý kontrastuje s technickosťou odhaleného strojčeka. Jemný milánsky náramok, na ktorom sú hodinky posadené, je vždy veľmi slušivou záležitosťou a s priemerom 36 mm sadnú väčšine ženských zápästí. Dámske Skeletony ocenia nositeľky, ktoré chcú hodinky originálne a zaujímavé.

Foto: Hodinky-365.cz

Musím im ale vytknúť (okrem toho čierneho loga, ale o tom už bolo povedané dosť) biely vykrojený číselník, ktorý na mňa pôsobí trochu lacno. Možno, keby na ňom aspoň nebola tá čierno vyznačená minútová stupnica...

Foto: Hodinky-365.cz

A posledné 20534 a 20535 sú tak trochu oriešok. Buď vás nadchnú, alebo odpudia. Úprimne, keď som ich vytiahla pred zraky kolegov z predajne, stretla som sa s oboma postojmi. Že sú ale najzaujímavejším kúskom kolekcie, sa im uprieť nedá.

Foto: Hodinky-365.cz

Sama v nich vidím jasnú inšpiráciu slávnymi "priehľadnými" hodinkami Oris Artelier Transluced Skeleton. Čo bol pre Festinu, povedzme si na rovinu, nie úplne podarený pokus. Najmä striebornomodré 20534 sú pekná divočina, ktorá na druhej strane dáva hodinkám naozaj moderný ráz.

Milánsky náramok v kombinácii s "deravou" konštrukciou hodiniek podľa mňa pôsobí dobre (pevnejší článkový náramok by hodinky vizuálne preťažil). Číslice a indexy sú kapitolou samy o sebe. Totiž – rímske číslice sú znakom spoločenských hodiniek a majú za úlohu povznášať charakter číselníka, čo sa k vysokému štýlu mechanických skeletonových hodiniek naozaj hodí. Ale potom ich dizajnéri z Festiny nafúkli do nespoločensky veľkých rozmerov a dali im tú kriklavo modrú farbu...

Foto: Hodinky-365.cz

Ako hovorím, buď dekadenciu 20534 hltáte, alebo nad ňou krútite hlavou. Musím ale uznať, že sa číslice svojím kresleným štýlom k deravým líniám hodiniek hodia a tá modrá pridáva hodnotu dobrej čitateľnosti.

Niečo pozitívne

Tak, keď som pustila trochu jedu, zhrniem tie vlastnosti, ktoré u kolekcie Festina Skeleton považujem za plus. Prvé by som vypichla zafírové sklíčko, ktoré Festina dáva len svojim "lepším" hodinkám. Nasleduje cenovka, ktorá je (mienené pri všetkých troch modeloch) na mechanické hodinky s najlepším možným sklíčkom skvelá. A nakoniec pre túto kolekciu to najcharakteristickejšie: neopozeranosť, modernosť a odvaha sa do niečoho takého pustiť.

Foto: Hodinky-365.cz

Sú tiež veľmi vrelo prijímané laickou verejnosťou a podľa slov Festiny vraj na zahraničnom trhu miznú vážne celkom rýchlo. Sama som zvedavá, aké ohlasy dostanú noví módny kostlivci na našom slovenskom piesočku.

Konečný verdikt

Nové Festina Automatic Skeleton nie sú ani vznešenou hodinárskou záležitosťou, ale zato to nie sú ani žiadne odfláknuté hrkálky. Pri týchto hodinkách to Festina strihla zlatou strednou cestou, kedy za naozaj priaznivú cenu dostanete, povedala by som, nadštandard. Čo sa týka úvodnej otázky, či Festina svoje Skeletony zvládla vyrobiť dôstojnou cestou? Tak toto bude veľmi individuálne posudzovanie. Ale za seba by som povedala, že to Festina vybalansovala solídne.

Festina Retro recenzia – Štýlová pripomienka päťdesiatych rokov
23.12.2021 - Eliška Měrková
Festina Retro recenzia – Štýlová pripomienka päťdesiatych rokov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

226 € (doručíme do 18.6.)