» Blog » Festina

Festina Boyfriend Minimal – V jednoduchosti je sila

Tagy: Recenzie | Festina | Dámske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 17.5.2021 | 5 MIN

Festina je skutočný velikán módnej hodinárčiny, ktorý má vkus svojich zákazníčok v malíčku. Väčšinou však láka na krásne šperkové modely zdobené leskom zirkónov či kryštáľmi Swarovski. Tak ako to, že sú ich najobľúbenejším kúskom práve tie najjednoduchšie a najminimalistickejšie hodinky Festina Boyfriend Minimal? Tri ručičky a nič viac... Čo je na hodinkách, na ktorých doslova nič nie je?

Pátranie po zdroji úspechu – Minimalizmus vo veľkom

Opatrne v rukách otáčam recenzované Festiny... Najobľúbenejšie dámske hodinky. A pritom sú tak úžasne prosté, vravím si, keď sledujem, ako sa na čistej ploche číselníka odráža svetlo, ako sa leskne úzka oceľová luneta, ako tri štíhle nenápadné ručičky s tichým tikotom plnia svoju jedinú povinnosť – ukazovať čas. Premietam, čo by sa o niečom tak čistom, tak jednoduchom dalo vôbec povedať a na jazyku mi vyvstáva jediné – tak toto je minimalizmus.

Minimalizmus sa ako štýl začal formovať vo výtvarnom umení 50. rokov a postupne vnikal do všetkých ostatných foriem umenia (hudba, literatúra, film, architektúra...) aj do oblasti módy a dizajnu alebo dokonca filozofie a životného štýlu. Jeho devízou je použitie minimálnych prostriedkov pre dosiahnutie maximálneho účinku a najmä presadzovanie myšlienky, že menej je vždy viac. Toto hnutie sa najvýraznejšie rozmohlo v 21. storočí následkom úzkostných pocitov prameniacich z konzumerizmu moderného sveta.

V hodinárskom svete sa minimalizmus odráža v jednoduchosti formy, farieb aj štruktúr so zámerom dosiahnuť dokonalej estetickej čistoty s maximálnym vizuálnym efektom. A tohto konceptu sa chytila aj Festina, ktorá medzi svoje inak výrazne zdobené a šperkové dámske hodinky zaradila aj tento jednoduchý kúsok.

"V jednoduchosti je sila, preto majú hodinky veľmi príjemný dizajn." – JanaV, majiteľka hodiniek Festina Boyfriend

Ale hoci sú Festina Boyfriend veľké hodinky s nadštandardným priemerom 38 mm (čo je hodnota, ktorá bola skôr považovaná za pánsku), popularita Festina Boyfriend môže prameniť ešte z iného zdroja – súčasného trendu veľkých hodiniek, ktorý hodinársky svet sprevádza už od prelomu tisícročia.

Odpoveď na otázku, prečo sú veľké, či tzv. oversize hodinky u dnešných žien tak populárne, nie je úplne jednoznačná. Všeobecne sa však predpokladá, že s tým, ako sa ženy postavili na úroveň mužov, si osvojili aj pôvodne pánske veľkosti hodiniek. Napokon presne z tejto myšlienky vychádza celá kolekcia Boyfriend (znamenajúca "priateľ" či "partner"), ktorá je postavená na celkom prostom postrehu, že veľa žien by štýlovo radšej uprednostnila hodinky svojich partnerov alebo jednoducho hodinky v pánskom štýle – veľké, neprezdobené a jednoduché.

A nakoniec pri veľkých hodinkách ešte nemôžeme opomenúť ich šikovnú schopnosť opticky zoštíhliť zápästie. V kontraste s veľkými hodinkami totiž ženské zápästie pôsobí drobnejším a jemnejším dojmom... A ktorá žena by to neocenila?

Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria
3.5.2021 - Eliška Měrková
Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria

Festina Boyfriend – Všestranne univerzálna

Modely Festina Boyfriend v sebe snúbia moderné hodnoty, ako je minimalizmus a nadštandardná veľkosť, napriek tomu sa dajú označiť za nadčasové a totálne univerzálne. Elegancia čistého brúseného číselníka a jednoduchých štíhlych línií puzdra a lunety pôsobí skrátka v každej dobe a takmer v akejkoľvek situácii adekvátne. Štíhle ručičky, tzv. Dauphine (pretiahnuté ručičky s trojuholníkovým základom, ktoré sú používané prevažne pri spoločenských hodinkách) naviac dodávajú nesmrteľný nádych klasiky.

Táto univerzálnosť z nich teda robí ideálne hodinky na každý deň. Hodiť sa budú do kancelárie, do spoločnosti, na večierok alebo stretnutie. Nebude problém ich zladiť prakticky k akémukoľvek odevu, k džínam, šatám alebo decentnému saku... Festina Boyfriend skrátka podtrhnú vzhľad každého odevu, ktorý v ten deň zvolíte.

"Hodinky sú dokonalým doplnkom k akejkoľvek príležitosti, sú elegantné, jednoduché, a preto krásne..." - Jesterka, majiteľka hodiniek Festina Boyfriend

Preto je príznačné, že ich Festina vyrába v mnohých farebných variantoch, v rôznych farbách ocele (strieborné, zlaté a ružovo zlaté) a vyberať je možné aj z verzií na tzv. milánskom náramku (decentný náramok z jemnej oceľovej spleteniny) či na hladkom koženom remienku v rôznych farbách. Vyberie si tak naozaj každý.

Najobľúbenejším sa však stal najjednoduchší strieborný model na oceľovom náramku so svetlým číselníkom a striebornými ručičkami.

Ten sa ponúka v rôznych farebných obmenách číselníka: pastelovo ružovej, blankytne modrej či antracitovej.

Odolajú nástrahám bežného dňa

Ideálne hodinky na každý deň by mali nielen tvoriť dokonalú súhru so zvoleným outfitom, ale tiež niečo vydržať. A keďže je Festina módnou značkou, svoj úspech nezaložila len na krásnych dizajnoch, ale aj na tom, že na materiáloch nešetrí.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Festina Boyfriend sú hodinky vyrobené z kvalitnej chirurgickej ocele, ktorá disponuje nielen krásnym lesklým povrchom, ale aj odolnosťou a trvanlivosťou. Hodinky sú tiež vodeodolné do 30 M, čo je hodnota dostačujúca na bežné každodenné situácie (znesú dážď aj striekance pri umývaní rúk).

Sklíčko je minerálne. To znamená, že sa na ňom časom môžu objaviť jemné vlásočnice, ale zato oproti sklíčku zafírovému, ktoré je prakticky nepoškriabateľné, je minerál odolnejší voči nárazu a rozbitiu.

Vo vnútri sa nachádza praktický quartzový (batériový) strojček, ktorý je oproti mechanickému presnejší, odolnejší a pohodlnejší na údržbu – hodinky s quartzovým strojčekom vyžadujú len občasnú výmenu batérie (každých pár rokov).

O hodinkách Festina Boyfriend sa dá povedať, že sú dobre čitateľné. Pre niektoré farebné varianty to však platí viac, pre niektoré menej. Najlepšie čitateľné sú samozrejme tie, kde pozadie číselníka kontrastuje s farbou ručičiek a indexov. Prehľadnosti číselníka tiež napomáha jeho jednoduchosť (nenachádza sa na ňom skrátka žiadny rušivý element, ktorý by dobrú čitateľnosť narušoval) a tiež samotná veľkosť hodiniek.

113,00 € (doručíme do 17.6.)

Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky vo farbe ružového zlata – Fotogaléria

Niečo na nich bude

Festina Boyfriend sú nádherne "nijaké" hodinky. Naozaj, nič zvláštne na nich nie je... A to je práve ono. Sú to skrátka prosté, čisté, elegantné a náramne variabilné hodinky, ktoré s vami budú čeliť všetkým nástrahám bežného dňa. A možno práve preto týmto hodinkám toľko žien nemôže odolať. V jednoduchosti je proste sila.

"Tieto hodinky ma totálne okúzlili! Sú jednoduché a pritom výnimočné. Ciferník 'hádže' na každom svetle iný odlesk. Nemohla som si vybrať lepšie, som úplne spokojná! :)" – Lucia N., majiteľka hodiniek Festina Boyfriend

Najobľúbenejšie dámske hodinky Festina
18.1.2024 - Eliška Měrková
Najobľúbenejšie dámske hodinky Festina

Alternatívy – Veľkým hodinkám jednoduchosť svedčí

Festina nie je jedinou značkou, ktorá vsádza na čaro veľkých a jednoduchých hodiniek.

Učebnicovou ukážkou minimalizmu v severskom strohom štýle je napríklad produkcia značky Bering, ktorá je pre svoje čisté dizajny typická.

Ako príklad uvediem červený model Bering Classic s unisex veľkosťou 39 mm.

198,00 € Predaj ukončený

Z trochu "obkukaných" módnych značiek sa na minimalistické hodinky zameriava napríklad Calvin Klein s kolekciou Minimal. Medzi väčšie unisex kúsky sa zaradili hodinky Calvin Klein Minimal s priemerom 40 mm.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku