» Blog » Festina

Festina Chrono Bike 2020: Legendárna kolekcia inšpirovaná cyklistikou

Tagy: Recenzie | Festina | Pánske | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 19.1.2021 | 9 MIN

U módnych značiek a milovníci Festiny mi prepáčia sa moc často nestáva, že by sme nejakú kolekciu mohli nazvať zaslúžilo ikonickou. Festine sa to podarilo s radom Festina Chrono Bike inšpirovaným slávnou Tour de France, kráľovnou cyklistiky. Každoročne v nej predstavuje niekoľko športovo založených modelov s atraktívnym dizajnom a Festina Chrono Bike 2020 nie je iná.

S Festinou to musí byť o láske na pohľad. Nie nevyhnutne prvý, ale rozhodne to chce vyložene fyzickú príťažlivosť. Zatiaľ čo u iných si môžeme dovoliť nechávať sa postupne okúzľovať a objavovať dušu hodiniek, tu platí, že ak "to tam nie je, už to tam ani nenájdeme". Pre spiritualitu hodiniek tu nezostalo miesto, všetky cnosti sú cielene vložené do atraktívnosti podľa posledných trendov a každodenného upotrebenia bežného smrteľníka.

Ostatne, na hodinky s rodokmeňom a dedeným príbehom rozprávajúcim sa po generácie tu máme japonské ostrovy alebo Hamiltonovský Hollywood. U Festiny sú karty vyložené pekne na stôl a za svoje peniaze dostaneme presne to, čo vidíme.

Festina začala s radom Chrono Bike Tour de France v roku 2003, prvé limitky prišli v roku 2010, špeciálna edícia až od roku 2016 a špeciálne určené Full Black limitky pre náš trh sú k dispozícii od roku 2019.

rade Festina Chrono Bike sa môžeme spoľahnúť aj na vlastnosti zodpovedajúce športovému charakteru celého radu. Spojitosť so Starou dámou, ako sa najstaršiemu preteku z Grand Tour hovorí, je totiž neodmysliteľnou súčasťou série Festina Chrono Bike.

Tváří Festina Chrono Bike 2020 je slavný cyklista Richard Virenque

Tvárou Festina Chrono Bike 2020 je slávny cyklista Richard Virenque

Aj tento rok je ambasádorom bývalý cyklista Richard Vireque, ktorý je známy nielen ako špičkový vrchár, ale bol tiež členom stajne Festina na Tour de France. A Chrono Bike mu rozhodne seknú.

Festina bola 24 rokov oficiálnym časomeračom slávnej Tour de France. V roku 2016 odovzdala štafetu švajčiarskemu Tissot. Menej už sa ale vie, že Festina mala aj vlastnú stajňu.

Festina Chrono Bike 2020

Ako sme z minulých ročníkov Chrono Bike zvyknutí, aj tento rok tu máme tri základné zostavy: hravejšie modely na gumenom remienku F20523 v ôsmich farebných prevedeniach; celooceľové modely F20522 v šiestich variantoch a tri modely pre milovníkov tmavých úprav v podobe dvoch špeciálnych (modrej F20524 a čiernej F20525) a jednej limitovanej edície F20528.

Všetkých 17 modelov sa môže pochváliť mužnými, napriek tomu dostatočne kompaktnými rozmermi puzdra 44,5 mm v priemere, 13 mm výšky a 52,75 mm dĺžky. Sadnú tak aj na menšie pánske zápästia, vďaka pomerne robustnej lunete ale nebudú nijako prehliadané ani na väčšej ruke. O to sa napokon postará aj športový dizajn hodiniek.

Ten je rok čo rok nerozlučne spätý s cyklistikou a od začiatku radu sa tak dizajnéri Festiny snažia do modelov zakomponovať drobné športové detaily evokujúce pedále, skrutky, vzor kolies,... Kto však nehľadá, zrejme mu tieto občasné náznaky ľahko uniknú a vlastne to vôbec nevadí.

Tvárou radu Festina Chrono Bike je už niekoľkým rokom bývalý francúzsky cyklista Richard Virenque, prezývaný Levie srdce, ktorý sa na Tour de France preslávil predovšetkým ako vrchár. Celkom horskú klasifikáciu vyhral sedemkrát a drží celosvetový rekord.

Festina, a je to pre túto španielsku značku typické, vsádza na aktuálne trendy a túžby zákazníkov, nič, čo by rozvrátilo súhru jednotlivých prvkov teda nečakajme. Aj napriek tomu sa možno vybaví pri pohľade na korunku a tlačidlá chronografu asociácie na kryt ventilov kolies, alebo u čiernych lunet plášť kolesa.

Vlastnosti všetkých modelov sú potom rýdzo v športovom duchu. Hlavným oporným bodom je samozrejme quartzový chronograf, s presnosťou na 1 sekundu, ktorú zaznamenáva stredová sekundová ručička, ľavý subciferník sčíta až 60 minút. Pravý 24 hodinový subciferník umožní zorientovať sa či je noc alebo deň, spodný prevzal funkciu ukazovateľa sekúnd hlavného času.

Praktickou funkciou je tiež dátumovka na šiestej hodine. Ako indexy tak ručičky majú luminiscenčnú vrstvu. Nijako neuchváti jej výdrž ani intenzita, prekvapením by ale bol skôr opak. Po nasvietení sa však môžeme aj v tme tešiť zo slušnej viditeľnosti. Všetky hodinky navyše disponujú vodotesnosťou 10 barov (WR 100 metrov) a okrem limitky majú minerálne sklíčko.

So stajňou Festiny na slávnej Tour de France je neslávne spojený aj dopingový škandál. Bola prvá, u ktorej sa v roku 1998 našli zakázané látky a odštartovala tak sériu kontrol. Niektoré ďalšie stajne potom odstúpili alebo boli diskvalifikované a do cieľa došla len polovica pretekárov.

Fotky odhalia dôvody každoročnej popularity Festiny Chrono Bike viac (odporúčam pozrieť bohatú fotogalériu všetkých modelov 2020), než nasledujúce riadky, aj tak sa ale poďme pozrieť na tohtoročnú kolekciu ešte o niečo detailnejšie.

Chrono Bike 2020 F20523 na gumenom remienku

Sú to práve gumové remienky, ktoré udávajú farebný tón tejto časti kolekcie. Aj keď u číselníkov nájdeme len čiernu a svetlejšie odtiene modrej, v detailoch sa tu mohla Festina opäť vyblázniť.

Festina Chrono Bike 2020 F20523 na pryžových řemíncích jsou plné barev

Festina Chrono Bike 2020 F20523 na gumových remienkoch sú plné farieb

Samotné remienky sú z pomerne silnej gumy, mäkké, poddajné, veľmi príjemné na kožu. Pekným bonusom je úprava oboch pútok tak, aby boli vždy na svojom mieste. U prvého sú to drážky remienka, u druhého je to upevnenie ku koncu druhej strany remienka pomocou výstupku.

Gumený remienok je veľmi pohodlný, s kovovou prackou a úchytom pre pútka

Zapínanie je klasicky na tŕňovú, a treba pochváliť aj oceľovú, sponu. Výkroj u puzdra vyzerá síce pekne, praktickú nevýhodu ale tuší každý, kto si rád sem tam remienok vymení. U Festiny sa bude len horko ťažko zháňať neoriginálny náramok, ktorý k hodinkám sadne, oveľa skôr bude musieť siahnuť po originálnej náhrade, ktorá má svoju cenu.

Farby náramkov sú rozhodne zásadným prvkom každého modelu. Podľa nich sú doladené detaily jednotlivých číselníkov, či už kontrastne, alebo v presne totožnom odtieni. Samotné číselníky sú vďaka subciferníkom síce rušné, ale stále veľmi prehľadné.

Oceľové puzdro s výrazne skosenými nožičkami si ponechalo striebornú farbu, luneta je však v čiernej PVD úprave. Vďaka tomu sú aj výraznejšie farby ako je žltá alebo blankytne modrá dostatočne ukotvené, aby nepôsobili púťovo.

Výsledný efekt spojenia oceľového tela, čiernej lunety a takticky zvolenej dominantnej farby sa dostaví okamžite. Evokuje odvážnosť, ľahkosť, závodné dresy a športového ducha.

Chrono Bike 2020 F20522 na oceľovom náramku

Ľahké gumené remene sa k športovým hodinkám hodia perfektne, ale mnohí majitelia mi dajú za pravdu, že oceľ je skrátka oceľ. Pritom za pomerne slušný ťah si tu priplatíme len okolo osem eur.

Festina Chrono Bike 2020 na ocelovém náramku F20522

Festina Chrono Bike 2020 F20522 na oceľovom náramku

Oceľový náramok kombinuje brúsené plochy s lesklými líniami po oboch stranách. Rovnaký motív prechádza podarene tiež cez kryt preklápajúcej spony, na ktorom nájdeme aj decentný podpis Festiny. Jednotlivé články sú po stranách zahladené, vnútorný detail medzi jednotlivými článkami už skladanú štruktúru prezrádza, v cenovej kategórii 190 eur si ale nie je na čo sťažovať

Oceľový náramok s preklápacou sponou strieda brúsenů a leštenú plochu.

Určitým kameňom úrazu tu môže byť farebná variabilita číselníkov a ich detailov. V tomto bode Festina pravidelne sklame rok čo rok nejedného fanúšika. Odvážnejšie farby totiž zostávajú výsadou modelov na gume, tie na oceľovom ťahu idú od povinnej čiernej a nanajvýš sa odvážia k svetlo modrej a doplňujúce farby sa držia pri zemi. Oceľová verzia je celkovo poňatá konzervatívnejšie so snahou o univerzálnejší dojem.

Celkom 6 modelov v celooceľovom prevedení sa od tohtoročných variantov s gumovým remienkom líši aj v niekoľkých dizajnových detailoch. Usporiadanie číselníku zostalo, máme tu jednoduché indexy ponechané v kovovej farbe s luminiscenciou, jediná 12. pozícia je vyznačená výraznou arabskou číslovkou. Pri všetkých nájdeme výraznú červenú stredovú ručičku pre stopovaný čas a tri prepojené subciferníky so zakomponovanou dátumovkou.

207,00 € (doručíme do 25.4.)

Zmenu vidíme na vnútornej lunete, ktorá u Chrono Bike F20523 s gumovým remeníkom patrila tachymetrickej lunete a farebnejšej úprave ladiacej s remienkom. Tu nájdeme vyznačený názov radu Chronobike s 60kovou stupnicou a šípkou. To si vyžiadalo  alebo umožnilo  čistejší  číselník bez názvu radu, len s logom Festiny. Luneta hodiniek postráda čiernou úpravu, zostala v oceľovej farbe, opäť s dizajnovým prvkom minútovej stupnice, bez možnosti rotácie, samozrejme.

Celkový dojem potom dotvárajú čierno vyvedené čísla minútovej stupnice, korunka a kryt tlačidiel. Vo výsledku tak modely v celooceľovom prevedení dosiahli menej agresívneho vzhľadu, ale stále so zachovaním športovej dynamiky typickej pre celý rad.

Špeciálna a limitovaná edícia Chrono Bike 2020

Základné modely doplňujú dve špeciálne edície. V oboch prípadoch je hlavnou a vlastne jedinou zmenou farebná úprava. Puzdro aj oceľový náramok sú buď v čiernočiernej F20525/1 alebo metalicky modrej F20524/1 úprave. Techniku farebných úprav Festina volí vždy v podobe PVD, konkrétne iónového pokovania (IP), odolné vrstvy vytvárajúce dobrý vizuálny dojem. Chrono Bike 2020 nabízí dvě speciální a jednu limitovanou edici

Chrono Bike 2020 ponúka dve špeciálne a jednu limitovanú edíciu

Obe varianty pôsobia luxusnejším dojmom než základné oceľové verzie. Je to dané nielen tmavým kovom, ale aj bronzovou, ktorá v oboch variantoch vhodne sekunduje. Všetky výraznejšie farby vrátane červenej sekundovky tu ustúpili, s cieľom dosiahnuť o niečo elegantnejšieho štýlu. Aby farebný náramok lepšie vynikol, je pomer leštených a brúsených plôch opačný, a prevláda tak lesklý povrch.

To sa samozrejme prejaví na nepraktickosti. A nemusíte trpieť zrovna OCD, aby vás viditeľnejšie odtlačok prstov na článkoch dokázal vytočiť. Je to ale daň, ktorú za lesk a slávu v tomto prípade musíme zaplatiť. A keď som pri platení, PVD úprava sa na cenovke podpísala zhruba stovkou navyše. Kompenzáciou je špeciálny box s náhradným koženým remienkom.

Pre najväčších fanúšikov kolekcie, alebo skrátka priaznivcov niečoho navyše, nesmie chýbať limitovaná edícia Chrono Bike 2020 F20528/1. Opäť je vo Full Black prevedení s červenými akcentmi. Kompletne čierna povrchová úprava, ktorá je u Festiny dosiahnutá iónovým pokovovaním karbidom titánu, nie je ale jediným lákadlom.

Model má navyše zafírové sklíčko odolnejšie voči poškriabaniu, než je tomu u minerálu a v celej kolekcii patrí toto výsadné právo len tomuto modelu. Pretože sa jedná o limitovanú edíciu, bolo ich vyrobených presne 500 ks a každý je číslovaný. Iba 500 ľudí na svete tak má možnosť mať svoju limitku Chrono Bike 2020.

Full Black edice je limitována 500 kusy

Full Black edícia je limitovaná 500 kusmi

Rovnako ako špeciálna edícia, aj Full Black má darčekový box s extra gumovým remeňom a náčiním pre domácu výmenu.

Cieľová páska Chrono Bike

Recenzovať Festinu je ľahké a ťažké zároveň. Ťažké z hodinárskeho pohľadu, pretože u Festiny, a čo si budeme nahovárať Chrono Bike nie sú iné, sa nejedná o nič vzrušujúceho. Nesadnete si nad nimi s chronomaniakom, aby ste hodinu rozoberali prednosti a nedostatky strojčekov alebo odkiaľ sa vzal nickname. Žiadny totiž nemajú. Ako bolo spomenuté v úvode, sú skrátka tým, čo vidíte.

Festine Chrono Bike sa darí byť tým, čo od nej očakávame: modernou a zaujímavou športovou kolekciou za dostupnú cenu, so širokou variáciou farieb a určenou pre každodenný život.

A to je vlastne ten dôvod, prečo je to jednoduché. S Festinou máte pocit, že dostávate niečo súčasného, moderného, čo bude dobre vyzerať a pohodlne sa nosiť. A platí to aj pre Chrono Bike, ktoré sú skvelou voľbou, ak hľadáte nenáročné športové hodinky s atraktívnym dizajnom, navyše primeranej ceny. Farebné varianty potom ponúkajú slobodu voľby a spojenie so slávnou Tour de France prepožičiava nádych niečoho vznešenejšieho.

Prezrieť fotogalériu všetkých modelov Festina Chrono Bike 2020

Oproti predchádzajúcim kolekciám Chrono Bike sa Festina tento rok dizajnovo ani inak nevydávala do neznámych končín, ale zostala u (zákaznícky) preverených prvkov, farieb a celkového dojmu. Nájsť vyváženosť nemusí byť vždy jednoduché, ale u Chrono Bike sa to skrátka roka na rok darí.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku