» Blog » Festina

Festina Full Black – čím sú unikátne limitky Chrono Bike?

Tagy: Recenzie | Festina | Pánske | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 17.1.2021 | 5 MIN

Už druhý rok nám Festina v rade Chrono Bike servíruje limitku, ktorú nazýva Full Black. Oproti zvyšku kolekcie má vždy niečo navyše, predovšetkým láka na čiernu PVD úpravu a zafír. Aj tak je cena bez mála 449 eur dosť vysoká. Poďme sa pozrieť, či za to Festina Chrono Bike Full Black stoja a čím vlastne dokážu ohromiť.

Na začiatku spomeňme zaujímavosť, že Full Black limitky Chrono Bike sú určené pre Česko, Slovensko a Poľsko a sú limitované 500 kusmi. Pre celosvetový trh má Festina inú limitku, funkčne, vzhľadovo i materiálovo totožnú, ale namiesto celočiernej úpravy je v tzv. Gun Metal, teda šedej farbe. Vlani bola limitka v obmedzenom počte 4000 kusov, tento rok je to už 5000 kusov. Na minuloročnú F20453/1 (2019) sa môžete pozrieť tu, tohtoročnú F20527/1 (2020) tu.

My se pozrieme zblízka na tie „naše“, celočierne. Konkrétne Festina Chrono Bike Full Black 2020 a Festina Chrono Bike Full Black 2019.

Festina Chrono Bike Full Black limited edition 2020

Ako som už spomenula, túto limitku označenú ako F20528/1 Festina neponúkla pre celosvetový trh, ale len pre niektoré štáty Strednej Európy. V tomto ohľade máme zrejme šťastie, pretože čierna verzia s červenými akcentmi je veľmi lákavá a dostať sa mimo naše končiny, bola by v tomto počte dávno preč.

Čierna úprava vyžaruje značnú suverénnosť, a tým i určitý sexappeal. Červené akcenty číselníku sú tu zvolené skutočne veľmi dobre, dostatočne, ale neprebijú celkový dojem ležérnej elegancie. Oceľovo strieborné rúčky a indexy celkový dojem dotiahnu do úspešného konca. Na ruke vyzerajú mimoriadne, s oceľovým ťahom sa ale viac ako k športu budú hodiť k formálnejšiemu oblečeniu.

Pozrite si modely Festina Chrono Bike 2020 vo fotogalérii alebo si prečítajte predstavenie celej kolekcie

Oblekovky to ale rozhodne nie sú, športový charakter je cítiť nielen z prítomnosti chronografu, ale aj robustnosti puzdra, širokých rúčok a indexov s luminiscenciou. Festina nikde neuvádza, akú fotoluminisenciu používa, svietivosť je ale značne priemerná. Že hodinky patria do radu Chrono Bike prezrádza aj označenie na číselníku a športové kvality ako je zvýšená vodeodolnosť na 100 metrov. Zvyšok už je skôr "na okrasu", vrátane minútovej stupnice na pevnej lunete.

Nezostáva než uznať, že tu si značne platíte za dizajn a pocitový luxus black limitky. Rozhodne nie sú dokonalé a nielen po hodinárskej stránke by zaslúžili doladiť. Predovšetkým u centrálnej sekundovej ručičky pre chronograf je cítiť istá "vôľa" a zladiť centrálnu sekundovko so sekundovkou pre hlavný čas je skrátka nemožné. Sú to detaily, ktoré síce neprekážajú, ale k dokonalosti chýbajú.

Limitky Full Black nie sú hodninárskym skvostom. Ale po dizajnovej stránke majú úžasný náboj.

Rovnako ako zahladenie ocele medzi článkami, ktorej absencia ešte viac bije do očí pod nánosom čiernej vrstvy. Tento neduh môžeme síce v tejto cenovej kategórii nájsť aj u iných značiek, napríklad Seiko Monster v black verzii, avšak ani u tých (navyše automatov) to nie je tak okaté. Na ruke to však nie je poznať, podobne ako plechová preklápacia spona.

Festine Chrono Bike Full Black 2020 nechýba ani tradičný darčekový box s náhradným kaučukovým remienkom a náčiním pre domácu výmenu. Komplet pôsobí veľmi dobre a čoby darček bez debát poteší. Podobnú sadu ponúka aj špeciálna edícia Chrono Bike.

Pri celkovom zhodnotení je treba vyzdvihnúť moderný dizajn a podarenou PVD úpravou, rovnako ako použitie zafírového sklíčka. V tejto cenovej kategórii, navyše medzi hodinkami s quartzovým strojčekom, je ale dosť silná konkurencia, a to vrátane švajčiarskych zástupcov jako je Wenger, Swiss Military Hanowa alebo Tissot.

Ako je ale vidieť, aj Festina má aj napriek drobným nedostatkom čo ponúknuť a limitky si nájdu priaznivcov predovšetkým medzi fanúšikmi tejto španielskej značky so silným historickým odkazom na Tour de France.

Festina Chrono Bike Full Black limited edition 2019

Fullblacková edícia špeciálnych limitek Chrono Bike začína v roku 2019, modelom s označením F20470/1. Navyše hneď v 500 kusoch limitovanej verzii určenej pre Česko, Slovensko a Poľsko. Modely s celočiernou úpravou sme mohli vidieť v kolekcii už skôr, dokonca ako jednu z prvých limitek v roku 2011. Ale len pre náš trh ide o netypickú novinku.

Dizajnom vychádza Full Black 2019 opäť zo základného vzhľadu celej kolekcie pre daný rok. Názov Full Black je tu naozaj príznačný, IP úprava zahŕňa ako oceľové puzdro, tak náramok. A, že kombinácia čiernej s oceľovo striebornou a detaily v červenej funguje model jedine potvrdzuje.

Moderný dizajn, atraktívna full black úprava s červenými detailmi, celooceľové prevedenie so zafírovým sklom a k tomu darčekový box v limitovanej edícii. To je kombinácia, ktorou si Festina získava pozornosť.

Proces IPB (ioning plating black), teda iónového pokovania karbidom titánu prebieha v riadenej atmosfére. Čiastočky titánu sú do ocele "vstreľované" obrovskou rýchlosťou, vďaka tomu dochádza k spojeniu nanášaného materiálu s podkladovým a nehrozí tak, že by sa farba odlupovala. Povrchová úprava má navyše výborné fyzikálne vlastnosti, je tvrdá, odolná a mimo to aj esteticky veľmi vydarená. Ak vás zaujímajú detaily a prípadné nevýhody, mrknite článok o PVD.

Inšpiráciu zo sveta cyklistiky tu nájdeme v jasnom zastúpení. Ostré uhly, tvar lunety aj vzhľad korunky a tlačidiel sú neprehliadnuteľné. Športový charakter je opäť namixovaný s istou eleganciou. Multifunkčnosť hodiniek ostatne Festina zdôrazňovala aj svojim kampaňovým sloganom "Not only for sport".

Festina začala s radom Chrono Bike Tour de France v roku 2003, prvé limitky prišli v roku 2010, špeciálna edícia až od roku 2016 a špeciálne určené Full Black limitky pre náš trh sú k dispozícii od roku 2019.

Pokiaľ ide o funkcie, tak tie sa už roky v rade Chrono Bike nemenia a v tomto smere ani limitky neponúknu nič navyše. Japonská quartzová Miyota disponuje funkciou stopiek s presnosťou 1 sekundy a maximálne 60 minútovým sčítačom. Praktický je aj 24 hodinový subciferník a ukazovateľ dátumu.

Festina Chrono Bike Full Black 2019 sa môže pochváliť zafírovým sklíčkom a dreveným darčekovým boxom s náhradným koženým remienkom. Rovnako ako pri modeli na rok 2020, aj tu ide jasne vidieť snahu Festiny zacieliť skôr na business mužov, ktorí si potrpia na niečo prémiovejšie a z danej kolekcie chcú to najlepšie.

Vydarený dizajn, atraktívna čierna PVD úprava, darčekový box s náhradným remienkom, celkové slušné spracovanie kompletne v oceli, navyše so zafírovým sklom a známe meno Festiny, sú hodnoty, ktorými bude značka s týmto modelom útočiť. Čoby darček (a limitky v boxe k tomu vyložene nabádajú) pre moderného muža je Festina Full Black rozhodne príjemnou alternatívou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku