» Blog » Festina

Festina Chronograph Ceramic recenzia – Zafír, keramická luneta a za túto cenu?

Tagy: Recenzie | Festina | Pánske | Klasické

Jaroslav Holeš | 21.7.2022 | 4 MIN

Dnes by som sa s vami rád podelil so svojimi bezprostrednými dojmami z produkcie spoločnosti Festina, konkrétne z jej kolekcie Ceramic. Hovoriť budeme najmä o športovom modeli Festina Ceramic Chronograph, ktorý Festina predstavila celkom nedávno.

Hneď na začiatku by som chcel dôrazne upozorniť, že som konzervatívnejší jedinec, pokiaľ ide o výber materiálu na hodinky. Teda kvalitná oceľ, možno sem-tam nejaký drahý kov a určite koža. Keramika v hodinárskom priemysle ma zatiaľ veľmi neoslovila.

Spoločnosti Boccia a Rado som považoval za priekopníkov v používaní keramiky v dizajne hodiniek. Samozrejme, niekde v hĺbke môjho vedomia sa objavila informácia, že Rolex, IWC a Omega sa tiež vydali cestou keramiky pre niektoré svoje modely. Nikdy som však nepociťoval túžbu vlastniť keramický model.

Je teda jasné, že s hodinkami Festina Ceramic Chronograph F20578/1, ktoré sme mali možnosť poriadne si vyskúšať, sa dostali na hladinu mojich, povedzme, podvedome skrytých predsudkov o keramike. Avšak všetky negatívne paradigmy spojené s keramikou sa rozplynuli vo chvíli, keď som prvýkrát vzal do ruky túto Festinu. A pre mňa to mal tento krásavec o to jednoduchšie, že keď jednoducho vidím chronograf, je mi jedno, z čoho je vyrobený. Aj keď je z masla. A tento bol naozaj výborný. Jednoducho láska na prvý pohľad.

Napriek mierne zavádzajúcemu názvu bolo hneď jasné, že keramika sa dostala len do lunety, kde sa s ňou často stretávame, ale skôr v drahších modeloch. Možno práve preto ma toto dielo tak zaujalo...

Hneď na začiatku mi tento model jednoducho padol nielen do oka, ale aj na ruku. Vlastne na moje zápästie. Kombinácia odtieňa ružového zlata a čierneho ciferníka ma jednoducho fascinuje. (A iné kombinácie vrátane čiernej a bielej alebo modrého ciferníka s oceľou budú pravdepodobne vždy fungovať tiež.)

Rozhodne môžete cítiť pekný kontrast dvoch farieb (mimochodom, PVD povrchová úprava). Chronografy majú tri subciferníky na pozíciách "3", "6" a "9" a dizajnéri vkusne a čitateľne umiestnili ukazovateľ dátumu medzi pozície "4" a "5".

Napriek rušnému vzhľadu je však ciferník krásne čitateľný. Nie je možné zistiť ani jednu chybu. Táto paráda je na prednej strane krytá zafírovým sklíčkom. Zadná strana puzdra je krytá skrutkovacím krytom, na ktorom sa okrem iného nachádza informácia výrobcu o vodotesnosti. Deklarovaná odolnosť 100 m umožňuje nositeľovi nosiť tieto hodinky bez problémov celý deň a trocha tej vody tento strojček vôbec neprekvapí.

Safírové sklíčko, keramická luneta a 100metrová voděodolnost. Prostě láska na první pohled.

Zafírové sklíčko, keramická luneta a vodotesnosť 100 m. Jednoducho láska na prvý pohľad.

Za zmienku stojí aj pekný detail v podobe luminiscencie indexov a ručičiek. Celému prednému pohľadu dominuje robustná keramická luneta. Na záver mi dovoľte niekoľko poznámok k tejto funkcii.

Luminiscence se dostala na ručky i indexy.

Luminiscencia sa dostala aj na ručičky a indexy.

Keďže, ako už bolo spomenuté, ide o chronograf, ovládanie stopiek nájdete na pravej strane. Horným dvojklikom spustíte/zastavíte stopky, dolným vynulujete namerané hodnoty. Medzi nimi dominuje skrutkovacia korunka. Mechanizmus hodiniek je poháňaný quartzovým strojčekom, takže ide o batériové hodinky.

Modely sa na zápästí uchytávajú pomocou oceľového náramku (v niektorých variantoch s PVD úpravou) so skladacou sponou. Na zapínaní je samozrejme logo Festina. Záves pružinovej tyče hodiniek je 21,8 mm.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

A treba poznamenať, že sú tiež vyrobené na športovom gumovom remienku s klasickou tŕňovou sponou.

188,00 € skladom

Zostávam vám dlžný niekoľko pripomienok z vyššie spomínanej keramickej lunety. V tejto sérii je luneta pevná. Nemožno ho otáčať. Možno je to trochu škoda, aspoň z môjho pohľadu. Šesťdesiatminútová stupnica má skôr funkčný účinok len na oko. Dôležitá je však aj ďalšia skutočnosť, a to použitý materiál - keramika. Takže pre zarytých zástancov tradičných materiálov, trochu tej high-tech zručnosti, ale naozaj len trochu.

Presná definícia zmesi, z ktorej sa vyrábajú časti "keramických hodiniek", je dosť nejasná. Vo všeobecnosti sa keramika vyrába zo zirkónu alebo karbidu titánu pri teplotách od 1500 °C do 2000 °C a vysokom tlaku. Z tejto stlačenej a zahriatej zmesi vzniká veľmi tvrdý, ale krehký materiál, ktorý možno ďalej farbiť rôznymi prísadami.

Výrobcovia deklarujú, že je až osemkrát tvrdšia ako oceľ, takže je veľmi odolná voči poškriabaniu, ale s vyššie uvedeným rizikom krehkosti. Keramiku možno jednoznačne zaradiť medzi materiály 21. storočia, okrem iného aj vďaka jej vysokej tvrdosti, chemickej stabilite a hypoalergénnym vlastnostiam.

200,00 € (doručíme do 6.5.)

Mal by som si kúpiť model Festina zo série Ceramic? To je jednoducho otázka.

Keramické zmesi sú v porovnaní s bežnými kovmi mimoriadne odolné. Preto je luneta tejto série takmer nepoškrabateľná a ani po mnohých rokoch nosenia hodiniek nebude vykazovať známky opotrebovania. Treba zdôrazniť aj jeho farebnú stálosť, pričom ani trvalé vystavenie UV žiareniu neovplyvní jeho odtieň. Preto zostane ako nová, t. j. tiež krásne lesklá.

188,00 € skladom

Na prvý pohľad vyzerá keramika ako supermateriál, ktorý nemá žiadne chyby a jeho použitie v hodinárskom priemysle je žiaduce.

Molekulárna štruktúra keramiky však so sebou prináša jedno úskalie, a tým je už spomínaná krehkosť. Ide o akúsi analógiu pri používaní zafírových kryštálov. Pravdepodobnosť poškriabania je pomerne malá, ale ak ju nešikovne upustíte na tvrdý povrch, je veľká pravdepodobnosť, že sa niektorá časť lunety jednoducho odštiepi.

Že vás tento mini prehľad ešte stále nepresvedčil o tom, či si do svojej zbierky zaobstarať model zo série Festina Ceramic Chronograph? Pozrite si ich cenník.

...z môjho hľadiska nie je o čom rozhodovať.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Festina Chronograph recenzia – Keď chcete univerzálneho parťáka
23.2.2022 - Eliška Měrková
Festina Chronograph recenzia – Keď chcete univerzálneho parťáka

Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
12.12.2023 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

188 € skladom
166 € skladom
188 € skladom
166 € (doručíme do 6.5.)
200 € (doručíme do 6.5.)
II. Akosť, zľava 5%
178,60 € skladom