» Blog » Festina

Festina Chronograph recenzia – Keď chcete univerzálneho parťáka

Tagy: Recenzie | Festina | Pánske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 23.2.2022 | 4 MIN

Hodinky Festina Chronograph 16760 sú tie najobľúbenejšie pánske analógové hodinky u nás (a že takých hodiniek nemáme v ponuke zrovna málo...). Už toto označenie teda vraví samo za seba. V čom to ale spočíva a čo na nich všetci majú? No, ono nebude úplne od veci sa o nich aspoň v krátkosti rozpovedať.

A viete čo? Začneme túto recenziu možno trošku z ostra, ale zato úprimne. Vždy som si myslela, že prísť na príčinu obľúbenosti týchto Festina Chronograph je celkom prosté. Sú to proste tie prvé hodinky, po ktorých siahne niekto, kto hľadá hodinky v kategórii "chcem proste nejaké hodinky."

"A čo by ste od hodiniek očakával?" opýta sa trénovaný asistent predajne.

"Nech nie sú moc drahé a páčia sa mi tie s tými budíčkami na ciferníku". – V tej chvíli sa v predajcovej hlave zopne automatický proces a skúsene pána odvedie k vitríne Festina.

Že tieto hodinky nie sú zrovna zberateľskou lahôdkou pre hodinkových nadšencov, je asi na prvý pohľad zrejmé. Je to ale nutne zle? Odložme si na chvíľu naše chrono-snobské zmýšľanie a pozrime sa na hodinky pohľadom praktického človeka, ktorý nemá čas a energiu po nociach vysedávať na hodinkových fórach a podobných závisláckych platformách, o ktorých nemá ani zdanie... Šťastný to muž. ;)

Čo od hodiniek vyžaduje "bežný smrteľník"?

Nech nejak vyzerajú a dobre sa nosia. Ako prvý príde na pretras výber podľa štýlu a príležitosti. Najčastejšie prichádza niekto, kto hľadá hodinky na každodenné nosenie. Nech vyzerajú slušne v práci, na rodinnej oslave alebo keď vezme manželku na večeru. A hanbu si s nimi neutrhne, ani keď skočí s chlapmi na tri kúsky po práci.

143,00 € skladom

Najľahšia je teda voľba hodinek, ktoré sú skôr elegantné, ale so športovým šmrncom a štipkou ležérnosti – všetko v ideálnom pomere "od všetkého tak akurát". A Festiny s chronografom (stopkami), ale v klasických farbách, s tmavohnedým remienkom, oceľovým puzdrom a bielym číselníkom spĺňajú konkurz na vytúženého univerzálneho hodinkového parťáka dokonale.

Super hodinky, ktoré sa hodia ku každej príležitosti. Za túto cenovku dosť parády. – Michal

Čo sa nositeľnosti týka, koža je nielen elegantná, ale aj príjemná na zápästí. Najmä, keď ste doteraz neboli zvyknutí hodinky nosiť a váha oceľového náramku by vám mohla byť aj nepríjemná. Časom a nosením naviac remienok zmäkne a prilnie k vášmu zápästiu, ako by tam patril odjakživa. Síce nevydrží naveky, ale vďaka univerzálnej rozteči medzi nožičkami 22 mm za neho ľahko nájdete adekvátnu náhradu.

Veľkosť hodiniek tu Festina tiež vychytala. Ani malé, ani moc veľké – priemer puzdra 44 mm sadne prakticky na každé priemerné pánske zápästie. Tiež pôsobia dostatočne mužne, ale zároveň nedávajú okoliu najavo, že si "potrebujete niečo kompenzovať". ;)

Hodinky sú krásne, majú nadčasový dizajn. Sú o niečo väčšie než klasické, ale to je na nich to pekné. – Jan S.

Nech sú prehľadné, praktické, ale nie nudné. Definícia dokonalo čitateľných hodiniek velí: žiadne športové či iné "rušivé" prvky na číselníku, ktoré by narušovali naše plynulé vnímanie času. Skrátka tri ručičky a indexy (a ideálne číslice). Festina Chronograph teda nie sú učebnicový príklad výbornej čitateľnosti, avšak vďaka bielemu podkladu, minimálnemu používaniu farieb a strohým, širokým ručičkám a indexom (naviac s luminiscenčným náterom), je prehľadnosť hodiniek viac než dostatočná.

6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky
30.10.2023 - Eliška Měrková
6 NEJ: Dobre čitateľné pánske hodinky

Praktickosť potom hodinky spĺňajú z viacerých hľadisiek. Vodeodolnosť dostačuje aj na sprchu, takže im nebude prekážať, keď vás s nimi zastihne výdatný dážď. Avšak sprchu úplne nedoporučujem, a to z jedného jediného dôvodu – kožený remienok vám pri opakovanom vystavovaní vode zájde omnoho skôr. Inak sú hodinky zhotovené z kvalitnej chirurgickej ocele, ktorá už niečo vydrží a vnútri bije batériový (quartz) strojček. Ten je oproti mechanike praktickejší ako v cene, tak v presnosti. Stačí u neho len každý rok či dva meniť batériu a viac si od vás hodinky nežiadajú.

Nudiť sa s Festinami tiež nebudete... Teda len pokiaľ ste hraví a zabavia vás funkcie stopiek spolu s tachymetrickou stupnicou na hodinkách.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

A naviac, keď si chcete pre zaujímavosť niečo stopnúť, máte po ruke praktickú pomôcku a nemusíte loviť z vrecka smart telefón, ktorého používanie máme, verím, v bežnom živote už plné zuby.

A pokiaľ je pre vás klasická kombinácia bielej a hnedej príliš nudná, Festina tento model ponúka tiež v pútavejšej modrej či čiernej verzii.

143,00 € skladom

Nech vám robia radosť. Festiny majú byť (a aj sú) hodinky, ktoré si s chuťou vezmete každý deň na zápästie. O ktoré sa vďaka dostupnej cene a praktickým parametrom nemusíte strachovať, ale zasa nie sú tak lacné, aby vám neboli vzácne. A ten elegantný dizajn so štipkou športovosti je jednoducho sexy.

A pretože tieto hodinky spĺňajú všetky požiadavky nenáročného hodinkového používateľa na výbornú, dovolím si tak tvrdiť, že budú aj skvelým darčekom, keď si zrovna nie ste istí výberom. S Festina Chronograph totiž máte veľkú pravdepodobnosť, že sa trafíte.

Tieto hodinky som priateľovi kúpila na Vianoce a zabodovala som na 100 %. Priateľ ich teraz nechce ani zložiť z ruky. Sú elegantné a zároveň športové. Remienok kvalitne prepracovaný. – Lenka

3 dôvody, prečo sú hodinky s vyrytým venovaním skvelým darčekom
21.11.2019 - Martin Koňařík
3 dôvody, prečo sú hodinky s vyrytým venovaním skvelým darčekom

Festina Chronograph Ceramic recenzia – Zafír, keramická luneta a za túto cenu?
21.7.2022 - Jaroslav Holeš
Festina Chronograph Ceramic recenzia – Zafír, keramická luneta a za túto cenu?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku