» Blog » Festina

Festina Retro recenzia – Štýlová pripomienka päťdesiatych rokov

Tagy: Recenzie | Festina | Klasické | Fashion | Retro

Eliška Měrková | 23.12.2021 | 5 MIN

Tiež máte pocit, že pred nejakými sedemdesiatimi rokmi musel čas plynúť iným tempom? Poďme sa na chvíľku preniesť do čias, kedy Elvis spieval Love Me Tender, Audrey trávila Prázdniny v Ríme a Niekto to rád horúce... a viete čo? Nové Retro od Festiny, zachytávajúce esenciu minulých dekád, je tu celkom horúca záležitosť.

Poznáte to, keď tradičné značky začnú robiť retro, spustí to malú retrofilskú lavínu. Vo svete módnych hodiniek sa však to, čo je zrovna in, s tradičnou hodinárčinou občas celkom rozchádza. Festina, tzv. velikán módnej hodinárčiny, je ale v tomto ohľade tak trochu inde než iní fashion súputníci, pre ktorých sú hodinky len vedľajší doplnkový segment. Festina sa sústredí výhradne na hodinky, čo ju dostáva tak trochu na rozmedzie týchto dvoch svetov a skrátka, za púhe módne pozlátko ju pokladať nemôžem, hoci so mnou mnohí nemusia súhlasiť.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Festina má totiž na čo odkazovať

Nemôžeme opomenúť, že dôležitou súčasťou pôvodne švajčiarskej Festiny je jej dlhá história. Na tú odkazuje ako vetičkou v logu Watches since 1902, tak celou kolekciou Retro, v ktorej nájdeme kúsky inšpirované vintage štýlom. Tie sme v širokom portfóliu Festiny doteraz celkom zanedbávali a povedala by som, že právom...

Počiatky Festiny sa datujú už do roku 1902, kde vzniká malá hodinárska manufaktúra vo švajčiarskom hodinárskom meste La Chaux-de-Fonds. Svoje meno prebrala z motta „Festina lente" (teda „ponáhľaj sa pomaly") a nasledujúce desaťročie sa stala uznávanou pre svoje kvalitné mechanické hodinky. Počas quartzovej krízy v 80. rokoch Festinu odkúpil španielsky podnikateľ Miguel Rodriguez, čím urobil prvý krok k dnes obrovskej spoločnosti Festina Group, zahrňujúcej niekoľko hodinárskych a šperkárskych značiek.

Festina, produkujúca skôr moderné športovo-elegantné hodinky s pretekárskym sex-appealom či trendy dámske hodinky s kamienkami Swarovski, v retro štýle (podľa mňa) zrovna neexcelovala. Preto ma veľmi príjemne prekvapilo, keď sa mi do rúk dostala nová kolekcia retro hodiniek, ktorá vyzerala parádne! A ktorú by som si pravdu povediac na prvý pohľad s Festinou ani nespojila.

A tak mi to samozrejme nedalo a musela som zapátrať po vintage kúskoch pôvodnej švajčiarskej Festiny, ktoré by mi novú "reedíciu" pripomínali. A čo som nenašla? V online starožitníctvách a príbuzných inštitúciách boli vystavené podobné hodinky datované od konca 40. rokov do začiatku rokov 60.

Hodinky Festina datované do 50. let. Foto s laskavým svolením Lorraine z
The Vintage Wrist Watch Company.Hodinky Festina datované do 50. rokov. Foto s láskavým povolením Lorraine z The Vintage Wrist Watch Company.

Štruktúrované číselníky, mimostredná sekundovka, bucľaté puzdrá s krátkymi nožičkami a samozrejme výrazne vypuklé sklíčko... To sú rysy nielen festinovských hodiniek tej doby, ale hodiniek všeobecne... Pozrite na produkciu Hamiltonu, Omegy, Junghans, Longines alebo Tissotu (napríklad hodinky Antimagnetique poslúžia ako jeden príklad za všetky).

Certina DS Powermatic 80 predstavenie – Retro, ktoré sa (dúfajme) podarilo
1.10.2021 - Eliška Měrková
Certina DS Powermatic 80 predstavenie – Retro, ktoré sa (dúfajme) podarilo

Zdroj: https://www.poshtime.com/Omega 2791 z roku 1954. Zdroj: https://www.poshtime.com/

Fotogaléria hodiniek Prim – Retro pre pánov aj pre dámy
10.9.2021 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Prim – Retro pre pánov aj pre dámy

Tak čo tu máme dnes?

Najväčšou hviezdou novej retro kolekcie sú rozhodne pánske Festina 6869 na hrubšom milánskom náramku a Festina 6870 na prešívanej koži.

Jedná sa o modely v striebornom puzdre z ušľachtilej ocele 316 L, ktoré vyložene potešia rafinovanými detailmi a menšou, ale stále modernou priemernou veľkosťou puzdra 41,5 mm (retro hodinky inak bývajú skôr menšie, Festina však rozhodne nestratila, keď vo veľkosti vyšla v ústrety súčasnej pánskej klientele).

81,60 € skladom

Celkové vyznenie hodiniek pôsobí harmonicky a čitateľnosť je tiež perfektná. A hoci sa mi osobne Festina dizajnom do vkusu moc často netrafí, musím priznať, že sa mi moc páči, ako je tu nakladané s množstvom prvkov a detailov. Máme tu kombináciu rôznych farieb kovov a pozadia číselníkov (bielych, čiernych alebo modrých) a prehľadné aplikované indexy s arabským číslovaním.

Tvár hodiniek však najvýraznejšie formuje hypnotická štruktúra číselníka, aká sa u hodiniek nevidí (niektorí si však môžu vybaviť hodinky Oris Artelier Date), a mimostredná sekundovka pri 6. hodine. Práve týmto sa z celkom obyčajných usadených bucľatých hodiniek stal štýlový a zaujímavý kúsok, ktorý mimochodom aj na ruke vyzerá moc dobre. Nakoniec tlieskam aj rozhodnutiu nenarušiť "mandalovú" kresbu číselníka dátumovým okienkom.

81,60 € (doručíme do 2.5.)

Ručičky dostali tiež luminiscenčnú vrstvu, ktorú by som u elegantných retro hodiniek úplne nečakala a nie som jedným z tých, čo by to tu nejak ocenili. Je však veľmi decentná a pravda, zas tak moc ma neruší.

Na dienku sa nachádza pekný priestor, ktorý by mohol slúžiť napríklad k vygravírovanému osobnému venovaniu.

INŠPIRÁCIA: Gravírovanie s motívom lásky
25.1.2022 - Agáta Vřeská
INŠPIRÁCIA: Gravírovanie s motívom lásky

Minerál, quartz – ale za tú cenu...

Než sa začneme baviť o parametroch, pripomeňme, že sa jedná o hodinky s cenou pod 150 eur! Nemôžeme teda ani čakať nič než úplný základ. Batériový strojček, vodeodolnosť do 30 M, teda iba "vlhkostesnosť", a minerálne sklíčko... To jediné by sa tu mohlo stať kameňom úrazu. Respektíve ono samotné by mohlo ľahko prísť k úrazu.

Ako som avizovala na začiatku, nedielnou súčasťou väčšiny retro hodiniek je vypuklé sklíčko. To nájdeme samozrejme aj tu, avšak tým, že ho tvorí minerál (a nie vyleštiteľný plast či rovno nepoškriabateľný zafír, ktorý však od hodiniek v tejto cenovej kategórií nemôžeme očakávať), bude schytávať každé vaše bezvďačné ťuknutie o stôl, odrenie o stenu... a tak ďalej.

6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh

Mám však za to, že tieto retrá nebude nikto podrobovať zaťažkávacej skúške každodennej prevádzky, "ťahať ich po všetkých čertoch" a makať s nima napríklad na záhrade. Predstavujem si, že k úhone reálne prídu maximálne vtedy, keď sa trochu indisponujete na nejakom štýlovom silvestrovskom večierku a prásknete s nimi "bohviedočoho" (alebo do koho).

Tu to holt stojí na dizajne. Ten je ale, ako už som vravela, našťastie moc podarený.

Nezvyčajne drobná pánska reedícia z roku 1948

Dovolím si ešte krátku zmienku k zvyšku kolekcie nových Festina Retro, ktorá dostala priezvisko Extra. A áno, je to vážne niečo extra. Jedná sa o naozaj drobné pánske Festiny s priemerom puzdra 36 mm.

To je celkom málo aj na retro hodinky. Verím preto, že si z nich vyberú skôr dámske milovnice retra alebo páni s naozaj chudým zápästím.

Nápis na dienku nám prezradí, že sa jedná o reedíciu z roku 1948 (niekto možno pamätá, že podobnú reedíciu z roku 1948 sme u Festiny videli už v roku 2016). Tá nová, z roku 2021, je ale podľa mňa zaujímavejšia. Ku všetkým týmto modelom príde tiež senzačná podlhovastá krabička, v akých sa hodinky predávali kedysi.

Retro konečne aj pre dámy

A nakoniec sa retro hodiniek dočkali konečne aj dámy. Dámske Festina Retro, odkazujúce aj na hodinky z roku 1948, dostali maličké rozmery 29 mm a sadnú tak skôr ženám s užším zápästím alebo tým, čo jednoducho uprednostňujú menšie hodinky.

V práci s detailmi potom oproti tým pánskym rozhodne nezostali pozadu a výber farebných kombinácií je široký.

Za mňa podarená, dostupná kolekcia, ktorá si svojich priaznivcov určite nájde.

Festina Automatic Skeleton – Keď si módna značka trúfa
3.3.2021 - Eliška Měrková
Festina Automatic Skeleton – Keď si módna značka trúfa

Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
12.12.2023 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 20%
81,60 € skladom
Zľava 20%
81,60 € skladom
Zľava 10%
81 € skladom
102 € (doručíme do 2.5.)
Zľava 20%
81,60 € (doručíme do 2.5.)
102 € nedostupné
90 € nedostupné
90 € nedostupné
75 € nedostupné
90 € nedostupné
75 € nedostupné
102 € nedostupné
Zobraziť ďalší
102 € nedostupné
75 € nedostupné
75 € nedostupné
102 € nedostupné