» Blog » Festina

Festina Solar Energy predstavenie – Keď viete ako na to, ani tma vás nezastaví

Tagy: Predstavenie | Festina | Klasické

Agáta Vřeská | 7.3.2023 | 6 MIN

Festina uviedla na začiatku roka 2023 celkom dôležitú novinku – Festina Solar Energy. A z názvu je jasné, že ide o modely poháňané svetelnou energiou. Je to vôbec prvýkrát, kedy solárne strojčeky u tejto obľúbenej značky vidíme, takže poďme kuknúť na to, ako u Festiny solárny pohon dopadol.

Solárne napájanie u hodiniek je technológia už dobre známa, opozeraná, ale to nič nemení na jej praktickosti a obľúbenosti. Skôr naopak. Festina ale zatiaľ v ponuke solárne hodinky nemala.

A musím povedať, že ma svojou kolekciou solárnych hodiniek celkom prekvapila. Keď nad tým ale tak premýšľam, musím uznať, že sa to dalo čakať. Festina solárnymi hodinkami totiž prakticky doplnila svoje portfólio.

Bežne sme u Festiny zvyknutí väčšinou na klasické batériové strojčeky (už kvôli cene, ale aj zameraniu značky). Dokonca ponúka aj niekoľko hybridných modelov v rade Chrono Bike, ktoré majú Bluetooth a niekoľko zaujímavých „smart“ funkcií. Stále ale bežia na vymeniteľnú batériu.

V ponuke má aj automatické hodinky, teda s mechanickým strojčekom, a ich ponuku celkom nedávno značne rozšírila o skeletonové modely.

Festina Automatic Skeleton – Keď si módna značka trúfa
3.3.2021 - Eliška Měrková
Festina Automatic Skeleton – Keď si módna značka trúfa

Rad Festina Solar Energy je tak vlastne ďalším dielikom skladačky, pokiaľ chce uspokojiť čo najširšie spektrum zákazníkov. A o solárne hodinky je rozhodne záujem.

Festina si vlastné strojčeky nevyrába, vždy ale volí preverené značky. Zvyčajne je to japonská Miyota, u kolekcie Swiss Made potom siahla po švajčiarskej Ronde.

Swiss Made kolekcia FESTINY: švajčiarska elegancia za neuveriteľnú cenu
25.11.2019 - Agáta Vřeská
Swiss Made kolekcia FESTINY: švajčiarska elegancia za neuveriteľnú cenu

U solárnej novinky zvolila opäť Miyotu. Solárny „panel“ potom prekvapivo neukryla pod číselník, ako bývá často zvykom, ale zvolila solárny krúžok, ktorý je vidieť medzi číselníkom a sklíčkom.

Solární kroužek je mezí číselníkem a sklíčkem.Solárny krúžok je medzi číselníkom a sklíčkom.

Festina je rýdzo módna značka, ktorá síce nezabúda na dôležitosť „kvalita za rozumnú cenu“, ale vie, že to hlavné je dizajn. Hodinky sa musia hlavne páčiť. Aj preto podľa mňa nechcela, aby solárny panel nejak dizajnovo narušil samotný číselník.

Solárny krúžok je však niečo naviac a hodinky tak získali zvláštnu hĺbku. Lepšie to popísať asi nejde. Na produktových fotkách to nepoznáte, ale naživo cítite, že je tam niečo inak. Nevyzerá to ale vôbec zle, ani to negatívne neovplyvňuje estetiku hodiniek. A tento tenký krúžok medzi číselníkom a sklíčkom je vlastne presne to, čo ich odlišuje od zvyšku bežných quartzových modelov od Festiny.

Ako to vlastne funguje?

Solárne strojčeky sú tak trochu technologický zázrak. Dokážu využiť akýkoľvek zdroj svetla a pretvoriť ho na energiu, ktorá potom poháňa hodinky.

K tomu potrebujú len krátky pobyt na svetle (zvyčajne sa uvádza, že pre udržanie chodu stačia solárom cca 2 minúty denne na slnečnom svetle a pár minút naviac toho umelého napríklad v kancelárii).

Lenže to nie je všetko. Takto by sme museli myslieť na to, že hodinky musíte vždy na čas vystaviť svetlu. Ale ony si vedia vytvorenú energiu šetriť v akumulátore, takže aj keď ich niekedy budete mať celý deň pod rukávom, nebude im to ani v najmenšom prekážať.

Bežne v tme pri plne dobitom akumulátore vydrží Festina Solar bežať 6 mesiacov. To je u solárnych hodiniek taký štandard. Pre udržanie čo najdlhšej životnosti akumulátora sa vždy doporučuje hodinky nechať vystavené svetlu a nedávať ich na dlhšiu dobu do tmy. A keď už musíte, je dobré využiť ich úsporného režimu.

Úsporný režim je užitočný práve vtedy, keď viete, že hodinky budú dlhšiu dobu (v rádoch týždňov, mesiacov…) v tme, napríklad v krabičke, šuplíku apod. Pri vytiahnutí korunky sa prísun uloženej energie zastaví, ale uloženú energiu si hodinky podržia po dobu až 48 mesiacov. Takže keď ich potom vytiahnete a opäť stlačíte korunku, hodinky se rozbehnú a nemusíte čakať, než sa opäť nabijú.

Nedostatok svetla je tak celkom vyriešený, a aj tak sa v praxi stretávam u solárnych hodiniek (nehľadiac na značku) práve s jednoduchým problémom: majiteľ solárnych hodiniek príde s tým, že mu hodinky nebežia. „Boli vystavené svetlu?“ opýtam sa. „No, nie…“ Potom ich stačí šupnúť pod lampu a za pár hodín sa zázračne rozbehnú.

Dobitie úplne vybitých solárnych hodiniek môže skutočne trvať aj niekoľko hodín. Pokiaľ ich ale plánujete bežne nosiť, alebo budú odložené v mieste s prísunom svetla, mali by šlapať bez prestania. Aj keď – obvykle výrobci uvádzajú, že je fajn ich raz za čas poriadne dobiť na priamom svetle, kľudne umelom.

Naviac je väčšina solárnych hodiniek, a platí to aj pre Festina Solar Energy, vybavená funkciou, kedy vás hodinky upozornia na nedostatok svetla a (teda nedostatočné dobitie akumulátora) tým, že sekundová ručička poskakuje po dvoch či viac sekundách. Stále si udržujú správny čas, ale vy viete, že potrebujú trochu viac svetelnej šťavy.

Prečo je solár tak obľúbený?

Solárne napájanie je u hodiniek záležitosť dlhodobá a preverená. Prvé quartzové digitálky poháňané solárnym článkom prišli na začiatku 70. rokov. Analógové na seba nenechali dlho čakať a mal ich na svedomí japonský Citizen, ktorý mimochodom vyrába práve strojčeky Miyota použité vo Festina Solar Energy. Napokon, Citizen sa na solárne hodinky zameriava aj v súčasnosti a patrí v tom medzi svetovú špičku. Jeho strojčekom v tomto smere môžeme teda plne veriť.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

To ale neodpovedá na otázku, prečo sú solárne hodinky tak obľúbené. Podľa mňa v tom hrá úlohu pohodlie. Pretože keď máte solárny strojček, nemusíte roky rokúce riešiť výmenu klasickej gombíkovej batérie. Proste pobežia pokiaľ majú svetlo.

A ako dlho budú bezstarostné? Zatiaľ čo bežná batéria v hodinkách vydrží zhruba dva roky, akumulátor má životnosť dobrých 10 rokov. Niekedy je to dokonca viac. A potom? Do koša nemusia, stačí kúpiť nový akumulátor.

Cenovo sa tak solárne hodinky nepredražia ani pri kúpe (cena je takmer porovnateľná s bežnými batériovými), ani z hľadiska údržby. A nič sa nemení ani na presnosti, ktorá zostáva rovnaká ako u bežných batériových hodiniek.

A druhý dôvod, ktorý nemusí hneď každému napadnúť, je ekologickosť solárnych strojčekov. Teda, v porovnaní s tými na batériu, ktorých recyklovanie sme ešte tuším celkom nezvládli. Je zvláštne, že u hodiniek ale nejaké ekologické myslenie (teda my, spotrebitelia) moc nemáme. Riešime to u jedla, áut, ale u doplnkov ako sú hodinky málokedy a málokto.

Našťastie to ale dosť riešia výrobcovia, kedy mnohí prechádzajú na udržateľné materiály (či už recyklované alebo z ekologických zdrojov), alebo práve udržateľnejšie strojčeky v podobe soláru. A mnohí riešia aj uhlíkovú stopu a ďalšie aspekty pri výrobe, ktoré by nám, zákazníkom stojacim u vitríny, asi ani nenapadli.

Dámske Citizeny: kvalita nie je len pre chlapov, ani nemusí stáť majland
15.11.2022 - Agáta Vřeská
Dámske Citizeny: kvalita nie je len pre chlapov, ani nemusí stáť majland

Dizajn Festina Solar Energy

Nová kolekcia Solar Energy ponúka ako pánske, tak dámske modely, a to skôr elegantnejšieho než športového rázu.

Dizajnovo je rozhodne cítiť DNA Festiny. Naviac sa dá čakať, že Festina bude svoju kolekciu istotne rozširovať, a popisovať tak do podrobnosti detaily jednotlivých modelov je asi zbytočné. Ja by som veštila, že pokiaľ sa Festine solárny rad osvedčí, dočkáme sa aj športových modelov a nespočtu dizajnov a farebných prevedení.

Z materiálov sa držia osvedčenej klasiky v podobe ocele 316L a minerálneho sklíčka. Festina ale bez ostychu koketuje aj s titánom, keramikou a používa aj zafírové sklíčka, takže nie je vylúčené, že sa v budúcnosti objavia aj v rade Solar Energy.

Za mňa je ale vzhľadom k cene minerál, oceľ a spracovanie úplne v pohode. Snahu Festiny ponúknuť zákazníkom to, čo chcú, rozhodne kvitujem a tento koncept podľa mňa u Festiny bude fungovať viac než dobre.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

139 € (doručíme do 2.5.)
158 € (doručíme do 2.5.)
132 € (doručíme do 2.5.)
139 € (doručíme do 2.5.)
Zobraziť ďalší
158 € (doručíme do 2.5.)
158 € (doručíme do 2.5.)
132 € (doručíme do 2.5.)
139 € (doručíme do 2.5.)
132 € (doručíme do 2.5.)
139 € (doručíme do 14.6.)