» Blog » Festina

Festina Pilot Automatic – Pilotky ako od IWC so strojčekmi ETA

Tagy: Predstavenie | Festina | Pánske | Klasické | Fashion | Tradičné

Agáta Vřeská | 12.4.2023 | 4 MIN

Keď som sa o nich dozvedela prvýkrát, pozerala som s otvorenými ústami. Čože?! Festina bude mať mechaniky s ETA strojčekmi? A dokonca aj chroná s Valjoux? Ako? Prečo? Proste… Čože? Pokiaľ vás to prekvapilo ako mňa, tu sú podrobnosti o kolekcii Festina Swiss Made Pilot Automatic.

Aby som vysvetlila svoj údiv. Festina je síce značka s tradíciou, dokonca zaujímavou tradíciou, ale v posledných rokoch sa púšťa do čím ďalej odvážnejších kúskov. Mechaniky má v ponuke už dlhšie, ale zaradila aj hybridné hodinky, swiss made kolekcie a dokonca nedávno aj solárne hodinky.

Festina Solar Energy predstavenie – Keď viete ako na to, ani tma vás nezastaví
7.3.2023 - Agáta Vřeská
Festina Solar Energy predstavenie – Keď viete ako na to, ani tma vás nezastaví

Swiss Made kolekcia FESTINY: švajčiarska elegancia za neuveriteľnú cenu
25.11.2019 - Agáta Vřeská
Swiss Made kolekcia FESTINY: švajčiarska elegancia za neuveriteľnú cenu

Lenže. Tiež sa posledných pár dekád profiluje ako vyložene módna značka. Cenovo dostupná, zameraná na základné quartzovky pre každého alebo lacné automaty.

Nápad prísť s kolekciou Swiss Made, ktorá bude obsahovať mechanické strojčeky, je tak vyložene odvážny. Naviac by väčšina čakala Sellitu, ale Festine sa podarilo uloviť strojčeky ETA.

Vznikla tak kolekcia, ktorá možno budí rozpaky, ale nemožno nespomenúť, že tak trochu spolieha na istotu.
Oba použité strojčeky, teda ETA 2824-2 a verzia s chronografom Valjoux 7750, sú v podstate legendy. A už len pre nich, hlavne u chronografu, sa oplatí kolekciu bližšie preskúmať.

1 200,00 € (doručíme do 19.6.)

Druhým ťahačom je dizajn. A ruku na srdce, z diaľky a bez okuliarov by som nepoznala, že nejde o modely od istej dosť známej hodinárskej elity na tri písmená.

Avšak aj tu Festina išla po osvedčenej klasike. Letecký štýl oboch modelov je proste nadčasový. Áno, v detailoch sa líšia od spomínanej predlohy, ale bodaj by nie. Aj tak sa myslím podarilo zachovať veľmi silný športový náboj.

Festina Chronograph s Valjoux 7750

Z dizajnového hľadiska ide rozhodne o pilotky vo všetkom. Výrazné číslice, ručičky a väčší priemer puzdra necelých 44 mm.

Festina ich uviedla hneď v 6 farebných variantoch, z ktorých najväčšia klasika je zrejme svetlý číselník s hnedým prešitým remienkom. Ale zabodujú aj ďalšie, napríklad výrazný zelený.

1 200,00 € (doručíme do 19.6.)

Osobne sa mi páčia červené detaily, ktoré sú pri sekundovke, subčíselníku a ukazovateli day-date. U neho je pre mňa trochu zbytočná výseč pre dva dni v mesiaci, klasika jedného dátumu by stačila. Ale chápem, že niečim sa odlíšiť museli.

Naživo som ich ešte nemala v ruke, ale čo sa spracovania týka, čakám, že pôjde o pekne dokončenú prácičku – pekne brúsené oceľové plochy zjemnené leštenou lunetou a linkami u nožičiek. To všetko nasadené na poctivom koženom remienku.

Vodeodolnosť je nastavená na 100 metrov, čo je pre športové hodinky povedala by som základná hodnota a u nižšej by som váhala, kam vlastne tieto hodinky chce Festina smerovať. Takto je to jasnejšie.

A teraz cena. Festina si za svoje automatické chronografy s Valjoux 7750 pýta necelých 1 300 eur. Na Festinu pálka, že? Ale keď sa mrknete na konkurenčnú ponuku s týmto strojčekom, zvyčajne začína cenovka na 2 tis. V tomto smere bude Festina silný hráč.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

Pokiaľ ste teda hľadali automatický chronograf s Valjoux 7750 či strojčeky na ňom postavených, zrejme pôjde o jednu z najdostupnejších ciest na trhu. A ten dizajn tiež nie je na zahodenie…

Kaliber Valjoux 7750 patrí medzi legendárne strojčeky s komplikáciou stopiek. Používa tzv. trojrovinový vačkový systém, ktorý je na výrobu jednoduchší než chronografy s radičom (stĺpikovým kolieskom). Aj preto sa stal základom pre mnoho ďalších strojčekov. Variant použitý vo Festine má rezervu chodu 48 hodín, 25 kamenných uložení, hacking a Incabloc Shock Protection System, ktorý chráni strojček proti vplyvu nárazov.

Festina Pilot s ETA 2824-2

Trojručičkový variant je dizajnovo samozrejme jednoduchší. Perfektne čitateľný a prehľadný číselník je „spestrený“ opäť červenými akcentmi a aj dátumovkou na klasickej pozícii troch hodín.

690,00 € (doručíme do 7.5.)

Pokojne si mohli odpustiť aj nápisy o zafírovom sklíčku, počte kamenných uložení a WR. Prosté Automatic by stačilo.

Takto ale viete, že hodinky sú opäť testované do 100 metrov, majú zafírové sklíčko a že stroj ETA 2824-2 má 25 syntetických rubínov.

Na voľbe strojčeka je veľmi zaujímavé, ako sa Festine podarilo získať zrovna ETA. Pred časom ETA prestala tretím stranám dodávať a nájdeme ich tak len u značiek koncernu Swatch Group. Preto som tiež písala, že by som čakala v podstate švajčiarskeho klona Sellitu SW-200.

Ale body pre Festinu, pretože tento automatický strojček s tradíciou doslova mnohých desaťročí, je spoľahlivou voľbou.

Historický predchodca ETA 2824-2 vznikol už v 50. rokoch. Vo svojej súčasnej podobe ho poznáme z 80 rokov. Ponúka rezervu chodu 38h, hacking, obojstranný náťah a dátum. Jeho výhodou je dobrá servisovateľnosť a spoľahlivosť. A stal sa základom mnohých ďalších strojčekov, vrátane Powermatic 80.

Úroveň strojčeka použitého vo Festina Pilot sa mi zatiaľ zistiť nepodarilo, ale vzhľadom k cene by som si tipla úroveň Top, teda opäť s antishockovým systémom Incabloc a presnosťou +/- 15 sek. za deň. Ale – uvidíme, až sa k nám dostanú fyzicky.

Stále v rozpakoch?

Keď som článok začínala v rozpakoch, ktoré sprevádzali zistenie, že sa Festina pustila do automatov za stovky eur, tak ho končím celkom v inom rozpoložení.

Možno sa nebudú predávať po škatuliach ako iné, dostupnejšie Festiny, ale ako už som spomínala niekoľkokrát – niečo na nich je. Použité strojčeky, dizajn, to vôbec nie je zlé. Otázka je, či sa po nich otočia nadšenci do mechanických hodiniek, keď majú na číselníku Festina. Ale možno sa len Festina vracia ku koreňom. Ako znel ten slogan? Festina lente. Ponáhľaj sa pomaly. A Festina na to očividne ide krôčik po krôčku.

Ponáhľaj sa ďalej, Festina.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Február
690,00 € (doručíme do 7.5.)
Novinka Február
690,00 € (doručíme do 7.5.)
Novinka Február
690,00 € (doručíme do 7.5.)
Novinka Február
690,00 € (doručíme do 7.5.)
690,00 € (doručíme do 7.5.)
1 200 € (doručíme do 19.6.)
1 200 € (doručíme do 19.6.)
641 € nedostupné
1 132 € nedostupné
690,00 € nedostupné
641 € nedostupné
1 200 € nedostupné
Zobraziť ďalší
1 200 € nedostupné
1 132 € nedostupné