» Blog » Festina

Festina Titanium Sport Chronograph – Osobitá mužnosť, ktorú budete nosiť s ľahkosťou

Tagy: Recenzie | Festina | Pánske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 15.12.2020 | 7 MIN

Mužnosť, emócie, história a charizma. Pokiaľ hľadáte klasické pánske športové hodinky, ktoré sa spájajú so všetkými vymenovanými vlastnosťami, mužný šperk, poskytujúci nositeľovi vkusný a nadčasový look, zbystrite. Nové modely Festina Titanium Sport Chronograph tieto požiadavky spĺňajú na jednotku.

Už od roku 1902 boli pánske hodinky značky Festina všeobecne považované za synonymum športovej elegancie a spoľahlivosti. S viac než storočnou tradíciou a remeselným umom sebe vlastným Festina opäť prináša športové modely plné štýlu aj funkčnosti. Festina je hrdá na to, že každá jej nová kolekcia prináša emócie, ako sú láska, sloboda, vášeň a pocit atraktivity. Nové modely z kolekcie Titanium Sport nie sú žiadnou výnimkou. Podľa môjho názoru sú to charizmatické pánske hodinky, ktoré vás odprevadia na neformálnu párty aj k športovým výkonom.

Aká je dnešná Festina?
3.6.2019 - Agáta Vřeská
Aká je dnešná Festina?

Titanium Sport Chronograph sú hlavne športové hodinky

Hoci je v dnešnej dobe Festina považovaná hlavne za fashion značku hodiniek, preslávila sa predovšetkým svojím spojením so športom a cyklistikou. Festina bola totiž dlhodobým sponzorom a oficiálnym časomeračom slávnej Tour de France. S Tour de France bola spojená už kolekcia Chrono Bike. V súčasnosti slávny pretek sponzoruje švajčiarska hodinárska firma Tissot, ale kolekcia Chrono Bike ostala verná modelom s cyklistickým motívom. Športové prvky nesie mnoho ďalších pánskych kolekcií značky Festina, Titanium Sport nevynímajúc.

Festina Chrono Bike 2020: Legendárna kolekcia inšpirovaná cyklistikou
19.1.2021 - Agáta Vřeská
Festina Chrono Bike 2020: Legendárna kolekcia inšpirovaná cyklistikou

Hodinky mají sportovní prvky.

Hodinky majú športové prvky.

Hodinky disponujú okrem ukazovateľa času a dátumu vyložene športovou pevnou tachymetrickou lunetou. Číselníku dominujú subčíselníky stopiek (alebo chronografu), ktoré sú riadené dvoma tlačidlami umiestnenými na pozícii druhej a štvrtej hodiny.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Sekundová ručička hlavného času nebeží v strede číselníka spolu s hodinovou a minútovou ručičkou, ale v prostrednom subčíselníku dole. Čo môže popravde pôsobiť trochu zmätočne a neprehľadne, pretože v spleti ostatných červených ručičiek sa ona hlavná sekundová trochu stráca. Keby bola farebne odlíšená, ako to môžeme vidieť u exkluzívnejších hodinkových značiek, bola by pre mňa orientácia ďaleko ľahšia.

Foto: Hodinky-365.cz

Červené vyznačenie ručičiek a hodinových intervalov na chapter ringu.

Všetky ručičky subčíselníkov (a ručička sekundová) sú zvýraznené červenou farbou. Červené vyznačenie sa potom opakuje na chapter ringu v hodinových intervaloch.

Foto: Hodinky-365.cz

Za znak športových hodiniek je považovaná tiež luminiscencia. U Titanium Sport modelov sa jedná o nenápadnú fotoluminiscenciu, ktorá je umiestnená na čísle 12, indexoch a na hlavných ručičkách.

Titanium Sport s perforovanými koženými remienkami, ktoré nositeľovi počas športovej aktivity poskytujú „vetranie“, tvoria polovicu kolekcie.

Aké modely sú k dostaniu?

Festina navrhla modely kolekcie Titanium Sport Chronograph v štyroch farebných úpravách a zároveň ponúka možnosť výberu medzi koženým perforovaným remienkom a titánovým náramkom.

V kolekcii nájdeme číselníky vo farbách striebornej, tmavo šedej, čiernej a námorníckej modrej. Masívny titánový náramok je u všetkých farebných prevedení strieborný a zapína sa preklápacou sponou s poistkou.

Titanový náramek s překlápěcí sponou.

Titánový náramok s preklápacou sponou.

Perforovaný kožený remienok je k dostaniu v čiernej, hnedej a modrej farbe a zapína sa klasickou prackou.

Hodinky sú iba pánske a teda relatívne masívne. A hoci som sa kvôli objektívnosti recenzie pokúšala hodinky nosiť aspoň doma, na mojej útlej rúčke pôsobili prinajmenšom komicky. Puzdro totiž dosahuje šírky 44,8 mm.

Foto: Hodinky-365.cz

Titanium Sport Chronograph sú výlučne pánske a masívne.

Aj cez športové červené detaily hodinky pôsobia veľmi vkusne. Elegantne pôsobí aj veľké ozdobné logo Festiny na dienku.

Foto: Hodinky-365.cz

Logo Festiny na dienku hodiniek Titanium Sport Chronograph.

Drobná vada na kráse?

Vzhľad je rozhodne veľmi subjektívna kategória a hoci nové Festiny Titanium Sport Chronograph úplne zapadajú do konceptu osvedčenej pánskej klasiky a nie je im v podstate čo vytknúť, musím si málinko „rýpnuť“ do grafického spracovania číselníka. Môj cvičený zrak študovaného typografa sa žmúri nad bijúcim sa množstvom typov písma všetkých veľkostí, ktoré podľa môjho názoru trochu rozbíja celkový vzhľad už tak designovo náročnejšieho číselníka. Logo Festiny navyše žiari na bielom podklade a pôsobí takmer ako nalepené, čo je škoda.

Na druhú stranu musím oceniť pekné detaily ohľadom farebného zladenia – lunetu, ktorá sfarbením korešponduje s čiernymi subčíselníkmi a s čiernym ohraničením tlačidiel a korunky. U modrého modelu zasa strieborné subčíselníky, ktoré ladia s titánovým ťahom a s puzdrom.

Foto: Hodinky-365.cz

Logo Festiny na číselníku hodiniek Titanium Sport Chronograph.

Osobitá mužnosť v odľahčenom kabáte

Značka Festina dáva týmto novým modelom prídomok „unikátne“, čo vo mne vyvolalo priamočiaru otázku: Čím? Čo ich robí výnimočnými? Pri pohľade na pánske športové hodinky značky Festina sa automaticky na jazyk derú slová ako mužnosť, odolnosť a snáď dokonca aj robustnosť. U kolekcie Titanium Sport sa však do takého radu vlastností vtesnalo trochu nečakané slovíčko – ľahkosť.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky Titanium Sport Chronograph sú napriek svojej veľkosti naozaj ľahké.

Ako vyplýva zo samotného názvu kolekcie, nie je žiadnym tajomstvom, že zdrojom tej nižšej hmotnosti hodiniek je titán, materiál, z ktorého je zhotovené puzdro a ťah. Titán je nadčasový a veľmi odolný hi-tech materiál, ktorý je v porovnaní s bežne používanou oceľou 316L viac než o polovicu ľahší, čo dáva nositeľovi hodiniek znateľne väčšie pohodlie.

Okrem toho je titán aj antialergénny (teda vhodný pre osoby so zvýšenou citlivosťou na ostatné kovy) a celkom odolný voči korózii, chemickým látkam aj voči morskej vode. V hodinkách vyrobených z titánu sa snúbi masívna pevnosť a elegantná odľahčenosť, čo je, uznajme, naozaj unikátny kontrast.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky Titanium Sport Chronograph sú vďaka titánu veľmi ľahké aj odolné.

Keď je reč o odolnosti...

Ďalším prvkom, ktorý vás na týchto hodinkách nezradí, je zafírové sklíčko. O zafírovom sklíčku je známe, že ho len tak nepoškriabete. Na uznávanej Mohsovej stupnici tvrdosti má číslo 9 a o stupienok vyššie už je len diamant. Zjednodušene to znamená, že práve jedine diamantom (alebo iným zafírom) môžete urobiť do zafírového sklíčka ryhu. Tak vás, potenciálny budúci užívatelia, musím varovať: pozor na diamantový prsteň vašej drahej polovičky či diamantové kotúče v dielni. Mimo tieto výnimočné ryhotvorné úskalie sa však o zafírové sklíčko nemusíte báť.

Keď už je reč o odolnosti, musí byť spomenutá aj vodeodolnosť, ktorá je v tomto prípade celých 10 ATM. S hodinkami si teda môžete ísť pokojne aj zaplávať. A ako už bolo spomenuté vyššie, vďaka unikátnemu titánovému puzdru a ťahu sa nemusíte obávať, že slaná morská voda hodinky akokoľvek znehodnotí.

Titanium Sport Chronograph mají safírové sklíčko a jsou voděodolné do 10 ATM (10 BAR).

Titanium Sport Chronograph majú zafírové sklíčko a sú vodeodolné do 10 ATM (10 BAR).

Komu a kam sa (ne)hodia?

Hodinky z radu Titanium Sport sa pýšia jednoduchším číselníkom a priezviskom "elegantne-športové". Oproti nim (vďaka chronografu a tachymetrickej lunete) disponujú Titanium Sport Chronograph vizuálne zložitejším designom a pokiaľ by som ich mala položiť vedľa seba na pomyselné misky váh, prevážila by u modelov s chronografom skôr stránka športová a poradie slovíčok by sa vymenilo: Titanium Sport Chronograph sú športovo-elegantné hodinky.

Pro porovnání: Titanium Sport Chronograph vedle Titanium Sport.

Pre porovnanie: Titanium Sport Chronograph vedľa Titanium Sport.

Pretože sa jedná o hodinky športové, všeobecne by som ich nedoporučovala nosiť na galavečery a iné spoločenské či formálne akcie. Dokážem si ich ale predstaviť ako na zápästí akčného športovca, tak na ruke biznismena či aj v úvodzovkách „obyčajného“ muža na takmer akúkoľvek príležitosť, okrem uvedených formálnych akcií. Do práce, na neformálnu párty a bez obáv aj na rande s vašou frajerkou či manželkou. Nové Titanium Sport Chronograph hodinky vám navyše dodajú onú (s nadsádzkou) „testosterónovú vizáž“ a look poriadneho chlapa.

Foto: Hodinky-365.cz

Hodinky Titanium Sport Chronograph pôsobia veľmi mužne.

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Festina nehľadí len na vzhľad, ale aj na kvalitu

Hodinky sú veľmi odolné a ľahké, čo ich predurčuje k tomu byť pohodlným spoločníkom pri bežnej aj náročnej dennej prevádzke. Strojček je navyše quartzový, teda veľmi presný a poháňaný batériou. Pre údržbu nemusíte robiť nič, než zhruba raz ročne prísť batériu vymeniť. Hodinky majú tiež pomerne vysoký stupeň vodeodolnosti, určite teda nebude na škodu nechať ich prejsť tlakovou skúškou. Festina hodinky sú moderné a cenovo dostupné a uspokoja predovšetkým tých, ktorí hľadia nielen na vzhľad, ale aj na kvalitu.

Na záver sa teda určite hodí spomenúť posledné plus, a to zásadu, ktorej sa Festina drží:

„Cena nezáleží na vzhľade, ale výhradne na kvalite.“

Podčiarknuté, spočítané: Pokiaľ hľadáte unikátne, odolné, spoľahlivé a zároveň pohodlné hodinky, ktoré umocnia vaše charizma a nezruinujú peňaženku, myslím, že nové Festiny z kolekcie Titanium Sport pre vás môžu byť tie pravé.

Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších
12.12.2023 - Eliška Měrková
Pánske hodinky Festina – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku