» Blog » FitBit

FitBit Versa 2: Recenzia očami všestranného športovca

Tagy: Recenzie | FitBit | Inteligentné

Miroslav Dvořák | 17.6.2021 | 8 MIN

Hoci hranaté smart hodinky získavajú stále väčšiu popularitu, sám som vždy inklinoval skôr k tým okrúhlym, ktoré sú podľa môjho názoru o niečo elegantnejšie a dizajnovo sa navzájom dosť líšia, kým hranaté hodinky vždy viac či menej pripomínajú populárne Apple Watch. A istá inšpirácia určite bola aj v prípade FitBit Versa 2, ktoré ma svojimi funkciami na prvý pohľad veľmi zaujali a ktoré som sa teda rozhodol otestovať očami všestranného športovca. A aké boli moje dojmy? Čo mi prekážalo a čo ma naopak nadchlo? Nielen o tom bude dnešná recenzia.

Dizajn poteší každého minimalistu

Začneme dizajnom. Hodinky disponujú priemerom puzdra 34 mm, čo je optimálna veľkosť ako pre zápästie muža, tak aj pre zápästie ženy. Ako som už písal vyššie, hoci je tu určitá podobnosť s Apple Watch, na FitBit Versa 2 nájdete len jedno tlačidlo, čo len podtrhuje inak úplne minimalistický dizajn. Celé hodinky tak vyzerajú dobre nielen pri športovaní, ale aj pri bežnom nosení, skvele sa hodia ku každému kusu oblečenia a nikdy nepôsobia ako „päsť na oko“. A hoci na niekoho môže dizajn pôsobiť trošku lacno, pokiaľ si nepotrpíte na milión zbytočných tlačidiel, budete nadšení.

Designem i velikostí sedne na pánskou i dámskou rukuDizajnom aj veľkosťou sadne na pánsku aj dámsku ruku

Versa 2 sú naviac enormne ľahké, pretože vážia len 42 gramov. Na ruke ich tým pádom vôbec nepoznáte a nijak vám nebudú brániť v športovaní. Displej je dotykový a remienok silikónový, čo je na väčšinu športov síce ideálne, ale ako sa dozviete nižšie, pri celodennej prechádzke sa koža veľmi potí a môže vás svrbieť. Každopádne nie je problém kúpiť si remienok textilný, výmena je v prípade FitBit 2 skutočne jednoduchá a zvládne ju každý. Pri niektorých verziách naviac dostanete ako textilný, tak silikónový remienok priamo v základnom balení.

Některé varianty nabízejí textilní i silikonový řemínek přímo v baleníNiektoré varianty ponúkajú textilný aj silikónový remienok priamo v balení

Základné požiadavky plnia na jednotku

FitBit Versa 2 toho dokážu omnoho viac, než býva pri hodinkách tejto cenovej kategórie zvykom. Hneď na prvom mieste musím spomenúť možnosť platenia, ktorú som využíval denne a aj keď pri NFC čipoch občas nastávajú rôzne komplikácie, ja som nezaznamenal za celú dobu používania ani jediný okamžik, kedy by platenie nefungovalo. Na druhej strane je nutné podotknúť, že FitBit Pay nezahŕňa zďaleka všetky slovenské banky. Pred kúpou hodiniek teda doporučujem overiť, či platenie touto aplikáciou vaša banka vôbec podporuje.

Druhým obrovským benefitom je vlastné úložisko hudby, takže napríklad pri návšteve posilňovne som mohol nechať telefón s kľudným svedomím doma a ničím sa na tréningu nerozptyľovať. Hodinky podľa dostupných zdrojov ponúkajú kapacitu až 4 GB a rovno sa priznám, že tejto hranici som sa ani omylom nepriblížil, aj keď som mal nahratú hudbu na niekoľkohodinové túry lesom.

Tretia skvelá funkcia je možnosť prepojenia s hlasovým vyhľadávačom Alexa, ktorú som ako zarytý fanúšik Amazonu hojne využíval. Hodinky majú zabudovaný mikrofón, takže pokiaľ máte účet na Amazone a Alexu vo svojej domácnosti, môžete prostredníctvom hodiniek rozsvietiť svetlá v celom byte, naplánovať si upozornenie na určitý čas alebo sa napríklad opýtať na predpoveď zajtrajšieho počasia. Bohužiaľ vám k tomu musí bežať aplikácia FitBit na pozadí telefónu, čo môže pomerne zásadným spôsobom vybíjať baterku.

Z ďalších benefitov by som mohol len tak na okraj spomenúť schopnosť monitoringu až 15 rôznych športových aktivít, pričom u nich hodinky najčastejšie merajú tempo, tepovú frekvenciu a množstvo spálených kalórií.

FitBit Versa 2 monitoruje až 15 sportovních aktivitFitBit Versa 2 monitoruje až 15 športových aktivít

Tak isto ma veľmi zaujalo aj budenie pomocou hodiniek. Na budíku som si nastavil polhodinový časový úsek, v ktorom chcem vstať a hodinky monitorovali (možno nie vždy úplne presne, ako sa dozviete nižšie) kedy sa nachádzam vo fáze ľahkého spánku a vtedy zavibrovali. A musím povedať, že vibrácie sú naozaj vychytané – rozhodne nie tak agresívne ako u iných konkurenčných hodiniek, ale zároveň nie tak jemné, že by človeka nezobudili. Ak vás teda zvuk klasického budíka hnevá, prebúdzanie s Versa 2 si naozaj obľúbite.

V neposlednom rade je pre športovcov preferujúcich cvičenie doma výbornou vychytávkou aj Tréner, ktorý vám dá tipy na jednoduché začiatočnícke cviky, ktoré vám pomôžu k lepšej postave.

Přehledné záznamy aktivit v mobilní appce FitbitPrehľadné záznamy aktivít v mobilnej appke Fitbit

Zložitejšie funkcie po hodinkách nežiadajte

Aby som bol úplne úprimný, Versa 2 rozhodne nedisponujú len pozitívami. Ako býva pri smartwatch zvykom, monitoring spánku nie je vyložene presný v porovnaní napríklad s výsledkami takého Oura ring, ktorý sa na monitoring spánku zameriava omnoho detailnejšie a výsledky sú podstatne relevantnejšie. Úprimne si ale nemyslím, že táto funkcia hrá pri nákupe smart hodiniek pre väčšinu používateľov nejakú zásadnú úlohu.

Čo už ale považujem za pomerne zásadný problém, je v porovnaní s inými smartwatchmi pomerne nízka výdrž batérie. Doteraz som bol zvyknutý na Xiaomi Amazfit GTR, ktoré na jedno nabitie aj pri pravidelnom športovaní vydržali zhruba 3 týždne. FitBit Versa 2 som nabíjal v priemere každé 3 dni, aj keď som používal de facto stále veľmi podobné funkcie (always-on-displey, monitoring aktivity, meranie spánku,...). Pre používateľov Apple Watch to pravdepodobne nepredstavuje nič neobvyklé, pre mňa ako športovca, ktorý má rád s vecami čo najmenej práce, to bola zbytočná starosť naviac, ktorá by mi v dlhodobom horizonte asi úplne nevyhovovala.

Veľmi ma sklamala tiež GPS, ktorá bohužiaľ využíva len zdieľanú polohu z telefónu a pokiaľ ho kvôli športovaniu necháte doma, hodinky sú pomerne nepresné. Buď teda musíte telefón brať so sebou, čo pri behaní či jazde na bicykli môže byť trochu problematické, alebo sa budete musieť zmieriť s nie úplne presnými výsledkami. Ak ale preferujete napríklad cvičenie doma a v posilňovni, alebo chodíte radi plávať, meranie polohy vás nemusí zaujímať a ako sa dozviete nižšie, na tieto aktivity sú veľmi dobré.

Niekoho môže tiež sklamať absencia slovenčiny, ale úprimne si myslím, že tento aspekt by vás od kúpy nemal príliš odrádzať. Väčšina slovíčok je úplne triviálna a naviac sú vždy obohatené o grafy alebo nejaké obrázky, z ktorých názvu úplne porozumiete, takže sa naozaj nie je čoho báť.

Ako sa s nimi športuje?

Osobne zastávam názor, že pri bežnom nosení toho o smart hodinkách príliš nezistíte, pretože budú všetky pôsobiť úplne rovnako, a preto je treba testovanie pri rôznych športoch. Ja som teda FitBit Versa 2 vzal do posilky, na poriadnu túru, na bicykel aj do bazéna. A ako obstáli?

FitBit Versa 2 nabídne monitoring 15 sportovních aktivit

Fitbit Versa 2 v posilňovni

Keďže silovým športom sa venujem už niekoľký rok, stihol som si do fitka vziať už celý rad hodiniek. A moja dobrá rada znie: Pokiaľ je posilňovanie vašou primárnou záľubou, kvôli ktorej si chcete kúpiť hodinky, vždy zvoľte tie so štvorcovým puzdrom. Okrúhle totiž môžu pri rôznych cvikoch vyžadujúcich manipuláciu so zápästím ľahko zavadzať a obmedzovať pohyb. To je prvá vec, ktorá sa mi na FitBit Versa 2 páčila.

Tou druhou vecou je veľká odolnosť vďaka sklíčku Gorilla Glass, pretože som sa samozrejme párkrát nevyhol tomu, aby som s hodinkami zavadil o nejaké závažie alebo iné vybavenie. Hodinky na sebe ale nezanechali ani stopu nejakého odtlačku, čo je úplne ideálne a oceníte to pri všetkých druhoch športu. A čo je najlepšie – telefón som kľudne mohol nechať doma a rovnako počúvať svoju obľúbenú hudbu, takže v tomto prípade úložisko hodiniek naozaj oceníte.

FitBit Versa 2 na túre

Hodinový tréning vo fitku je jedna vec, ale mať hodinky na ruke takmer celý deň strávený na nohách, je úplne o niečom inom. V prípade, že radi chodíte na nejaké dlhšie prechádzky, oceníte najmä to, že hodinky sú veľmi ľahké a na ruke ich absolútne necítite. Čo už ale poznáte, je silikónový remienok, pod ktorým sa veľmi nepríjemne potia ruky, takže koža vás po čase môže ľahko svrbieť a nosenie hodiniek potom nie je úplne príjemné. Ak teda hľadáte hodinky priamo na dlhé letné výstupy, doporučoval by som tiež vymeniť remienok za textilný, ktorý sa aj po celom dni nosí o niečo pohodlnejšie.

Za dôležitý považujem aj dodatok, že so sebou musíte mať telefón, pretože pokiaľ ho necháte doma, nameraná vzdialenosť sa od tej skutočnej môže dosť líšiť. Hodinky merajú všetky štandardné funkcie ako tep, počet krokov, čas, vzdialenosť v kilometroch aj množstvo spálených kalórií.

FitBit Versa 2 na bicykli a pri behaní

Na bicykli aj pri behaní fungovali hodinky spoľahlivo, opäť na ruke nič necítite a nijak vám neprekážajú. Zatiaľ čo na túre vám ale asi nevadí mať telefón v batohu, pri behaní to je trochu otravné, pretože minimálne ja som zvyknutý vybiehať naozaj naľahko bez akéhokoľvek ďalšieho vybavenia. Tak isto pri jazde na bicykli väčšinou neberiem telefón so sebou, ale v prípade FitBit Versa 2 som bohužiaľ musel, pokiaľ som teda chcel mať informácie o polohe.

FitBit Versa 2 a plávanie

Pokiaľ zvolíte program plávanie, FitBit Versa 2 automaticky zakáže dotykový displej. Zobrazuje sa vám teda len aktuálny čas a dĺžka vášho tréningu, k prípadnému ovládaniu musíte použiť bočné tlačidlo, ktorým dáte hodinkám signál k pauze. Za drobnú nevýhodu tu považujem absenciu tepovej frekvencie, ktorú sa pri plávaní proste a jednoducho nedozviete. Versa 2 teda v tomto ohľade nie sú profi športtester pre vrcholových športovcov, ale skôr skvelý a minimalistický doplnok pre aktívnych amatérov.

Vybírat můžete z několika variantVyberať môžete z niekoľkých variantov

V pomere ceny a kvality vychádzajú stále veľmi dobre

Po prečítaní troch predchádzajúcich odstavcov vo vás možno mohol predvládnuť dojem, že Versa 2 vôbec nedoporučujem. Tak to ale vôbec nie je a práve naopak musím priznať, že na hodinky tejto cenovej kategórie sú viac než dobré. Pokiaľ vyložene nevyžadujete integrovanú GPS, pretože aj tak nosíte telefón vždy so sebou, a nabíjanie každých pár dní je tiež prijateľný ústupok, nie je hodinkám čo vyčítať. Spoľahlivo s nimi zaplatíte, aplikácia Tréner dodá aj začiatočníkom mnoho inšpirácie na rôzne domáce cvičenie a môžete si do nich bez problémov nahrať toľko hudby, koľko budete potrebovať.

Ako konkurenciu by som spomenul napríklad Samsung Galaxy Watch Active alebo Apple Watch Series 3 pre používateľov iOS, ktoré už majú zabudovanú GPS. Na druhej strane, so Samsung zatiaľ na Slovensku nezaplatíte, a Apple Watch sú zasa cielene pre jabĺčkarov. FitBit Versa 2 teda vychádzajú ako skutočne zlatá stredná cesta.

Design obrazovky si můžete přizpůsobit podle svého. Třeba mít na domovské stránce kytičku v barvě řemínkuDizajn obrazovky si môžete prispôsobiť podľa svojho. Hoci mať na domovskej stránke kvetinu vo farbe remienka

Záver: Rozhodne nie geniálny prístroj, ale pre rekreačných športovcov určite dobrá voľba

Primárnym kritériom rozhodujúcim o vhodnosti týchto hodiniek by pre vás mala byť športová aktivita. Chodíte najčastejšie plávať a cvičiť? Potom nie je čo riešiť. Telefón môžete nechať doma a hodinky poskytnú maximum funkcií vrátane hudby. Ak ale plánujete chodiť do prírody na prechádzky, cyklovýlety či niečo iné, neustále nosenie telefónu pre vás môže byť veľkým mínusom.

FitBit Versa 2 majú svoje muchy, ale rozhodne patria podľa mňa k tomu najlepšiemu, čo je v cenovej kategórii okolo 200 eur na trhu v ponuke. Prehľadné a ľahké ovládanie, pre začínajúceho športovca úplne dostačujúci monitoring až 15 aktivít a v neposlednom rade možnosť platenia, ktorú stále ešte mnoho konkurenčných hodiniek neponúka, robia z týchto hodiniek v pomere ceny a kvality veľmi dobrú investíciu.

Hľadáte ďalšiu inšpiráciu pre začínajúcich športovcov? Možno vás zaujmú niektoré hodinky z nášho výberu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre